icon

Ako viete žiť z takej výplaty?

12. máj 2023

Ahojte naše mesačné náklady na dom sú 800€ plus škôlka mobil internet cca 100ka
Ja zarobím 800 manžel 1000
Čiže ostáva 900 - pohonné hmoty okolo 250€ pre oboch to je 650€
Nákup na týždeň 100ka
Teraz som platila dane tj 80
Takže ostalo 430€ - 40€ na lepidlo na fasádu
- 20€ veterina 370 ostáva
Plus čo stále pečivo a zvyšok jedlo .
Nechápem ale nám nikdy týždeň pred výplatou nič neostane .
A nekupujeme si steaky,žiadne reštiky,značkové handry, kupujem cez Mi aj predám
Proste nám neostáva na dovolenku absolútne
Nemôžeme nikam
Sú aj iný čo si fakt nič nemôžu dovoliť ?
Cítim sa už ako debil čo zarobí to dá na šeky .
A to ešte budúci mesiac budem mať o 200€ menej kôli 11dnovej PN
Ja už neviem ako šetriť a čo robiť

lienka.7
14. máj 2023

@kamatopo prečo byvat v maringotkach??? Konečne sa iba zrealnia ceny bytov, ktoré sú umelo nadhodnotene. Nic ine.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
kamatopo
14. máj 2023

@lienka.7 no konkrétne ja by som v tom prípade platila 2500e až 5000e daň z domu. Má každý na takúto daň? Či pôjdu ceny nehnuteľností v tom prípade tak dole že budú mať ľudia na dane. Píšem hypoteticky ,ešte ich nemáme len sa o tom hovorí. Tak keď napr. autorka žije od výplaty do výplaty takéto niečo by bolo likvidačné pre veľa rodín. A čo iné im ostane ako maringotky. Ale ešte raz , píšem hypoteticky až ma tu nezačne niekto chytať za slovíčka čo sa týka môjho príspevku na ktorý si reagovala 😉

lienka.7
14. máj 2023

@kamatopo ja ta za nic nechytam 🤣😉 len mam známeho realitaka a viem ako sa dá manipulovať s cenou bytu ako ty potrebuješ 😉 myslím ze viacero by tu pozeralo ako puk ako a co sa robi👌 nehovoriac o reálnej cene bytu.
A ja osobne s takou daňou súhlasím, keby to schválili, hneď sa začnú ozývať ľudia, ze ten ich byt/dom v reali teda až takú "hodnotu" nema, neboj sa 😉

kamatopo
14. máj 2023

@lienka.7 ale ja som nikde nenapísala, že zrovna ty ma chytáš za slovíčka🤣. To je super že máš takého známeho.

mateson
14. máj 2023

@tamtumdo takže ľudia do 2000 si nebudú môcť dovoliť vlastné bývanie a teda podnájom si budú môcť dovoliť? Ved ceny podnajmov sú nehorázne?

slniecko5
14. máj 2023

@lienka.7 je známe, ako sa bude hodnota nehnuteľnosti posudzovať? Znalecký posudok každý rok?

lienka.7
14. máj 2023

@slniecko5 majú byť nejaké cenové mapy ci co... viem, ze ked sa o tom začali hovoriť, zdvihla sa vlna nevôle, lebo v pripade predaja kasirovat státisíce za predaj bytu, to áno, ale na druhej strane potom zaplatit k tomu adekvátnu daň, to samozrejme už nie 😉 nesledovala som to potom už, ale určite dohladas dačo na nete.

maranta_leuconeura
14. máj 2023

@mateson no pri dnesnych urokoch na hypo je najom niekomu, kto ma byt v osobnom vlastnictve alebo bral hypo za stare uroky tak 1/2, max 2/3 ceny, ako keby si clovek bral hypo teraz a platil este fond+energie

tamtumdo
14. máj 2023

@mateson nebudú....lebo na taký priemer v meste na 3 izbak,alebo.starsi dom ti treba 185-200 tis...čo ty už musíš mať minimálne tých 20%...splátka cca 900€....dá to banka nedá?alebo môžeš si dovoliť takú splátku? Čiže pri dnešných cenách hypo nie nemáš na nehnuteľnosť...lebo ani nedostaneš...
To sa bavíme o ľuďoch ktorý zakladajú rodiny...do 28-30r....mi čo sme kúpili nehnuteľností pred pár rokmi a máme pomaly polovičné splátky,sme v podstate,,za vodou" dnes by sme.uver s dvoma deťmi nedostali....lebo aj náš dom.siel.hore o 120 tis....podľa posledného posudku....mi sme brali aj keď sme ešte nepotrebovalien sme chceli niečo kúpiť lebo banka dala...a urobili sme.dobre...dnes by som bývala.u našich alebo platila.900€ len úver....stále banka dá.len takým ktorý si to môžu dovoliť
...hypotéky niesu pre chudobných to je proste tak...

scorpionflower1
Autor odpoveď zmazal
kamatopo
14. máj 2023

@scorpionflower1 ty máš dobré zmýšľanie čo sa týka bývania. No poniektoré rodiny idú na doraz len preto ,že chýba skromnosť a pokora. Hneď všetko,nedomyslene a potom od výplaty do výplaty. Dobre časy na hypo sú už za nami...my tiež sme dlho premýšľali či ist do toho ,no my sme si našli dobrú poradkyňu a využívame všetko čo sa dá. Pre nás je tiež dôležité aby hlavne deti mali školu a zážitky. Nie dom na ktorý nemáme. Ako sa hovorí skaceme do výšky svojho platu 🤣

tamtumdo
14. máj 2023

@scorpionflower1 súhlasím že nie dobre vyžijú pre Teba pre mňa....ale táto ich situácia je dnes naozaj celkom bežná...keď nemám na byt napr. V ke a Ba....kam sa naozaj všetci nezmestime....tak ti ostáva dom niekde za.mestom do tých 35 km napr. dajme tomu....ľudia ziju aj na Orave,aj v vo Vranove,Trebišove....a žijú veľmi podobne ako autorka...to čo nedajú na nájom,dajú na benzín napríklad...do.miest sa všetci nezmestime...a na dedinách je to lacnejšie,preto to často volia....a je jedno čo je dom malý veľký....lebo tam ide.o.cenu....o.strechu nad hlavou...myslím si že presne preto volili dedinu lebo bývanie v meste si dovoliť nemohli...boli by na tom.istom.lebo úver nemajú veľký na dnešnú dobu,ani 35 km od mesta nieje až tak veľa...pre mna by to bolo dosť tiež...veľa domácnosti čo poznám dáva,polovicu výplat na bývanie niektorí aj viac s hypo myslim...ale to bolo ich rozhodnutie do toho s tým šli...tak teraz sa s tým musia popasovať...

mamula20
Odpoveď bola odstránená
nezabudka3391
14. máj 2023

necitala som komentare neviem v ktorej cast Slovenska zijete, ale my napr.my byvame v hlavnom meste iba za byt zaplatime cca 700eur ( hypo, najom, energie) to je na margo komentarov ze 800 eur je vela, hypo sme brali pred 10r so super urokom narozdiel od dnesnych, ale zas mame vyssie prijmy od autorky....

kvietocek87
14. máj 2023

@mamula20 všetci píšu,ako ušetria keď majú tepelné čerpadlá, kolektory a kadečo,ale to bude taká ,"habadura"na ľudí,nalakanie na lacné zdroje.Som zvedavá,ako to všetko pozdanuju.Oci sa budú pretáčať

mamula20
Odpoveď bola odstránená
kamatopo
14. máj 2023

@kvietocek87 nestraste 🤣zrovna to tepelné čerpadlo riešime ...a nie skrz úsporu ,ale skrz komfort...

lulula1990
14. máj 2023

Ja si myslím že manžel by mal zmeniť prácu. 1000€ na muža je v dnešnej dobe menej. Predsa len ten muž má viac možností, žena je večne limitovaná dieťaťom aby ho stihla vyzdvihnúť, zaniesť do škôlky. Je pravda aj to že všetko ide hore, je draho, ľudia majú čoraz menej peňazí. Bohužiaľ. Tiež prerábame starý dom, ale kúpili sme relatívne za lacný peniaz ešte pred krízou, korunou a ja neviem čo ešte. A milujem také reči, na čo štáty dom, tam sa vždy niečo pokazí...áno, ale to aj na novom sa môže niečo pokaziť. Ja som rada že sme vypadli z trojizbáku, už nikdy viac. Rozhodne sa nesťahuj s malými deťmi do bytu, lebo budeš ľutovať celý život.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
scorpionflower1
14. máj 2023

@tamtumdo Ale preco potom ziju na dedine, ked v meste su na tom istom? Vsak nech idu do mesta do bytu a tam aspon usetria za dopravu, maju tu poruke skolku/skolu. Predaju jedno auto budu sa v meste pohybovat peso/mhd. Do miest sa vsetci nezmestime? To je dost zvlastny argumet, ked je niekde dopyt tam je aj ponuka, vsak v BA sa novostavby v poslednych rokoch stavali jedna radost a predavali sa ako teple rozky. Tato kriza trva nanajvys 1 - 2 roky. Moj muz robi v stavebnej firme, ktora je casto aj developer stavajuci bytovky. My byvame v novostavbe, kde sa v roku 2016 predalo 40 bytov takou rychlostou, ze by si neverila, ze to je mozne, vratane bytov s vymerou 150 m 2. Nedaleko nas stali dve novopostavene bytovky a od 2017 pribudli dalsie dve - este vacsie a vsetko tam je predane, idu sa pristavovat dalsie dve. Cena nasho trojizbaku v novostavbe je momentalne cca 250-280-tisic. Chapem, ze BA je v tomto trochu špeci, lebo tu ludia maju vyssiu priemernu mzdu. Ja viem, ze niektori sa stahuju do dedin kvôli lacnejsiemu byvaniu, ale co si pomohli, ked aj tak prejazdia? A trepat sa 35 km niekam kazdy den, to je narocne aj na cas.
My byvame v BA, trojizbak, novostavba, splatka na hypo 518 eur + najom nech je to 700 eur mesacne, uver sme brali 2017, vtedy boli uplne nizke uroky, teraz mame 2,5 %. Ak oni platia 800 eur mesacne za dom niekde panu Bohu za chrbtom, a este aj musia minat take sumy na benzin, lebo nevedia z tade dochadzat, to si moc nepomohli. Mohli ist rovno do BA a kupit si tu byt.
Ja netusim aku maju mesacnu splatku, ale my mame uver na 140-tisic. Oni nemaju len hypo na 75 ale aj spotrebny uver este bohvie na kolko tisic.
Orientacne som pozrela byty v Trebisove, cena trojizboveho bytu tam je momentalne od 95 do 120 tis., takze ak dali za dom okolo 100, tak su na tom istom ako keby si kupili byt v meste, ale teraz este prejazdia.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
kamatopo
14. máj 2023

@mamula20 fotovoltariku by sme nemali ani kde umiestniť. Ale je to super vec hlavne tam kde nie je prípojka. Kamarátka si tak zabezpečila elektrickou energiou chatu.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
viera27
14. máj 2023

@mamula20 sme na tom rovnako s fotovoltaikou. Mne nevadi iba jedna bateria,skor mi vadi,ze pri ZSE sa neda byt na dome off grid nezavisly,teda pri vypadku prudu vypadneme aj my,baterka,nebaterka.

tamtumdo
14. máj 2023

@scorpionflower1 no niesu na tom istom lebo oni tých 20% z kúpnej ceny pri sume v meste dajme tomu 170 abo aj 130 nemali....oni si nemohli kúpiť ani menší byt v meste,lebo banka...ich platy,.....aj tak to čo by teoreticky dali na splátku to dajú má benzín....takže je to isté,pre nich riešenie byt asi nebol,preto išli ďalej....toto mne z toho vychádza....35 km nieje pánu Bohu za chrbtom to je ešte okej ...na doprave ušetris ale už len ten nájom,nájom za niečo čo vlastnis je podľa mňa neskutočne,ale áno tak to je...tak to je proste,plati sa to a hotovo život na dedine okrem toho benzínu je lacnejší,už len skrz nájom..keď nemáš starú haraburdu v ktorej sa nedá bývať....nutné opravy sú aj v novostavbe...myslím že v tom Trebišove by bolo na tom s platom tak isto,ak nie horšie a hypo by tiež mali...
V rodine mám viacero ,, bankárov " takže takto to je mladí ľudia potrebujú nejakú strechu,buď idú do bytu do Trebišova,ale možnosti zamestnania slabé,alebo ďalej väčšinou do tých 30 km od veľkého mesta lebo nevedia si dovoliť hypo lebo im také výšky nedajú....a majú nasetrenych malo na hypo. Taká je dnešná situácia....v roku 2014 sme brali úver,čiže tie podmienky boli úplne iné aj tie ceny....keď brali úver nedávno,lebo v 2017 mohli byť len po škole tak nemohli možno skôr čo ja viem....majú malé dieťa tak mohlo aj tak byť....ja len hovorím ako to je dnes ta situácia s bývaním....my sme už ,,za vodou" čo sme brali úver pred pár rokmi....ale títo mladí,no nezávidím nikomu kto zakladá rodinu....bratranci,sesternice,širšia rodina,ktoré sú mladšie od mňa presne toto riešia....kým nasporila 30 tis...už je cena taká že na hypo nestačí...čo robia...sťahujú sa na dedinu lebo na byt im.nedaju a to zarábajú o dosť viac, alebo niesu ochotný brat úver 200tis...

.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
viera27
14. máj 2023

@mamula20 nie,mame aj normalnu bateriu. Ide o to,ze pri vypadku prudu napriklad z dovodu opravy na sieti im tam vy ani my nemozeme pustat prud,ktory vyrabame,vsak to by opravarov zabilo. Cakame kedy budu povolene hybridne striedace,ktore chceme,aby sa dalo v pripade vypadku prepnut na uzavrety rezim z nasej baterie. Zatial nepoznam nikoho,kto by mal namontovany taky striedac,nejake su povolene,ale mozno sa mylim.

vevapeto
14. máj 2023

@kikulienkadd áno, majú síce dom ale život z výplaty do výplaty a nedajboh sa pokazí práčka alebo dieťa ochorie. Nie je lepší byt a tým pádom aj lepší spánok?

mamula20
Odpoveď bola odstránená