icon

Ako zarobiť peniaze a zlepšiť život?

12. jún 2024

Zaujíma ma otázka ako si zarobiť peniaze a ako mať lepší život?
Pracujeme obaja s manželom, máme v čistom spolu 1800 eur. Keď zaplatíme hypotéku energie, škôlky školu obedy všetky poplatky, ostane nám 500 eur. A to minieme na jedlo.
Snažíme sa šetriť ako sa len dá. Sledujeme letáky akcie, varíme lacné a jednoduche jedla.
Chceli by sme do budúcna viac si dovoliť, chodiť s deťmi na výlety cez leto. Dovoliť si dať ich do detského tábora. Jeden taký tábor stojí cca 300 eur. Pri mori sme neboli ešte nikdy.
Sme tak stredná vrstva, nežije sa nám zle, ale nemôžme si ani vyskakovať. Preto sa pýtam ako si zarobiť očiach peňazí?
Zmeniť si prácu pozerali sme, no na našu oblasť sú platy aké máme aj my. Druhú prácu by sme nestíhali časovo a chceme sa venovať aj deťom. Manžel do zahraničia nechce ísť. Chápem a nebudem ho nútiť. Skúšam aj podávať si občas stávky alebo kúpiť si los, no šťastie mi nepraje.

h2
12. jún 2024

Ja som to ani nemyslela vážne. Len som sekundu predtým čítala o tých doživotných rentách pre politikov, tak som písala pod dojmom z tej "úžasnej" správy.

vler
12. jún 2024

Takze zivite 5 ludi z kombinovaneho prijmu 1800 eur. Tam vela priestoru na "lepsi zivot" -termin ktory si pouzila Ty, nie je.
To je len konstatovanie, nie kritika. Proste ste sa rozhodli mat vacsiu rodinu, takze potom ostava menej prostriedkov na extra zabavu, more atd

esterr_ka
Odpoveď bola odstránená
mandzula
12. jún 2024

Nuz, je vzdy na zvazenie, ci ist do viacerych deti, ked ma clovek vzdelanie a zamestnanie, ktore vie v danej lokalite priniest len urcite financie, matika proste nepusti. A pokial neviete/nechcete/nemozete/nemate moznost cokolvek v zivote zmenit, nemozete ocakavat iny vysledok, ako dosahujete doposial a v tom pripade sa s tym len musite zmierit.

mirkam3
12. jún 2024

Tak potom sa treba zmieriť s tým, že ak nechcete siahať na rezervu (čo aj schvaľujem), možno dieťa do toho tábora aj pôjde (raz jedno, potom inokedy druhé, atď), ale cela rodina k moru asi tak raz za dekádu. Ale ved to nie je žiadna hanba, deťom viete spraviť pekne leto aj na Šírave či opekačkách. Jednoducho sa budete musieť zakrývať perinou, na akú momentalne máte.

marhulka13
12. jún 2024

Tak keď si rozpísala výdavky, aké mate príjmy, 3 deti, co to aj odkladate, ctak naozaj musíš byt kuzelnicka a šikovná, že si viete zadelit takto financie.

autor
12. jún 2024

@mandzula Chceli sme 2 deti, máme 8 ročnú a 5 ročných chlapcov dvojičky. Spolu 3 detičky.

dievcinka22
Autor odpoveď zmazal
mandzula
12. jún 2024

@autor rozumiem, nie vzdy sa to da naplanovat. Do buducnosti vsak pocitaj s tym, ze naklady na deti budu stupat, cize ak nechcete stradat este viac, s tym prijmom bude zrejme treba nieco robit. Fakt zrejme zmena prace, muz na brigade.

mamina7070
12. jún 2024

je uzasne ze setrite danovy bonus a vytvarate si rezervu z toho prijmu sa vyskakovat neda pri piatich ludoch

user62056819
Odpoveď bola odstránená
jozko_z_lesa
Odpoveď bola odstránená
nelka93
13. jún 2024

@user62056819 to nemusí byť nutne pravda. Mňa doprava do práce autobusom stojí 6 eur tam aj naspäť. To je cca 120 mesačne. Sme dvaja keby aj partner takto chodí tak je to to iste ako tankovanie

lucylaw
13. jún 2024

Z tvojich príspevkov mám trošku pocit,že nič sa nedá,nič navyše neviete a podobne,no tak potom s takým prístupom sa ďaleko nedostaneš..Ak máte dom a záhradu,prečo aspoň niečo nepestuješ? Napíšeš,že nemáš na to čas popri práci,prosím ťa koľko si v práci? Ak 8 hodín,tak v pohode stihneš každý deň aspoň poliať zeleninu v záhrade,ak robíš viac ako 8 hodín,tak sa treba naozaj reálne zamyslieť nad možnosťou zmeny práce..Lebo bohužiaľ,1800 eur na dvoch pracujúcich je fakt malo..Buď ísť robiť do väčšieho mesta alebo zvážiť sťahovanie do väčšieho mesta,kde by ste viac zarobili..Len tam máš zase výhovorku zázemie a kamaráti a neviem čo..Takže neviem,čo vlastne by si očakávala,akú radu..Ak sa mechceš sťahovať,nechcete meniť prácu,tak šetriť na výdavkoch,nehovoriť ako sa všetko nedá,ale reálne začať pestovať ovocie a zeleninu,prípadne chovať sliepky,začať kvaskovat a piecť si vlastné pečivo (čo som videla sa z kvásku dá robiť všetko možné od langosov cez buchty až po neviem čo)..No ťažko je to pri 3 deťoch s takými platmi,ja som napríklad aj kvôli tomu vždy hovorila,že nebudem mať viac ako 1 dieťa a áno viac detí nemám..

lakebabe
13. jún 2024

Tiež sa pripájam k názoru, že toto nie je stredná vrstva. Dvaja dospelí po 900 eur je žalostne malo v dnešnej dobe a pri toľkých deťoch. Ešte keď máte hypotéku. Bud sa vzchopit, nehovoriť si ako sa čo nedá a jeden si zvýšte kvalifikáciu a hľadajte lepší job,alebo odísť do zahraničia aspoň muž. Lebo z tohto platu si neviem predstaviť prežívať a nie este nejako navyše ušetriť alebo si niečo dovoliť.

hiro
13. jún 2024

@sheila121 "Ani ti nejdem radiť zvýšiť príjem lebo keby sme sa tým všetci riadili, tak nemáme predavačky, upratovačky, skladnikov, poštárky, úradníčky atď.
Lebo keby sa každý posúval vyššie, tak tie menej platené roboty nemá kto robiť."
Ak by dostatocne vela ludi dalo vypoved v slabo platenych poziciach, tak by ich bolo malo, museli by zvysit mzdy aby tam niekoho nalakali - takze potom by sa za dobre peniaze ludia nasli.

autor
13. jún 2024

@lucylaw Nie každý má neviem aké schopnosti a povahu aby podnikal alebo vymyslel niečo svoje s čím by sa dalo prilepšiť. Príklad ja neviem ani háčkované, ani piecť žeby som to predávala, proste nič. V práci som 8 hodín pokiaľ dôjdeme domov s deťmi je pomaly 17 hodín. Rýchlo navariť, učiť sa so staršou, obriadit menších. A už je večer. Nemám čas nie že na záhradu ale ani na seba. No kto to nezažije na vlastnej koži tak taký to nepochopí.

sisa_s
13. jún 2024

Autorka..
Ale uprimne odpovedz, ake ocakavania si mala pri zakladani temy? Ved sa ti poradilo x veci a vsetko si zamietla...

sheila121
Odpoveď bola odstránená
autor
13. jún 2024

@sisa_s Podnikať a predávať niečo svoje? Lenže v čom mám podnikať keď do toho nerozumiem, to není len tak že zmyslim a idem niečo vyskúšať. A predávať svoje na to tiez treba mať talent a vytvárať čo ja nemám. Alebo nájsť si lepšie platenú prácu, no není v okolí žiadna lepšie platená práca.

sisa_s
13. jún 2024

Tak podla tejto logiky si nezarobis viac...peniaze z neba nespadnu len tak, ked pre to nic neurobis

milanemila
13. jún 2024

Spravili sme si tolko deti, aby sme ich vzhladom na prijem vedeli uzivit a mat plnohodnotny zivot vsetci a nemusiet sa pozerat v obchode ci kupim chlieb za 2e alebo za 4e 🤷🏼‍♀️
Neviete sa nejako dovzdelat, aby ste si navysili prijem? Pri 3 detoch by som naozaj nesla do nejakej nizkokvalifikovanej brigady, kt zhltne kopec casu a vyprodukuje malo penazi. Som velmi prekvapena, ze mate zahradu a nevyuzivate ju na pestovanie, lebo ako pises nemas cas 🙈 nuz keby som mala taky nizky prijem, tak sa snazim aspon nieco na tej zahrade dopestpvat a tym usetrit.

autor
13. jún 2024

@milanemila Nemyslím si že by som mala taký nízky príjem, je kopa ľudí čo majú len minimálku 650 a tí čo majú hovoriť.

milanemila
13. jún 2024

Tak potom ked si nemyslis, ze mas nizky prijem, tak preco sa pytas ako zarobit peniaze a mat lepsi zivot? 🤷🏼‍♀️ ja nepoznam cloveka s minimalkou a 3 detmi prepac. Ano je kopa ludi, kt sa ma horsie ako vy, tak ak sa s tym uspokojis, tak ok.

lucylaw
13. jún 2024

Takže zase len ako sa to nedá,tak naozaj neviem,čo si čakala od tejto témy..A že kto nezažil,ten nepochopí,ja som rozvedená matka s 9-ročným synom,zarobím sama toľko čo vy dvaja s mužom dokopy,a to nepodnikám ani nič nepredávam,mám hypotéku na byt,leasing na auto a viem ísť s malým aj na dovolenku k moru a viem mu aj zaplatiť tábor..Robím 8 hodín denne,prídem domov,so synom sa musím učiť,keďže má poruchy učenia,celá domácnosť je na mne..Takže naozaj nechci,aby som ťa ľutovala..Moji rodičia majú víkendový dom a dobre viem,čo znamená starostlivosť o záhradu a že sa to dá stihnúť popri práci,ak sa chce..Lenže tam je práve to dôležité,že treba chcieť..

luccija
13. jún 2024

Áno, ti čo pracujú za 650 eur doslovne života.Ver tomu, že ani ten bonus a prídavky neodlozia.Takze nie ste na tom tak zle prácu nezmeníte, sťahovať sa nebudete na brigádu asi nepôjdete, tak musí to stačiť.V akom kraji bývaš?šetriť vieš na strave či to je dobrá voľba to si zvaz.Dnes je toľko možností darovacie skupiny ohľadne oblečenia, školských potrieb...keď bývaš v dome pestuj svoju zeleninu, ovocie aj to je veľká pomoc.Casto vidím inzeráty kto mi pokope záhradu, umyje okná, pomôže pri niečom na dvore a nie je to za málo peňazí.Dnes je more možnosti...áno, všetko záleží kde bývate a či je o také veci záujem.

mirkam3
13. jún 2024

Autorka, ak chceš niečo zmeniť, máš xy možnosti - mnohé ti tu boli vymenované. Ak meniť nechceš nic, nemusis. Ako píšeš, sú na tom ľudia aj oveľa horšie. Áno, sú. Ak ta tento argument uspokojuje, potom ok, diskusia ta uistila v tom, že vam je dobre ako ste… Len sa treba zmieriť s tým, že budete žiť aj do budúcna skromne a predstavy o nie zrovna lacných táboroch resp dovolenkách treba odložiť na čas, keď si na podobný luxus deti samé zarobia…

Nemyslím to nejak uštipačne, ale mne minule segra povedala, že sú stredná vrstva (s mužom v hrubom zarobia cez 10tis eur mesačne - ale nevyskakuju, žijú primerane, aj cestujú, aj si co to dopraju, aj šetria). Keď si vezmem, ako sa vybíja dnešná spoločnosť, tak vlastne s ňou suhlasim. (Zial) toto je dnes stredná vrstva…

buberova
13. jún 2024

@mirkam3 nech mi nikto nehovorí že 10 000 brutto mesačne je stredná vrstva..

mirkam3
13. jún 2024

@buberova tak mnohí by to brali hneď a možno si predstavuju, ako by si žili ako králi. Ale poznám viacero párov s cca takým spoločným príjmom a teda nik z nich napohľad nežije na vysokej nohe. Áno, bývajú, aj pocestujú, nemusia kupovať v akcii, ale to neznamená, že rozhadzuju za zbytočnosti a kupujú nové auto každé 2-3roky, atd. Mnohí žijú na prvý pohľad “štandardne”. Akurat viac šetria do budúcna. A predpokladam, že budú mat ten luxus, odísť skôr do dôchodku alebo zaplatiť deťom dobre vzdelanie. Žijem v BA a tu sú ti “bohati” fakt v iných číslach, .. Naopak, na vysokej nohe žijú hlavne ľudia, ktorí na to ani nemajú, len sa chcú ukázať ..

luccija
13. jún 2024

@buberova minule som čítala v Trende stredná vrstva je tá, kde majú napr.ešte jeden byt, ktorý sa prenajíma či majú iný pasívny príjem, alebo sú bez hypo a peniaze investujú ďalej.Nemusia šetriť rok na dovolenku a pod ..
@mirkam3 tiež mám takú kamarátku obidvaja z rozvedenej rodiny všetko čo majú si vybudovali s mužom sami.Ona daňová audítorka on konateľ vo firme dane, audit, účtovníctvo.Prijem vysoký, ale veľa dajú za hypo atď ..ono aj s príjmom rastie chuť lepsie bývať, viac cestovať, 3 deti.