icon

Ako vám ide šetrenie?

4. feb 2021

Mala by som taku otazku. Koľko eur mesačne odkladate bokom ? Lebo mne sa nedari ani euro odložiť ☹

negymama
5. feb 2021

@alvaluka no presne som si toto pomyslela, ze to nie je muz a otec ... ale vychcany podnajomnik s dodatkovymi lacnymi sluzbami...

Normalny podnajomnik da na najom, a uprace, uvari a vystravuje sa sam...a ak si ziada tieto sluzby nad ramec podnajmu, tak si pekne doplati.

elizabet173
5. feb 2021

@negymama tiez mi to pride vela

negymama
5. feb 2021

@elizabet173 tak moze byt, ze to je nejaky starsi domcek, nezatepleny, s vysokymi nakladymi na kurenie. predpokladam ze rodicov nema ako romka takych prachatych, aby kupovali novy moderny komplet zatepleny nizkoenergeticky dom. a to nemyslim nejak rasisticky, ani vela bielych by na to nemalo takto dcere kupit dom.

alvaluka
5. feb 2021

@negymama suverenne som nastvana, ze toto trpi. Je v debilnej situacii, pracu mozno najde tazko, ale musi sa snazit, neviem ci chce byt stale v takejto situacii. Moze sa dohodnut s rodicmi, moze skusit hladat najomnikov, ale nech nieco robi, nech si zisti ako moze dostat vyzivne.

Ja by som mu uz nic nekupovala (stravu, drogeriu), varila minimum, spajzu zamkla, a keby prestal platil aj energie isiel by prec.

Chapem ze sa boji, nemusime tu riesit, ze ostala tak dlho s niekym takym, ale nech sa spamata, ved jej tu len dobre radia ostatne.

nely1704
5. feb 2021

100 eur na cigatety by som netolerovala

autor
5. feb 2021

@negymama dom je novostavba vsetko je nove aj vnutro aj vonkajsok nabytky su nove atd elektriku platime 50€ plyn 150€ voda 20€ aby potom sa to nenazbieralo a nemuseli sme platit vela ked pride viuctovanie

kristiii
5. feb 2021

No pozri, ak by si si našla nejakú brigádu, kde zarobiš čo len tých 200 eur, čo ti on dáva, tak hneď ušetriš (klesnú ti náklady na vodu, elektriku o jednu osobu+máš o jeden hladný prizivnicky krk menej). Ak zrušíš aj tie zbytočné poistky, stačí ti zarobiť 170. Inak malý má nejaké zdravotné problémy, keď ešte poberáš rodičák?

kubkovamama
5. feb 2021

Ty mas uzasnu výhodu co 95% zien nema a to VLASTNY DOM. Zeny sa boja rozist, lebo väčšinou nemaju kam ist.Ale ty,ved rozmyslaj,naklady sa ti znizia,na stopro budes mat preplatok na energiach,zalohy mas dost vysoko.Podla mna by si to utiahla aj bez prace.Iba sa nervačíš a skor ci neskôr ten vztah aj tak pojde k rozchodu.Ak sa nenechas od neho okecat

autor
5. feb 2021

@kristiii no mne mala koncit ale prisla ta korona tak poberam dalej

negymama
5. feb 2021

elektrina OK, plyn mate vela, my mame 43 eur za plyn, a nikdy nemame vysoke nedoplatky, leda ze by to bol velky domisko. ale ok, len niekomu daj pozriet preco mate taku velku spotrebu plynu. tam by si tiez mohla usetrit. my plynom aj kurime aj zohrievame teplu vodu, a ver ze moji 3 pubertaci + 1 devatrocny maju statocnu spotrebu.

a nikdy sme nemali velke nedoplatky, max do 100 eur za cely rok. najvyssiu spotrebu plynu co sme v dome za 8 rokov - mali 57 eur /mesiac

mironka
5. feb 2021

Akoze uplne chapem necakane vydavky...ale tak snad sa vam veci nekazia kazdy mesiac...myslim,ze partnerovi zostane aky taky peniaz navyse...

negymama
5. feb 2021

@kubkovamama ty jej dobre radis.-

kristiii
5. feb 2021

A odkiaľ si? Ono je síce pekné, že je možnosť poberať momentálne rodičák donekonečna, len mysli aj na to, aké to bude do budúcna atraktívne pre zamestnávateľov. Ak je malý zdravý a môže byť celý deň v škôlke, tak hybaj hľadať robotu a zbav sa tej pritaze, čo máš vo svojom dome. A hlavne si už nerob ďalšie dieťa s ďalším debilom..

mucuinka
5. feb 2021

Ak partnera vyhodis ( co by som ti odporucala a to nie som zastanca rozchodov) obrat sa na urad prace. Je dost mozne, ze budes mat narok na nejake prispevky. 319 eur pre 3 nemoze byt zivotne minimum. Vasi ti vedia trochu pomoct? Postrazit mladsieho? Teraz aj starsieho? Alebo na nejaku dobu financne, kym sa postavis na vlastne nohy? Partner sa nezmeni. Podla toho co pises, ma pocit, ze je na koni. On zaraba, ty si nikto lebo do prace nechidis... smutne. Budem drzat palce

mucuinka
5. feb 2021

Teraz som to tak zbezne mrkla a teda zivotne minimum je pre vasu rodinu nieco nad 400 eur. Minus 1 prizivnik, plus 100 eur..mozno to nie je taka zla vymena. Lahke by to nebolo, ale mozno by to za to stalo. Bude leto, co to vypestujete zo zahrady, usetris na jedle, ak si sikovna, skus zacat piect, nieco vyrabat a tak si privyrobit..alebo roznasanie letakov. Upratovanie na par hodin. Kazdy cent dobry

sterea
6. feb 2021

Keďže neverím, že tvoj priateľ sa zmení, ja by som si na tvojom mieste stanovila ciele. Po prvé súdom požiadať výživné na prvé dieťa, ak nebude platiť môžeš požiadať, aby za neho platiť štát a následne budú vymáhať peniaze od neho, príde napr. o vodičský , môže skončiť v base atď. Môžeš výživné žiadať aj spätne, čo by pre teba za tie roky mohla byť zaujímavá suma. Po druhé zapísať otca mladšieho syna do rodného listu a následne požiadať súd o určenie výživného, podľa mňa aj v tomto prípade by si mohla žiadať výživné aj spätne, aj keď priateľ určite bude argumentovať, že ti dal 220 eur mesačne, ale to by som vyčíslila ako jeho náklady na bývanie a stravu, nie ako príspevok na dieťa. Po tretie, pokús sa čo najskôr si nájsť prácu, menší môže chodiť na celý deň do škôlky. Príp. cez víkend, ak je to možné by ti rodičia mohli postrážiť deti a ty by si si na víkend mohla nájsť prácu napr. v Tesco, napr. aj Peugeot ponúka víkendové smeny (neviem odkiaľ si). PO štvrté zbaliť priateľovi veci a poslať ho preč. Ešte ma napadlo, neviem ako máš riešený dom, mohla by si jednu izbu prenajať nejakej študentke, príp. slušnej žene. A tie poistky deťom by som na tvojom mieste zrušila.

sterea
6. feb 2021

A ešte ma napadlo, keďže si oficiálne matka samoživiteľka, môžeš požiadať o príspevok na bývanie, myslím si že deti majú nárok v škôlke a v škole na obedy zadarmo, starší syn na príspevok na pomôcky do školy .... , možno ti aj iné žienky poradia na aký príspevok by si ešte mohla mať nárok.

sono2
6. feb 2021

Ak chceš fakt odložiť neviem ako koľko čo máš náklady atd
Daj do obálky čo uznáš za vhodné a za žiadnych okolností na to nesiahaj

sono2
6. feb 2021

To máš strašne náklady. Ja som na toto neskutočne kritická nehnevaj sa. Máte novostavbu a žijete z ruky do úst? Čo ak sa niečo pokazí? A cigy teraz vidím. No koniec. Tam šetríte

makova333
6. feb 2021

@mucuinka poberá rodicak, nema narok na davky v hmotnej nudzi

makova333
6. feb 2021

@sterea nemoze poziafat o prispevok na byvanie, ten je viazany na hmotnu nudzu

mucuinka
6. feb 2021

@makova333 ale ona pobera uz len pandemicku rodicovsku. Nemusi to robit. Dieta uz 3 roky malo. Moze byt na urade prace a pod. Mala by mat moznost vybrat si vyssiu davku. A ani s rodicakom predsa nemoze jej rodina klesnut pod zivotne minimum na osobu, ci moze? Nastastie som nikdy nemusela riesit

kubkovamama
6. feb 2021

Pred materskou si pracovala?Lebo potom sa ti oplatí ukončiť pandemicky rodičák a zaevidovať sa na úrade ako nezamestnaná,podpora na 6mesiacov by ti zrejme vyšla viac ako rodičák.A neverím,že by si si behom prvých dvoch-3 mesiacov nenašla akúkoľvek robotu.Vies si to aj sama vyrátať z predchádzajúcej hrubej mzdy

makova333
6. feb 2021

@mucuinka
Uplatnenie nárokov

Ak si členovia domácnosti neuplatnia svoje nároky nepovažujú sa za občanov v hmotnej núdzi.

Nároky sú:

výživné
náhradné výživné
dávky sociálneho poistenia okrem predčasného starobného dôchodku, dôchodky zo starobného dôchodkového sporenia okrem predčasného starobného dôchodku, dôchodky doplnkového dôchodkového sporenia, dávky sociálneho zabezpečenia, rodičovský príspevok, opakované príspevky na podporu náhradnej starostlivosti,
nárok z pracovnoprávneho vzťahu alebo z obdobného pracovného vzťahu.

malva123
6. feb 2021

V dome vyuctovanie? Voda 150? Tu si niekto robi prdel...z ostatnych

malva123
6. feb 2021

Kde prisla k novostavbe...ved prve dieta s niekym...druhe detto..a dom jej padol z neba?

hettinka
6. feb 2021

@malva123 kupili jej rodičia vraj dom.

bimbambim
Autor odpoveď zmazal
negymama
6. feb 2021

@malva123 treba poriadne citat, vodu ma 20 eur, plyn ma nastavene vyssie zalohy 150 eur mesacne, aby mali vacsie preplatky-.

marci77
7. feb 2021

inak po skonceni RD, mate narok na podporu z Uradu prace? ci nie? Ak nie, tak aj tak tam treba ist, a je teraz nejaka S.O.S. davka vo vyske 300eur mesacne .....neviem presne ako dlho sa vyplaca, len aby ste vedeli, ze po skonceni RD mate aj takuto moznost