icon

Ako vyžiť z 900 eur mesačne?

radkanika
20. jún 2017

Ahojte, rada by som sa poradila. Ako vyžiť z 900€ mesačne sama s dvoma deťmi? Viem, že niekto má asi aj menej, ale my sme mali doteraz rozpočet cez 2000 €, a zrazu rozvod, ostane mi 600€ výplata a 300€ výživné. Čiže spolu 900€. Z toho 190€ byt (energie), zvyšné pravidelne výdavky sú cca 200€, plus nafta cca 150€ mesacne. Zvyšok co mi ostane, je akurát tak strava a bežné výdavky pre deti... Rozhodne nie štandard, na aký boli zvyknuté... Kino, dovolenky, darčeky, oblečenie...nestazujem si, len mam strach a rada by som prijala možno názory, rady, ako to zvládate iní, kde ako co najviac ušetríte. Lebo tých 200€ výdavky sú naozaj tie nutné ako poistky pre deti, škôlka, mobil... A naftu tiež neviem skresat, bez auta by som nestíhala deti rozviesť ráno a vyzdvihnúť po práci...poraďte...dakujem

mamutka
21. jún 2017

tak podla mna na veceru nejake clever spagety s tesco kecupom, tam sa da dobre usetrit, hlavne aby to auto ostalo, to by nevyzeralo dobre, kedy ho bolo treba predat. Tak sa da vyzit. Zit sa da aj inak, ale o to tu nejde.

sona222
21. jún 2017

Ja asi zle vidim 🤣🤣ved ty si jak z nejakej zlej komedii o blondyne. Pardon ale toto bude pre teba dobra skola a mozno aj vytriezves z toho sna.

dorottka
21. jún 2017

Presne. To, ze si clovek znizi zbytocne vydavky, aby usetril, vobec neznamena, ze sa zaradi medzi 'socky'. Naopak, prave tym sa od nich oddeli. Casto prave nizkoprijmove domacnosti (nie vsetky!), alebo proste domacnosti s 'jednoduchsimi' ludmi (ospravedlnujem sa, ale tak to je) maju pocit, ze si potrebuju robit radost a kedze nemaju ine sposoby, ako sa dusevne obohatit, tak to robia prave cez nakupy a okamzite pocity zadostucinenia, ziju proste pre dnesok. Rozmyslajuci ludia si uvedomuju, ze bude aj zajtra, aj pozajtra a nekupene somariny, na ktore sa behom par hodin zabudne, za par mesiacov mozu znamenat velmi peknu dovolenku alebo co ja viem, kvalitnejsieho zubara :D

ostorha
21. jún 2017

@katka253111 Ja mam prvacku na zakladke.

amyamyamy
21. jún 2017

@radkanika Keď som pred časom odišla od manžela, pretože som zvažovala rozvod, tiež nám klesla životná úroveň (u nás to bolo trochu inak, ja som musela platiť výdavky aj za náš spoločný dom, v ktorom on ostal, lebo mu trocha hrablo, ale skrátka, musela som sa uskromniť, to je hlavné) a poviem pravdu- jediný, komu to vadilo, že šijeme skromnejšie a máme menej metrov štvorcových, že neni umývačka, jedlo musím lepšie premyslieť a viac variť a menej objednávať, menej kina, výletov atď, dokonca sme prešli na verejnú dopravu--- proste vadilo to IBA MNE. Deti sa totálne prispôsobili. Stav prenajatého bytu mali na háku, autobusy boli pre ne zaujímavé, bolo im jedno, že cez víkend sme šli len do parku, na hrad, do blízkeho lesíka - proste kam sme zašli peši, jedlo neriešili, nič. Dokonca aj s tatinom začali tráviť čas oveľa aktívnejšie, ako keď sme s ním žili, lebo mu boli vzácni, takže ešte paradoxne - odsťahovaním si užili viac "duchom prítomného" tatina. 😉 Zvládneš to! Deti su viac prispôsobivé, ako si myslíš.

h2
21. jún 2017

@amyamyamy Autorka témy si nerobí starosti len o to, či to zvládnu deti, ale aj o to, či to zvládnu všetci známi aj neznámi ľudia, ktorí by si všimli, že predala drahé auto, ak by ho predala, čo ale ona neurobí, radšej by jedla suchý chlieb, lebo to nikto nevidí, ale auto áno.
Ako hovorieva jeden môj známy: Tento svet sa v kravskú riť obracia! 🙂

ostorha
21. jún 2017

@tiper24 No ale ty musis byt potom minimalne jogin a zivit sa nebeskou pranou...

monciky
21. jún 2017

@taami no ale asi nemali ziafne uspory, ked lamentuje a chce zacat setrit, proste poznam par takych zien, jedna je uz aktualne na psychiatrii, lebo jej siblo z rozvodu a z toho, ze zrazu jej niekto zastavil zlaty kohitik

amyamyamy
21. jún 2017

@h2 Tak z textu vyplynulo,že tento vzorec má od mamy. Všetci sa vyvíjame. Človeku sa musí občas dačo prihodiť, čo tie priority v hlave trochu zrovná.
Myslíš, že sarkazmus je to, čo tu pomôže?
Podľa mojich životných skúseností, keď niekto so mnou hovorí výsmešne, prestanem ho počúvať.
Keď ma niečo "prinúti" takto agresívne reagovať, ako reaguješ ty, vždy skúmam, na čo že to vnútri narazilo, že mám takéto prudké reakcie 😉

yanni
21. jún 2017

Tak ukase sorry, ale preco by aj vydata zena nemohla mat "zasoby". My hospodarime spolu ale ak tak mam aj ja nieco boko, vlastne nie nieco ale dooooost vela. Manzel o tom vie a aj to schvaluje. Clovek nikdy nevie, co sa moze stat a nemusi to byt hned rozvod.

kikush1811
21. jún 2017

Ahoj. Ja síce žijem s mužom, som na rodičovskej dovolenke plus mám mini brigádu a celý môj mesačný príjem je cca 320e. Z tejto sumy platíme stravu, oblečenie podľa potreby, drogériu. Nakupujeme raz za týždeň väčší nákup. Sledujem letáky, kde je čo v akcii a podľa toho si premyslím, čo asi budem ďalší týždeň variť. Plus mám zásadu, že aj keď idem niečo pomimo dokúpiť do obchodu, tak ak mám nákup za viac ako 10e, musí obsahovať niečo, z čoho pomocou vecí, ktoré mám doma bežne, dokážem uvariť obed ( napríklad karfiol a kilo zemiakov - doma mám povedzme kus syra, smotanu a môžem zapiecť, prípadne strúhanku má človek doma vždy, tak vyprážaný). Oblečenie - nakupujem väčšinou v Kik, v sekáči, alebo tu na bazáriku. Ale ten sekáč je istota. A by si sa divila, aké paničky sa tam chodia prehrabávať 🙂 Stretnem tam fakt ľudí, ktorí to nemajú za potreby.
Drogéria sa u nás kupuje do zásoby keď je akcia. Čistiace prostriedky kupujem minimálne. Umývam väčšinou s octovou vodou. Kúpila som si sprejovú fľašku v Pepcu, zopár švédskych utierok a ocot stojí centy. Zmiešaš 1:1 ocot s vodou. Toto používam takmer na všetko. Aj na umývanie dlážky. Do vedra nalejem k vode trošku octu, kvapku aviváže a vybavené.
Nemusela by som to takto robiť, môj muž zarobí veľmi dobre, no šetríme na domček, tak každé ušetrené euro sa počíta a ja sa tomu veľmi teším.

A dcérke nič nechýba. Pri každom nákupe si môže vybrať jednu maškrtku a dosť. Na výlety chodíme k Váhu, neďaleko na farmu, občas niekam ďalej, no nie pravidelne.

h2
21. jún 2017

@amyamyamy Nemyslím si, že reagujem agresívne, aj keď ten sarkazmus tam je, tomu som sa nedokázala ubrániť. Napísala som len to, čo autorka, keď písala o tých rezancoch s tvarohom a že ona teda auto nepredá ani za nič. Netuším, kde si v tom našla agresivitu, nemala som v úmysle reagovať agresívne a myslím, že som tak ani nereagovala.

taami
21. jún 2017

@yanni
Môže...v pohode aj ja nám na svojom úcte svoju rezervu, čo zarábam, ale nie su to peniaze čo by som si vyberala zo spolocného účtu poza manželov chrbát.

ostorha
21. jún 2017

@kikush1811 Ano to musim potvrdit velmi velke panicky doktorky,pravnicky, chodia pozerat second handy aj unas aj v Svajciarsku,je pravda ze velakrat sa tam daju najst velmi pekne kusky vintage mody a podobne.Velakrat nenosene aj s vysackou ja som tak malej nakupila vela veci aj satky s vysackou na prvu oslavu narodenin za 2 eura z povodnej ceny 350 dolarov ,to nie je hanba to je sikovnost.Co clovek usetri na obleceni investuje do kvalitnejsej stravy,hobby atd..

ema234
21. jún 2017

@romea tak hlavne zavisi od sudcu a kazdy je iny, tvoja svokra mala stastie mozno u druheho by to neobstalo.

amyamyamy
21. jún 2017

@h2 sarkazmus je forma pasivnej agresie

dorottka
21. jún 2017

@ostorha Ved prave preto nemaju zapotreby kupovat s rozumom, lebo praveze nakupuju s rozumom 😉 😀 chapes, co chcem povedat. Proste ani ten najvyssi plat sveta (ok prehanam) neznamena nic, pokial ma clovek k nemu neprimerane naroky 🙂 Presne, ide o kvalitu zivota, nie silou mocou minat cold hard cash. Predvadzat sa mozes v kvalitnom, dokonca aj znackovom obleceni, ale nemusis zan zaplatit povodnych 350e :D

romea
21. jún 2017

@ema234 prave to som aj pisala že zakon je zakon ale realita na súde je iná a jedna kočka tu tiež písala že výklad zakona si každí vyloží inak 🙂

mandala77
21. jún 2017

@amyamyamy prosím Ťa, @h2 reaguje agresívne??? Skôr namiesto hodnotenia a posudzovania jej slov, skúmaj, čo z jej komentára, ktorý vôbec agresívny nie je, zabrnkalo na Tvoju citlivú strunu, keďže už na to poukazuješ.

h2
21. jún 2017

@mandala77 Ďakujem, je od Teba milé, že sa zastávaš takej odsúdeniahodnej agresívnej osoby, ako som ja, napriek tomu, že riskuješ, že aj Ty budeš označená za agresívnu, prípadne sarkasticky pasívne agresívnu. 🙂
Ach, jáj, že ja si s týmito komentármi nedám pokoj, no ale čo už, moja agresivita je asi príliš silno zakorenená.

ostorha
21. jún 2017

@mandala77 Ja sa chcem tiez podakovat za ten link co si davala k jednej teme na ten dokument na you tube ryba smrdi od hlavy .

nyusika
21. jún 2017

@amyamyamy
neber zivot az tak vazne, netreba za vsetkym hladat utok

mandala77
21. jún 2017

@h2 .-) rado sa stalo
Mne sa môže v takýchto prípadoch stať len to, že ma adminka bude vymazávať za odbáčanie od témy. To som, priznám sa, ešte neprekusla 🙈
@ostorha prosím

jajka257
21. jún 2017

@h2 citala som tvoj prispevok a agresivitu som tam nenasla....nuz, asi si trafila na nespravnu strunu....😀

bonovka
21. jún 2017

@radkanika ahoj,nechce sa mi citat vsetky komenty,tak uz mozno niekto pouzil aj tieto moje riadky.kazdopadne..ked sme sa s exmanzelom rozviedli my,tiez som zostala s 2 detmi sama.vyplata 500,v lepsom pripade 550€,ked som mala v robote pohotovost.za byt,kde sme byvali,som platila 250€,do prace a skoly sme dochadzali do mesta.vyzivne sudom stanovene 130,ale po nejakej dobe sme sa s exom dohodli,ze zvysi bez sudu,odvtedy posiela viac-menej 180.zaciatky boli velmi tazke,s vyzivnym stale meskal,nemal,neposlal..a aj tak sa mi paradoxne zilo lepsie,ako ked sme boli spolu..da sa to.len treba utiahnut trosku opasok v istych veciach a urcit si priority.. ;) teraz uz mam partnera,ktory sa o nas,chvalabohu,prikladne stara..ale aj na to som si musela pockat a nikdy nic nie je iste..presli sme vselicim..neboj,bude dobre. ;)

marusia12
21. jún 2017

Mňa len zaujala tá nafta 150€.... to ako fakt? To jazdíš kam? Mám veľké auto, jazdím hodne a spotrebu má ten slon 10 na 100, ale za 150 je to pre mňa 1500 km.... to je dosť, nie?

nyusika
21. jún 2017

@marusia12 to je v pohode, ja davam bezne 2000 a viac km 🙂

marusia12
21. jún 2017

@nyusika ale zas určite to človek najazdí, ja v BA nemám moc kde.... ale ak by som bola kdesi mimo, tak iste dám aj viac....

Pre mňa bolo hodne desive zistenie, že ako single mi stačili tri flaše merlotu a 5 horaliek na víkend... teraz to už nedávam, potrebujem denne flašu a dve horalky :-d

nyusika
21. jún 2017

@marusia12
ja davam denne aspon raz SC-BA-SC, vikendy kam nam napadne...jasne, ze polovica ciest je zbytocna a nepotrebna, ale tak co uz