icon

Ako vyžiť z rodičovského a z prídavkov?

murko2711
17. aug 2013

Nech mi niekto poradi ako vyzit s rodicovskeho prispevku a pridavkov .Mam troch synov 16,15 a 5 mesacneho platim byt a internet a telefon co je spolu 220 eur ako mam vyzit zo 40 eur a este ich obliekat skola atd.To je stat?

anatalia77
17. aug 2013

@barny nemyslela si tým,že ho majú "odložiť"do babyboxu 😀 že nie??

barny
17. aug 2013

@anatalia77 no mozno aj to by bolo riesenie 😀 ale to by nebol problem ako vyzit z RD , skor tu vyrobu toho mimina by som odlozila 😉

anatalia77
17. aug 2013

@barny ja keby som mala tak velké deti ako ona tak nie že odložím výrobu bába,ale si vyložím nohy na stol a pohoda jazz...a nie,že budem znova vykladať nohy na porodnu kozu.. 😎

barny
17. aug 2013

@antallia77 aj to je pravda, ale tak niekto ked ma noveho partnera ci partnerku ich to asi taha mat spolu dieta, aj ked deti ma jeden aj druhy , ja by sa do dalsieho nepustala keby mam tak velke deti a aj on uz ma deti a peniaze nikde, nebolo by babo nebol by problem, lebo by nebol ziaden RD, aj keby nieco take spravim, na forum by som to nedavala, lebo by som vedela ako to dopadne 🙂

murko2711
autor
17. aug 2013

@lucyliena zrejme ste necitala ze robim pre to aby sme mali aku taku korunku aj ja aj moji synovia vsetko nesedim na riti inak by sme asi sotva este zili

murko2711
autor
17. aug 2013

@kalifa28 ked nečítate všetko tak napíšte take veci ja na riti nesedím bez toho aby som sa aj teraz nepostarala o nejaký vedľajší príjem urážať môžte vsetky ked budete vedieť že máte pravdu každá skoro ste tu múdra lebo máte lepší život ale az nespadnete raz s koňa čo nikomu neprajem

anatalia77
17. aug 2013

@murko2711 keď spadnem z koňa tak pojdem pešo.Nebudem na jednom mieste stáť príliš dlho.Týmto rozčulovaním nič nevyriešiš.Ži ako uznáš za vhodné,ale prestaň hladať vinníka v štáte.Tvoj životný štýl je súkromná vec,nikde nie je predpis,že musíš mať aj dalšieho muža a s ním aj dalšie dieta...nikto by ti za to hlavu neodtrhol.

ivancek123
17. aug 2013

Nechapem,tak s jednym muzom mas dve deti,toho zavru do basy a nepoucila si sa,nasla si si dalsieho,ktory zaraba minimalnu mzdu a mas s nim dalsie dieta,vedela si,ze vam to asi nebude financne vychadzat,ale aj tak si do toho sla.
Napisala si,ze si si ho nevybrala kvoli vyske konta,ale zo srdca,ale z toho sa nenajete,ak si aj on vybral Teba zo srdca,tak by sa Ta ani nemal pytat,ci ma ist robit do zahranicia,alebo na ine lepsie platene miesto,mal by sa zobrat a ist,to by bol prejav zo srdca,lebo by tym dokazal,ze chce,aby ste sa mali dobre.

preshibana
17. aug 2013

Nic v zlom, no nemam v plane sa pustat do diskusie s horlivymi prispievatelkami do fora, len som odpovedala na polozenu otazku... nebola to odpoved konkretnej matke, ale bola to odpoved,ktora mala odzrkadlovat sucasny stav.
A BTW,myslim, ze vacsine obyvatelstva nie je potrebne objasnovat, akym stylom ziju cigani, ze maju kopec deti, o ktore sa ani velmi nestaraju a spokojne si ziju z pridavkov aj materskych, rodicovskych a podobne... Im je takto fajn...ak by nebolo,asi by sa snazili to zmenit,ci?
A to,ze moja mala ma 20 mesiacov, nemusi automaticky znamenat,ze mozem nastupit do prace...tolko z mojej strany.

dejnas
17. aug 2013

@murko2711 "každá skoro je tu múdra" možno aj preto, že nehľadá dôvody, ako to nejde, ale ako urobiť, aby to šlo....
kočky ti tu všeličo poradili... ale "nedá sa"... LENŽE keď treba, tak sa proste musí dať !!!

"chlapci sú chlapci" .... nič im nebráni v tom, aby si našli brigádu typu roznášanie letákov, či novín... nie je to až tak časovo náročné, v pohode sa to dá zvládať popri škole (ja som napr. od 16tich pravidelne brigádovala.... ani nie preto, že by sme mali ťažkú fin. situáciu, proste som túžila zarobiť si vlastné peniažky a nepýtať stále od mamy)

píšeš, že chodíš upratovať - to je super... ak je ale príležitostí málo, nečakaj, choď sa pýtať sama... kdekoľvek... u nás si napr, jedna pani privyrába spôsobom, že umýva chodby a spoločné priestory v bytovke (skrátka, ten, kto má mať službu a nechce sa mu, dohodne sa s ňou) ... my jej tak tiež platíme, má fakt veľa takých "zákazníkov" a mesačne si slušne prilepší 😉 to bol len jeden z návrhov....
pobehaj rôzne obchody, butiky, úrady.... čokoľvek... ale osobne a pýtaj sa....
takisto úrady teraz častejšie preferujú osobné roznášanie pošty .... treba sa informovať...

a v neposlednom rade - ak vám to proste nevychádza a zahraničie by vašej neľahkej situácii pomohlo - neodmietajte to! radšej budete spolu "živoriť", než si na čas odopriete spoločnosť toho druhého, aspoň, kým nezačneš aj ty pracovať a kým sa vaše podmienky nezlepšia?
nehovor, že nemáš žiadnu rodinu! sama tu neostaneš, ostanú s tebou dvaja dospievajúci synovia... to je málo ?

ono je veeeľmi jednoduché vyplakávať, ako sa štát o nás nepostará... štát nie je povinný starať sa o nás... štát nám poskytuje pomoc vo forme rôznych PRÍSPEVKOV, ktoré majú pomôcť ľuďom žiť, či prežiť.... nie VYŽIŤ z nich.... to je veľmi zásadný rozdiel
a nehnevaj sa na kočky, ktoré ti tu radia.... automaticky to odbiješ tým, že majú "lepší život"
1) každý si je strojcom svojho šťastia, osudu
2) nemôžeš vedieť, kto má aký život.... možno prežili presne to isté, čo prežívaš práve teraz Ty (možno už z toho koňa spadli a pozbierali sa), preto ti navrhujú riešenia tvojej situácie

abbey1
17. aug 2013

Ja som prečítala len v rýchlosti, tak mi možno niečo uniklo. S tým otcom najmenšieho spolu nežijete? Keď píšeš, že zarába minimum, ale vy s deťmi žijete len z materskej a prídavkov. Kde sú potom jeho peniaze?
Iná rada, ako vymáhať alimenty, nájsť si akúkoľvek prácu a deti brigádu, dotlačiť partnera do akejkoľvek lepšie platenej práce a kdekoľvek, tu nie je. Nič iné vám nepomôže.
Tak predsa funguje každý z nás. Kde nezarába manžel nadštandartne, tak sa chytá žena práce. My sa tiež nemôžeme spoliehať na manžela, a už vôbec na štát. Na svoje deti i seba si musím zarobiť tiež. Plakať a hnevať sa nepomôže. I keď požundrať si môžeme a asi si aj väčšina z nás požunde.
Ale pokiaľ ste všetci zdraví, vždy je možnosť nájsť riešenie. Keď sme mali ťažko chorého syna, často som v ruke žmolila poslednú stovku a rozmýšľala, čo kúpim a či ju nebudem potrebovať na benzín v stave núdze. Preto mám nesmierny súcit a obdiv k rodinám, kde je závažné ochorenie či iný hendikep. Tam sa ťažko človek pohne ďalej.
Ale inak musíme len ubrať s predstáv a robiť maximum, aby sme svojim deťom a sebe dopriali, po čom túžime a čo nám príde ako štandart.

dejnas
17. aug 2013

@abbey1 presne to som sa pokúsila zakladateľke vysvetliť.... lebo z niektorých jej reakcií mám pocit, akoby si myslela, že len im sa ťažko žije, zosypala sa na nich všetka krivda celého sveta... a kočky, ktoré radia, tak "sú múdre, lebo majú všetky lepší život".... pričom to vôbec tak nie je... väčšina ľudí v dnešnej dobe obracia každý cent a snaží sa ako môže.... veľakrát je to o kompromisoch... tie ale musíme byť ochotní urobiť !

abbey1
17. aug 2013

@dejnas Je to tak. Je pravda, že celková situácia as prácou a jej ohodnotením je úbohá na väčšine Slovenska. Monoho a mnoho rodín sa musí riadne obracať. Ale nič iné sa nedá. Môžeme nadávať koľko chceme.

zuzkat1
17. aug 2013

@murko2711 prepac ale zbytocne tu vyskakujes na baby. Je pekne ze si si partnera vybrala z lasky ale tak ked si nemozem dovolit dieta tak si ho neurobim. My sme dieta 3roky odkladali lebo som nemala zmluvu natrvalo a nechceli sme riskovat. Vy ste riskovali-alebo zlyhala antikoncepcia? No a to vyjadrenie ze nechce sa ti za par eur behat po uradoch...poviem ti ze nezijem z minima a NIE JE mi jedno ci mam 25e alebo nemam.Ved to nie je mala suma. A tiez nechapem preco je minimum lepsie ako 600e v trnave ako ti tu radili. A co mu neveris ked ho nechces pustit za hranice?to potom aka laska? Ani on by nemal necinne sediet a pozerat sa ako sa trapite.

kalifa28
18. aug 2013

@lubikan ale ved aj teraz máš ,,komačov,, tak by ti malo byt fajn, nie??? Ja Fica neznášam, nevolím... ale na štát nenadávam, lebo jednak mi to nepomože a tiež si myslím, že každy si je strojcom vlastneho štastia...

marylis
18. aug 2013

@kalifa28 Mas pravdu, netreba sa vobec rozculovat! Ja volit zo zasady nechodim. Len slabi sa spoliehaju na stat! Okrem toho, tito ludia by nadavali na akykolvek stat, v ktorom by zili. .. BTW, mas termin porodu na moje narodky 😉

kalifa28
18. aug 2013

jeej 🙂 čo však 100% nebude, lebo ide o tretiu sekciu, takže na vianoce už by sme chceli byt všetci doma 🙂

marylis
18. aug 2013

@kalifa28 jaaj, jasne, tak drzim palce 😉

murko2711
autor
18. aug 2013

Mike dámy tie ktoré máte take blbe pripomienky ako napr odložiť dieťa do baby boxu a podobne tak ja som vždy pracovala pracujem aj teraz a na ďalšie dieťa sme sa pripravili ale prišli nečakane výdavky ako je pohreb.Máte predstavu koľko stoja 2 pohreby?Moje deti nehladovali nehladuju ani hladovať nebudú viem sa o to postarať. Téma bola náhodena z iného hľadiska ale niekto asi nechápe viac sa k tomu nevyjadrujem

lucyliena
18. aug 2013

Myslím, že je tu dosť žien, ktoré sme v živote už veľakrát padli na hubu a zbierali sa z dna, ale to neznamená, že sa budem sťažovať na štát, na toho na tamtoho. Ak sa chcem mať dobre tak pracujem, snažím sa zabezpečiť rodinu a urobím všetko preto aby sme sa mali dobre...V 31 rokoch čakám prvé dieťa preto, že prioritou bolo zabezpečiť domov a určitý životný štandard svojmu dieťaťu, keď nebudeme finančne vychádzať tak idem naspäť do práce, ale nebudem čakať, že mi niekto niečo len tak dá!!! Uskromňuje sa každá rodina, myslím, že takých nás je tu väčšina, takže asi by bolo namieste prečítať si rady, čo tu žienky dali a porozmýšľať ako ďalej a nie sa navážať do tých čo len prezentovali svoj názor.

mirka414
18. aug 2013

@kissena uz ste vo Svajciarsku?

zuzkat1
18. aug 2013

@murko2711 tema bola zalozena ako zalospev voci statu.Ano vsetkym by sa nam pacilo keby sme mohli sediet doma a dostali by sme len tak peniaze na vsetko,ale to tak nefunguje. Inde by si na 5mes.dieta nedostala uz nic.a to nie je vina statu ze si muza drzis na voditku a nepustis ho robit mimo bydliska.

anatalia77
18. aug 2013

no prepáč,ale aj pohreb patrí do súkromným vecí rodiny,je to smutné,ale štát ti akurát tak dá príspevok.To by sa nám žilo,a umieralo,keby sme sa na všetkom spoliehali na štát.
A ak ste museli zaplatiť 2 pohreby,tak potom ste na chybe vy dvaja.Opat ste si vechali naklást na plecia povinnosti,ktoré sa v rodine delia.Už si písala,že nikoho nemáte...tak tým pádom budem radšej šetriť na ten pohreb,ako na dieťa.Aj keď ja mám akosi zafixované,že tý postarší ludia si zvyknú už našetriť,veď keby niečo.A možno ste rodina,ktorá nedomýšla veci do konca žije dneškom,čo bude zajtra ich nepáli.Aj taký ľudia sú.

anatalia77
18. aug 2013

@zuzkat1 mne nejde do hlavy to,že žijú na východe slovenska,kde s prepáčením zdochol pes,žiadna robota tam nie je,nikto z vrchu to nevyrieši....a ona ide nadávať na štát. Áno je tu ťažko,ale sme slobodný ludia,máme možnosť volby,a ak chcem lepší život,tak si nájdem sposob ako to dosiahnuť.U nás na západe,sú už presťahované celé rodinné klany,vzali podnájmy,a zrazu majú úsmev na tvári a chlieb v ruke.

anatalia77
18. aug 2013

@murko2711 a ešte niečo,ak by si tvojmu priatelovi povolila reťaz,a on by mohol ísť pracovať napr.do rakúska,tak tam by mohol poberať rodinné prídavky na dieťa okolo 190 eur.Ak by poberal na všetky vaše tri tak to je aspon 570 eur.A potom by si mohla byť spokojná.

zuzkat1
18. aug 2013

@anatalia77 ja mam pocit ze cely vychod je uz v bratislave. No a navyse nemaju vraj rodinu tak neviem co ich tam drzi. Co sa pohrebov tyka-mohla to byt aj nehoda a tak to necakali,to sa da pochopit,ale to ze muza nepusti za robotou to nechapem.

zuzkat1
18. aug 2013

@anatalia77 on tam moze poberat pridavky aj ked tam nema trvaly pobyt?

anatalia77
18. aug 2013

@zuzkat1 jasne,že to mohla byť aj nehoda.Len je zvláštne,že najprv napíše len tri vety,a keď sa začne rozoberať jej život,tak nakoniec pracuje,chlapci brigádujú a bla,bla

anatalia77
18. aug 2013

@zuzkat1 neviem,ale sú tu témy o tom,tak tam nájde odpovede ak bude chcieť..

zuzkat1
18. aug 2013

@anatalia77 Ved hej...to su take tie podme sa stazovat... ja sa tiez rada postazujem,tiez by smi pacilo keby dali aspon 300e miesto 200 atd...ale to nemeni na veci ze dieta sme mali az ked sme si mohli dovolit a ze obaja robime atd...a este budem svina ale tych 300by som dala tym co makali predtym a tym co boli nezamestnani mozno ani tych 200nie. Mnohi beru dieta ako zarobkovu cinnost.