icon

Ako zrušiť druhý pilier?

duracelko
10. jún 2012

Poradte mi ako zrušiť dds v tatry-Sympatia, je to myslím 2 pilier, zamestnávateľ mi platil 5% z platu ja som si platila vtedy 100 sk mesačne. som už na druhej materskej po sebe, a ked mi chodia výpisy, tak si všímam že ma tí zlodeja každý rok oberaju o moje našetrené peniaze 😠

andreah25
29. jan 2013

@najmama II. pilier slúži na sporenie na starobný dôchodok, tzn. sú z neho vyplácané starobné dôchodky, vdovské a sirotské dôchodky. Invalidný dôchodok z II. piliera vyplácaný nieje, pretože ani z invalidného poistenia nie sú do II. piliera odvádzané odvody - je to logické.
V prípade, že sa človek stane invalidným, tak odvody za daného človeka na starobné poistenie odvádza štát, tieto sa však už nerozdeľujú aj do II. piliera. Ak by však invalidný dôchodca začal znova pracovať, tak znova mu pôjdu odvody aj na starobné poistenie a teda môže pokračovať v sporení do II. piliera, prípadne si po novom môže do II. piliera prispievať aj dobrovoľne.
Tzn. invalidný dôchodok dostáva človek v plnej výške zo sociálnej poisťovne - nie je to nijako obmedzované tým, či je človek v II. pilieri alebo nie. Ak sa invalidný človek rozhodne zotrvať v II. pilieri - peniaze v ňom nasporené tam zostávajú, môžu sa naďalej zhodnocovať a stále sú predmetom dedenia. Ak je splnená podmienka 10 rokov sporenia pred nástupom na invalidný dôchodok, tak bude mať sporiteľ nárok aj na starobný dôchodok z II. piliera. Ak je však doba kratšia, lebo napr. už invalidný dôchodca viac nepracoval, tak nárok na starobný dôchodok z II. piliera mu zaniká. Do doby priznania starobného dôchodku však peniaze evidované v II. pilieri sú stále predmetom dedenia.

Čiže na margo mojej známej, ktorá je v II. pilieri, áno, či je v ňom alebo nie, priznaný invalidný dôchodok má stále v rovnakej výške. A áno, moja známa z II. piliera vystúpi, pretože v jej prípade je veľmi nepravdepodobné, že bude ešte niekedy plnohodnotne pracovať a teda môcť si vlastnou prácou zabezpečiť odvody na starobné poistenie. Ak by bol predpoklad práceschopnosti v budúcnosti, tak by v ňom zotrvala.

A kde si počula o tom, že dôchodok v II. pilieri dostávaš iba po dobu vyčerpania sumy? Áno, je dôchodok vypočítaný na cca 15 rokov, ale ak budeš žiť v dôchodku aj 30 rokov, tak ho 30 rokov budeš dostávať aj z II. piliera a vyplácať sa Ti to bude už nie z Tvojich peňazí, ale z peňazí dôchodcov, ktorý počas poberania dôchodky zomreli a zvyšok ich peňazí sa zhromaždil v spoločnom koši - nazývanom solidárnosť - preto nie sú peniaze po začatí poberania dôchodku už predmetom dedenia.

Garancia štátu k I. a II. pilieru - I. pilier tiež nie je garantovaný, ako som už napísala, všetko je o zákonoch, ktoré dnes sú, zajtra byť nemusia. Napr. v takom Japonsku niečo také ako dôchodok od štátu neexistuje. A garancia štátu II. piliera? - garancia je vo výške 50% hodnoty rezervného fondu solidarity - tento fond bežne každý rok je uzatváraný s hodnotou 0 - takže ja osobne II. pilier nepokladám za štátom garantovaný, tak ako nepokladám ani garanciu dôchodku zo sociálnej poisťovne, ktorá terajšie dôchodky vypláca zo štátnych úverov, z peňazí získaných štátom pri privatizáciách a pod., pretože samotné odvody teraz pracujúcej generácie na to nestačia - čiže ak populácia starne, odvodov je stále menej a dôchodcov stále viac, majetok na privatizovanie už nie je takmer žiaden, úvery čo ak SR nezíska - potom budú dôchodky z čoho vyplácané???? Takže o akých istotách sa tu bavíme????
Istotu máme všetci iba jednu - jedného dňa skončíme zavalený 2 metre pod zemou 😀 😀 😀 .

A istota 2-3% na účte kde si budeš sporiť???? Kde máš istotu že banka, kde si sporíš neskrachuje??? A že Ti za peniaze ručí štát prostredníctvom Fondu na ochranu vkladov? Toho fondu, ktorý je myslím ešte aj dnes v červených číslach, pretože donedávna vyplácal ešte nároky klientov skrachovanej Devín banky???

Daj mi inú 100% istotu od štátu. Zatiaľ si ma o istotách štátu nepresvedčila.

kvieta
29. jan 2013

@andreah25 Inak, ja som to tiež doteraz chápala tak, že z II.p. dôchodca čerpá dôchodok iba zo svojich zhodnotených vkladov. Nie je to tak? Určite?

tatinka
29. jan 2013

baby kolke ostavate v tom druhom pil, a kolke vystupujete, ja stale vaham co urobit, precitalas omc elu tuto diskusiu ale stale neviem co urobit,,,ono je to tak ze teraz je zakon aky je a o rok ho zas zmenia , maju to dat takz e to bude platne na 40 rokov na pevno a clovek by vedel na com je a nie takto ze si to menia ako sa im paci,,,,

najmama
29. jan 2013

@tatinka Ja som vystúpila, moje sú príjmy priemerné, takže sa mi to neoplatí byť v 2 pilieri, a akú hodnotu budú mať nasporené € ťažko povedať 🙂 , v soc. poisťovni sa výška dôch. vyrátava nie koľko si odviedol, ale podľa dĺžky poistenia a príjmov z posledného obdobia, takže som sa rozhodla pre možnosť vystúpiť z 2 piliera .

kaktusik007
29. jan 2013

@najmama a potom si budes trieskat hlavu 😀
ja mam podla tohto statu narok na dochodok vo vyske 311 eur prosim pekne!!!!! a to som pocas mojej aktivnej prace mala vymeriavaci zaklad nikdy neklesajuci pod 700€ v brutto.... takze.... ja uz nejako socialnemu systemu v tomto state fakt ze neverim...
a dovod vypoctu??? no... ratali zakladnu skolu, ratali nieco zo strednej, roky co som bola na materskych tiez tomu pridali, a tak sa moj priemerny osobny mzdovy bod horko tazko dostal na cislo ani nie 0,6...... co na tom, ze bolo tam asi 7 rokov, kedy bol vysoko nad 1.... 😠 😠 😠

kaktusik007
29. jan 2013

@tatinka ostavam.... starobneho dochodku sa uz mozno ani nedozijem, a prostriedky v druhom pilieri su dedicne, tak nech aspon deti maju, ked ja uz nie 😀 😀 😀

kaktusik007
29. jan 2013

@andreah25 a ze ako sa mi tvoj prispevok paci!!!! palec hore dievca 😉

najmama
29. jan 2013

@andreah25
Dakujem za info k veciam, ktoré mi neboli jasné.
Andrejka, ale ty si reagovala na môj príspevok. Ja teba vôbec nepresviedčam, len ti predkladám svoj názor, ak sa ti nezdá správny OK.
Ani o 100% istote štátu ťa nepresviedčam , ale verím viac dôchodku od soc. poisťovne (závisí od dĺžky poistenia a príjmu za posl. obdobie) hoci ako tvrdíš populácia rastie, ale aj doch. vek sa zvyšuje, tak snáď niečo dostanem. Výška dochodku z 2 piliera?..... ak mi budú platiť 15 rokov, to si ľahko zrátam koľko dostanem, keď im budem ja 30 rokov platiť. A to, že ak aj po 15 rokov budem žiť mi budú platiť sa môže tiež zmeniť. V Britanii to je výhodné, ale tiež len pre tých lepšie zarábajúcich..... . je len môj názor.
Každopádne ďakujem za tvoje príspevky aj objasnenie niektorých vecí.
Možno budem ľutovať o 30 rokov, ale dnes sa mi to zdá správne 😀 .

najmama
29. jan 2013

@kaktusik007
tak to ma mrzí, ja zas mám inú skúsenosť, jeden dôchodca od nás z rodiny zo zš pracujúci ako robotník u štátneho podniku má doch. 600€, celkom slušné nie?

kaktusik007
29. jan 2013

@najmama dost dolezite - kedy siel do dochodku, zmena bola v 2004... resp. u neho je to ine - beru sa len roky do 1984 -a vtedy som ja nepracovala... a paradoxne robotnici zarabali za socializmu naozaj vela -- a cely ten system vypoctu dochodku sa ti javi ze je spravodlivy - bere sa kolko si za rok zarobila, da sa to do pomeru k priemernej mzde v state v tom ktorom roku, z tychto priemernych rocnych indexov sa spravi jeden priemerny osobny mzdovy bod za celu dobu prace a tento priemer sa vynasobi s aktualnou priemernou mzdou -- takze clovek si fakt mysli ze je to spravodlivy system...

akurat ked ti pride papier o vypocte tvojho dochodku a mas tam tie konkretne body a roky a vidis, ze za par dni zakladnej skoly ti dali 0,2 bodu, za strednu skolu 0,3 bodu... za roky pocas MD 0,4 bodu...... no a ked ma clovek 33, dobu zapocitania 12 rokov, co z toho, ked ma 7 rokov bod 1.2 - ked sa to spriemeruje a vyjde sotva 0,6.....

hold... u nas fakt je sanca ze sa dozijeme dochodku minimalna..... aj ked teda - ja som sa uz dozila 😀 😀 😀

tatinka
29. jan 2013

@najmama
@kaktusik007 baby a ako je to ked ja som bola dlhe roky na zivnost, nebola som povinny platca do socky cize sa mi tam nic neodvadzalo, pred tym nez som sla na zinost som bola normlane zamestnana kde sa mi odvadzalo aj do prveho aj druheho piliera,,,,reku teraz ked uz som roky bola na zivnost a nebola som povinny platca a nahodou sa rozhodnem ostat v druhom piliery taknebudem im musiet platit penale za vedenie uctu toho pilieru? lebo mojmu bratovi teraz doslo ze tam ma dake penale za vedenie uctu co sa mu odvadza do tho druheho piliera, doslo mu to asi v sume len par centov, ale ktoho vie ci mne to nezurocia ze cele tie roky co som tam a ne platim lebo so mnepovinny platca a ze ak ostanem nebudu mi to za to urocit tam potom? z tohoto som jelen,,,

lucula73
29. jan 2013

ahojte
celé som to prečítala a stále neviem čo urobiť...........budem mať 40 rokov,plat 500 eur a čo teraz?vystupiť či nie? 😕 ☹

najmama
30. jan 2013

@kaktusik007 Naozaj to nie spravodlivé, podľa mňa v 2 pilieri by to bolo ešte horšie. Ak si mala relatívne slušný príjem a dostala si tak málo od soc. poist., tak to nieje nič moc..

kaktusik007
30. jan 2013

@najmama ja ale v 2 pilieri ostavam, ,nemam v plane vystupit

najmama
30. jan 2013

@tatinka podľa mňa je to výhodne (byť v 2. pilieri) pre tých čo zarábaju veľa, lebo budú od soc. poistovne dostávať slušnú sumu teda z 1. piliera a potom v druhom budú mať tiež peknú sumu a v prípade nedožitia dostane v príbuzný. Ale ak máš len nízky alebo priemerny plat , teda malé odvody je to nevýhoda byť v druhom pilieri, Aspoň ja si to myslím. Rozhodnutie je na každom z nás a zákony sa budú určite meniť, takže nič čo teraz platí nemusí byť o pár rokov už pravda.

najmama
30. jan 2013

@kaktusik007 každý sa rozhoduje sám za seba, ja som ťa nechcela smerovať k vystúpeni z 2.piliera, podľa toho čo som čitala som si myslela, že dôchodok už máš. Pekný deň 😀

kaktusik007
30. jan 2013

@najmama mam. invalidny. a aby ti vypocitali vysku invalidneho dochodku, musia ti najprv vypocitat dochodok starobny.
😉

vierockanm
30. jan 2013

@duracelko
poradi ti moj kamos ak chces cislo ,ja som to zrusila

tatinka
30. jan 2013

@najmama dnes som sa rozhodla a rano som ten druhy pilier bola zrusit, pre mna sa mi zdal nevyhodny, ale je ptavda ze co bude o rok clvoek nevie a nie to este co bude o 30 rokov kym pojdeme do dochodku,,,asi to ukaze uz len ujo cas🙂

najmama
30. jan 2013

@tatinka Veru čo bude o 30 rokov, nevieme. Ja si každopádne budem odkladať z výplaty každý mesiac radšej sama...v tých 50 € ma nezabije a nemusí mi ich nik spravovať s neistým ziskom, to si ich radšej vopchám do fusakle. 😀
Naši keby si naši rodičia boli sporili v druhom pilieri, aký by bol ich dôchodok 😀 Ja som mala pred 15 rokmi, keď som začala robiť výplatu 3 tis SK, teda dnešných 100€....... takže radčej som vystúpila a uvidím čo bude za pár rokov 😀

tatinka
30. jan 2013

@najmama to som aj ja akurat dnes vravela ze radsej si to dam dakde na sporenie na knizku kde aspom aky taky zisk clovek mat bude ,,,nepaci sa mi ze teraz daju zakon ktorym cloveka nalakaju a potom o rok ho zrusia a prerobia na taky ktory je pre obycajneho priemerne zarabajuceho cloveka nevyhodny ,,,,vsak do kelu ked daco uzakonia maju to dat na 40 rokov a nech to plati a potom po 40 rokoch nech si pomenia, lebo takto clovek sa nevie zariadit, nema v nicom istotu ziadnu co sa tika buducnosti po financnej stranke,,,
to mas ako s dochodkom, moja mamka bude mat tento rok 57 rokov, ma odrobene asi 36 rokov, potom musela ist na operaciu kolien viackrat a casom aj an rameno, nasledkom toho prisla o pracu a uz je par rokov nezamestnana lebo ved kto uz zamestna zenu v rokoch, do dochodku ma este daleko a z uradu prace nedostava nic lebo podpora sa dava len pol roka co uz ona vycerpala, narok na davku v hmotnej nudzi nema pretoze o par smiesnych korun to prevysuje otcov plat,,,a otec zarobi minimalnu mzdu a ked che mat par korun naviac musi robit hodne nadcas aby aspom daco mali,,,nikoho nezaujima ze mamina nema ziadny prijem nema skratka podla nasich zakonov narok, podla stareho uz by bola na dochodku, teraz jej vychadza ist tusim daco po 60tke ale som nedavno citala ze v roku 2017 zas idu zvysovat vekovu hranicu cize zas tesne repd tym ako by mala ist na dochodok jej to zas zvysia,,,no tak kde je daka garancia ze aky pilier, aky stat,,,kto sa postara? nikto,,,zial takto je to na slovensku, smutne ,,,,,skratka nemaju na dochodky preto to takto predlzuju, a nasa generacia uz do dochodku nepojde, lebo mi uz rovno odpadneme do truhly a dochodku sa ani nedozijeme,,,
no nemam pravdu?mam ....

najmama
31. jan 2013

Fakt to nik nevie ako dopadnú celé DSS, my čo nemáme veľké platy, by sme si len pohoršili a preto to otvorili, aby si ľudia vybrali čo je pre nich výhodnejšie. Pre mňa teraz je výhodnejšie byť v soc. poist. 😀 , V zahraničí sú tieto spoločnosti ako sú u nás DSS veľkým biznisom, u nás niekto nabalí tiež, preto ľudí lákajú, ale aká bude hodnota tých nasporených € za niekoľko desaťročí ťažko povedať.... neprajem nikomu nič zlé, ale aby tí ktorí vydvihujú pozitíva DSS horko neplakali.

Berme rozum do hrsti odkladajme si radčej sami ako kŕmiť nejaké DSS-ky . 😀

andreah25
31. jan 2013

@najmama Dohodnime sa tak, že sa o 30 rokov stretneme podebatíme, ktorá z nás je na tom lepšie a tá čo vyhrala, tej druhej zaplatí kávu 😀 . OK?

Nedá mi však si ešte podpichnúť 😀 :
- ako si sama uviedla, dôchodok v sociálnej je počítaný najmä z príjmu za posledné roky práce - áno je to pravda - čo je podľa mňa práveže veľmi zlé..... Prečo? Pretože celý život môže človek zarábať krásne peniaze, jedného dňa sa ráno zobudím s tým, že má 50-tku na krku a zamestnávateľ mi povie - si stará, potrebujem mladú silu. Celý život som robila s platom trebárs 1500 eur a odrazu mám problém s prácou kvôli veku a nedostanem sa k lepšej práci než za cca 500 eur mesačne - čo teraz? Do dôchodku mám ešte 15 rokov a 15 rokov bude už zarábať iba tých 500 eur, ak ma teda nestihnú ešte prepustiť, alebo mi znížiť plat - a teraz mi sociálka v 65 rokoch vypočíta dôchodok......... a keďže sa berie najmä posledné obdobie práce, bolo mi prd platné, že v produktívnom veku som krásne zarábala ☹. A čo teraz???

A to že ľudia v minulosti zarábali menej proti dnešku je a aj nie je pravda - treba sa pozrieť na pomer platov a cien - nie len na výšku platov. Ten pomer je totiž rovnaký, prípadne horší ako bol v minulosti..... a v minulosti na tom boli aspoň o čosi lepšie, pretože v banke dostali úrok na vklade aj 20%, dnes keď dostaneme 3,5% môžme byť radi a pri 5% už premýšľa - dokelu čo za tým je, nemá tá banka nejaké finančné problémy, že je ochotná toľko zaplatiť za ,,požičanie" si peňazí od obyvateľstva?

A že nevieme, ako celé DSS dopadnú? To je pravda, no ja tiež neviem, ako dopadnem napr. ja zajtra, či ma náhodou neklepne pepka - a keby? - z DSS by teraz rodina dostala celkom slušné peniažky 😀 - preto som tam.

A nepresviedčam o ničom, snažím sa iba diskutovať 😀 .

didi44
31. jan 2013

@duracelko ...jednoducho z neho vystúpiť....je to pilier z ktorého jediný čo zarobí je jeho majiteľ aj s podareným predstavenstvom...a chudobe zostanú omrvinky 😀 😀 😀

szaylent
31. jan 2013

Dúfam, že ste pochopili že tí ktorí sporíte LEN v soc.poisťovni, práve teraz nemajú nasporený ani cent na svoj dôchodok. Keď sa Vás niekto opýta, akú sumu máš odloženú v soc. poisťovni na svoj dôchodok-odpoveď bude 0EUR!!!! Ani o cent viac. Preto aj keby som nemal ani úročenie vkladov v 2.piliery, by som veselo tam dával svoje 4% bez rozmýšlania.
Zachránil by som aspoň časť zo svojho majetku, na ktorú mi štát siaha. Netreba tu polemizovať, dnesmáte poslednú šancu. Bez rozmýšlania ak nemáte nad 50 si otvorte 2.pilier. Nič čo je v rukách štátu nedopadne finančne dobre. Ide o Vaše dôchodky. Pozrite sa na to naši rodičia makali 40rokov, a teray štát im vďačí 320Eurovým priemerným dôchodkom!!!!!!!!!!!!!! O čom sa prosím Vás bavýme???

tatinka
31. jan 2013

@najmama teraz dam temu od veci 🙂 idem asi urobit babovku lebo co tu citam o tom piliery ako vsetci diskutujeme tak mi z toho vyhladlo🙂
sranda ako si kazdy myslime ze sa do toho rozumieme ale v skutocnosti nikto z nas ci uz sme alebo nie sme v tom piliery nikto z nas nevie ci urobil dobre, kazdy si myslime ze najlepsie sme urobili svojim rozhodnutim,ale ako to bude po rokoch ukaze az ujo cas ako som uz pisala 🙂

mataklinec
31. jan 2013

kočky, ked som dnes mužovi ja zrušila II. pilier a on s tým nesuhlasí, môže to ešte v pondelok nejako napravit???? 😒

kvetka_
31. jan 2013

@mataklinec myslim ze nie :/

mataklinec
31. jan 2013

@kvetka_ ja som muža zle pochopila a teraz mi nadava.... 😀 .

didi44
31. jan 2013

@mataklinec ...môže...pomiluje ťa, postíska a na II pilier zabudne a raz ti bude povďačný... 🙂