Ako viete žiť z takej výplaty?
Ahojte naše mesačné náklady na dom sú 800€ plus škôlka mobil internet cca 100ka
Ja zarobím 800 manžel 1000
Čiže ostáva 900 - pohonné hmoty okolo 250€ pre oboch to je 650€
Nákup na týždeň 100ka
Teraz som platila dane tj 80
Takže ostalo 430€ - 40€ na lepidlo na fasádu
- 20€ veterina 370 ostáva
Plus čo stále pečivo a zvyšok jedlo .
Nechápem ale nám nikdy týždeň pred výplatou nič neostane .
A nekupujeme si steaky,žiadne reštiky,značkové handry, kupujem cez Mi aj predám
Proste nám neostáva na dovolenku absolútne
Nemôžeme nikam
Sú aj iný čo si fakt nič nemôžu dovoliť ?
Cítim sa už ako debil čo zarobí to dá na šeky .
A to ešte budúci mesiac budem mať o 200€ menej kôli 11dnovej PN
Ja už neviem ako šetriť a čo robiť
@0902573215 prečítaj si ešte raz po sebe prvý príspevok, že kde "preboha dajú za týždenný nákup 100, že vy dáte 200 mesačne". To že si kvantum dochováte a dopestujete si tam nepísala (to je naozaj super a chválitebné), ale nemôžeš sa dávať za príklad rodine, kde sa žije "normálne" a kupuje sa celá strava v obchode. Takisto keď tvojim deťom stačí okrem večere strava v škôlke, to tiež nie je nejaký štandard. To aj ja môžem napísať že miniem mesačne 100 pre 5 osôb. Ale nenapíšem už, že manžel robí okrem toho veľký nákup za 400 a z toho varíme. Chápeš iba o toto ide, že máte iný životný štýl, ktorý by autorka aj tak dodržiavať nemohla, keďže pracuje a veľa aj dochádzajú + hnilý muž.
@0902573215 do nákladov na stravu by si mala započítať aj náklady na zvieratá a pestovanie zeleniny. Vtedy by to bolo porovnateľné a určite by to nebolo 200 Eur mesačne. Aj zvieratá, z ktorých máš neskôr potraviny, predsa musia niečo jesť a piť. Plus čas, ktorý im venuješ. Tak isto zelenina, ktorú dopestujes. Treba ju polievať a venovať sa tomu. Niekto je doma a pestuje a niekto radšej pracuje a na stravu sú zarobí. Výdavky v obchode sú u takýchto ľudí odlišné, ale celkové náklady podobné, lebo za ten čas čo sa ty staráš o pestovanie a zver si iný človek zarobí, aby si to mohol kúpiť. Aj čas sú peniaze. Na to sa často zabúda.
@0902573215 100eur mesacne aj s masom pre 5 ludi? Takze 58e ak odratame to prasiatko. 100e ratam ze 5 ludi da zactu restiku co si pisala ze chodite. Aj to je na 2x restika v mesiaci malo.
Fakt napis konkretne ktore potraviny nakupujes v obchode. Ci iba muku a drozdie?
@matabb73 ja chodím normálne do práce, a chováme, pestujeme a vyrábame syry. Takže nemáš pravdu v tom, čo si napísala. Mozes robiť aj aj. Zas poliať záhradu a cez víkend výplet až toľko nezaberie. Ani nakŕmiť zvieratá. Ale súhlasím, že im treba kupovať jest. Hospodárske si ale na seba zarobia, presne ako písala autorka.
@mamula20 no toto je kameň urazu u nás....že ,,spratať" sliepky do polievky....ono viac ako tie tri max štyri roky sa ich neoplatí chovať....a potom čo....ani ich ,, nedám dole" ,ani chlap,ani ich nevycistim, Max tak osklbem🤦🤷...toto ja robiť asi nebudem...preto rozmýšľam ináč by som ich mala asi dávno...ale sem tam sa niečo stane,zvesti krídla,alebo vidno že jej niečo je a musí íst dole ...mama teraz musela kohúta spratať,lebo nejak sa mu podarilo zlomiť nohu....na toto ja nemám zalúdok asi...
@1fifinka1
Jedna vec je stihat vsetko, druhá vec je byť spokojna a naplnena takym zivotom. V realnom zivote nepoznam cloveka, čo nie je v takej pozicii doslova zodratym otrokom. Z jednaj prace doslova do druhej. Takmer ziadny priestor na sport, priatelov, rodinu, vztahy.
@zmrzlinka2021 mam čas aj na to. Zas až také zlé to nie je. Netravim čas lezanim pred telkou, alebo nič nerobenim, kde iní ľudia zabíjajú doslova čas. Máme čas aj na koníčky. Celé leto chodíme aj na hriby. Zas neobrabame hektárove polia traktorom celé dni. To robí muž v práci. Doma tie zvery a záhradu stíhame. Aj následne spracovanie. Nerobte z nás zrobene babičky. Aj deti a prácu.
@zmrzlinka2021 ako dobre, že žijeme v takej dobe, kde si človek môže vybrať čo ho baví a napĺňa. Jeden má vlastnú záhradu, pestuje a chová, druhý má anglicky trávnik a asi ani jeden by to s tým druhým nemenil. 😊
@1fifinka1 jasné keď si to človek poriadne premysli,logicky pripraví, naozaj s tým nieje toľko roboty...ani polievať nemusí (napr. Riešili sme kvapockou zavlahou z Aliexpresu,za pár €)...keď nemám čas vypliet,tak nieje,abo len najhoršie vytrhnem okolo rastliny alebo len rekopem kus...neobrabame polia...aj na menšom kúsku toho ide dosť vypestovať,ja som to začala,len preto,lebo jedno dieťa zje len zeleninu ktorú si sám otrhne, má 3 r. z obchodu nezje....chlapci zoberú do záhrady malé fúriky,bagre,lopatky...nakladam.im.burinu,nosia ju na kompost...majú z toho zábavu...ten 6 ročný už vie ktorá je burina tak sem tam tiež pomôže....a tešia sa keď si otrhnu kukuricu a ideme si ju uvariť napr...nemám ukážkovú záhradu...niekedy je zaburena viac,niekedy menej....ako sa mi chce a máme čas...ale rastie...
Naši keď neboli na dôchodku chovali len tie sliepky,čo nejedli predali v robote vajíčka,na krmivo si kury zarobili stále,plus mali vajíčka a mäso do polievky...roboty okolo pár sliepok tiež minimum...netreba ani každý deň chodiť k nim...Max vybrať vajíčka...nieje to žiadna veda...ani nič ťažké...začala som doslova len tak pre zábavu,že načo mi 10 árov trávnika,kosiť tiež furt treba,tak sme kus zrylovali...teraz sme trocha zväčšili záhradu na pestovanie...zasa neokopavam zemiaky,tie si kúpim...ani som nevedela že tak až pôjdu ceny hore....takže ešte míňame posledné zásoby z úrody a začínam už kupovať...ušetrila som asi dosť....keď vidím tie ceny, mrkvy,kalerábu,cibule,zeleru....celú zimu som nekupovala nič ani zavaraniny a teraz sa mi oči prevracaju....u nás ráno v obchode jeden malý kaleráb že 1,99€ neskutočne toto...
@tamtumdo presne tak. Mňa napríklad nebaví sedieť v záhrade a piť kávu celé poobedie. Mňa nie. Vypijem si ju, ale popritom si kopkam, alebo oberám, alebo robím niečo iné. Tiež milujem ráno dat si župan vybehnúť do fólie a na raňajky spraviť praženicu z domácich vajec s vlastnou rajcinou, uhorkou, paprikou. V marci zasadim planty na okno, kúpim za 70 centov semiačka a mam z toho takú úrodu, že celé leto nekupujem žiadnu zeleninu. My máme aj ovocné stromy, kríky, používam na koláče, na wafle, Malinove pyré, ríbezle, černice, slivky, čokoľvek. Proste vidím v tom budúcnosť, baví ma to a neobtazuje ma to. Niekto v tom vidí otrocinu ja len výhody. Rozhodne s tým nemienim prestať.
@matabb73 ja neviem ženy, čítate co píšeme vôbec? Ved píšem, že tomu venujem čas, a aj jedia aj pijú si predstav. Ale niekto venuje čas pozeraníu televízora, niekto chovu a starostlivosti. Ten prvý si kúpi v supermarkete, ten druhy ma svoje. A chodíme do práce aj my. Takže nieže iný zarábajú a chodia do práce a my chováme a pestujeme. My stíhame oboje. A posledný krát píšem, zvieratá si na seba zarobia. Už to nebudem dokola písať ako papagáj.
Mne je úplne jedno, co kto je, neje, kupuje, nekupuje. Ale tvrdiť, že človek, ktorý nenechá mesačne v obchode 800€ za potraviny je chudák, je úplne scestné. O to ide. A tiež o kvalitu potravín, ktoré jeme. Už som to nie raz písala, keď sa tu prezentju ženy, že nechajú 300€ mesačne len za zeleninu a ovocie a tvrdia, že žijú preto zdravo je blbosť. Pretože to, čo kúpia v supermarkete je všetko, len nie zdravé a chutné. Dá sa proste žiť aj inak. A niekto to nie a nie pochopiť.
@1fifinka1 presne tak človeka to musí aj baviť, potom je to pre neho len otrocina...ja keď vidím tie deti ako si oberajú jahody,maliny,hrášok,stromy..a veselo tlačia do hlavy,ze mňa mňam...tak ma to ozaj baví...môj 6 ročný nechce mäso skoro vôbec....on príde zo školy...zoberie si misku, sám ide do zahrady vytiahne otrhne si momentálne šalát, špenát,reďkovku,cibuľovu vňať...a teší sa na šalát...ako nechápem ale on len zelené by jedol....dám mu to toho nejaký syr,olivový olej,praženicu a je plný...už sa pýta či môže cviklove listy trhať že ich má rád 🤦....sa smejem...že mu nič netreba...vyjde von a sa napasie🤣🤣🤷..ktovie keby nemám tie deti ani by som sadiť možno nezačala....ale tiež niesom typ ktorý len tak sedí...stále si niečo vymyslím...ale tak.to tiež ,,musí byť v tej náture" verím že to nieje pre každého....niekto má rád pohodu, kľud,ničnerobenie...a to je tiež okej....každú relaxuje iným spôsobom...
@matabb73 Ona to mysli tak, ze ked napr kupis kukuricu, psenicu- brojlera zabijes a mas mäso, za ktore by si musela zaplatit, cize sa to vynuluje. Alebo ked davas zemiaky(tie si my dopestujeme) a stare chleby prasatu, plus ine pomyje, zabijes a to mäso ked prepocitas, vyjde ta to lacnejsie ako tolko bravcoviny kupit.
Jasne, ze chliev treba, to je investicia ktora sa ti nevrati, ale ostava a sluzi.
@matabb73 nie nieje to zadarmo to nie, pre niekoho je to vydreté,aj náklady niesu malé položky, treba okolo toho samozrejme kopu náradia,vybavenia.. tam ti je 100 e.samozrejme malo....lebo zasa vybavenie je na to aby ti tu prácu uľahčilo,aby si nerobila ako ten otrok....(ide to aj bez toho ale prečo)niekedy aj ten postrek kúpit,opory,sieťky...semená stoja naozaj tento rok veľa,keď veľa sadis....nieje to zadarmo to určite nie
..muž tiež peniaze ráta peniaze na čas....on na rozdiel odomna keď.ma.cas sadne za Pc...urobí vizualizáciu a má.zarobene...on toto robiť nebude,lebo je to pre neho stratové...tak ako pre ľudí ktorý,,takto vedia rátať čas financiami" pre takých to nieje...ja po mimo nezarábam peniaze a fakt sadim len pre tie deti,len tak z nudy som.zacala,..neskôr som si to obľúbila...nerátala.som.kolko som nahromadila veci okolo tej záhrady a vybavenia ale bude to pár stovák...nutnosť to nieje,ale ulahcim.si pracu...lebo nerobím to pre peniaze....len som tak skonštatovala,že toho roku som ušetrila teda pri to náraste....ale keď spočítam čo mi trebalo nákupit na začiatku keď nemáš doma ani tu motyku, fúrik.....tak som v poriadnom mínuse 🤣🤣...tak ako aj tepelné čerpadlo, fotovoltaka...aj toto má svoju návratnosť a to nie hneď...zadarmo iste nie...je to o tej pasii v tom...

@lakebabe naši zvyknú mať tak 6-8sliepok.....keď idú preč, dajú im pár vedier vody,násypú veľa zrna...v teplejších mesicoch nezatvaraju vôbec...majú ohradeny výbeh...v zime sa im to zatvára na motorček. V pohode boli preč aj 7 dní...kury mali ešte vody,aj zrna....keď boli na dovolenke dlhšie,tak so zašla ja...ale v podstate netrebaloalo, všetkého mali dosť...dá sa to vymyslieť,aj susedia u nich urobili tak...nieje s tým starosti...len raz za čas čistenie...tiež už nad tým začínam uvažovať,či si nejaké nezaobstarat..Teraz sa nasťahovalo okolo viacej mladých rodín s maličkými deťmi z mesta...som prekvapená že všetky majú maly kurín na záhrade,hneď po prisťahovani.Sliepok tiež len tak možno 6....asi sa to vracia späť....aj tí čo nechovali,tak začali,čo si všímam...