icon

Ako zabezpečiť deti?

15. apr 2022

Tie, čo máte väčšie deti rozmýšľate ako ich zabezpečiť, pomôcť s kúpou auta, dať na štúdium, byvanim....
Myslím, že sme stredná vrstva máme 2 deti puberta, hypo už len 3 roky nízka splátka, obaja fajn praca.
Včera sme boli na stretnutí so známymi väčšia skupinka ľudí čo už majú staršie deti 18-25 r.

Prekvapili ma sumy o akých hovorili za jazykové kurzy, štúdium v zahraničí rok v USA, Anglicku.Dalsi prispeli dieťaťu na auto a ja som si uvedomila, že aj, keď máme našetrené chytá ma hrôza čo nás ešte čaká🙂

Pomáhate svojim dospelým deťom prispejete na dovolenku, všetky deti o ktorých píšem bývajú ešte doma, študujú, niektoré brigádujú iné nie.

Kamarátka 24 r dcére tankuje do auta, ďalší sa chystali dnes na nákupy, lebo 20 r syn potrebuje tenisky

Na jednej strane už pomáham rodičom, na druhej deti bude čas, že si len tak odletíme sami s mužom na dovolenku?
Sme opicia generácia?
Neviem si predstaviť, že dvom deťom prispejem na bývanie, nábytok a podľa reči, ktoré som včera počula sa to považuje za štandard a všetci rodičia sú ochotní dotovať aj veľké deti.

Deťom doprajeme kupujem kvalitné oblečenie, chodíme na dovolenky, myslím, že nešetriime, ale rezonuje mi to v hlave, že vlastne s porovnaním ostatných dávame malo a toto všetko nas ešte čaká.

Mne rodičia tiež dopriali kúpili prvý byt vyplatili krstnu boli to vtedy smiešne sumy, zaplatili VP, dovolenku, nikdy som nebrigadovala nechceli iba som chodila do školy.

Nemala som núdzu o peniaze a potom som už mala dobrú prácu.Aky máte vy postoj?Sú rodičia vlastne stroj na peniaze celý život?

ailiba
16. apr 2022

@slniecko_12 myslim, ze to autorka nepisala. A ani kym dieta studuje, tak sa to pravne neda. Ale podla mna platit detom vsetko, plus zahranicne studium, auto, a nakoniec im kupit byt a pomoct im ho zariadit.... No, to je dosť, podla mna az moc.

ailiba
16. apr 2022

Tak podla mna kym deti studuju, tak by mali rodicia zabezpecit réžiu. Byvanie, stravu, prip. spolocne dovolenky, osatenie. Na vreckove som si zarabala brigadamy. Ked som zacala pracovat, tak samozrejme, mohla som zostat byvat u nich, setrila som si, neprispievala som na reziu. Po par rokoch som sa osamostatnila. Dostala som nejake peniaze na byvanie+uver sme si vzali. Pravdaze darceky na narodky, vianoce si davame vzajomne doteraz. Ale odkedy som samostatna ma nikto nedotuje.
Podla mna je to tak v poriadku. Tak nejako si to predstavujem aj s mojimi detmi.

123andy123
16. apr 2022

My zijeme v zahranici, moje deti dostanu od nas to ze budu vediet minimalne 2 jazyky perfektne a nejake remeslo do ruky. Mame byt ale ten na starobu planujeme prenajimat. Chceme aby si aj oni v zivote zarobili na vlastny dom ci byt. Nevidim dovod aby taketo polozky dostali zadara. Samozrejme so skolou im budeme pomahat ale nie uplne na 100% alebo dospelemu kupovat mobil to vobec nie.

kikushaa
16. apr 2022

@ailiba detto ja som odisla z domu az v 27, od Vs som brigadovala kupovala si co som chcela a potrebovala. Hned po Vs som prispievala mame na najom, nepytala, ale mne by bolo kktno kedyze zarabam a byvam u nej len tak. Nakupila som, uvarila som, napiekla som 🤷‍♀️

tana85
16. apr 2022

ale ved zalezi od fin.moznosti rodiny. ak tvoji kamarati maju dost na to, aby detom platili kursy a pobyty, tak to robia. ten kto nema to nerobi. ja zase na druhej strane vidim kolko stoji byvanie a zivot tu v BA a kolko taky absolvent zarobi a vobec nechapem ako ti ludia ziju, kde beru peniaze na najom/hypoteku a aj aby im ostalo na potraviny a oblecenie. takze ano, dom splacame, byt v centre ostane a rozhodneme sa, co z toho predame, aby sme detom ulahcili start. ja som do zivota dostala jednoizbacik a auto k promociam, ostatne uz bolo na mne, spotrebice a kuchynu som si uz brala na splatky sama ked som sa zamestnala, nic dalsie mi uz rodicia neplatili, nekupovali. studium aksi budeme moct dovolit, tak detom zaplatim, to maju na cely zivot, tiez ich budem zivit a satit v ramci moznosti kym budu na VS. ale potom uz cakam, ze sa osamostatnia lebo toho asi po 60tke budem mat uz plne zuby. mam znamych, ktorych rodicia maju majetky, ale detom nedali nic na start, este aj cast zahrady jednemu synovi predali za trhovu cenu. ale maju filozofiu, ze to bude ich az oni zomru, za zivota nerozdavaju.

hellwant
16. apr 2022

@tana85 toto je fakt extrem, že za trhovú cenu, vyznieva to lakomo s tou zahradou. Odtiaľ potiaľ nielen v pomahani deťom, ale aj takymto móresom.

liljana
16. apr 2022

Keby len vsetko dat vlastnym detom ... Sesternici s muzom sa celkom financne dari. Dcera od 17 chodila so spoluziakom , co nemal az tak moc penazi. Tak ked sli na dovolenku na Kapverdy, tak siel s nimi a zaplatili ju aj jemu. Ked sli na lyzovacku do Alp, tak tiez, aj mu kupili lyziarsku vystroj. A pred 2 tyzdnami sa v 20tke rozisli ... 😂

calin
16. apr 2022

Vsak tak ako si kto zariadi nech zabezpečuje ako to citi - jedno čínske príslovie hovori: Ak niekomu daruješ rybu, nakŕmiš ho na jeden deň, ak ho naučíš loviť, dáš mu potravu na celý život.“

@tana85 podla mňa triezvo nato pozerajú - však učia deti hodnote peňazí...jedneho dňa aj tak zdedia vsetko deti spravodlivo - vždy lepšie ako dat len jednému a nech sa ľudovo "zožerú" navzájom. Ďalšia vec - upratovačka nemoze tak "zabezpečiť" dieta ako právnická - cize otázka sa trosku vymyká.. ako rodič nie ste hodnotený co svojmu dieťaťu doprajete

calin
16. apr 2022

@liljana mladému nebolo trapne? Uz by mi svietila kontrolka - ze na poriadok asi vychovaný nebude..

michal711
16. apr 2022

Prečo by mali rodičia zabezpečiť deti ? Ak by to tak fungovalo tak už by som nemusel robiť ak by to zabezpečili generácie predomnou. Určite nie .

krkavcia_mater
16. apr 2022

Nám rodičia pomáhali rekonštruovať byt. Prispeli svojou prácou. Kúpili nám nábytok do obývačky.. Mama mi bežne preplati topánky alebo aj môjmu synovi.
Zaplatili mi VŠ.. inak vodičák a také drahšie veci som si platila sama z brigád a šipendia.

zafir01
16. apr 2022

Neviem ja som od mojich rodičov nedostala nič. Aj svadbu sme si s muži. Sami zaplatili. Aj vodicaky zo svojich urobili. Prvé auto, byt, nábytok, neskôr dom... Vlastne muž dostal pozemok (vtedy orná pôda v extravilane v hodnote 3 tis eur) a ten sme si prepísali ma stavebný. Naši rodičia nám vybrali poistky skôr ako skončili, a minuli ich na ich vlastne potreby.
Máme 3 deti. Sporime im len smiešne sumy. Každé z troch detí by malo mať v 20 rokoch okolo 7500 eur. Vodičak beriem, že sme ochotní im zaplatiť naviac. A tiež financovanie počas vš, ak by chodili.
No nevidím dôvod im kupovať byty, auta...
Vychovavam deti tak, aby boli čo najviac samostatní.

anja27
16. apr 2022

Ja ti napisem svoj pohlad ale z druhej strany ako dieta rodicov ktore okrem zakladnych veci nedostalo nokdy nic a to ani len na zakladnej skole a ked som videla a doteraz vidim ake maju moje kamaratky vyhody pri rodicoch fuuu no zamrzelo ma to. A to som doma robila veci ktore ini nemusia zdaleka este odkedy zarabam som ja rodicom davala sem tam peniaze. Mne mama povedala ze mi neda na strojcek peniaze a to bola vtedy smiesna suma mala som 10r lebo co vsetko by si za to mohla kupit..bolo to pre mna hrozne. Oni nezabezpecili ani sebe poriadne byvanie takze nam detom nepomahali uz vobec. Ako pracujem vsetko si zabezpecujem sama kupila som si byt a je to aj fajn nemusim mat nejaky pocit ze niekomu nieco dlzim. Ale na druhej strane ja ked budem mat deti doprajem im a prave preto aby neboli ako ja ze by sa museli sami trapit lebo viem co to je ked sa nemas na koho z rodiny obratit a to nielen po financnej stranke. Tazke ani sa necudujem ze rodicia detom dopraju. Je to tak spravne podla mna led tp dieta chceli maju sa starat ale tym nemyslim opiciu starostlivost. No pomoct led mozu treba. Sama pises ze tebe rodicia byt kupili tak si zober o co si to mala v zivote jednoduchsie..

anja27
16. apr 2022

@mb2021 taketo kecy ze dali ti vychovu. Ked chcem raz mat dieta vychovat ho a riadne sa on starat ma byt samozrejmost. Je rozhodnutie dietata alebl rodica ze bude na svete? Milujem taketo reci prepac ale podobne ako bud vdacny rodicom za to co ti dali jdlo vychovu atd. Zakladne veci ktore rodic musi zabezpecit ked chce mat deti a deti maju za to byt cely zivot vdacne? Mne to pride az smiesne. Nehnevaj sa ale tak to je. A kolko rodicov takto potom dospele deti vyuziva na pomoc lebo vsak ja som sa staral o teba predtym ty sa budes teraz. Poznam dobre takych a je to proste na hlavu 🙆

autor
16. apr 2022

@anja27 ten byt, ktorého ste sa viaceré chytili bol ohodnotený na 750 t SKK mama vyplatila krstnu polovicou.Som vďačná len teraz o 23 r sú iné ceny.

Ja nezávidím, nehodnotím len na margo toho stretnutia má zaujalo čo všetko rodičia deťom platia.

Neboli to ľudia právnici, podnikatelia niekto to podotkol.Len som chcela vedieť váš pohľad a čo sa dnes od rodicov očakáva.
Ja som brigádovala, ale u rodičov nie u cudzich dostala som peniaze z ktorých som si zaplatila dovolenky, ošatenie.

Na jednej strane sú tu príspevky kde sú deti pomaly samostatne a prispievajú prvou brigádou na stravu na druhej ste odobrili, že je úplne normálne kúpiť 20 r tenisky.
Sama mám deti 10, 13 r z môjho pohľadu oproti tomu ako som ja žila majú nadštandard aquaparky, kino, výbava na šport.

evkamotka
16. apr 2022

Preco do 26? Vysoku som skoncila v 23 a drviva vacsina tak konci. Oblecko, cestovne a pod mi dovtedy rodicia platili. Od 16r som nepretrzite brigadovala, z toho som si platila zabavu, co je nieco extra (chaty, festivaly). Ziadny sok som nemala, aky? Po vs som sa zamestnala a automaticky si platila zivot sama.
A necakala by som od 20r studenta, ktory brigaduje, aby sa samostatne satil (kupoval si obuv).

sara005
16. apr 2022

Toto su pravidelne sa opakujuce diskusie na tomto fore. Kazdy detom financne pomoze, kolko mozeci uzna za vhodne. Neznamena to hned, ze deti, ktore nieco dostanu darom, si hmotny majetok ci peniaze nevazia, nevedia tvrdo pracovat, nepoznaju hodnotu penazi. Kolko ludi nemalo nikdy penazi nazvys a su total financne negramotni, robia zle investicne rozhodnutia, ked k nejakemu obnosu pridu atd. Toto sa neda pausalizovat absolutne.

minutka
16. apr 2022

Doba je ina. Dnes su aqua kino ci ine zabavky beznou vecou. 750 tis nebolo malo. A aj keby, mala si strechu nad hlavou zabezpecenu. Podla mna 20 r student si nema co sam kupovat tenisky. Ma od toho rodica

anja27
16. apr 2022

Vtedy boli ceny bytov ine ano ale aj ine veci ako potraviny atd napr maslo stalo vtedy dajme tomu 10 SKK teraz stoji 3eura..vsetko je drahe proste lebo doba sa meni takze to kolko stal ten byt nema nic s tym a ze si to mala o to jednoduchsie a zamyslas sa ze teraz daju detom byty ktore tiez mohli zdedit napr..o to tu ide. Sama si dostala a zamyslas sa nad tym. To je to co tu nechapeme kapisto?

martul
16. apr 2022

Ceny bytov boli nižšie aj výplaty boli nižšie. Pohorsujes sa nad tým či tvoji rodičia sami spravili a ty si to prijala a využila.
Komu mňa pomôcť ked nie vlastnému dieťaťu. Mám si tie peniaze do hrobu zobrať?!

jaden
16. apr 2022

Aj ty si dostala zadarmo byt, tak neviem, čomu sa tak cudujes. V tej dobe boli nízke mzdy, takze aj tvoja matka do teba riadne investovala. Asi treba pozerať len seba, nie na druhých. Už si mohla mať dávno dva byty kúpené ako investíciu, a potom pre deti, keď boli ceny ako tak, aj hypotéky... Aby si im dala rovnaký štart ako tebe mama.

michal711
16. apr 2022

@jaden presne tak cize už mala mať ďalší byť pre jedno decko

marlent
16. apr 2022

Co viem je zw nechcem qby moj syn platil hypoteky q pozicky a bol ich otrokom ako to mame my teraz...ked sa babky poberu ostanu nqm 2 byty "nazvys" tie dame do prenajmu.s tym zw ostanu jemu ci sa v jednom rozhodne byvqt a druhy prenajimat alebo preda a kupi si dom bude na nom. Po nas mu ostane nas byt q chata s pozemkom q zahradou...

iv007
16. apr 2022

Od rodicov som dostala VS vzdelanie a zaplatili mi vodicak.Od 19 rokov som brigadovala a od 21 normalne pracovala na TPP a kupila maly byt na hypoteku.Tento byt aktualne prenajimam a planujem zanechat mojmu dietatu,nech nemusi zacinat zivot s 30 rocnou hypotekou na krku ako ja kedysi..

hellwant
16. apr 2022

@evkamotka kolko mate rokov? V 23 ste koncili vysku 2 stupen , ked ste mali 8 rocku zakladnu, som rocnik 1982, my sme( sa mi zda) posledni mali 8 rocnu zakladku. Strednu 4 rocnu skoncite v 19, cize najskor v 24 mozete koncit. A to mate aj 5 rocnu strednu, a su aj 6 rocne vyšky na 2 stupeň.
Cize realne medzi 24 a 26.🙂

elementissa
16. apr 2022

Ja mám jedno dieťa. Chcem, aby malo dvere do sveta otvorené, bolo šťastné a úspešné. Rovnako ako s manželom investujeme peniaze na náš dôchodok a na to, aby sme rýchlejšie splatili hypo, tak investujeme aj pre syna, aby sme mu mohli dopriať kvalitné vzdelanie a nejaký štart do života. Ja s manželom sme si brali hypo v 22 rokoch. Obaja sme boli na VŠ a zároveň pracovali. 100% hypotéky už neexistovali, potrebovali sme pár percent v hotovosti na to, aby nám ju dali. Z našich ušetrených peňazí sme zaplatili svadbu a zariadenie. Rodičia nám celý život po troške odkladali a vďaka tomu sme tú hypotéku dostali. Nikdy by som od nikoho nič nepýtala, od strednej školy som pracovala, makala na sebe. Ale v 20 rokoch naozaj človek ešte nemá nasetrenych 20-30 alebo viac tisíc, ak dovtedy študoval a popri štúdiu trochu pracoval, no rodičia nám ponúkli, že nám trochu pomôžu sa odraziť od zeme. Lebo videli, že my sami sme makali deň-noc, aby sme sa mohli odraziť od zeme. My vychovávame svojho syna k samostatnosti a verím, že bude po rodičoch a najneskôr v 18tke sa zdvihne a pôjde bývať aspoň do podnájmu. Ale určite mu chceme pomôcť s rozbehom, ak si bude chcieť kúpiť vlastné bývanie, tak mu pomôcť s hotovosťou, aby hypo dostal a ak by sa aj rozhodol, že bude žiť v podnájme celý život, tak od nás v 25ke dostane svoje investičné portfólio. Ruka v ruke s peniazmi a pomocou ale ide aj výchova k finančnej gramotnosti od útleho malička a zároveň výchova k prioritám, vedieť rozlišovať dobré od zlého, potrebné od zbytočného, vedieť si sem-tam dopriať, ale nerozhadzovat, viac sa zamerať na svoj rozvoj a na to, aby sme boli v živote naozaj šťastní, robili to, čo nás baví a v čom sme dobrí, stále rástli a posúvali sa. Peniaze nie sú cieľ. Sú len nástroj. A je na nás ako ich použijeme. Môj syn dostane od nás nemalé peniaze. Ale predtým dostane prísnu výchovu a bude si vedieť vážiť hodnotu peňazí, aby ich nerozflákal na sprostosti, ale zhodnotil. A je na nás, aby sme ho to naučili. Ak by som mala pocit, že to nevie alebo nechce uplatňovať, tak mu tie peniaze nedám. Je tenká hranica medzi "podporiť" a "rozmaznať". Ja budem peniaze pre neho zarábať a investovať najbližších 22 rokov, nedám mu ich len tak, pre pekné oči. Bude musieť dokázať, že si ich zaslúži a že sa k financiám aj vie správať a vie hospodáriť.

nerko
17. apr 2022

V prvom rade odkladame nam na dochodok. Ale setrime aj detom. Prispejeme im nejakou ciastkou na kupu nehnutelnosti, ci auta. Kto by mal pomoct detom, ak nie rodicia? Nebude to vsak stylom, tu mas moja milovana dcera byt, auto, dovolenku…Aj keby sme na to mali, tak to neurobime. Dieta sa musi snazit na seba zarobit same a nie dostat vsetko na tacke. Majetok co s manzelom nadobudneme raz zdedia. Budem sa detom snazit pomahat aj inac, nie len materialne. Byt dobrou babkou a postrazit deti, aby mohli chodit do prace napr..

autor
17. apr 2022

@minutka rodičia zaplatili polku zo 750 t SKK som vďačná.

@evkamotka môj syn išiel do školy neskôr zle mu vychádzajú roky, v 16 pôjde na strednú 4- 5 r, ak by išiel na biligval.VS skončí okolo 25, 26

@elementissa pekne idealy

danielahamar
17. apr 2022

Môj najstarší tak vyjde v 20 strednú a ak pôjde na výšku, tak v 25. U stredného sme takú chybu už nespravili🤣

judar
17. apr 2022

Ja mam naproti takych susedov 😂 deckam kupili na pozicky auta suv, zaplatili im vodicaky, skoly atd....a ich drahi rodicia sa topia v takych dlhoch, ze keby jeden z nich strati pracu tak im zvonia exekutori