Ako získať späť depozit od majiteľky bytu?
Dobrý deň prajem,
Rada by som sa poradila s niekym kto by mi vedel v nasledujucej situacii poradit.
Bývam v prenájme s partnerom a s dvomi neplnoletými deťmi.Bývame tam od mája minulého roka.Najomne platime vzdy nacas,este teda skor nez bolo treba a samozrejme v plnej vyske ako sme sa dohodli.Spočiatku sa nam majitelka aj so svojim priatelom zdali v pohode no uz na zaciatku nastali problemy.Behom mesiaca uzivania bytu som ich upovedomila o tom ze teda na oknach nie su sietky a prosim ich aby ich cim skor zabezpecili,kedze uz toho casu bolo jun,podstatne teplo a tym ze sme samozrejme mali otvorene okna,mali sme tam komare a vselijaku haved.Tym ze tam mame male deti je to podstatny problem,Samozrejme dodnes od minuleho roka tie sietky nezabezpecili.Zabudla som vlastne hned na zaciatku uviest ze teda uz pri nastahovani sme si museli sami nasadit nove wc kedze ani to neboli schopni spravit ,ale ani to by som nebrala az za taky podstatny problem.Dalsia vec je ta ze zrazu sa teda na brane panelaku objavil oznam ze je teda cely panelak zamoreny mravcami a bude treba deratizovat.Samozrejme niekolko dni po tom sa mravce objavili aj u nas a stale neboli schopni az do dnesneho dna zabezpecit deratizaciu a musime si to pravidelne robit na vlastne naklady ,kedze v panelaku byvaju prevazne stari ludia a ocividne hromadne deratizacia celeho panelaku neprebehla.Nikdy sme ich s nicim co by sme si nevedeli porobit alebo zabezpecit sami nezatazovali ani nijako neobtazovali.Najzavaznejsia vec ktora sa na byte stala a trva tak isto do dnesneho je ta,ze pocas zimy teda ako nastala zima,prsanie a mrznutie,tym ze byvame na samom vrchu panelaku,zacala zatekat strecha.Ale normalne ze dve velikanske mapy,kvapkajuce na dlazku,zacala opadat omietka a neviem co vsetko.Samozrejme v zimnom obdobi to podla reci majitelky nechcel nikto urobit a jedine co spravila bolo ze nam dala 100e zlavu na najomnom.Teraz sme to teda znovu riesili,znovu sme sa nijako nedohodli ale teda vravela mi ze v marci alebo v aprili najneskor by sa to malo zacat robit ale s tym ze v byte nemozeme dalej byvat kvoli robotnikom a dalsie veci okolo toho.Kedze mame deti tak sme si zacali hladat cim skor byvanie s tym,ze sme sa telefonicky dohodli ze hned ako si najdeme nahradny prenajom nam vratia depozit aby sme mohli odist a pripadne nedoplatky si vyrovname s cim sme suhlasili,Po dvoch tyzdnoch som ich teda kontaktovala ze mame prenajom najdeny ze potrebujeme naspat depozit aby sme to vyplatili kedze to islo aj cez realitku.Niekolko dni sa neozvala a ked uz sa ozvala tak samozrejme mi zacala rozúpravat o nejakej lehote a o vycislení nedoplatkov atd atd.S tym ma uz ale rozhorcila a zacala som teda skumat.Po mojom zistovani som vlastne zistila ze pani ktora nam sa vydava za majitelku,vlastne vcase ked nam davala byt do prenajmu este majitelkou nebola ale majitelkou sa stala az minuleho roka,konkretne 27.12 2023 cize od maja az do konca decembra nam prenajimala byt ktory ani nebol jej ani so ziadny dodatkom k zmluve teda so splnomocnenim od toho casu majitela bytu.Ja nechcem nic len kludne odist,ak tam mam nejaky nedoplatok a ukazu mi aj stavy aj vsetko,vsetko co treba si chcem ferovo uhradit ale samozrejme chcem svoj depozit naspat.A este aby som nezabudla zmluvu mame na dobu neurcitu.Dakujem vopred za pomoc

@joannita Autorka, ak takto vystupuješ a reaguješ, aj v reálnom živote, tak je veľká radosť s tebou žiť. Snom, každého prenajímateľa,je nájomca, ako ty, čo si bude určovať a podmieňovať čo, má v byte prenajímateľ zabezpečiť k tvojej spokojnosti a komfortu. Ako, bolo hore uvedené depozit slúži na pokrytie škôd a nedoplatkov na byte, takže reálne ti od majiteľky ešte nemôže byť vrátený. Viacej, pokory a slušnosti voči druheh osobe, by ti vôbec nezaškodilo. Vieš, ako sa hovorí, "sloboda jednotlivca končí tam, kde začína sloboda druhej osoby"....