Ako využívate peniaze, ktoré deti dostanú od rodiny?
Ahojte. Mňa len tak informatívne zaujíma, keď vaše deti dostanú od rodinných príslušníkov nejaké peniaze ( narodeniny, Vianoce...) zaujíma sa potom rodina načo peniaze deti minuli? Ja som včera zostala trochu zaskočená. Mám 7 ročného syna, na sviatky dostáva od babky 50-100€ a to si dáva hneď do pokladničky, sporí si lebo si chce kúpiť zvieratko. Minulý týždeň videl u spolužiaka jednu hračku, ktorá sa mu zapáčila a chcel si ju kúpiť. Vybral si z pokladničky nejaké peniaze a ja som ho vzala hračku kúpiť ( za mňa úplne v pohode). Včera keď volal s babkou tak sa jej pochválil , že si kúpil nový hračku a tá po ňom hneď vyštartovala, že prečo si to kúpil , ona mu peniaze nedáva na sprostosti a už mu nič nedá keď si nevie peniaze vážiť. Dieťa zaskočené , ja tiež. Hneď som ju zrušila, že fakt mu už nič nemá dávať keď má k tomu taký prístup, nie sme na to odkázaní. Na to mi ešte povedala, že je predsa samozrejmosť, že si dieťa tie peniaze odkladá a nie si za to kupuje veci, keď už tak to čo potrebuje a nie sprostosti, ktorých má plnú izbu. A tak ma teda zaujíma, ako to máte vy s takýmito narodeninovými peniazmi . Deti si to len odkladajú ?
Väčsie sumy od 50 euro mi davaju a ukladam im ich na sporiaci ucet. Mensie sumy si davaju do pokladnicky a nasledne vyberaju, ked ideme na dovolenku, jarmok a môžu si z toho kúpiť, čo chcú a naozaj nikto nerieši, či to je cukrová vata, alebo botasky.
Babka prehnala mam taky pocit. U nas to teda takto nie je. Ved ked mu ich raz da, tak uz nech sa nestara. Ked chce aby to bolo na nieco zmysluplnejsie tak ich ma dat teda tebe.
Nikdy nik neriešil na čo dieťa minulo peniaze, v podstate nechávame naňho rozhodnutie, či ich chce minúť na nejakú hračku, alebo si odložiť. Väčšinou už vyhrá odloženie, lebo vie, že má hračiek dostatok 🙂
peniaze nechavame dietatu a neriesime na co pouzije...samozrejme nechcem aby sa pouzili na sprostosti typu cokolada a napolitanka, lebo doma ich ma a kupim ak chce ine, napr. syn si po vianociach kupil ps5 (kupene z bazosa za jeho peniaze) a nehlasili sme nikomu co si kupil, akurat mojim rodicom sme povedali, kedze asi vacsinu z toho mal od nich. Neriesia, tesia sa ze su pouzite tak ze sa tomu tesi. Co bude robit dieta s 50eurovkou o 20 rokov? Nic, kupi si zmrzku a padla.... Akoze netvrdim, treba aj setrit, resp. investovat, ale nie ze vsetko pchat do ponozky a potom si za to dieta v dospelosti kupi max bicykel
Babka ešte žije sto rokov za opicami, kde si myslí, že peniaze sú odložené a dieťa si šporí do dospelosti, lebo keď si našetriť 1000 eur o dvadsať rokov to bude len smäť, inflácia to asi nepozná ,aj moje deti dostávajú a hneď im poviem, že napríklad dostane 100 eur za 50 si môžeš vybrať hračku a zvyšných 50 môžme dáke oblečenie alebo topánky vybrať, to z čoho má mat potom dieťa radosť? Z ničoho lebo dieťa nevníma peniaze ako dar ale čo z toho má potom, syn si šetril a kúpil si napríklad hraciu myš za 100 eur, topánky za 100 eur proste veci po ktorých túži a vie, že si zaslúži za nasetrene
Ziadny stary rodic sa nikdy nezaujimal, ako vnuca darovane peniaze vyuzilo. Dar je dar, je na obdarovanom, ako ho pouzije.
Ked boli deti este vo veku tak cca 10-11 rokov, tak vsetky ich peniaze som odkladala na detske ucty v banke. Kazdemu na svoj ucet. Ked uz boli starsi, uz mali platobnu kartu, tak tie peniaze vacsinou chceli na bezny ucet a odtial si kupovali, co chceli. Obcas sme sa dohodli, ked to bola vacsia suma, ze volaco na sporenie a ostatne na ucet, aby zbytocne neminali moc penazi.
Najstarsiemu som v 18ke povedala, ze musi ist do banky si ten jeho sporiaci ucet napisat na seba - aj banka to vyzadovala. Takze tie peniaze - bud este ma, alebo minul podla seba.
Rovnako budem postupovat aj u 16 a 10 rocneho. Uz si sami povedia, kam a kolko im dam. Co dostanu na bezny ucet - o to sa nestaram ako minu (toho 10 rocneho este pozriem, kam peniaze isli, ale uz nerozhodujem, co si kupi).
NIKDY a este raz NIKDY sa ma nikto z darcov nepytal, ako a kde sme peniaze minuly, co som s nimi ja alebo deti spravili.
Babke by som povedala, nech si svoje peniaze necha ak ma takyto postoj. Alebo ked tak velmi chce setrit, nech mu zalozi nejaky ucet a tam nech mu posiela svoje peniaze podla uvazenia a ked bude dospely, nech mu tie peniaze odovzda. A nech sa s nim dohodne, na co to minie. Ja by som viac od nej peniaze nevzala.
My mame malé deti, takze všetko čo potrebuju kupujeme my, zatiaľ nemajú potrebu mat nieco drahsie, na čo si treba našetriť, cize peniaze od rodiny idu na ich sporenie do budúcnosti. Ale ak babka dáva peniaze ako dar a nebola to zase nejaka prehnaná čiastka za hračku, tak jej reakcia bola neúmerná situácii. To mu musela pokaziť radosť?
A k tomu, ako s nimi nakladame - ukladali sme ich odmalicka na ucet a ked ich bolo viac, investovali sme do fondov. Cast ma dcera na beznu reziu - kavu, oblecko, fitko. Nedavno sme jej z nich kupovali fotak do skoly.
Väčšie sumy so odklada, menšie do 30-40 eur si míňa na čo chce...vacsinou hlúposti...
Moje dieťa dostáva peniaze od narodenia. Odložila som mu ich a kúpila to, čo bolo treba a uznala som za vhodné ja. Teraz keď si už sám vie povedať co chce, tak si to kúpi.
Keby dá babka peniaze konkrétne na ja neviem, školskú tašku a on si za tie peniaze kúpi pomemon kartičky tak to viem ako tak pochopiť, aj keď cirkus by som za to nerobila, no keď da peniaze len tak, tak nech sa nestará co s nimi dieťa robí. Raz mu ich dala tak sú jeho a môže si kúpiť co chce.
Moja dcérka si peniažky odkladá do pokladničky, keď si chce niečo kúpiť, radí sa so mnou, babka a ani dedko neriešia na čo ich minula....
Babka preháňa ale zároveň chápem ak to mal byť príspevok na niečo konkrétne tak aj čaká, že sa to minie na danú vec. Deti nemám tak sa spýtam, bežne sa dávajú také sumy malým deťom?
že 50-100 e... moje deti v živote také peniaze nedostali. ani sa nepamätám či niekedy aj 20 e...
10 e to majú akože na zmrzlinu - len či je to zmrzlina to neviem. možno pizza.
Ja som akurat zvykla dceru usmernit, aby fakt neminala peniaze na totalne zbytocnosti. Ale ani stari rodicia nikdy neriesili, co s tym spravi. Ked chce mat babka naskreckovane v pancuche, tak nech si skreckuje. A treba ju poucit o inflacii 😃 lebo ze dnes dala vnucikovi 100€ este neznamena, ze o 10 rokov (alebo teda kedy bude vlastne vhodny cas ich minut), to bude rovnakych 100€.
Mimochodom, zaujimalo by ma, co babka ocakava od 7r dietata, investicie na burze alebo co??
Babka preháňa ale zároveň chápem ak to mal byť príspevok na niečo konkrétne tak aj čaká, že sa to minie na danú vec. Deti nemám tak sa spýtam, bežne sa dávajú také sumy malým deťom?
@januska12323 asi aj záleží od počtu vnúčat v rodine... moji svokrovci majú vnúčat veľa tak asi aj očakávať od nich nejaké finančné darčeky je asi zbytočné.
možno to aj niekedy svokra riešila, ale ja by som to zatrhla rovnako ako si to zatrhla ty - ak chce do toho kecať to nech radšej tie peniaze nedáva - jedine že by si chcela aby ona vychovávala takto tvoje dieťa ...
Ja ako babka vnúčatám dávam na narodeniny meniny, vianoce,vysvedčenie a pod. peniaze a je na nich čo si za to kúpia či šetria.
Peniaze nechávame deťom všetky. Účty a karty akurát riešime maju 11 rokov. Jeden letel vzdy nakupit do dracika, teraz už stále niečo ohľadom hier do PS5 , druhy si nic nekupi aj keby chcel, on si radsej odlozi. Ich peniaze neriešime. Keď dostanú vačsiu sumu, napr. sa nazbiera od rôznych členov rodiny na sviatky 100€, iba im povieme, polovicu si odlož a za polovicu si kúp čo ta poteší.
Moja mama sa spýta, ale nikdy nekomentuje skôr sama povie kúp si tenisky čo chces...druhá babka vždy všetko okomentovala v 8 r bola veľká na hračky chcela Lego atď...ja som názoru, že keď dám tak nebudem urcovat na čo sa použije.Co z toho to dieťa má?sumu na účte?iné je, keby sa povedalo každý dáme a nech si šetrí na vodičák, výlet, tábor atď...
Dcerka co dostane, dava si doma do uzamykacej pokladnicky, je jedno ci to je na meniny, narodeniny, Vianoce, zubkova vila, proste si odklada. Drobne jej davam napriklad za pomoc pri umyvani riadu atd, tie si dava do sporkasky a z toho si moze vyberat podla potreby. Vreckove ako take nedostava (ma 11 rokov), takze takto jej ho davame, ze musi si akoze zasluzit 🙂 Samozrejme karticku na bus, alebo Brejky kartu do skoly jej nabijame my 🙂 Tieto vianoce moc otravovala o televizor do vlastnej izbicky, tak sme sa dohodli, ze nech si ho kupi za nasetrene peniazky, aby sa aj ucila, ze ked si minie, tak nema. Dostala samozrejme cenovy strop 🙂 Ale babky sa nikdy nepytaju, ci si nieco kupila, alebo ci si odklada. Ani ked jej daju napriklad na vylet, ci do tabora, tak nezistuju, co si kupila 🙂
Naša dcéra bude mať 5 ale keďže jej všetci namiesto darčekov dávajú peniaze (okrem krstnej ktorá jej kupuje darcek) jej ich odkladáme alebo sa jej za to kúpi co uznáme s manželom za vhodne samozrejme po konzultácii s dcérou. Nikto nerieši na co sa minú sú to jej peniaze takže podarovanim hotovosti to pre každého hasne. Napr na Vianoce dostala € tak sa jej kúpili lyze a lyžiarky + chcela drahšiu hračku
My odkladáme a keď budú väčšie a rozumnejšie, môžu za to si kúpiť niečo normálne, alebo budú naďalej odkladať a budú mať rezervu, keď idú na strednú/Vš
ja davam 6r synovi do penazenky 2-3eura, pre istotu nech ma. moze si za ne kupit co chce. raz som sa aj pytala zo zvedavosti ze co si kupil ale nepovedal 🙂 , neriesim. ved aj my rodicia si obcas kupime to co chceme. teraz ked dostal peniazky na oblievacku tak tie som mu odlozila ale ked ich bude chciet tak ich moze pouzit podla svojho uvazenia a nasho mierneho usmernenia.
ale toto babka pekne prestrelila. ked dava financie uz je na obdarovanom co si za ne kupi. ak babka chce davat peniaze na nieco konkretne, tak nech to povie alebo nech mu da danu vec.
mozno pomoze babku trochu usmernit ze 7r chlapec sa nebude chovat ako 50-60-70rocna babka a pre neho su ine priority na nakupovanie ako pre nu. akokeby si ona nikdy nekupila nieco pre radost.
osobne aj ked dostanem obalku a povedia mi ze co si za to mam kupit, tak aj tak to neurobim. pride mi to jednoducho nevhodne ze som nestala za to aby niekto siel do toho obchodu a tu vec kupil ale posiela mna-oslavenca nech si to idem sama kupit
Babku by som hneď zastavila a slušne jej povedala, že raz keď peniaze dala, tak už ide úplne mimo nej čo si za to maly kúpi. A ešte by som ju láskavo poprosila nech sa pred dieťaťom nevyjadruje, že sprostosti a podobne slova. A moja povaha je taká, že keby mi svokra povedala, že nabuduce už peniaze nedá, čo ani nikdy nedáva 🙂 tak by som povedala, veď fajn, my o vaše peniaze absolútne nestojíme
Deti sú ešte malé tak im všetky peniaze investujeme. Keď budu väčšie, chcem ich k tomu viesť, aby si časť odložili, investovali a minuli len časť. https://bluenumbers.sk/ako-investovat-detom.html
Babka nech vkladá na sporiaci účet, keď neche, aby to minul. Keď boli deti menšie a dostali peniaze, tak som ich ja použila na čo bolo potrebné. Od cca 8 rokov majú účet a pokladničky. V pokladničke peniaze od babiek a krstných. Po dohode si kúpia niečo čo ich poteší + prispievajú si už aj na oblečenie, tenisky napr.
Babka ,no čo povedať
Pevné nervy ti želám
Peniaze si sporia do pokladničiek a raz do roka im ich vložíme na sporenie.
Zrovna dnes som synovi vkladala, keďže je po šibačke, mal našetrené .
Píšem si do knihy ,koľko ktorému vložím.vediem si takú evidenciu.
Bežne si ide po škole s kamarátmi do obchodu niečo kúpiť a po ceste domov vyjedajú a kecajú 😁
Poväčšine mu ale aj tak ja dám na tieto míňačky a poviem ,nech si svoje odloží.
Nedostavaju 50e, iba cca 30e narodky, meniny a odkladaju si ich a obcas si za ne nieco kupia...mensi jasne ze hracky, lego a pod, 13r uz veci na svoje elektrikarske hobby. Za peniaze z prijimania si kupili mobil. Nikto sa nestara na co ich minu, len my ich korigujeme, aby rozmyslali a pod.

Kúpi si čo chce, väčšinou Brudre 🤣a nik nerieši na čo peniaze minul