Ako viete žiť z takej výplaty?
Ahojte naše mesačné náklady na dom sú 800€ plus škôlka mobil internet cca 100ka
Ja zarobím 800 manžel 1000
Čiže ostáva 900 - pohonné hmoty okolo 250€ pre oboch to je 650€
Nákup na týždeň 100ka
Teraz som platila dane tj 80
Takže ostalo 430€ - 40€ na lepidlo na fasádu
- 20€ veterina 370 ostáva
Plus čo stále pečivo a zvyšok jedlo .
Nechápem ale nám nikdy týždeň pred výplatou nič neostane .
A nekupujeme si steaky,žiadne reštiky,značkové handry, kupujem cez Mi aj predám
Proste nám neostáva na dovolenku absolútne
Nemôžeme nikam
Sú aj iný čo si fakt nič nemôžu dovoliť ?
Cítim sa už ako debil čo zarobí to dá na šeky .
A to ešte budúci mesiac budem mať o 200€ menej kôli 11dnovej PN
Ja už neviem ako šetriť a čo robiť
Chcela sú radu,ako vyžiť s vašimi výdavkami a pod. Ženy ti píšu co q ako a ty tu urazas-nadavas do bŕzd a pod.
To mi je úroveň.🤦♀️
Tak v prvom rade,Vždy si vyberáme prácu aj podľa vzdialenosti+prijem=oplatí sa?V tvojom prípade vôbec.
Nemá zmysel takáto praca,nemyslíš?
Setrit sa dá,len človek musí vedieť narábať s peniazmi.
Uz Ti to napisalo vela ludi ale proste musite bud zvysit prijem alebo znizit naklady na byvanie. Bud predajom coz nechces alebo nejak inak.
Pozri ja som na rodicaku uz 3 roky a predtym Pn. Manzel zarobi okolo 800 a sme v pohode lebo nemame hypoteku.A nizke naklady. Ale kebyze mame musim ist do prace. Proste musis zit tak naco mas.
@onedaynick ale niekde tu som tuším čítala že má. No musí sa ona ozvať. Ak chce dokážem jej posunúť info.
Proste som tým chcela povedať, aj keď ma to mrzí, že celá táto téma je len dôsledok zlého rozhodnutia. Ktore ale nie je predsa definitívne!
Si životom sa niečo robiť dá.
Kebyže máme príjem 1800 a platím 800, zapla by som všetky svoje vnútorné kapacity a hrabala by som sa z tento situácie, ako len viem..
Lebo toto sa samo nezlepší ani nevyrieši.
Mrzí ma to😔.
@elizabet173 možno ani nezmetie, ona tu podľa mňa len chcela trošku získať podporu, čo sa jej nedostala..
Ale riešiť to budem musieť určite. To veľmi dobre vie aj sama.
@elizita my sme mali prijem do rodiny (ako bezdetny par) vyse 3 tisic a ja som nechcela hypoteku so splatkou 450 (my sme uz jeden byt mali splateny vo vlastnictve, ale muz chcel vacsi) ja som zarobila dost menej ako moj muz a bola som nervozna, ze ak sa mu nieco stane som v zadku. Ja nerozumiem ludom, ktori ziju kvoli domom takto na hrane. Vsak to je cista otrocina len na hypoteku.
@alexandrahaspi a kedy ste byvali v tom dome na Slovensku? Pretoze my sme si pri zdrazeni energii navysili plyn na 200€, elektrinu na 200€, vodu platime 30 a vacsinou doplacame. A vobec nevieme za ake ceny to vlastne bude, vyuctovanie mavame raz rocne na jesen. Snad nam vratia, ale zatial je realitou, ze nam take platby odchadzaju.
Plus hypoteka samozrejme.
Plus poistky hypoteky, zivotna poistka, poistenie profesijnej zodpovednosti, sporenie detom, hudobna, vylety, tankovanie, milion inych sprievodnych vydavkou co treba do domu a do zahrady.
Takze vyssi prijem je fajn, ale naklady na zivot su enormne.
@tiezjedna uzasné, 😂 , ja zase mám taký apatrmán, to mi muž na narodeniny kúpil - na 25, na Madeire, tam sa odoberiem, už za 20 rokov na dôchodok, pôjdem skôr, veď som si predsa polovicu platu odkladala, deti budú na oxforde a cambridgi a ja si vezmem slúžobnictvo zo Slovenska a pôjdeme na Madeiru. Uf, tak sa tešim. 👍
@mooonika1975 ???
@mooonika1975 keď bývajú s rodičmi zle je, keď majú bývanie za 800 zle je🤭 co spravíš
@tiezjedna uf , nerozumiem, teda dám ja !!! 😂
@danielahamar všetko zle, vyber , čo je správne 😝 ja som napriklad totálne nešetrivý typ, môj muž totálne šetrivý, podľa neho by sme mohli 50€ odkladať a kúpiť si auto , predpoklad myslel hračkárske 😂 , ja som zase protipol, ja kupim auto a potom šetrim tých 50€, alebo asi viac
Úplne chápem vašu situáciu...pekne ti tu naložili...ako nemyslím si osobne,že ste spravili niečo zle. V dnešnej dobe hypo 75 nie je veľa....u nás v meste napr. Za to nekúpis ani dvojizbak....a zasa v bytoch sa platí nájom...ten je tiez nie malý, to je napr. pri dvojizbaku ako má svokra,to,čo vy miniete na benzin, bez energií,len nájom plus tie fondy atď,ktoré musí platiť ....pred rokom dvoma,bola úplne iná situácia, energie ,potraviny šli hore nehorázne,aj keď ste brali hypo,mali ste rezervu,tak.prindnesnych cenách rezerva proste neostáva,veľmi veľa rodín je v takej situácii,ba ešte v horšej...nemajú na poplatky a nie že od výplaty k výplate...keď neviete okresať výdavky,tak len vydržať,kým.dieta vyrastie a môžeš si nájsť lepšiu prácu,alebo pracovať viac hodín...
A áno šetriť kde.sa.da, porozmýšľať nad každým výdavkom,či nejde.znizit...
Ja nevidím.zmysel.v tom,ako tu pisu,že.predat auto,keď.je na dedine nevyhnutnosť...to človek má ako driet od rána do večera,všade chodiť pešo,jesť pri sviečkach,chodiť v dome v bunde,a kupovať len chlieb a rastlinný tuk?veď človek preto chodí do práce aby žil,nie aby teraz.prezival....o vode a.chlebe....vela.rodin,si prejde podobným obdobím,najmä.ked.je to dieťa malé...nieje na všetko čo by človek chcel.... každú jednu položku pri nákupe,s i treba premyslieť,či ozaj ju potrebujem....a áno využi záhradu...minulý rok som.sadila.prvy krát,nie preto že.som.musela.ale.chcela,kvôli deťom...a musím povedať pri tých cenách som ušetrila dosť...kompóty,dzemy,leča,....koreňovú zeleninu som kúpila prvú pred mesiacom čo som mala.zo.zahrady,zemiaky mi už.koncia (tie nepestujem,ale.kupim 100 kíl.od.suseda a celú zimu mám pokoj) povinné poplatky,ktoré.proste ísť musia tam sa ušetriť nedá...jedine osobne výdaje ako kozmetika,drogerka a strava...
Ako nie všetci sa zmestime do tej blavy🤷,niektorí musia byvat aj na dedinách, a niektorí musia vykonávať aj prácu napr čašníčky. Úplne bežná vec. Nie každi je lekár alebo IT,a nie kazdi mal možnosť vzdelania....a nie kazdí to zvládne také studium... Nemôžme všetci pracovať na HO,a bývať v meste. Proste sa tam nevopchame vsetci ani do práce, ani do tých miest!!!to nieje riešenie že nemali ste sa odsťahovať ďaleko,predať dom...jedine riešenie je áno nájsť si lepšiu prácu...ty alebo muž....alebo šetriť,alebo vydržať...matky ktoré tiež,sú tie,ktoré majú na ,,krku" dieťa...a muž nula...vedia že to nejde....lebo to dieťa treba dať,vybrať,plus choroby...už len dokopat muža...plat máte napr. tu pre východ Slovenska úplne bežný,napr. dvaja učitelia toľko majú a majú vysokoškolské vzdelanie...
Hlavu hore, je to obdobie,bude lepšie,len vydržať.
@tamtumdo Pokial tomu spravne rozumiem, tak oni maju 75 hypo + spotrebak, takze dom nestal 75. Kazdopadne, platit 800 za dom kazdy mesiac na miestach, kde sa zaraba 600 - 1000 eur je teda dost. Keby sa jednemu z nich nieco stalo, ze ostane dlhodobo PN, tak neviem, co urobia.
@babulkomale este do januara 🙈 teraz sme v Cr a tu su energie nasobne drahsie ako na slovensku. Na svk mame este byt a teda mne sa nezdaju tam tie energie drahe 🤷♀️ druha vec, ze my sme mali novostavbu, zateplenu, mozno stary dom proste “zerie viac”, neviem aky maju, mozno prilis velky. proste je to ale o tom, ze prikryvam sa takou perinou na aku mam. ako ja to fakt nemyslim v zlom, ale to ci pise autorka, je podla mna hrozny zivot 🤷♀️a neviem preco sa na slovensku vsetci tvaria ze je to v poriadku.
@slniecko5 mas pravdu, vo vsetkom suhlasim. pre mna je to ale nepochopitelne. proste podla mna to je zle ked niekto da 1000€ na zakladne naklady a pomaly nic mu neostane. Presne ako popisujes 900€ oprava auta, stale nieco. A nehovoriac, ze nejako si ten zivot aj uzivat. my sme chvalabohu tiez robili dobre rozhodnutia, aj uvery sme fixovali ked trebalo, ale zas ja mam aj financne vzdelanie, mozno niekto proste na to nema kapacitu, nenapadne ho to. mne ja fakt luto ked citam tieto diskusie ako ludia na slovensku zivoria a ze to je akoze normalne. Nie je to normalne.
Akurát čítam, že sa budú platiť dane z emisií pri vykurovaní domov plynom.Najprv domy vystavane od roku 2028 a potom aj staršie.Bude veselo.Pocitam , že vymyslia niečo aj pre tých, ktorí vykuruju tuhým palivom.Dane,dane,dane,dane za všetko.Este nech zvýšia dane z nehnuteľností z hodnôt nehnuteľnosti, neviem koľko percent to chceli dať,tak bude veselo
@kvietocek87 1%az 2%z hodnoty nehnuteľností🤦to budeme v maringotkach bývať 😉
@scorpionflower1 áno je to dosť,tak sa rozhodli, pred.rokom,dvoma,troma....väčšina mojich známych brala len úvery v takej hodnote plus minus....v mojej pôvodnej mestskej časti stali staré domy od 250-300 tis...a tiež sa nechceli vzdať,komfortu blízkosti mesta a mať dom.lebo tam vyrastali...plus na prerábku 100tis.len tak fuklo...takže nieje to veľa....nejak sa k tomu bývaniu dostať musíš a to v dnešnej dobe len cez úver...bohužiaľ...800 eur náklady s úverom to je úplne bežné v dnešnej dobe,je to.trochu nad ale nič neobvyklé....ale problém je v tom.ze.platy hore nešli,a ostatné že nehorázne...veľa, veľmi veľa rodín sa.teraz obraca,lebo z prehľadom im to vychádzalo a teraz nie....ja som povedala že ja viac k ušetrenemu ako 100tis proste niesom.ochotna zobrať úver,a to sa mi každý smial....išla som 20 km/15 min od mesta,teraz nieže je to lahôda,.ale nemáme také problémy ako moji rovesníci co.kupili drahé staré,ešte stále nedokoncene domy,alebo trojizbaky za pomaly 200 tis...tolko.mam v rodine známych,čo zdedili,byt ,pozemok,dom....tí toto.nepochopia,keď.si to bývanie musíš zabezpečiť sám za vlastné,tak len úver... a za 100 tis máš.problem.vobec byt zohnať....niekde bývať tiež musíš...podnájom tiež nieje.vyhra,...na dnešnú dobu si nabrali veľa,ale podľa mňa v dobe keď ho brali,tak nikto nečakal až také zdražovanie ani vojnu...veď banka,dá.len tým, čo si ju môžu dovoliť...len situácia sa zmenila... Bohužiaľ...
Ja by som tiež brala novostavbu,ale banka ti na pozemok dá možno 20-30% z ceny....a 20km od ke stojí 6 árov cca 100-150 tis bez sieti..ja nemám keš ani bežný človek, napr. 80 tis na pozemok,a stavať z čoho?čiže keď chces dom a zarábas napr. do 2000/ os. Nemáš v 25tke nasporené na pozemok,...čiže buď kúpiť byt,alebo prerábať starý dom lebo tam ti dá banka 80-90 % z ceny...alebo kúpiť tu od Košíc 25 km novostavbu v dedine za 350 tis minimálne....čiže zasa vysokansky úver...takže...čo robiť ako si zabezpečiť bývanie?toľko to stojí proste v dnešnej dobe....iná situácia bola pred 5 rokmi s úverom aj cenami....
Čiže to, že už si zabezpečili bývanie a v takej sume je dnes výhra.... Dnes za také peniaze nekúpis nič,ani dom pomaly ani byt....keď pise o veľkom dome, tipujem že to bude niečo na štýl ,,komunistickej" kocky ako sú po celom.slovensku....tie ešte nesú v dezolatnom.stave...pre mňa je zem zem, a ta sa.nikdy nevyrovná v nejakom priestore vo vzduchu ako je byt..
Lebo keď je zle, tak vieš aspoň ,, hospodáriť " a si nejak pomôcť... Keď máš veľkú záhradu,vieš stále polku predať,alebo deti majú zem a stavat...pre mňa je to proste väčšia hodnota....či je novostavba alebo starší dom...pre mňa je ta pôda,ten priestor,ta voľnosť,na nezaplatenie ..Ale každý je iný veľa ľudí by do domu nešlo ja to chápem,majú iný pohľad na vec, ine zvyky....autorka asi chcela,len podporiť...tie rady niesu rady pre nu,lebo tam je toale dieťa ,ktoré má na ,,krku" ona...len sadnúť z mužom a porozprávať sa nič iné...čo ďalej...oni musia nájsť riešenie vhodné pre seba...nikto iný im.nepomoze len oni sami....podľa mňa nežijú si až tak zle....využijú na tesno....ale využijú...nieje to život o akom by som snívala...sú na tom ešte relatívne dobre...kým maju strechu nad hlavou,su zdraví a čo jesť sú ok... Len ľudia by chceli všetko čo vidia na fc,ig....majú vysoké nároky...keď ich majú, tak musia viac zarobiť aby vyšlo aj na dovolenku,ale žijú úplne bežné podľa mňa...čo je smutné sle niesu rarita na Slovensku...
@alexandrahaspi nie nieje taký život normálny s tým súhlasím....boli ,,lacné" úvery, lacné nehnuteľnosti....ľudia mali veľké oči a do presne takých situácii sa dostali....čo je zle,že to bude ešte horsie...ľudia do 2000 e mesačne si nemôžu dovoliť bývanie...vlastne....lebo keď chces rodinu musíš ju niekde dať, a mať nasporené prostriedky keď si zakladam rodinu okolo dajme tomu cca 25 r. Proste nemám 20-30 % z ceny 300 tis, ani 200 tis,keď mám toľko rokov,som po skole rok dva pracujem.....budeme ako má západe...bývať v podnajmoch... bud sa nehnuteľnosť zdedí,z generácie na generáciu,lebo normálny priemerné zarabajuci ľudia si bývanie nemôžu dovoliť....resp. môžu ale doapdnu presne takto ..

@kamatopo ano