icon

Ako vyžiť z 900 eur mesačne?

radkanika
20. jún 2017

Ahojte, rada by som sa poradila. Ako vyžiť z 900€ mesačne sama s dvoma deťmi? Viem, že niekto má asi aj menej, ale my sme mali doteraz rozpočet cez 2000 €, a zrazu rozvod, ostane mi 600€ výplata a 300€ výživné. Čiže spolu 900€. Z toho 190€ byt (energie), zvyšné pravidelne výdavky sú cca 200€, plus nafta cca 150€ mesacne. Zvyšok co mi ostane, je akurát tak strava a bežné výdavky pre deti... Rozhodne nie štandard, na aký boli zvyknuté... Kino, dovolenky, darčeky, oblečenie...nestazujem si, len mam strach a rada by som prijala možno názory, rady, ako to zvládate iní, kde ako co najviac ušetríte. Lebo tých 200€ výdavky sú naozaj tie nutné ako poistky pre deti, škôlka, mobil... A naftu tiež neviem skresat, bez auta by som nestíhala deti rozviesť ráno a vyzdvihnúť po práci...poraďte...dakujem

svetkaadamko
21. jún 2017

@radkanika nuž, dostala si veľmi cenné rady do života od mamičky, to je teda pravda. Žiaľ, mám aj ja v okolí ľudí, ktorých život sa točí okolo áut, značkových vecí, vyobliekaných detičiek a deti sa nevedia ani pozdraviť, mamičky majú priority niekde úplne inde a oteckovia sú stráááááááášni hrdinovia. My sme ako deti žili skromne, ale ŠŤASTNE, nemali sme všetko, na čo sme si ukázali, ale rodičia sa o nás starali príkladne, vedeli sme si vážiť to, čo sme mali.
Prepáč, ale mne prídeš ako osoba, ktorá si ľahko zvykla na luxus a teraz nie a nie sa ho vzdať. To s tým autom - ani neviem, čo k tomu povedať. Tak sa vyvážaj na krásnom autíčku, deťom nakúp aj to čo im netreba a potom sa príď opýtať, z čoho máš zaplatiť účty.

fokuska
21. jún 2017

@henikav Ked si pozries dalsie jej temy, tak v tych starsich spomina manzela, svokrovcov... az potom je zrazu priatel, s ktorym je kratko a (nejak z 2016 je ta tema) a az teraz pise, ze sa s manzelom rozviedla. Takze vychadza mi z toho, ze deti su s byvalym manzelom, tie temy s priatelom su z noveho vztahu, ale rozvod je az teraz 😕

kvetinka75
21. jún 2017

@6mia6 ale vieš čo, ja ako tak sledujem niektorých ľudí z okolia (teda, nie že by som snorila, ale oni sami sa prezentujú aj keď o tom nechcem vedieť) tak je to dosť možné. A posudzujú ľudí podľa toho čo majú na sebe, na čom sa vozia a je im jedno či doma jedia rožky alebo chodia do 5 hviezdičkových reštík. Hlavne aby navonok vyzerali na čo majú a čo majú a čo je doma je vedľajšie, lebo to ľudia nevidia.

limoncino
21. jún 2017

@6mia6 ja som to nečítala celé, iba úvodný príspevok, takže neviem, čo sa k tejto téme ešte pridávalo

obsadenemeno
21. jún 2017

@henikav nie, deti ma s manzelom....ci bol uz byvaly, ked to riesila, veru neviem. Lebo ak bol, je cudne, ze svoj "nizky" prijem riesi az teraz. Ked bola uz rozvedena minuly rok, tak snad uz mala dost casu zrevidovat svoje vydavky?
ci mala toho priatela este kym bola s manzelom a mala dost penazi na "blbosti"???
Neviem. Snad nam to vysvetli 😉

hettinka
Autor odpoveď zmazal
dai
21. jún 2017

@rybka16 tak ono to auto a servis mas zas zadarmo prve roky - servis neplatis - moj muz ma 5+2 - ako fakt tie ceny nie su normalne - jemu do dveri tukla suseda - som myslela ze vyklepu dvere a je - ucet cez 2000 euro lebo menili cele dvere - ale tak zatisl je to v zaruke ... po tych 7mich rokoch sa zas vymeni ... akurat si fakt treba uvedomit tu poistku co nie je malo... ( inak sa tiez tymito vecami nezaoberam a plne si uvedomujem ze keby sa rozvediem tak toto by bola tema nad ktorou by som sa musela zamysliet🙂)

henikav
21. jún 2017

dakujem baby za objasnenie, uz som si myslela ze si behom roka stihla takto zmenit zivot, az tak daleko som nepatrala, len tak preklikla. No viem ze si predstavit ze na horsie sa po dobrom zle zvyka, ale pokial nehrozi vyhadzov z bytu a nedostatok potravin, este je to vzdy dobre

@obsadenemeno
@fokuska

6mia6
21. jún 2017

@limoncino precitaj si iba autorku stojí to za to

dorottka
21. jún 2017

@nyusika njn, len to nie je novinka, malomestiactvo bolo prominentne dost aj za sociku, ved koniec koncov, ma to od mamky, nie je ani zdaleka jedina, poznam veeeelmi vela zien, v zrelom veku (50+), ktore maju rovnaky postoj, matka mojho ex dokonca stale vravela, ze ked zacinala, mala enormne malo penazi a fakt pocitali kazdu korunu, ale poriadne pekne topanky a saty musela mat, aj keby neviem co bolo, stale je taka, ze jej zalezi predovsetkym na vonkajsom efekte, a to ma skoro 60, inak je to dost sikovna zenska s normalnymi nazormi... ale neviem preco, mozno dakto je proste citlivsi na nazor okolia, mozno komplex z minulosti, daky dovod to len musi mat 🙂

emilia25
21. jún 2017

Myslim si ze mala kona s ktorym si uzivala manzelov luxus manzel na to dosiel a tak sa rozviedli.inak si to neviem vysvetlit.a vidime aj sudnej sieni skutocne pribehy ci tieto susedske vztahy tiez podla skutocnosti.

nyusika
21. jún 2017

@dorottka
ale jasne, ved toto ja viem, cim mensie mesto, tym je to rozisrenejsie 🙂
hlavne je budit dobry dojem, len aby sme v hanbe neostali 🙂

a vobec nei ej zle mat poriadne topanky a pekne saty, ale kvoli sebe a svojmu pocitu,
nie preto, aby som budila dojem zamoznej

lubina
21. jún 2017

@radkanika ta nafta 150 euro, to ich vozis do skoly do Viedne?? My jazdime vela a to myslim, ze vela skutocne a jazdime na benzin, ale 150 neminieme, aj ked otocime tu Vieden 😉....ale k veci, no ako vyzit? Ziadat teda od ex viac na vyzivnom, ved ked ste mali viac ako 2000 predtym, tak 300 ako vyzivne sa mi zda malo...alebo sa vsetci budete musiet uskromnit. Zo zaciatku to asi bude tazke, ale ako pises ludia ziju aj z menej....ako sa hovori, moze kazdy vyskakovat iba tak, na co ma...drzim palce, aby ste to zvladli

dorottka
21. jún 2017

@lubina 300e je oficialne vyzivne, napisala, ze otec deti bude platit na ne navyse vydavky a uz vraj aj plati (kruzky, skolu atd.). Ona ma byt a nechal jej aj drahe auto. Navyse, ona je tiez matka a dnes je to tak, ze pokial sa nedohodlo inak, podiela sa na financovani domacnosti, tak ked ma problem detom odopriet blbosti a sebe rozjedene auto, obe nad pomery, nevidim dovod, preco by mal muz financovat financnu negramotnost. Nechap ma zle, je az privela chlapov, ktori sa vyhybaju zodpovednosti po rozvode, tento tak vsak vobec podla popisaneho nevyzera....

lubina
21. jún 2017

@dorottka dik za objasnenie, nechapem to vobec zle, ja som necitala prispevky, co sa popisali vsetky, to bola len reakcia na jej uvodny prispevok..

nyusika
21. jún 2017

inak, okrajovo - ja prejazdim viac, nez 150 eur a nejazdim do viedne 🙂
klasika SC-BA denne plus vikendy.
tankujem raz tyzdenne, niekedy aj viac.
je vsak pravda, ze sa fakt nekrotim a neobmedzujem

ostorha
21. jún 2017

@dai To je len dobre ze sa s dcérou bavis o tom kolko na ktoru vec treba pracovat,my s dcérou to tiez praktikujeme a vidim,ze jej to rozvija ekonomicke myslenie aj taku mieru v rozmaroch a ma to aj jeden vedlajsi pozitivny efekt celkom prirodzene sa na peniazkoch ktore ma nasporene uci aj jednoduchu matematiku. Nasla na zemi v nedelu 20 eurovu bankovku a uz ma rozdelene ,co si odlozi do sporitelnicky a co rozumne minie... Viem ma pravo si to minut cele na co len chce je to jej nasla to ,ale aj tak ju korigujem aby s peniazmi nakladala rozumne.Inak ta FINANCNA GRAMOTNOST by sa mala POVINNE VYUCOVAT NA SKOLACH a ludia by neprepadli nebankovkam ,naprichadzali o strechu nad hlavou a podobne casto zbytocne zivotne preslapy..

h2
21. jún 2017

@radkanika Ahoj, v Tvojich príspevkoch (nečítala som zatiaľ všetky, len potiaľ, o čom chcem písať) ma zarazilo, že: "nikdy sme neriešili co si hodia do košíka, a vždy mali polovicu nákupu svoje somarinky". To ma veľmi prekvapilo, neviem, koľko majú tvoje deti rokov, ale napríklad môj syn bude mať čoskoro 6 a nikdy si do košíka nehádže nič, väčšinou ho ani na nákup neberiem. Keď aj ide so mnou a niečo chce, tak sa opýta a je na mne, či to schválim, alebo nie a keď mu aj dovolím 1 vec, tak ďalšiu už nepýta, lebo veď už som mu 1 kúpila. A nemá to nič spoločné s peniazmi, v pohode máme na to, aby som mu kúpila "polovicu nákupu somariniek". Je mi ľúto, v akej ste sa ocitli situácii, ale prestať deťom kupovať somarinky je cesta nielen k tomu, ako ušetriť. Držím Ti palce, nech to zvládnete, neboj, 900 € nie je málo, len si treba zvyknúť.

zibi
21. jún 2017

@katka253111 skus , je to dobre nato, ze clovek sa nauci ovladat a kupuje len to co naozaj potrebuje..niekedy je to dobre aj pre ludi, co sa nemusia "setrit". Ved najma na nasom ubohom malom Slovensku su potraviny strasne drahe a zial, je smutne, ze casto ta kvalita vs. cena je neadekvatna, zial ☹
A inak budes aj prekvapena, ze ked to budes dodrziavat, dokazes este aj v tych obalkach usetrit peniaze , teda z toho mala co mas, este aj usetris ... proste a skratka vela miname na hluposti 😀

zibi
21. jún 2017

@radkanika no niekedy to fakt plati , ze saty robia cloveka a podla vonkajsieho nas posudzuju ludia , a aj casto krat sa hovori, ze toto nie je spravne. Ale ked pises o tom aute? vies co, ja by som radsej stavila doma na kvalitnu stravu za tu 100 co usetris na naftu a nejake super pekne vylety s detmi a kupila si nejake pekne lacnejsie a vyhodne ojazdene auto ..ako sa vlacila na aute, co ti zozere NAFTU za 150 e mesacne a doma budes zivorit, a riesit, ze ci si mozes dovolit kino alebo kupko s detmi, len preto, aby ludia videli, ze mam drahe auto? Auto je spotrebny tovar, casom budes musiet vrazat do neho strasne vela penazi, drahe suciastky ked sa bude kazit, nepredas ho s takym ziskom ... Kazda mame kopec snov, mozu sa uskutocnit a z niektorych sa treba aj zobudit. Nikto ta nemoze nutit auto predat, ale tym , ze si sa rozviedla, sa ti tvoj zivotny standard znizil, ty si to skratka nemozes dovolit - tvoj plat je 600 e (300 eciek to je muzova snaha zabezpecit deti) Pytam sa mozes si ty zo 600 e dovolit to auto? Keby ti muz nedaval 300 eur, tak riesime, ze ako vyzit mesacne zo 60 eur. Jednoducho postupne budes musieet prejst na iny modem a to trochu potrva. Naucit sa v zivote riesit a obklopovat ludmi, ktori ta nebudu posudzovat podla toho co mas na sebe, v akom aute sa vozis, zit na takej urovni aku si mozes dovolit a ze to nie je ziadna hanba. Hlavne, ze si dobra matka, cesty a slusny clovek a taky odkaz das do buducna aj svojim detom. Prajem vela stastia 🙂

nyusika
21. jún 2017

@zibi napisala si jednu super vec (viac veci super, ale jednu konkretnu vypic hnem)

kto chce usetrit, nema nakupovat naraz vela, ale iba to, co potrebuje. zasoby v sucasnosti uz nie su nutne, je to prezitok. v mene "ved je to lacne, tak kupim"proste VZDY kupim viac, nez treba.
a potom clovek nidky enma sancu minut to, co kupil do zasoby, lebo stale nakup[uje dalsie veci do zasoby
vzdy je nieco lacne a vyhodne

tiper24
21. jún 2017

ja som bral 60 euro na mesiac a ty sa staras ci vyzijes z 900 eurami 😀

monciky
21. jún 2017

@radkanika
no podla toho co citam, tak Ty si ta typicka zena, co sa nechala opantat peniazmi od muza, nic si neriesila, nic nevies..., na zadne vratka si nemyslela? nejake uspory bokom? pytas sa co dat detom na veceru? a doteraz jedli seno ci ako? ze su zvyknute si nahadzat do kosika co chcu, to si mala riesit skor..., vyzera to tak, ze si si plne uzivala blahobyt a teraz nevies co mas robit, zle Ta doma vychovali..., oblecenie nosili deti Gucci a podobne ked nevies kde mas kupit lacnejsie? nechcem na Teba utocit, ale ja osobne toto nechapem..., nezijeme si s muzom zle, ale moje dieta chodi aj v Pepco obleceni,v obchode nenechavam polku muzovej vyplaty, planujeme si a hlavne mame rezervu...., a plus to, ze Ti zostane 900€, ak nemas hypo, tak si mozes gratulovat, 300€ vyzivne od muza je super a ked im kupi este co budu potrebovat tak nevidim problem...., odporucam Ti, chod sa pozriet okolo nejakeho krizoveho centra pre zeny s detmi, tam sa preberies...

monciky
21. jún 2017

@radkanika
no podla toho co citam, tak Ty si ta typicka zena, co sa nechala opantat peniazmi od muza, nic si neriesila, nic nevies..., na zadne vratka si nemyslela? nejake uspory bokom? pytas sa co dat detomna veceru? a doteraz jedli seno ci ako? ze su zvyknute si nahadzat do kosika co chcu, to si mala riesit skor..., vyzera to tak, ze si si plne uzivala blahobyt a teraz nevies co mas robit, zle Ta doma vychovali..., oblecenie nosili deti Gucci a podobne ked nevies kde mas kupit lacnejsie? nechcem na Teba utocit, ale ja osobne toto nechapem..., nezijeme si s muzom zle, ale moje dieta chodi aj v Pepco obleceni,v obchode nenechavam polku muzovej vyplaty, planujeme si a hlavne mame rezervu...., a plus to, ze Ti zostane 900€, ak nemas hypo, tak si mozes gratulovat, 300€ vyzivne od muza je super a ked im kupi este co budu potrebovat tak nevidim problem...., odporucam Ti, chod sa pozriet okolo nejakeho krizoveho centra pre zeny s detmi, tam sa preberies...

belllinka
21. jún 2017

@radkanika Zruš deťom poistky

obsadenemeno
21. jún 2017

@tiper24 no ale ty si specialny pripad 😝

katka253111
21. jún 2017

@ostorha financna gramotnost je uz davno zaradena v osnovach 🙂

taami
21. jún 2017

@monciky
A to čo je, že robiť si úspory bokom?? To akože si odkladať aby muž nevedel, že keby dačo? Som zvedavá čo by ste tu trepali keby to zo spoločného rozpočtu robil muž..
Cica nech sa sa klidku, biedu triezva nejde...ak je sutaziva, môže to brat ako výzvu sa posunúť ďalej😊...a má veľké plus že muž chce ďalej deti nad rámec výživného kupovať. Len keď bude premudrela zavrie aj tento kohútik. Howgh

katarinaina
21. jún 2017

@radkanika viem si predstaviť čo prežívaš... a chápem aj tvoju otázku. Sama zarábam viac ako 3000euro, a určite nežijeme príliš skromne /chudoba/ ale ja sama rada zájdem do secondhandu /pre seba aj deti/ moje deti často dostanú oblečenie po deťoch mojej najlepšej kamarátky a vôbec mi to nepríde zvláštne že pri takom príjme aký mám, máme nejaké secondhandové oblečenie. Práve sa snažím o to aby moje deti nepociťovali bezbrehé utrácanie a žili skromne... potom nemajú ani problém keby sa mne v práci prestalo dariť a znížil sa mi príjem. Snažím sa aby sme boli vďační za všetko čo máme, máme dve autá, ktoré potrebujeme ale nie sú to nové bmwčka ale jazdené zánovné praktické autá. Na dovolenku chodievame dvakrát v roku, jeden krát s deťmi a druhýkrát iba s manželom. Chodievame na víkendy ale nikdy žiaden luxus, skôr chata alebo penzión... skrátka žijeme normálne a v porovnaní na naše príjmy by sa dalo povedať aj skromne... Toto ukazujeme aj ďeťom, sme šťastní a spokojní a vždy vďační za to čo máme a čo nemáme z toho sa poučíme, že nie je nutné mať veľa ale kľudne aj menej ale v spokojnosti 🙂

taami
21. jún 2017

@taami
Biedu triet 😂