Ako vyžiť z rodičovského a z prídavkov?
Nech mi niekto poradi ako vyzit s rodicovskeho prispevku a pridavkov .Mam troch synov 16,15 a 5 mesacneho platim byt a internet a telefon co je spolu 220 eur ako mam vyzit zo 40 eur a este ich obliekat skola atd.To je stat?
@lubikan tak toto si povedala úplne super !!! som sa nechcela ani vyjadrovať...ale niektoré ženy fakt musia len kritizovať...naozaj človek nikdy nevie do akej situácie sa dostane zo dňa na deň... napríklad mne a môjmu manželovi bývalý zamestnávateľ nevyplatil dosť veľa peňazí....naozaj sme to pocítili na rozpočte, ale bohužiaľ človek s tým nič neurobí ☹ ...je to veľmi ťažko...jedeň deň sa máš fajn a na druhý deň si v bahne ☹
a tie reakcie, že prečo priviedla na svet ďalšie dieťa??? sa zobuďte...tak asi sa im zadarilo....možno to ani neplánovali...a čo mala ísť na potrat????? nechali si ho... 🙂 veď je to veľký dar mať dieťa....ale to niektorí nepochopia.....
@murko2711 neboj niečo vymyslíte.....skús možno aspoň roznášať nejaké letáky...to sa dá aj popri kočíkovaní 🙂 aspoň nejaké to euričko navyše....
... v tomto štáte sa nedočkáš ničoho... budem držať palčeky....
@sunflower87 ja uz nemam fakt slov na niektore....tiez...no stat neni schopny riadne dat svojim obcanom pracu..tak preco neziadat od neho inu pomoc,skoro vsetko,kde je robota,sukromne objekty,s vlastnou politikou vnutornou...politici maju a nam musi stacit minimalna mzda...poplatky za toto,za tamto....ked to vsetko poplatis,ostane ti hola rit....aby som sa dopredu od 18 ky mala pripravovat na materstvo,ze budem zit z usetreneho,dieta nemam do 40-ky urcite....pred 10 rokmi som bola uplne niekde inde,vela veci bolo lahsich,jednoduchsich....ked nastala ta kriza v 2009 sa mi zrutil svet.....jaaaj,no....mala som predvidat a zit v strese...
ludia sa menia....ved kolko manzelstiev je super 10-15 rokov,potom chlapovi/zene prdne v palici,prestane sa o rodinu zaujimat.....a byt v strehu prvych 10-15 rokov,lebo co ked.....aky ma to potom zmysel vobec manzelstvo??
@sunflower87 ďakujem dobre si to napísala presne tak som to myslela len nevedela vyjadriť tak ako ty preto som začala túto diskusiu
@sunflower87
@lubikan dievcata tu radili, ze treba riesit nejake brigady, roznasanie letakov, opatrovanie deti, brigada pre starsie deti, aby mali na svoje vreckove, muz aby isiel pracovat do zahranicia... A zakladatelka pise len o tom ako a preco to nejde...
Pisete, ze mozno sa babo "podarilo"... Mozno... to @murko2711 nevysvetlila, ked sa do nej obuli... Takisto nevysvetlila, preco nechce pustit muza do zahranicia... Kazdy prispevok je o tom, ze neda sa, nejde to, nepustim ho, nech sa postara stat...
A ked mozem mini detail... V uvodnom prispevku pise, ze potrebuje vyzit zo 40€... Ale ked som dobre citala, tak nejake prilezitostne brigady ma, partner ma zamestnanie, sice za minimalnu mzdu, ale ma... Cize ak dobre ratam, tak nepotrebuje vyzit zo 40€, ale z viac...
@ivancek123 uprimnu sustrast... 😢 drzim palce do dalsieho zivota... Podla toho, co pises, si velky bojovnik... 🙂
@murko2711 prepac, ale napisala si "Nech mi niekto poradi ako vyzit s rodicovskeho prispevku a pridavkov .Mam troch synov 16,15 a 5 mesacneho platim byt a internet a telefon co je spolu 220 eur ako mam vyzit zo 40 eur a este ich obliekat skola atd.To je stat?"
Obavam sa, ze citat myslienky nevieme a toto je komunikacia pisanym slovom, tak to treba napisat presne... A odpovede na otazky, zo 40€ s 3 detmi sa vyzit neda a ano, to je stat... 😉
prečo nežiadať pomoc? ok... prečo nepožiada o to náhradné výživné? veď sama napísala - a to musí zakladateľka uznať - že sa jej kvôli pár euro nechce behať po úradoch ! no pár eur, ako pár eur .... výška minimálneho výživného je t.č. niečo do 30€.... je to úplne najnižšia možná suma, ktorú súd MUSÍ určiť.... pod túto sumu sa výživné nestanoví.... zakladateľka má dve deti, na ktoré to výživné je určené.... takže dokopy minimálne 50 eur mesačne (ak bolo určené pred pár rokmi, lebo každoročne sa aj tu výška prispôsobuje aktuálne určenej výške životného minima ) - by tak mohla získať , ak by sa jej na ten úrad predsa len chcelo
určite nikto nechce žiť v strese a myslieť na najhoršie (i keď myslieť na "zadné vrátky je rozumné).... a samozrejme, že sa nedá veľa vecí predvídať...
ale už keď žijem reálne v situácii, kedy mám finančné problémy, nesplatené úvery, z jednej strany vyživovaciu povinnosť voči 2 deťom, z druhej strany k ďalším 3 deťom a pod., tak si rodinu "plánujem".... na druhej strane možno to dieťatko obaja veľmi chceli a bolo skutočne plánované.... potom ale neskoro vyplakávať, že sa nedá vyžiť...
Môžeme tu točiť dookola, ale stále uniká pointa. Žije s druhom , či nie? Prečo si nevybaví vyplácanie alimentov? To sú 2 základné otázky. Plus sa tam spomínali dlžoby, ale aké? Ako sa človek dostane do dlžôb, myslím takých existenčných?
O deti sa v prvom rade majú starať rodičia a štát má pomôcť rodinám v ťažkých životných chvíľach, ktoré si samotní neprivodili: ťažká choroba, úmrtie rodiča a podobne.
Ak chcem niečo od štátu, v prvomrade musím vyčerpať všetky možnosti, ktoré mám ja ako rodič,
Ani mne sa nepáči zdieranie ľudí v práci s minimálnou, či maličko vyššou mzdou, zneužívanie socialneho systému ľudmi, ktorí nič nerobia ani pre seba a len čakajú na pomoc od iných. Ale ako som už písala, byť zdraví, svojprávni, tak musím byť aj uvedomelí a pripraviť svojim deťom šťastné detsvo a nie aby sa doma pozerali cez prsty a snívali o veciach, ktoré majú byť v detsve a dospievaní samozrejmosťou.
@murko2711 čiže to mala byť teda hypotetická otázka - ako máš vyžiť zo 40 eur?
no nevyžiješ.... pretože - opakujem sa po 100tý krát, je to PRÍSPEVOK ,
konkrétne je to štátna sociálna dávka, ktorou štát prispieva oprávnenej osobe na zabezpečenie riadnej starostlivosti o dieťa ... nie na zabezpečenie životných podmienok celej rodiny
čisto hypoteticky teda - slobodná mamička, ktorá poberá len rodičovský príspevok a prídavky na dieťa, musí si (vo vlastnom záujme) uplatniť výživné od otca dieťaťa.... to je prednostná dávka.... pokiaľ si to matka neuplatní, ani štát jej nepomôže... proste rodič má prvoradú vyživovaciu povinnosť
@fidka79 no keby mi ostali s vyplaty 300-400€ makám jak fretka 😀 MILE RADA opatrovatelku ale našla za min.3€-5€ na hodinu 😀 V čistom mám ak si pamätám cca tie 3€ pre mna absolutne nevýhodné ja ked sa vrátim do práce musím makať presne tých 8h. ak mi povolí smeny len rano tak od pondelka do piatku a zariadiť si to tak že si malú vyberiem a vložím do škôlky sama nemáme nikoho kto by to robil za nás a fakt naštastie muž je elektrikár,kurič ,cez víkendy sbs,takže sám povedal než aby mala byť u cudzích a s vyplaty mi ostalo 50-100€ radšej nech som doma on navyše zarobí,vedeli sme do čoho ideme a aj sme chceli že budem doma 3r. boli sme na to pripravený ale rátala som že bud sa nám podarí druhé alebo sa vrátim do práce s tým že malá pôjde do štátnej škôlky,v práci sme 5 kolegin čo mame 3r- deti všetky sme museli ostať doma na neplatenej rp lebo akokoľvek chceme neoplatí sa nám to,tak uvidíme september,oktober,každopádne ušetriť sa dá ak sa chce 🙂 a kedže má zakladatelka nového partnera mal by sa on sám postarať aspon o svoje dieťa,prispievať na domácnosť kedže zakladatelka si nieje schopná vybaviť alimenty na staršie deti aj keby to bolo len 30€-50€ ved za to sa dá na 2 týždne nakúpiť jedlo.ja keby som ostala v núdzi a nikoho enmám behám pýtam sa aj 5x za týžden pretože až teraz ked mi malú nevzali som zistila že to funguje písala som všase od upsvar,ministerstvo školstva,rodinyrichterovi,ficovi ,starostovi,noviny,tv a čuduj sa svete starosta mi poslal mali že na konci augusta sa mám informovať v jednej škôlke že malú majú poznačenú ak nenastúpi 1 dieťa hned ju berú,takže aj si ponadávam ale viem že som urobila maximum.
kočky, ked máte pocit, ze @murko2711 by mala dostat od spolocnosti/statu - rozumej nas vsetkych, dalsie a vacsie davky, teda peniaze a myslite, ze ma ich dostat, tak jej zacnite nejake peniazky posielat na jej ucet. Zacnite ju podporovat ked vidite skutocnu potrebu jej pomoct a aj skutocne pravo na viac penazi pre nu v tejto situacii v akej sa nachadza 🙂
Ja verim, ze s tym nebudete mat problem 🙂 takto sa jej nebudu skladat na dalsie davky vsetci ludia, ale len ti, co jej chcu dopriat dalsie davky. 🙂
@fidka79 pre mna je nepochopiteľné že chlap sa nevie postarať 😉 a ak by sa nevedel nech ťahá do riti dá mi alimenty a budem žiť ako viem,nie som zástanca aby deti strážili deti lebo sama som pre nezodpovednosť mojej matky od 10r. robila pestunku od 12 až 2 deťom ale ak sa jednalo o to že nemajú čo jesť 16,15r by vedeli v noci postrážiť dieťa a šla by som po nociach vykladať tovar,upratovať,alebo cez den, na 2hodiny, aj keby to hodilo len 50-100€ ale základ je mať alimenty od otcov!tí su povinný prispievať ak nie, prosím náhradné výživné!kto chce hľadá spôsoby kto nie hľadá dôvody!tu je nový partner mne je ľúto žien ktoré ostali samé a nemajú rodinu ktorá im pomôže sú odkázané na krízové centrá alebo trpieť u rodičov hoci majú zlé vzťahy a trpieť tam len preto že nemajú kam ísť ak su 2 dospelí zdravý a majú deti nevidím dôvod na ľútosť.
@mima4 ale tu nikto nechce,aby od statu vytrieskala viac penazi...aj ked z cistou hlavou,pozrime sa nato...stat by na to mal...na 1000%....len zial,zle rozdeluje peniaze,ale pointa je vlastne v tom...ze stat nedokaze obcanov zabezpecit po pracovnej stranke...a to je jadro problemu...!!!!!!!!!!! o tom sa tu cely cas toci...
a problem vo vas je ten,ze ona ledva dala prispevok a osopili ste sa na nu,preco sa dostala do takej situacie,preco si urobila decko,preco sa nasla chlapa akeho ma........vycitky,vycitky,vycitky..............!!!!!!!!!!!
@mima4 no asi si poriadne nečítala môj príspevok keď si myslíš niečo takéto. Ja len, že tu na SR čo sa týka príspevkov je to smiešna suma, ako napríklad v zahraničí...to je už o niečom inom....ale tak veď hlavne, že sa nabaľujú poslanci a pod. tam hore 😠 a my tu otáčame každé euričko 😒 . A mimochodom taktiež som jej napísala, že si môže nájsť napríklad niečo ako roznášanie letákov, čo sa dá robiť pri kočíkovaní 🙂 .
Takže moja rada znie....radšej si poriadne čítajte príspevky než začnete reagovať.
@lubikan
ako ma stat zabezpecit ludi po pracovnej stranke?!!! Prosim ta kde zijes??? Ved vsetko sme dospeli a samostatni ludia a mame zodpovednost za nase zivoty, za nasu pracu, nie stat, nie politici... Nechcem byt hlupa, ale to, ze mam plat aky mam, mam dobru pracu, to je aj dosledok toho, ze NIKDY som sa nespoliehala na stat a politikov!!
@sunflower87
Pokial nepracujes, je normalne ze otacas kazde euricko 😉 Materska je asi 6 mesiacov, cize uz ty si po nej a mozes pracovat. Len slovenske zeny (nie vsetky) su zvyknute byt za kazdu cenu 3 roky doma, aj keby mali obzuvat suche rozky... Je normalne, ze zivorite, ked mate iba jeden prijem do rodiny. Ak ti to nevyhovuje, zacni pracovat (je prispevok na sukromne jasle) alebo si si mala hladat partnera, ktory ta krasne financne zabezpeci.
Kebyze autorka temy zila v zahranici, uz davno by zarezavala v praci... ani na zapade nepadaju pecene holuby do huby 😉
@anatalia77 stale sa tu krutite okolo toho zahranicia, ale treba s uvedomit, ze ked su v takej situacii ako zakladatelka opisuje, kolko stoji take vycestovanie do rakuska napr 🙂 cesta +- 100e, nejaka rezerva na prvy mesiac kym dostane vyplatu, ubytovanie, a stale treba mat pre pripad keby sa nieco stalo peniaze na cestu domov/ odrbkali ho v praci, nedostal by vyplatu/ ...cize dokopy nejakych 700eur, to hovorim tu lacnejsiu variantu 😀 odkial nato vezmu? to som este nezahrnula agenturu, pokial nema nikoho znameho kto by mu robotu v zahranici vybavil, agentury vyberaju poplatky od 100-400eur..😀 moj muz si takisto hlada pracu v zahranici lebo tu je to o hovne.. ale odkial vziat 1000eur na vycestovanie?
@mima4 tuto otazku nemyslis snad vazne ????????..uplne si staci precitat prispevok co si napisala na svoj profil...stat sem taha odkundesov z Ameriky,typu MC donalds atd...oni si tu urcuju svoje zakony....preco stat nedohliada riadne na tu prevadzku,co vyrabaju,ako vyrabaju,maju ich zamestnanci slusne ohodnotenie,moze sa aj popri praci u nich venovat rodine...a to je len kvapka v mori z toho,co sa tu deje
vela ludi sa koli praci-12-ky,16-ky bud nemoze v takej prevadzke zamestnat,lebo nema kto strazit deti,alebo ked robia,deti im vychovava ulica..tak sa ma prosim ta nepytaj,ako sa ma stat postarat o svojich obcanov po pracovnej stranke...
tak ked sa o nas nemaju starat politici,naco ich vlastne mame??