Ako vyjsť s peniazmi a nebýť v mínuse?
Ahojte, prosim vas... som mama na rodicaku, od januara nastupujem naspat do prace a dieta ide do jasiel. Moj manzel aj ja sme kazdy mesiac v minuse niekolko sto eur. Nezarobi vela, ale ani malo. Moj rodicak ide cely na 1/2 vydavkov za byvanie, auto a nejake potraviny. Zvysne veci ako sezonne oblecenie pre dieta, ktore rastie rychlejsie ako bambus a ine "nezbytnosti" idu proste z minusu. Sem tam chodim na brigady, ale nezarobim tam vela. Obaja s muzom mame aj sporenie, tam mame par tisic, ale to je skor rezerva, ked sa pokazi auto, bojler a pod. Kolko vam zostane na konci mesiaca?
vydrzis do januara alebo budes vymyslat ako zvysit prijem.. proste ine riesenie nie je. Nemas co skresavat... ak aj muz je v minuse, tak nie je ani ako riesit ze by tahal viac nakladov
Trvať na polovici, keď máš rodičak, no to je také... Ehm..
A že nechceš, aby ťa živil? Veď ste rodina, všetko, čo zarobí tvoj muž, je AJ TVOJE. Nepochopím toto nastavenie manželov - moje, tvoje.
Nuž, a evidentne ste si naložili viac, ako dokážete zvládnuť.
Veľa možností nemáš, zostava ti jediné poriadne si zapisovať výdavky a poskrtat nepodstatné veci.
Ak ani to nepomoze, naozaj nezostáva nič iné, ako zdvihnúť príjem.
Poviem ti pravdu, nechcela by som tak žiť...
Ber to aj ako poučenie do budúcna, že s úvermi opatrne... A že aj na úver treba mať peniaze...
V tejto situácii úplne irelevantne kolko a co platí z rodičáku kedze dokopy nemaju peniaze na všetky výdavky tak rodičák bude preč tak či tak. Či muž má byť ešte viac v mínuse a žena si má zo svojho rodičáku dopriať? Lebo tak mi to príde že si tu niektoré predstavujú. Každopádne byť v mínuse niekoľko stoviek je dost prúser a bud teda muž zarobí málo aj ked si myslíte že zarobí dobre alebo máte extrémne vysoké výdavky. Myslim si ze to je ta druha moznost pretoze plat, plus rodicak plus pridavky a byt stale v minuse to musite mat velmi vysoke splatky alebo neviete hospodárit.
Rozpis nam tu fixne mesacne vydavky, aj prijem.
Spolu na nieco prideme.
Tahat z celeho rodicaku 1/2 vydavkov... chlap by mal pridat a hladat poriadnu pracu. To sa nehanbi, ze nevie uzivit rodinu?
Predajte auto a jazdite spojmi. Hneď veľký výdavok odpadne.
Nechceš aby ta muz živil je cnostne ale nerobíš a aj tak dávaš rodicak do domácnosti.
Keď budeš robiť, bude aj muz riešiť domacnost ako ty?
A netreba zabudnúť na choroby detí. To v robote tiez nevidia radi.
Boze baby, ved su v minuse. Je jedno na co ide rodicak resp jeho polka ked ide cely prec a este im chyba. Riesite uplne nepodstatne veci.
@miroslava2710
@really8 áno, v tejto chvíli to vyznieva nepodstatné, sú v mínuse tak, či onak.
Ale, zrejme úplne zbehli vo fin.gramotnosti nebudú, keď sa dostali do takejto šlamastiky a možno to autorke pomôže, zamyslieť sa nad rodinnými financiami aj z iného pohľadu.
Ako píšeš od januára ideš do práce, čiže príjem budete mať vyšší.. Zatiaľ ber z úspor, keď máš pár tisíc a nerieš to už 4 mesiace kým sa zamestnáš. Doteraz ťa to nezaujímalo ?
Ale inak odvaha mať toľko na krku.
@miska1997 zaujimalo, deje sa to asi posledny pol rok.. bolo to tak, ze najprv na konci mesiaca napr. -60 potom -250 potom zas -30 a pod. Tento mesiac sa to vsak dostalo na -300 a je mi az zle.
@beronsche ano, autom dochadza manzel do prace do Bratislavy. Da sa aj vlakom, ale to trva 1,5h a autom tak 45min.
Nech sa dohodne s niekým alebo nájde niekoho, kto tiež cestuje autom jeho smerom...bude platiť ale menej ako keď sa sám vyváža...veľa ľudí dochádza 45 min autom a vidím že sú v autách 1 po jednom ...nech skúsi blablacar
@really8 zariadili sme si ako dvaja vysokoskolsky vzdelani mladi ludia byvanie a auto. Nebyvame u rodicov, nemame pozicane v nebankovkach ani od rodicov a mame priemerne zamestnania (okrem toho, ze ja teraz nemam plat ako taky). Dieta prislo z lasky a planovane. Len financie sa pomalicky minuly. A zakladne otazky? Dokopy nam pride mesacne v priemere asi 2,5tis. Hypoteka s energiami a Internetom a televiziou a leasingom a uverom nas vyjdu asi na 1100. Je to dost. Zvysok su potraviny, plienky, drogeria, sporenie... tento mesiac bolo treba kupovat vacsie polozky ako pre mna a dieta zimnu/prechodnu bundu ale hlavne topanky pre dieta. Vsetko z druhej ruky a nie za stovky eur. Nazbiera sa to ani sa to nezda. Uz to nieje ako kedysi, ze si z jednej vyplaty viem kupit sampon za 10€, ale kupujem ten najlacnejsi Balea :D fakt som neverila, ze sa niekedy do takejto situacie dostanem. Zial, sme tu. A este k tomu mame aj psa, jemu sme tiez zacali kupovat lacnejsir krmivo, tiez nie je nadseny...
Mne nejde do hlavy, ako môžete šetriť, keď idete do mínusu? Ved to šetrite na úkor mínusu. Radšej teda ostať na nule, ci? Lebo to nedáva logiku. Znížim/ zruším dočasne sporenie, ale nemám mínus. Keď budem zarábať a budem mat z čoho, tak pošlem na sporenie.
Takze 1400 plus par stovak vam nestaci na bezne fungovanie? Tolko je rozpocet beznej rodiny aj na auto a byvanie. Sorry tomuto sa neda verit resp sa to neda chapat. Pisala si ze 300 jedlo a drogeria a stale mas 1100 eur na co?
ak po zaplatení všetkých nákladov nevyjdete z 1400 €, tak by som tú vysokú školu nevypichovala...
@really8 odkial mate plus par stovak? Okrem ineho som sa pomylila.. 1100 nam zostane, 1400 ide na fixne naklady.
Kreditku nemame ani jeden, mame povolene precerpanie kazdy po 500€.
Aj 1100 je luxusna suma. A sama si napisala: Moj manzel aj ja sme kazdy mesiac v minuse niekolko sto eur.
1100 vam zostane ked zaplatite vsetky vydavky? A to co robite s 1100 eurami? My mame teraz prijem 2000 eur. Ked zaplatime poplatky a potraviny zostane nam 600 eur len tak na minanie. Cize v pohode uplne. Hladam si pracu, cize ked sa zamestnam zostane nam cca 1000 len tak na minanie(oblecenie, vylety....) A to sa budem cítit ako boháčka 😀
A akú vš máte vyštudované, keď neviete z 1100€ mesačne vyžiť po zaplatení "povinných poplatkov"? Strava 300€ a 800€ ide kam?
@zltalienka no nevedia hospodáriť
Ach zena...1100€ kde miniete? Ja chodim do ba vlakom lebo je to lacnejsie...a auto je doma. Holt vyberam si ci dam za cestu do roboty 10€ (listok na vlak +mhd) alebo 19€ - tolko ma vyjde od nas do Ba a spat po dialnici cca 200km.
Holt nie sme taky bohaty...a to mam vlakom hodinu a autom hodinu aj 15 minut ale vlaky meskaju...cize vlakom mi to dlhsie trva.
Ono vy si toto minanie vytvarate sami...ved ked to nevychadza, tak parkrat pojdem autom keď viem ze cestou nakupim a zvysok vlak/bus
Vy tu mudrujete ako žijú nad pomery a neviem čo...ale uvedomujete si ako v priebehu 2rokov išlo nenormálne ale fakt NENORMÁLNE všetko hore ? Ja sa im nedivím . Kľudne mohli mať nastavené financie v poriadku. Dvaja mladí ľudia ,ktorí pracujú .. na Slovensku bežná vec ,že sa nevedia zabezpečit na roky dopredu. Kto vie ? Vy ste tu všetci manažéri alebo čo ,že máte také platy? Priemerný Slovák nezarobí toľko ,aby si ušetril na niekoľko mesiacov dopredu a ešte aj počítal s mega infláciou a výdavkami navyše. Kde prosím pekne využijete čo ju tu odsudzujete ,že si žije nad pomery? Veď ja keď vidím ako ľudia fungujú a ešte si aj zvolili túto vládu chce sa mi plakať. Mať auto a strechu nad hlavou je potreba v každej rodine. Lenže v tomto štáte si na to len tak nezarobis . Najmä keď si kupujú byť,ktorý niekto za socíku dostal a teraz na to človek 30 rokov !!mukluje ,aby tu palku vôbec zaplatil. Bez auta sa nepohnes ,lebo doprava na Slovensku je katastrofa. Vlaky meškajú ak vôbec nejaké sú, autobusy medzimestske linky sú pomaly drahšie ako tankovať mesačne. Potraviny ? Nakupujete vôbec ? Maslo stojí 2 -4€ , pečivo ide hore každý týždeň, pod 30€nenakupis ani na raňajky na 2dni. Tak už tu netrepte všetky o nad pomeroch . Ak sú dvaja mladí ľudia ,ktorí majú vzdelanie, rodinu a prácu a chcú riadny život, na ktorí v podstate nemajú lebo im každý mesiac ubúda viac a viac financií tak to rozhodne nebude len v nich problém ,ale hanba tejto krajiny čo tu máme celé roky vo vláde a nevieme sa poučiť . Ťahá nás to ku dnu. A takto žije priemerná mladá rodina a bude to horšie drahí priatelia. Konsolidácia platí od nového roka...to ešte sa tu bude kopiť podobnych príspevkov.
Autorka uz to proste musis vydrzat. Od februára mate dva prijmy a bude lepsie. Ano to proste sem tam padnú vydavky na viac ako zubar, nieco kupis do domacnosti, teraz nove oblecenie. No te to proste tak. Ak mas rezervu, tak proste rezerva je na to aby sa pouzila ked treba. Neviem kedy ste kupovali dom ale tie prve 2-3 roky su takze tazsie. Lebo stale nieco nove treba do domu, do exteriéru a tak. Ale ono sa to potom ustali a aj tvoj prijem pomoze. Hlavne sa nestresuj, ked mas rezervu. Uz len 4 mesiace a bude lepsie.

uf, mat hypo, uver a leasing a ty na rodicaku ...prepac je to šialene ...hlavne teda vam to evidentne nevychadza. Bud posli muza este na brigadu alebo chod na brigadu ty ked ma on volno. Ja som sa vratila do prace pri oboch po pol roku, platila som z rodicaku opatrovatelku a to sme nemali ani hypo, ani uver a ani leasing....uplne zbytocne ste hr hr nakupili a teraz je tazko fungovat.... pride tvoja vyplata v januari, znizeny danovy, zvysene potraviny a ucty za plyn a zas budete v prdeli....prepac, mate velke oči obaja