icon

Ako vysoká je splátka čerstvej hypotéky?

5. mar 2024

Ahojte, nikdy sme nemali pôžičku. Tak vôbec nemám predstavu ako to chodí. Máme obaja takmer 40r a 2 deti do 9r. Kto ste brali v nedávnej dobe pôžičku okolo 140tis,aké vysoké splátky Vám vyšli?
Rozmýšľame nad kúpou bytu ako investíciu.
Cely byt by sme potrebovali financovať z pôžičky. Dokázali by sme ho prenajať tak,že po odpočítaní poplatkov a dane by nám zostalo z prenájmu cca 350€/mesiac

qetka
6. mar 2024

Ak chces, kludne mi napis spravu, my sme mame podobnu situaciu a v pohode. Investicne byty aj dom, vek podoby, tiez sme trochu cachrovali co a ako zalozit ;)

andreatytler
6. mar 2024

@maranta_leuconeura Ja som bola v tom ze nie je ziadny problem predat byt na ktory mam hypoteku.

tamta
6. mar 2024

@modrykolibrik cize ste to ziskali podvodom, gratulujem k skvelej rade 😃

slniecko5
6. mar 2024

Kamoska kúpila aj s vysokým úrokom druhu investičnú nehnuteľnosť v novembri minulého roku a od januára prenajala, logika hovori, že aj keby bola teraz bez zisku z nej, o 20 rokov jej ostane splatený byt nájomníkmi.
Chod do toho.

slniecko5
6. mar 2024

A fakt sa neraď na MK…

natalia2007
6. mar 2024

@autorka este len cisto zo zauimavosti, pises ze byvate v byte, ktory je uplne Vas, stavia sa dom ktory bude coskoro tiez uplne vas, ale vzivote ste nezobrali jedinu hypoteku. Kurnik co ja robim zle?😀

modrykolibrik
6. mar 2024

@tamta akym podvodom? Nechapem preco by sme to ziskali podvodom? To sa aj da?

tamta
6. mar 2024

@modrykolibrik oklamať banku o hodnote nehnuteľnosti aby ste získali viac peňazí, nie je podvod? Tak sa im s tym skus priznať, som zvedava, ci ti zatlieskaju 😉 taky znalec by sa mal hanbiť.. A potom sa môžeme čudovať, ze je táto krajina tam kde je, ked každý podvádza kde sa da.. A ešte je s tym ok

modrykolibrik
6. mar 2024

@tamta nechapem co je na tom zle? My sme mali cast penazi neurobili sme ziaden podvod. Robia to vsade. Ved takto by potom nikto neziskal hypo

kika193
6. mar 2024

@liv1 @autor
vola sa to zlozene urocenie a ma na hony daleko od sporenia do ponozky

https://www.finnet.sk/financne-kalkulacky/zloze...

sem dajte, kolko ste ochotne pravidelne mesacne investovat, urok dajte 8%/rok, dobu 20 rokov... a potom sa s tym kadejako pohrajte, mente mesacne sumy, dobu vkladov, ale ten urok 8% nechajte rovnaky, to je priemer priemerov konzervativnych fondov. Mozno zostanete prekvapene.

cukorfalat
Odpoveď bola odstránená
lenkahvh
6. mar 2024

@natalia2007 niekedy sa staci narodit 🙂

cukorfalat
Odpoveď bola odstránená
cukorfalat
Odpoveď bola odstránená
cukorfalat
Odpoveď bola odstránená
lalenka33
6. mar 2024

@cukorfalat áno, v tomto máš pravdu, ja som rátala ich vek pri splatnosti 30 rokov a to im nedajú pravdepodobne, v tom prípade ten byt deti využijú a keď majú 2 deti a budú mať 2 byty, tak deti v 30tke dostanú každý jeden byt. To sa už oplatí.

jaroslav81
6. mar 2024

Nie je už trh s investičnými nehnuteľnosťami mierne presýtený? Čo viem, pred vojnou na Ukrajine málo kto mal 100% obsadenosť celý rok...Treba počítať aj so scenárom, že po vojne odtiaľ veľa Ukrajincov odíde a ostanú po nich voľné byty a ak klesnú úroky v bankách, veľa ľudom začne hypotéka opäť vyhádzať a budú odchádzať z nájmov do vlastného. Počítaj aj so scenárom, že obsadenosť budeš mať možno len 10/12 mesiacov a pár splátok hypotéky si zaplatíš aj sama. Mám dojem, že mnoho ľudí na to nemyslí a očakáva, že nehnuteľnosť bude mať najbližších 30 rokov prenajatú 12/12.
Ak ak by náhodou raz prišlo na stavbu nájomných štátnych bytov, ceny nájmov to pekne zrazí dolu, stačí sa pozrieť do Rakúska, kde prenájom 2 izbového bytu vo Viedni stojí 900€, nie o moc viac než v BA, ale platy majú 2-3 násobné.
Vyjadrenia, že kúpim byt na hypotéku a o 30 rokov ho budem mať ako keby zadarmo, lebo mi ho splatia nájomníci sú len zbožné priania, ktoré nemajú nič spoločne s realitou...

jaaankaaaa
6. mar 2024

@cukorfalat nie je problém predať byt, ak je oň záujem.... Ale dnes sa tie byty predávajú dosť dlho, do 5 rokov treba platiť aj daň a proste ak to človek musí dnes predať v prvých rokoch od začatia úveru tak na tej hypo prerobi
Proste v prvych rokoch investícia do bytu znamena zafixovane peniaze bez okamžitej likvidity a to je riziko ktoré treba zohľadniť
A teraz si predstavme, že tento štát bude o 5 rokov v horšej ekonomickej situácii alebo nebodaj raz skrachuje, nikde nie je zaručené ze najdete zaujemcu vtedy keď ho potrebujete, ani že úroky na hypo budú este pod 1% atď.
To že v minulosti banky dávali Slovákom stotisíce eur zadarmo (urok pod 1% je zadarmo), neznamená, že to tak ešte bude aj v budúcnosti 😄

jaaankaaaa
6. mar 2024

A aj to že štát dnes plánuje dotovať ľuďom hypotéky.... No ak niekto potrebuje prispevok od štátu, tak v prvom rade nikdy nemal dostať hypotéku. Ale to je tá slovenská mentalita, že každý má právo na nehnuteľnosť a dobre že nie aj na 1 investičnú minimálne 😅

cukorfalat
Odpoveď bola odstránená
jaroslav81
6. mar 2024

@jaaankaaaa drvivá väčšina ľudí vôbec nevie, že pri úroku okolo 4.5% ide prvé roky asi 2/3 splátky na úrok a 1/3 na istinu. Takže ak by nejaký expert potreboval predávať už po roku - dvoch, istina mu ostane takmer rovnaká ako na začiatku a tie splátky vyhadzoval v podstate von oknom...

jaroslav81
6. mar 2024

ak by niekoho zaujímalo, ako málo sa znižuje istina prvý rok pri požičanej sume 140 000€ na 4.5% úrok

cukorfalat
Odpoveď bola odstránená
cukorfalat
Odpoveď bola odstránená
jaroslav81
6. mar 2024

@cukorfalat ver tomu, že pre 90% ľudí to nie je jasná vec a myslia si, že keď si požičiam 140 000€ a prvý mesiac zaplatím splátku 700€, banke dlhujem už iba 139 300€.

cukorfalat
Odpoveď bola odstránená
jaroslav81
6. mar 2024

@cukorfalat a takýchto ľudí je väčšina, v školách sa neučia ani základy ekonómie, ale hlúposti ako dejepis a hudobná výchova. A potom tu ženy chodia dávať hlúpe rady typu, že kúp investičný byt na hypo, 20% dofinancuj spotrebákom a keď by niečo, vieš to kedykoľvek predať...kedykoľvek hej, ale v prvých rokoch pravdepodobne so stratou...

manikova120
6. mar 2024

Neviem ci to tu uz bolo spominane ak ano tak pardon. Pri veku 40 rokov a viac sa hypoteka dava do cca veku odchodu do dochodku. Nam takto dali na 26 rokov co bolo maximum kedze manzel mal uz 40+. Cize ajtoto vam navysi splatku. V juny by vraj mali klesnut urokove sadzby. Ak vam to nesuri tak by som este pockala do leta ako sa to vyvinie. Zakozit mozete byt aj stavbu domu. V tom by nemal byt priblem. Ale mozno by bolo fajn najst si financneho poradcu ktory vam presne vysvetli co sa da a co uz nie. A hlavne, vybavi za vas formality a usetri vam behacky po bankach😊

cukorfalat
Odpoveď bola odstránená
cukorfalat
Odpoveď bola odstránená