Ako viete žiť z takej výplaty?
Ahojte naše mesačné náklady na dom sú 800€ plus škôlka mobil internet cca 100ka
Ja zarobím 800 manžel 1000
Čiže ostáva 900 - pohonné hmoty okolo 250€ pre oboch to je 650€
Nákup na týždeň 100ka
Teraz som platila dane tj 80
Takže ostalo 430€ - 40€ na lepidlo na fasádu
- 20€ veterina 370 ostáva
Plus čo stále pečivo a zvyšok jedlo .
Nechápem ale nám nikdy týždeň pred výplatou nič neostane .
A nekupujeme si steaky,žiadne reštiky,značkové handry, kupujem cez Mi aj predám
Proste nám neostáva na dovolenku absolútne
Nemôžeme nikam
Sú aj iný čo si fakt nič nemôžu dovoliť ?
Cítim sa už ako debil čo zarobí to dá na šeky .
A to ešte budúci mesiac budem mať o 200€ menej kôli 11dnovej PN
Ja už neviem ako šetriť a čo robiť
@lelelienka mna to nezaujíma, len som si logicky povedala, že to bude rovnaké. My platíme tiež za bývanie 470 €. Obyčajný byt
@mooonika1975 nie, netvrdíme, že bývanie vo vlastnom za 800 je otras. Len, že je to otras pri ich príjmoch (aj napríklad pri mojom by bolo). Veď to je skoro polovica ich príjmov a to je šialené.
@kristiii kde je to lacnejšie? V jednoizbaku?
@mooonika1975 preco by to inak urobit nemohli? Len na to treba pohnut hlavou a mysliet veeeelmi skoro, este kym odides z rodicovskeho bytu 😉 Zacat si sporit na byvanie z prvych brigad, neprepit letne prazdniny po chatovackach, ale ist trebars brigadovat do zahranicia, dalej dnes nie je nic vynimocne ze vela ludi byva aj ked uz zacne pracovat este par rokov u rodicov - opat idealny cas setrit, no a potom mas nasetreny isty balicek a a ked uz mas stabilne zamestnanie, mozes zobrat hypoteku na mensi bytik. Byvas v nom trebars casom aj s partnerom a neskor spolu kupite vacsi, ktory mozete prenajat, prijem z najmu ciastocne vykryje hypo. Napriklad. Netvrdim, ze je to aplikovatelne na vsetkych, ale z mojho okolia poznam takych dost, dnes spokojni +- 40nici, niektori uz bez hypotek 😉
@lelelienka začala som le začiatok, začať šetriť z prvych brigád, to ako na vysokej škole??? Veď si platia z toho žitie a intrak…. Tak ešte aj šetriť?? Idem citat dákej
Skúsiť si rozdeliť peniaze na týždne obalkovou metódou. Ja to robím tak aby ten posledný týždeň nám ostalo aspoň 50e. Mlieko atď napr nakúpiť v akcií kartón, ak sa toľko u vás spotrebuje. Nečítala som všetky komentáre ci mate aj záhradku alebo možnost mäsa alebo pod. Navariť na dva dni. Aj jednoduché jedla ako granadir, rezance s makom, tvarohom, kapustove fliačky ak to samozrejme mate radi. Mne mala zje len mäso a spagety😃
No napr my bývame 45km od ba a manžel minie na naftu 350az 400e mesačne a ja keď budem robiť naspäť v ba po RD, tiež miniem minimálne 300 ale tiež mi bude vyhovovať ten prác čas a mam tam svoje prac miesto. Tiež platíme hypo plus výdavky na dom 700e, je to ťažké no.
Tiež sme na tom ako vy
@mooonika1975 no tak si mala citat dalej, pisem najma o tych co byvaju s rodicmi, ktorych je dnes stale dost vela. A mimochodom, setrit sa da uz na strednej z prvych brigad😉
@lelelienka a čo keď býva s rodičom? A študuje na vysokej škole? Tak sa predsa stata sám, nie? Známej chodí a je v škole rok a dvakrát príde domov za rok a áno, brigáduje , aby mohol bývať, jesť a kupit oblečko. Potom zrejme v 26 rokoch začne robiť. Určite nie 2000€ . Možno tisíc , bez praxe. Z toho hypo nezvládne. Počká
Ja by som len toľko ze ,,Čo ste navarili to si aj zjedzte " dneska ma každý veľké oči na veci ktoré si nemôže dovoliť, dom ,dovolenky ,autá a pritom nestíhajú platiť co samozrejme zistia až neskôr. Dnes nevedia ľudia žiť v skromnosti ako naši rodicia a starí rodicia a potom každí narieka keď je neskoro.A to neráta s tým keď príde choroba alebo niečo iné. Mate to ťažké vo vašom prípade jedine vymeniť prácu za lepší peniaz ak nechcete povoliť z vašich štandardov.
@lelelienka podľa mňa taký 16-17 ročný študent ide na brigádu lebo si chce kúpiť nové tenisky alebo mobil alebo chce ísť na festival, dovolenku nie preto aby myslel co bude o 10rokov, ze si bude chcieť kúpiť nehnuteľnosť
@mooonika1975 takže podľa teba je v poriadku platiť za bývanie polovicu z príjmov. Okej, beriem, tvoj názor. Za mňa to v poriadku nie je. Neviem, aké mali oni pred rokom možnosti, do bytu nechceli, tak možno menší a menej energeticky náročný dom by bol lepšie riešenie. Mne to príde, že oni našli dom za málo peňazí a brali ho rýchlo bez ohľadu na miesto, prevádzkové náklady, náklady na dochádzanie a teraz to na nich všetko dolieha.
@eskop otázka je, či je tento mindset správny, pretože tu niekde začína finančná gramotnosť. Naša najstaršia tiež býva s nami, študuje na VŠ, všetko jej platíme a ona popri škole brigáduje. Má to presne ako píšeš - na handry, koncerty, našetrila si na mobil, ktorý sme jej doplatili atd. ALE z každého zárobku si 20 % odkladá na sporiaci účet a na ten nesiaha. Zatiaľ to nie sú žiadne závratné čiastky, ale pre mňa je podstatné, že už teraz vie, že nemôže všetko utratiť a musí si peniaze aj odkladať a cez to nejde vlak.
@zuzinabila útechu 😂😂mohli by sme mať aj teraz dom, keďže svokrovci idú do bytu z domu.Stacilo , že by sme sa s nimi vymenili, ale ďakujem neprosím.Pomaly nám starší syn vyletí z hniezda bude treba jemu pomôcť s finančnými prostriedkami pri zakladaní svojho života.Zostaneme už len traja s dcérou a tej zas pomôžeme z finančných prostriedkov pri predaji domu z mojej strany rodiny.A nám dvom s manželom bude stačiť aj náš byt.
@mamula20 faktúru už nemusíš mať. Realizácia musí byť prevedená kľudne aj svojpomocne ,všetko sa preveruje fotodokumentáciu z realizácie. A nám vybavovanie trvalo tri mesiace. A áno sú to dotácie z euro fondov ako som už písala. Vybavovanie už nie je tak zdĺhavé a autorke by to určite finančné pomohlo. Ako písala už zateplené majú. Maximum dotácie ak dodržia kritériá je 19000€.
Takže ak je tu ešte autorka kľudne jej poradím.
@onedaynick pravdaže musíš najskôr zrealizovať zateplenie a potom zaziadat o dotáciu. Ďalšie kolo je tuším dáko v lete. My sme zatepľovali a vymieňali okná ešte v roku 2021.
@eskop to mi je uplne jasne a presne preto potom niektori z nich placu ako to maju mladi tazke…😉 ale kolki z nich prepili, prefajcili a pominali na znackove veci tolko penazi, ze by za to mohli mat nasporene aspon tych 10% k hypoteke. Mozno keby ich niekto naucil zakladom financnej gramotnosti, mozno by (minimalne niektori) ten problem nemali…zavisi velmi aj od rodicov ako svoje deti vedu a aky priklad im ukazu.
Co chapem je, ak minu peniazky na cestovanie, ale to uz je potom volba priorit. A cestovat sa tiez da za rozne ceny (a castokrat su tie lacnejsie sposoby dokonca ovela lepsie, lebo vidis viac). Hlavna myslienka mojho prispevku ale je, ze setrit sa treba tiez naucit a najlepsie v mladosti, usetri to cloveku mnozstvo problemov v dalsom zivote 😉
Niektoré odpovede sú zaujímavé. Viem o čom píšeš. My musíme mať tiež 2 autá. Každý z nás ide na opačný smer. Manžel pracuje od 5 do 13 hod alebo od 13 do 21 hod. Autobus nejde žiaden, aby stihol na čas do prace. Mne a autobus ide, ale keďže pracujem v meste kde mi nechceli zobrať syna do škôlky lebo patrí pod inú spadovú škôlku tak sme ho dali do dediny kam patrime 3 km. Autobusom by sme to mali drahšie ako autom. A to cca hodinu by sme čakali pred škôlku kým ju otvoria a potom zasa cca trištvrte hodina kým mi pôjde autobus a do prace. Kedysik bola výhoda mať škôlku pri fabrike. Ale dnes je žiaľ doba iná. Poradiť je ťažké neviem na koľko máte hypotéku, ale viem, že bratranec mal tiež vysokú a rozmýšľal, ze si ju o 5 rokov predĺži, aby ju mal nižšiu. Ale či sa to dá neviem.
@mooonika1975 staci si dosledne precitat prispevok, nepisem o tych, ktori su na skole a pridu domov 2x za rok, ale o tych, ktori byvaju aj pocas skoly u rodicov - cize usetrene naklady na byvanie, stale je takych dost…
@mamula20 nemas pravdu.je otvorena nova vyzva a ta je zjednodusena.
@kamatopo hm, no len ked oni nemaju peniaze na zateplenie..
@onedaynick a kto nemá ? Autorka?
Nechcem nikoho urazit, ale pride mi to ako financna negramotnost, ani nerozumiem ako ste mohli dostat tsku hypoteku. Preco mate naklady na energie takmer 400€??? My sme v dome na slovensku mali okolo 120€. polovica prijmu aby isla na byvanie je nonsens, radsej by som bola niekde v byte, platila do 500€ naklady, nasla si robotu kde neprejazdime 250€. toto by sa zdalo aj mne vela a to mame nasobne prijmy ako vy. treba mat rezervu, pokazi sa auto, pride choroba, ist na dovolenku. Toto nie je zivot, zit z vyplaty do vyplaty. Je mi to fakt luto, ale treba s tym nieco spravit. z coho platite poistky, servis aut? alebo ak pottebujete nieco kupit do domacnosti, oblecenie. ja by som to takto nenechala… a ak niekto napise ze mate dom, ini ani to nemaju tak to je alibizmus 🙂 naco dom ked donho nemozem nic kupit a ledva prezivam 🙈

Je to hrozne. Nie si sama 😔
Mozes byt este vďačná ze ste dvaja. Ja som napr sama so synom, hypo a všetko k com píšeš platím a je to tiež náročné.
Možno by som sa začala zaujímať nad inými možnosťami práce, mozno ak to podmienky dovolia by som šla aspoň na brigádu. A odkladala z toho bokom.
Verím ti ze je to nesmierne deprimujuce
A verím, že začať žiť skromne je extrémne náročné.
A poplatky za dom - verím ze môže byt 800eur. My budeme mat len hypo 900 a partnerom keď sa prestahujeme 🤦🏼♀️