icon

Ako vyriešiť nezhody pri spoločnej hypotéke?

sleepy_joe
7. dec 2024

Ahojte,
rád by som poznal aj názory iných ľudí na problém, ktorý sa vyskytol a s ktorým som fakt nerátal. So snúbenicou sme sa rozhodli, že si kúpime svoj prvý spoločný byt. Iniciatíva o kúpe bytu o spoločnom bývaní prišla z jej strany. Dokonca aj pozerala ponuky a vybrala byt, ktorý sa jej páčil a aj mne. Potom išla do banky zistiť podmienky čerpania hypotéky a ja som s ňou vždy ochotne išiel. Banka nám vyrátala výšku hypo na necelých 600 €, čo nie je problém, lebo obaja pracujeme. Povedal som rodičom, že si chceme brať hypo a mať spoločné bývanie. Povedal som im, že ideme do toho spoločne a za pár dní neskôr mi volal otec, že nech prídem k nim. Rodičia mi ponúkli, že mi požičajú polovicu sumy bytu, aby som neplatil zbytočne úroky na 30 rokov. Celý šťastný som to potom povedal snúbenici a potom to začalo. Výčitky, že tak si to nepredstavolala, že ja nebudem platiť hypotéku a ona by musela 30 rokov a že koľko prerobí a ja neprerobím nič. Ja som povedal, že byt bude predsa spoločný a každý bude mať polovicu. Ja si svoju polku zaplatím a ona ak nemá hotovosť, tak si bude splácať. Nadávky, krik, už ani nechce ísť do banky a byt sa asi predá inému záujemcovi, lebo dobré ponuky sa rozchytajú. Chcem poznať ako by ste to riešili vy. Môj kamarát vraví, že to nie je z jej strany kóšer, inak by s tým nemala mať problém. Čo vy na to?

maranco
8. dec 2024

@lucilaines podľa toho výpočtu polku bytu by mala aj ona, veď bude v LV a tiež by mala nárok na polku zaplatených splátok počas manželstva

benit
8. dec 2024

@lucilaines za 60 000 nekupis nic. Takze tvoj plan stroskotal.

betulinka1
8. dec 2024

@sleepy_joe rozumne riesenie. A po roku bývania budes vediet, ci vobec ta zena stoji za to. Chodenie je nieco ine ako byvat spolu.

benit
8. dec 2024

@lucilaines a co keby mu aj celu ciastku darovali a nebude splacst nic? Ved je to ich syn, postarali sa o neho. Fakt nerozumuem tomuto. Uz sa rodic nemoze ani postarat o svoje dieta. To ze dalsi rodic na to nema, nie je chybou tohto chlapa.

clementisa
8. dec 2024

Tak nech si požičia od príbuzných na tvojom mieste by som si zvážila do budúcna vaš spoločný život môže byť rada že rodičia ti požičajú nepreplatiš na úrokoch tým viac budeš môcť prispieť na domácnosť nechápem ju

lucilaines
8. dec 2024

@benit za necelych 60k som pred dvomi mesiacmi kupila jednoizbak v mensom okresnom meste, ktory prenajimam. Takze moj plan je uplne realny.
@maranco ano, teoreticky by mala narok na polku zaplatenych splatok jeho rodicom pocas manzelstva. Ak realne budu zaplatene a bude to na papieri, aby to mohla dokazat. Ci to tak ale bude jej nikto nezaruci.

lucilaines
8. dec 2024

@benit ale ty nerozumies, ze jemu tie prniaze od rodicov nikto neberie? Ved nech ich ma, nech ich pouzije na byt, nech si to zmluvne podchyti a ona sa k nim pri rozvode nedostane. Tu nejde o to, ci on vezme alebo nevezme peniaze ale o to, ci aj napriek tomu, ze peniaze vezme, pojde do hypoteky spolu s nou. Pretoze ak by mi muz pred svadbou povedal, ze ja si svoju polku bytu kupujem z rodicovskeho, aby som nemusel platit uroky, ty si svoju pories sama hypotekou a uroky si plat sama, tak ja nerozumiem, ako vobec by som do takeho manzelstva mala ist. Uz to tu dookola opakujem 20ty krat. Da sa to uplne jednoducho vyriesit zmluvou o vklade resp. Pozicke od rodicov a spolocnou hypotekou. Tie peniaze tym padom nepojdu jej ak by sa nieco stalo. Ak by sa nestalo nic a zostanu spoku na veky vekov , tak ano, potom ich vyuzila aj ona naplno a zdedia ich ich deti. Ale tak o to hadam v manzelstve ide.

martin36
8. dec 2024

@zltalienka zmenil dohodu keď mu rodičia ponúkli pôžičku. Dohoda bola o tom, že idu spolu financovať nehnuteľnosť a budú platiť 50:50 to, že on má možnosť požičať si bezúročne od rodičov na tom, že si idú kúpiť spoločne nehnuteľnosť sa nič zásadne nemení. Skôr mi to príde detinské zo strany snúbenice, že ona bude musieť platiť úroky a "nezvezie" sa na pôžičke jeho rodičov...

priscilla07
8. dec 2024

Čudné správanie. Normálna partnerská by malá radosť z toho, že aspoň Ty nebudeš platiť úroky a zvýšia vám peniaze na iné veci. Otázne je to, ako vychádza s Tvojimi rodičmi, to môže byť problém. Prípadne aby jej to Tvoji rodičia nevyhadzovali na oči... Neviem, Ty musíš vedieť ake máte vzťahy

benit
8. dec 2024

@lucilaines my sme v mensom meste na zapade a veru tu nekupis za to nic.
To muselobyt na vychode, kde nic nie je😁

benit
8. dec 2024

@lucilaines ale preco by mal sam zaplatit polovicu bytu a este splacat na polovicu aj tu dalsiu polku. Bude mat potom 3/4? To som sa ta uz pytala.
Keby toto bolo naopak, ze chlap by sa takto zduval a baba by mala na svoju pilku a mals by s nim splacat aj druhu. Reagocala by si rovnako? Isto nie.

ketrin1984
8. dec 2024

@sleepy_joe
Nečítala som to celé,ale myslím si že jej ide o to že už od začiatku sa bude deliť na moje a tvoje.Ty si plať hypotéku a ja nemusím...Ona zrejme chcela aby ste boli na tom rovnako,aby ste mali spoločný účet,spoločnú kasu.V dobrom aj zlom predsa.Ona nevidí teraz v tebe oporu,lebo prídu roky keď bude na materskej alebo príde o prácu a nemá sa na koho oprieť.Či bude mať na splátku po celé roky.Už na začiatku vidí kalkuláciu.A možno ani tú hypotéku ani nedostane keď ju bude žiadať sama,to ťa nenapadlo?

lauruska_sumienka
8. dec 2024

@lucilaines zatial su len zasnubeny, a to nie je pravne zavazne navyse sa to da kedykolvek zrusit.
Chces mi povedat ze keby si zaplatila 3/4 bytu, tak tu 1/4 len tak niekomu darujes 😂 to chcem vidiet 🤣

Preco by on mal stracat a ona ziskavat. Keby si ty mala taku buducu nevestu co by ti chcela syna vycicat, das peniaze na byt a este stale by nebola spokojna. to by si tiez chcela aby sa vzdal casti bytu co si ty zaplatila?

reggiericky
8. dec 2024

Prosim ťa kvoli tebe som sa tu normálne musel zaregistrovať aby som ti mohol na to odpísať. 😀
Keďže idete byť rodina a mat spolocny majetok a verite si, tak zoberiete tu hypo o polovicu menšiu a budete platit banke priklad banke 300 eur splatku a tvojim rodicom dajme tomu 180 eur neviem ako si to chcete rozratat ale sprav to takto a nie každý osve.

earlgrey
8. dec 2024

@reggiericky o chvíľu rodíš? 😅

reggiericky
8. dec 2024

@earlgrey ja nie ale moja frajerka 😄

reggiericky
8. dec 2024

@earlgrey to som fakt nevedel ze to takto ukaze na profile 😀

earlgrey
8. dec 2024

@reggiericky No ukazuje ukazuje 😉

reggiericky
8. dec 2024

@earlgrey už som si to dal do poriadku 😁🙃

earlgrey
8. dec 2024

@reggiericky Tak už to vyzerá lepšie 😉

sense
9. dec 2024

@reggiericky toto som mu aj ja napísala . Pretože predsa keď je už snúbenica tak plánuje s ňou predsa manželstva a spoločný život , zdieľať nielen radosti ale aj starosti

lucilaines
9. dec 2024

@lauruska_sumienka
@benit ja uz naozaj neviem ako to tu mam vysvetlit. Ja sama som bola v podobnej situacii, pred manzelstvom som mala byt, ktory som predala, zostala mi hotovost. Kupili sme s vtedy este priatelom, dnes manzelom, byt spolu. Ani mi nenapadlo neist s nim do spolocnej hypoteky. Moj vklad mam osetreny. To nie je, ze on by solacal 3/4 bytu. On on svoj vklad nepride. Ak by sa rozviedli, zo sumy co dostanu vyplatia zostavajucu hypo a zostala zvysku sa jeho vklad odrata a vrati jemu. Az ten zvysok potom sa deli dvoma medzi oboch. Ano, opakujem sa, ak by zostali spolu do konca zivota, tak ano, jeho prispenie na spolocny byt by bolo vacsie. Ale to je hadam aj tak jedno, kedze teda budu manzelia a rodina a vsetko by malo byt spolocne. Okrem toho, on to v reale hadam bude splacat aj tak vo vacsej miere. To je ta otazka, co mi teda nie je jasna. On si hypo nevezme, ona ano, pojde na matersku a co? Kto to bude splacat? Necha to cele na nu, lebo sak to je tvoja hypo, mna do toho nic? To je presne to, coho sa ona boji. Alebo to ako normalny chlap potiahne a tie jej splatky zaplati? Ak ano a toto je plan, tak potom by nemal mat najmensi problem sa s nou na tu hypo napisat, zvlast, ked ako som spominala o svoj vklad odrata rodicov v pripade rozchodu nepride.
Plus znova ako som uz spominala, zaplatene splatky. V pripade rozvodu on ma narok na polovicu zaplatenych splatok aj keby bola hypo len jej. Cize ona by zostala sama s hypotekou na krku a este by mu musela vyplatit polovicu pocas manzelstva uhradenych splatok. Ona by mala mat narok na polovicu splatok uhradenych rodicom, ale staci, ze ti povedia, ze to bol dar a pocas manzelstva sa nic nesplacalo a skoncila.

tinatitti
9. dec 2024

@sleepy_joe keby ste boli manželia, riesila by som to nasledovne: dostali ste polovicu od tvojich rodičov. Na zvyšnú polovicu by som zobrala spoločnú hypotéku a teda splacate obaja rovnako. Vlastník by si bol ty 3/4. Keďže manželia nie ste, tak 1/2 ty zo zdrojov od rodičov a druhu ona z hypotéky.

roman7396
9. dec 2024

@sleepy_joe uz toto je pre teba varovnym prstom ked pre toto zacala robit sceny na zaciatku......nechod do toho s nou lebo zle dopadnes

sonkaxxx
9. dec 2024

@sleepy_joe v prvom rade spoločnú nehnuteľnosť by som riešila iba v Tom prípade keby som bola vydatá s niekým. Najprv svadba potom nehnuteľnosť a dieťa. Potom sú spoločné peniaze po svadbe. Takže podľa mňa keď ste nejaký ten piatok spolu riešte si podnájom možno sa do polroka rozidete. A ponuky na byty stále budú.

misanthropicdann
9. dec 2024

@zltalienka lenže tu z tohto páru nerozmýšľa práve ona.
Keď mám ja nahovno podmienky musíš mat aj ty!

tatisna
9. dec 2024

@sleepy_joe Naozaj to právne nie je fér voči nej. Ak kúpite byť pred svadbou a potom po svadbe budete splácať, tak splátky pôjdu zo spoločného a tým pádom si ty môžeš pri rozvode nárokovať na polovicu splátok. Čiže budeš mať polku bytu a ešte právo na ďalšie peniaze...

zltalienka
9. dec 2024

@misanthropicdann ono to tak ťažko hodnotiť objektívne, keď máme iba pohľad z jednej strany. Kto vie, čo tam všetko v tej výmene názorov padlo.
Ja som predostrela môj pohľad, kde v centre pozornosti nie sú "veci" (aj peniaze sú len veci) ale ľudia a vzťahy. Najprv sa dohodnúť so snúbenicou a potom prísť od rodičov s inou verziou je v Tvojej reči "nahovno" výsledok. Autor nech si kľudne zostane v detskej izbe, na seriózny vzťah a manželstvo ešte nedozrel.
Inak oveľa viac zaujímavé je, že mladý zasnúbený muž nebývajci so svojou snúbenicou nemal záujem riešiť spoločné bývanie. Dobre mu bolo v jeho detskej izbe pri rodičoch. A stále by mu aj dobre bolo, keby tá snúbenica nevymýšľala so spoločným bývaním. A tak sa mi zdá, že nakoniec v tej detskej izbe aj zostane, lebo "rodičia mi chcú iba pomôcť".
Najlepšia rada do života pre mladých, ktorú som doteraz počula je "odstrihnúť sa od rodičov". Je mnoho rozvedených presne kvôli rodičom a ich dobrým úmyslom.
To, či je finančne lepšie mať úver/ísť do podnájmu/brať pôžičku od rodičov je až druhoradá vec.

sense
9. dec 2024

@zltalienka veru a možno sa s ňou aj zasnúbil len preto že ona chcela

ema234
10. dec 2024

@sleepy_joe ani tvoje spravanie nieje koser, mali by ste financie, ktore dostanete brat ako spolocne a nie , ze ty si na svojom piesocku hrabat.