Ako zarobiť peniaze a zlepšiť život?
Zaujíma ma otázka ako si zarobiť peniaze a ako mať lepší život?
Pracujeme obaja s manželom, máme v čistom spolu 1800 eur. Keď zaplatíme hypotéku energie, škôlky školu obedy všetky poplatky, ostane nám 500 eur. A to minieme na jedlo.
Snažíme sa šetriť ako sa len dá. Sledujeme letáky akcie, varíme lacné a jednoduche jedla.
Chceli by sme do budúcna viac si dovoliť, chodiť s deťmi na výlety cez leto. Dovoliť si dať ich do detského tábora. Jeden taký tábor stojí cca 300 eur. Pri mori sme neboli ešte nikdy.
Sme tak stredná vrstva, nežije sa nám zle, ale nemôžme si ani vyskakovať. Preto sa pýtam ako si zarobiť očiach peňazí?
Zmeniť si prácu pozerali sme, no na našu oblasť sú platy aké máme aj my. Druhú prácu by sme nestíhali časovo a chceme sa venovať aj deťom. Manžel do zahraničia nechce ísť. Chápem a nebudem ho nútiť. Skúšam aj podávať si občas stávky alebo kúpiť si los, no šťastie mi nepraje.
Da sa to, ale musis zamakat. Podnikat nikto nevie na zaciatku, ved kto sa s tym narodil? A ani nemusis podnikat, staci byt podnikava. Xy kamosiek, co mam s malymi detmi, vzdy nieco vymyslia, aby zarobili nieco navyse, ked im chyba, ci uz obycajny reselling, alebo sashe atd. Kamka tak vyrabala tie karticky na fotky, ze mam 1, 2 atd mesiacov a za par tyzdnov, nestihala tlacit, kolko mala objednavok, ale venovala sa tomu a vela stravila nad propagaciou. Tiez chodila do prace, ma muza a dve deti, vyuzila kazdy volny cas, kedze sa vsetko musela naucit od piky. Malokto ma taky zivot, ze ma len robotu, a potom vsetok cas sveta - cas sa najde, len sa treba poriadne zamysliet nad organizaciou. Tiez si nepamatam, kedy som mala napriklad len jeden job, vkuse sa v niecom vzdelavam, no a ono to proste prinesie ovocie skor ci neskor. Len ta motivacia musi byt fakt silna. Nikto ma nepresvedci, ze sa to neda, moznosti su.
Bohuzial stredna vrstva už davno neexistuje platy neudrzuju životnú úroveň na adekvatnu vrstvu celkovo nam tato zla doba ukazala ako sa mame dobre mali sme sa dobre brali sme lacne hypoteky kupovali velke nehnutelnosti fovolovali si viac az sme sa zadlzili nastupom urokov ktore nastali nie tak kvoli covidu ale ta vojna do toho dobabrala ok stalo sa treba sa postavit oprášiť a ist dalej skus investovat nieje to na zbohatnutie ale zvysi ti to prijem co sa tika hazardu su to vyhodene peniaze pokial nemas šťastie ale to xjavne nemas lebo by si uz davno vyhrala po druhe aj keby si vyhrala velky balik zjavne by sa tvoja povaha zmenila lebo zrazu by si mala na ucte strasne vela nul no nieje to dobre preto realitu vydim len v inej praci ste mlady vyuzite kvalifikaciu na uradoch cez eu preplacaju rozne kurzy ked v danom obore nevies zarobit viac alebo ked chces mat nezávislosť ked si dobre kupil nehnutelnost z nizkym urokom a za lacne peniaze zober a predaj pokial su ceny ake sú len na tom zarobis ak fobre predas tak mozno kúpiš aj nehnutelnost bez hypo a zijes si krasny zivot no povecme lebo ak chces viac tak zacnes uvaxovat ako zhodnotit peniaze ale kazdopadne prva cesta je zmena prace mozna ta rekvalifikacia a zvysok ukaze cas ste mlady evidentne tak zivot mate pred sebou a moznosti tez len treba začať . Na zaver niekedy je lepsie spravit krok do zadu aby si nasledne mohol spravit 2 kroky do predu ! Drzim palce a ver tomo ze pol slovenska zije od vyplat do vyplat.
Vy ste kúzelníci. My máme tiež tri deti ale z 500 eur na mesiac by sme neprežili na jedlo a drogériu.
@rooskoliv poznám takých, čo napestovanu urodu predávajú ďalej, ovocie zo záhrady, džemy vyrábajú, sirupy...
900 eur na jednu osobu v cistom je velmi malo na dnesnu dobu :(
Z môjho pohľadu nemáš čo viac urobiť. Obaja pracujete, deti máte tak akurát ani veľa ani malo, a keď dokážete ešte aj rezervu odkladať z takého príjmu, klobúk dolu. Je pochopiteľné, že po práci, kde si osem hodín plus cesta sa budeš večer venovať rodine a nie samostudiu, kurzom, či brigádam a pod. čo tu niektorí radia... Doba je na hovno, to je celé. No každá rodina má právo chodiť s deťmi na výlety. Urobte tak aj vy, aspoň tú jednu krátku dovolenku si doprajte - neodlozite pár mesiacov na rezervu, ale dovolenku. Každopádne je to psycho len makať a dokopy nič si nedopriať, celé zle v súčasnosti nastavené ...
Ahoj hm 300€ za školu škôlku.... Máš 5 ročne dvojičky to sú predškoláci to majú škôlku zadarmo, škola je tiež zadarmo, obed sa doplácajú pár € každému... Zrps sa platí raz ročne aj pracovné zošity. Krúžky to máte mega drahé mne tri deti chodia do kvalitného krúžku a platím za všetkých 360€ ale každé tri mesiace.... To máte hrozne veľkú položku.....
200 benzín to je veľa treba sa pozrieť po inom aute s lepšou spotrebou....prípadne ak ďalej chodíte do práce kúpiť skúter to žerie minimum €.
500 hypo to je tak ok..
500 jedlo pre 5 ľudí je tiež ok..
200 energie je dosť to by sa tiež dalo nejako obmedziť zmeniť neviem čo v tom máte takú vysokú položku.
@veronikavaneska Chlapci pôjdu teraz od septembra do predškolskej. Za škôlku platím každý mesiac 70 eur plus obedy 2 krát 60 eur, to už je 190, škola obedy 10 eur mesačne, to prepláca štát. Zrps raz ročne 50 eur krát 2, dcére pracovné zošity do školy. Výlety exkurzie, to nerátam lebo není to každý mesiac. Krúžky deťom 100 eur mesačne. Písala som 300 dám za škôlku školu a krúžky. Príde ti to drahé?
Benzín som zarátal spolu, manžel tankuje za 130 ja za 70 mesačne, keďže ja pracujem bližšie k domu.
Energie 200 v tom je plyn elektrika tv internet, vodu som do toho nerátala to platíme raz za tri mesiace.
@lucia245 To sa tu snažím vysvetliť že dôjdeme domov a deťmi je 17 hodín, navariť najesť sa niečo popratat. Učiť sa s dcérou a uz je večer. Ja vážne nemám čas na záhradu ani na seba nikde nechodím. Len do práce a doma sa venujem rodine deťom. Len robíme a robíme a platíme výdavky kolom dokola to isté.
píšeš akoby si v tej domácnosti existovala sama s deťmi . Čo robí manžel keď príde domov .
pozri , môj muž má ťažkú minulosť , VŠ školu a pre určité dôvody si našiel prácu v manuálnom sektore, hoci predtým pracoval na biznismieste. Príde domov narobený ako kôň , naje sa ide do záhrady polievať , kosiť , teraz dooberal čerešne. Doma máme ešte tri deti , takže ono sa to dá , len si treba zvoliť iný prístup .Veď nikto ti nekáže sadit lány , ale papriky , rajčiny , jahody atď.
Ja si nemyslím, že sa máte až tak zle... dokážete všetko zaplatiť a ešte na jedlo zostáva 500€ .... čo by za to niektoré rodiny dali... majú oveľa oveľa menej... možno nemajú prácu, možno potrebujú peniaze na liečbu a musia sa ešte viac uskromniť... buď vďačná a spokojná, za to čo vôbec máš ... že máte obaja prácu, zdravie....
200 eur date za benzin a 300 na skolu, kruzky
To co platite? Ved obedy su zadarmo
Ake Zrps? Ved to je raz rocne. Extremne vydavky mate.
Prepáč, ale s 1 800€ dokopy a s tým, že deti nemôžu ísť ani do tábora, tak to k strednej vrstve rozhodne nepatríte ☹ Máte dve autá? Tak to je luxus.... Vieš o tom, že ZRPŠ nie je povinné? Ani ja ho neplatím a to máme s mužom dokopy ďaleko viac ako vy, ale proste to neplatíme (a radšej prispievame inak). A to podotýkam, že pracujem na ministerstve školstva. Krúžky? Prečo nevyužívate na krúžky vzdelávací poukaz? Škôlkarom by som krúžky okresala. Vlastne zrušila. A školáčke vybrala krúžok na vzdelávací poukaz a hneď mám 100€ mesačne ušetrených... Kde pracuješ ty a muž? Nemáte nárok na "Dankov rekreačný poukaz"? Dá sa využiť aj na detské tábory.
@subartic Manžel chodí domov večer a zahrá sa chvíľu s deťmi, no to je ako žiadna pomoc. Cez víkend robí kolo domu keď treba niečo alebo ideme niekam von na výlet.
Jahody papriku a rajčinu mám zasadené priesady ale to len pre seba. Plus ostatnú zeleninu, no neviem si predstaviť vo veľkom pestovať a predávať to. Keď aj o toto sa ledva postarám. Ja nestíham nič.
@adka176 Ja som vďačná že sme zdravý a máme prácu. No zišli by sa peniaze navyše aby sme sa mali lepšie. No ako tu čítam tak väčšina píše že len prežívame.
@ysseba Čo som pozerala tábory stoja 300 eur a viac. A to len na týždeň 5 dní, je to strašné drahé. Krúžky máme v rámci dediny je to lacnejšie ako v meste no stále sa platí za to niečo, nič není zadarmo. Autá potrebujeme 2, manžel robí ďalej od domu. A ja rozvázam deti ráno poobede do práce domov nakúpiť raz za čas, toto by som na autobus nedala ani nemala spoje tak ako potrebujem. Neviem čo je to dankov rekreačný poukaz
Jediná možnosť je zvýšiť si kvalifikáciu a viac zarábať, nezáleží na tom, kde bývaš, dnes veľa ľudí pracuje z domu.
mate vydavky nad vase pomery, stredna trieda nie ste a i omylom
zivotne minimum je pre vas na urovni 900€ a tolko vam zjavne neostava po zaplateni povinnych platieb
Pri takom prijme mat dve auta, to je dobry luxus. Ved to mas hned cca 250€ rocne len PZP, teraz pneu, servis, atd. Jedine, ze sa Vam tie auta nekazia a nic do nic nevrazate. Naklady za auto nie su len o tankovani 😉
Nakupnu cenu, za ktoru ste tie auta kupili. Uz by ste mali na nejaky ten tabor, dovolenku…
@11bodka11 ako zbytočne?veď poplatok za školku a stravu platiť musis.Ok, 100 eur za krúžok nemusia, ale dieťa asi baví.
Autorka, keď pracuješ vo firme kde je viac ako 50?zamestnancov máš nárok na rekreačný poukaz na dovolenku na SK, alebo ho vieš použiť na tábor pre dieťa.Neviem ako ďaleko vozis deti, ale možno druhé auto poistky, olej atď sú luxus.Nakupy vie spraviť veľké muž a malé si kúpiš v dedine.
Más pravdu nič nie je zadarmo aj tie tábory treba platiť prenajom, zamestnancov vybavenie veľa ľudí šetrí dopredu, aby mali kde deti v lete dať, lebo toľko dovolenky nemali.Su aj centra voľného času kde je poplatok symbolicky.Jednoducho tu nie je kde okresať výdaje.Muz ,alebo ty si neviete nájsť lepšiu prácu?aj, keď len o 100 eur.Tak siahni na ušetrené, keď je treba...
@duunlo 100 eur platíme ročne poistku za auto, do servisu nechodíme, manžel vie mi vymeniť kolesá za zimné a letné, tiež vie mi naliať čo treba do auta. Chvalabohu nekazí sa nám nič a to moje auto už má 20 rokov.
@luccija Muzova firma nemá 50 zamestnancov, neviem koľko ich je presne cca 40 a ja v práci nás je len 5 ľudí.
@11bodka11 Čo je zbytočne? 40 eur sa platí za škôlku školné každý mesiac, za druhé dieťa ako súrodenca je tam zľava a platí sa 30 eur, spolu 70 mesačne len školné. Obedy 60 krát 2 je 120. Zrps nerátam do toho, to platím iba raz v septembri 50 eur na dieťa krát 2 je 100 eur. Ale veď áno je to zbytočne, veď mohla by som nechať deti aj doma a ja bez práce no to by sa nám žilo ešte horšie.
Z celeho tvijho prispevku mi vyslo jedine
1) zijeme z vyplaty do vyplaty
2) manzel a ty sa nechcete stahivat za lepsou pracou kde by ste viac zarobili lebo tu mate "zazemie" ktore vlastne nemate kedze musite ratat kazde euro
3) brigadu nechcete lebo sa chcete venovat detom
4) pestovat lebo chovat nieco bio na predaj sa vam tiez nechce
5) PORADTE MI AKO MAME ZVYSIT PRIJEM ABY SME SA MALI LEPSIE
co k tomu povedat??? Skus trisku porozmyslat a mozno na to prides aj sama, lebo ak nieco chcem musim pre to aj nieco urobit aspon takto to riesu 99% ludi ktori sa maju lepsie. Nieco ide vzdy na ukor niecoho ibak sa to zial neda 🤷♀️
Tie kruzky som myslela
Neverím, že za dve autá platíte 100 eur poistku.
Nápadne mi pripominas inú ženu tá vždy mení počet detí a problém ten istý.Tak máš auto hľadaj prácu v inom okrese už pochop, keď si napríklad predavačka, kuchárka, učiteľka, že príjem budeš mať väčší len, keď pôjdeš do inej firmy.Je predavačka v Samoske, ktorá zarobí 850 a v Lidli, ktorá má viac.Jednoducho niektoré povolania nemôžu zarobiť 1200 eur.tak hľadaj čo vieš zmeniť prácu, vzdelanie, brigádu.Tocis sa v bludnom kruhu.Muz nech si spraví kurz na VZV a robí skladníka, dnes dávajú úrady práce kurzy pre zamestnaných zadarmo.Ale to ťažko, keď ty po rokoch nevies čo je Dankov rekreačný poukaz.

@luccija presne- ja sa stavím že (takmer) žiaden pár s takými príjmami by ti nepovedal, že sa cíti ako horných xy tisíc.. skôr ako ta stredná vrstva, ktorá sa jednoducho ma aj v dnešných časoch dobre.