Ako ušetriť peniaze na rodičovskom príspevku?
Ahojte, mam 5-mesacneho synceka, s jeho otcom sme sa rozisli pred porodom. Usudila som, ze to bude pre moje psychicke zdravie ta najlepsia volba. Manzel si nasiel milenku. Cakam na rozvodove konanie a urcenie vyzivneho.
Materska mi o chvilu konci, snazila som sa ju odlozit, nakupit nevyhnutne veci, aby som nemala potom vysoke vydaje. Mam nasporene aj nejake peniaze, ktore som chcela vlozit do prerabky kupelne. Ta vsak musi pockat.
Ak dobre pocitam, tak rodicak je 473 a pridavky 60, cca 533€ +- nejake centy.
Vydaje mam:
sipo 180€ + 40€ elektrina (vlastnim byt napoly s bratom, on je vsak mimo SR)
Interner a TV 25€
Plienky cca 40€- dojcim, takze neminam na umele mliecko.
Prestala som si kupovat hluposti ako drahe oblecenie, kremiky, topanky, kabelky. Zrusila som pausal,zivotnu poistku a mam len kredit, nikomu aj tak nevolam, iba cez msg.
Mam samozrejme poistku na auto a byt.
Na benzin miniem cca 15-20€, ked idem na navstevu, nakup.
Syncek nosi podedene oblecenie, viem nakupit aj v sekaci popripade za bazarove ceny.
Trochu ma vsak trapi ci to financne utiahnem z rodicaku. Manzel je zivnostnik, uz teraz sa mi vyhraza, ze mi prisudia najnizsie vyzivne a pri mojom stasti to este tak aj naozaj bude. Ziadam aj vyzivne pre seba+peniaze na vybavu pre maleho, kedze nemal vobec zaujem mi prispiet, na kocik ci postielku…
Ak mi teda prisudia nejaku smiesnu sumu, neviem ci budem vediet vyzit zo zvysnych penazi. Maleho zatial nechcem davat do jasli, mozno casom, ak to bude nevyhnutne.
Svokrovci drzia pri synovi, nespolieham sa na ziadnu pomoc, rodicov nemam, len brata, ktory ma svoju rodinu a na Slovensko chodi raz rocne.
Mamicky, samozivitelky ako ste to zvladli?
Ja toho uz vela nepotrebujem, navarim si na viac dni, nejake jednoduche lacne jedla, prinajhorsom prezijem aj na instantnej polievke ako na vyske, len nechcem aby nieco chybalo malemu. A pri tych cenach v obchode, jedna taska a 50€ fuc. Manzel ma teraz hlavu v oblakoch, alebo nohaviciach a maleho videl asi 5x. Vsetci mi hovorili, ze este olutuje ale on vyzera stastny, ma bezstsrostny zivot, milenku, ziadne problemy, starosti. Malemu kupil raz plienky, aj to inu velkost. Strasne sa ho dotklo, ze som ho nechala ist a neplakala za nim. Takze mi robi problemy, resp. neprispieva ani cent a da mi vraj peniaze az ked mu ich prisudia.
Dakujem za rady, aj ked asi som ziadnu konkretnu otazku nepolozila. 🙂
Snad si tu nenajdem narazky, ze som si nemala s takym volom robit dieta, on ho chcel viac nez ja a tesil sa na neho. Mala som rizikove tehotenstvo, vela casu som bola v nemocnici a on doma sam… nejako sa mi odcudzil, zacal mat psycho reci, spomenul parkrat aj potrat, ze dieta mu znicilo manzelstvo.
Poradit neviem, mas to tazke.. ale pristup takychto muzov ma zaraza, je im jedno, ze ich vlastne dieta bude financne ukratene?! Si silna zena..
neporadis, vidim ze uz robis co mozes. Drzim len palce. Hlavne ziadaj vyzivne az od zaciatku... to by tak malo byt...
držím palce ❤ podľa toho čo píšeš to máš v hlave nastavené správne, určite to zvládneš!
Odkaldaj blocky, aj konverzacie. Dopaltit muso aj spatne, teda mne musel.
Mrzí ma to,podľa mňa robíš maximum. Súd vie vyrubit výživné aj na manželku,aj na dieta a aj spätne samozrejme. Nemôže ta takto vydelovat,ved ani nie ste rozvedený. Potrebuješ to co najskôr poriesit. Na to ist do prace je babatko proste primale.
Osobne by som zasla za svokrovcami, vysvetlila,že ich syn neplatí a ci by ho vedeli docasne zastúpiť. A nie,nebolo by mi to blbé.
Je mi to strašne ľúto, nedokážem pochopiť ako sa dokáže zachovať takto ku žene ktorá vynosila a porodila jeho vlastné dieťa, ako dokáže vôbec minútu vydržať sám so sebou...neviem ti poradiť ale podľa mňa a toho co píšeš to zvládneš, keď máš nejaké úspory z ktorých môžeš fungovať zatiaľ dokým nepriklepnu výživné, náklady nemáš vysoké tie budú vyššie až keď bude bábätko väčšie a dovtedy to určite zvládneš a už to bude poriesene...len pokračuj v tom ako to máš nastavené a zvládneš to..držím ti palce...
Je smutne že muž ti dá peniaze až keď mu ich prisúdila a dovtedy dieťa asi nepotrebuje jesť žiť a obliekať sa .Daj si vyšší návrh dajú ti menej ale nebojsa dajú a ak je to jeho jedine dieťa o to lepšie .A hej je to ťažké ale zo začiatku možno predáš veci po malom alebo si privyrobis strážením ešte niakeho dieťatka ,niekedy nám život kladie polena pod nohy ale vždy sa vsetko dalo zvladnut .A niekto ma šťastie aj na kamarátky 🙂 a isla by dom sa opýtať aj na úrad aké máš možnosti ale keďže máš manžela Adi nebudeš spadat do núdze pretože ich nezaujma že nie ste spolu máš status manželky a zobzakona sa ma postarať aj o teba aj o dieťa a nie čakať čo súd prinesie,ale nebojsa doplácat bude aj spätne od podania návrhu takze nečakaj a konaj
Autorka chcem ťa povzbudiť, neboj, si silná žena, zvládneš všetko. Áno, musíš teraz viac plánovať jedálniček, nekupovať sebe zbytočnosti, ale všetko je len dočasne.
Ináč výživné sa dá žiadať aj na tvorbu úspor pre dieťa, toto tiež môžete požadovať, ak to súd schváli,tak by mal malý nejaký štart do života, napr by mu ex posielal mesačne 20-30 eur na účet, ktorý ty vytvoris za týmto účelom.
mas narok na vyzivne na dieta aj NA SEBA este pred rozvodom. Zajdi na upsvr a tam ti poradia. Mas nejake odlozene vypisy z uctu, ci danove priznania manzela? ak mate doma nejake papiere k jeho prijmom, skopiruj si a odloz.
autorka konaj co najrychlejsie. Muz este byva s vami? vies sa dostat do jeho bank. uctu a stiahnut si bank. vypisy alebo vypl. pasky ci faktiry co dostaval za zivnost?
to moze byt pre sud ako dokaz o jeho realnych prijmoch. Takych hrdinov uz bolo, co si mysleli ze sa urobia chudakmi na sude, ze nic nemaju, nizke prijmy a nebudu musiet platit vyzivne.
Brat mi volal, ze mi nema problem pomoct, ak budem potrebovat. Ale pride mi to hlupe, pytat od neho peniaze, ked ma moje dieta vlastneho otca. Ano podala som navrh, len neviem, kedy bude sud. Svokra je “divna” neviem ci u nej pochodim. Ona mi len povedala, ze som sa mu mala viac venovat a nebehal by za inou. Anooo.. tehotna v nemocnici na rizikovom, ked som len mohla lezat a ist na wc 🤦🏻♀️
@negymama Aha, ano. Robila som mu parkrat faktury, idem to hned postahovat. Mal mesiace, ked zarobil aj 3-4000. Ale aj mesiace ked mal len “fusky” a penaize na ruku a to nezdokladujem.
musis byt rychla a prezierava. Neupadni do postoja chudery , co sa da odrbat vlastnym muzom. recicky ako bud silna alebo setri tam a tam ti nepomozu. ak dojcis, tak sackove polievky ti znicia casom zdravie, musis mat aj kvoli syncekovi zdravie a vitalitu a dobru vyzivu.
zdokladuj vsetko co sa da...vypisy, pasky, faktury. Odkladaj si aj blocky so svojimi vydavkami na syna. Plienky, kozmetika, oblecko atd.
@negymama nie nebyva, bol po nas len v porodnici a hned sa pobral k milenke. On mal firemny ucet, ja svoj a jeden spolocny. Ale k tomu firemnemu sa nedostanem.
@negymama To bolo obrazne, teraz dojcim, normalne si varim vyvazenu stravu. Aj si doprajem, ovocie, zeleninu, polievky, maso, ryby. Nejem sackove polievky🙂
skoda ze nemas dosah na fir. ucet, ani danove priznanie nema niekde zalozene, alebo v maili?
@negymama ma taky sanon, nasla som danove za 2022, 2023
a nezabudni do ziadosti o vyzivne na seba aj dieta uviest, ze muz vas opustil hned po porode a odvtedz neprispieva na vyzivu manzelky ani syna! Mate narok na rovnaku zivotnu uroven ako on. Manzelia maju vzajomnu vyzivovacia povinnost. Ziadaj si doplatenie vyzivneho na seba aj dieta aj dozadu za tie mesiace. Nech on dokazuje , ze vam nieco pllatit.
vyuzi , ze je "v oblakoch " ocareny milenkou a konaj racionalne vo svoj prospech a prospech dietata. Nej sa mu oci pretacaju na sude.
parada, odloz si tie danove, skopiruj a schovaj.
neviem ci to plati aj teraz, ale niekedy mala zena narok na vyzivne na seba do dvoch rokoch dietata.
Bez najmensej hanby by som sla ku svokrovcom,s tym,se manzel ta ignoruje,neplati,si len na RD nemas za co kupovat zakladne veci malemu.Ze je to ich vnuca.Potrebujes aby ti financne pomohli ak nie ich syn.Nebolo by mi to ani najmenej trapne pytat peniaze pre dieta od jeho starych rodicov ked ich decko je kreten
@maminkadeticiek skor svokrovi zavolam, lebo svokra je v tomo naozaj mimo. Vraj uz u nich aj bol s milenkou a hostila ich. Ale malemu nekupila ani hrkalku.
Ok,tak za svokrom kludne,ale necakaj a chod.Robis to pte male,nie pre seba,tak bojuj.
Autorka kľudne pomoc od brata prijmi. Keď muž doplatí výživné, tak mu to vrátiš. Aspoň o svoju rodinu sa vieš opriet. A svokrovi zavolaj a vyries,pripadne sa s nim rovno stretnime,nech ma malý aspoň normalneho dedka,ked už má otca akého ma🤐
Bola si nas U{PSVaR a mas vybavene neodkladne opatrenie vo veci vyzivneho sa stretavania ?
Vyzivne ti musi platot odvtedy, ako sa od vas odstahpval - cize od porodu, aj vyzivne na manzelku - nemusis cakat na rozvodovy sud.
po druhe - urcite prijmi pomoc od brata - pomaha preto, lebo chce a nepomaha tebe - ale tvpjmu dietatu.
po tretie - ja by som kontaktovala svokrovcov - ked ua maju tak bezcharakterneho syna, nech vedia o vsetkom
Trosku odbocim od temy, ale neda mi to.. co za zenstinu chce tohto muza, co opusti novorodenca a chce financne odrbat jeho matku aj to dieta.. ?! Ak im nevadi jeho charakter, tak neboja sa, ze sa to moze stat neskor aj im?
@la_dolce_vita to sa neda nazvat zenou ale dievcatom. Manzel ma 36 a ona 21🤷🏻♀️
@la_dolce_vita tak evidentne "AKY ISIEL - TAKU NASIEL"
Och 21 rocna slepá zamilovaná.. nasla si chlapíka s vlastnou firmou a peniazmi a je pre neho všetkým,že aj ženu opustil....
Ale vzhľadom na vek ťažko očakávať rozhľad a rozum ;(
už si podala žiadosť o výživne ? Lebo sesternici musel ex manžel doplatiť iba od dátumu kedy podala žiadosť o výživne. Tiež si myslela že to bude od kedy nebývajú spolu

ozaj psychopat...
ideál by bolo keby ti vyplatil výživné aj spätne... žiadala si výživné aj na seba? lebo súd to sám od seba nespraví...