Ako zrušiť druhý pilier?
Poradte mi ako zrušiť dds v tatry-Sympatia, je to myslím 2 pilier, zamestnávateľ mi platil 5% z platu ja som si platila vtedy 100 sk mesačne. som už na druhej materskej po sebe, a ked mi chodia výpisy, tak si všímam že ma tí zlodeja každý rok oberaju o moje našetrené peniaze 😠
@mataklinec dnes su socky otvorene dlhsie prave preto ze je posledny den na vstup ci odchod z piliera takze mozno by muzik dnes este mohol ist a zmenit to ..mozno by to stihol,urcite to este nemaju nahrate v systéme ,.tu kde byvam je otvorene vinimocne dnes do piatej,,,,
moja a to ti umoznili mu to zrusit? lebo vcera som bola ja rusit sebe a bracho tiez chcel zrusit ale sa mu nedalo ist lebo je pn,normalne vypisal doma ziadost a mamka mu to sla zaniest ale ta pani v socke to nechela dovolit, ziadala by prisie on osobne a s OP, len potom teda sa dala prehovorit a zrusila mu to ale s tym ze na ziadost napisala ze to nebol rusit on osobne...
keby som mala moznost si z tej ciastky, ktora sa teraz prerozdeluje medzi socialnu poistovnu a DSS, zobrat tu cast co ide do DSS, tak by som si samozrejme nasla lepsi sposob, ako si tie peniaze odkladat...ale tuto moznost nemam..bud budem vsetko davat socialnej poistovni, alebo si z tej sumy cast davat posielat do DSS s nadejou, ze sa raz dostanu tie peniaze ku mne alebo mojim detom
takze z mojho pohladu je lepsie ostat/vstupit do II.piliera
Nie on pracuje mimo domu, a prisiel nám zo socialnej poistovni minuly týzden list o možnosti vystúpenia z druheho piliera. On sa vtedy moc nevyjadril, len to že mám tam napisat okamžite...ale ja sa do týchto pilierov vôbec nerozumiem, respektive som si až dnes po jeho nervoch prečitala vašu diskusiu...
Dnes som šla na soc. poistovnu s kamaratkou, ktorá bola si rušit druhý pilier a nadavala nan, a ja som sa dala ovplyvnit a myslela som že ani muž ho nechce ... povedala som pracovničke že manžel pracuje mimo a mna požiadal o zrušenie a ona mi bez problemov vyhovela. Ked mi pred hodinou volal skoro ho porazilo čo som spravila... Asi som blbá ale nechcela som zle.... ☹
@tatinka tak volala som už na soc. poistovnu a za pol hodku mam volat opat, musi to kuknut či to uz nespracovali...
@mataklinec tak snad sa s tym bude daco este dat poriesit,,,
@mataklinec A pani pracovníčka sociálnej poisťovne si neuvedomuje, že toto robiť nesmie???? To čo má byť, že prevezme niečo takého od iného človeka???? A to že si manželka, Ťa na to vôbec neoprávňuje.
Zaujímavé, ja keď som potrebovala potvrdenie o vyplácanej materskej a poslala som muža, tak sa vrátil s prázdnymi rukami, že musím ísť osobne. A takúto vec nemajú problém urobiť???
Podala by som okamžite sťažnosť! A keby sa do toho obul Tvoj muž, že bolo zrušené niečo bez jeho vedomia a hlavne BEZ JEHO PODPISU - tak pani zo sociálky by ostala bez práce!!!
A čo sa týka vstupu/výstupu z/do II.piliera - toto je presne chyba celého systému - ľudia reagujú bez toho, aby o danej veci vedeli dostatok informácií a riadia sa podľa toho ,,jedna pani povedala".............
@tatinka tak dá sa to, ale musim este dnes do 19.00 prist osobne to stornovat...s mojim OP
Ľudia a ešte jedna vec: koľko máte už dnes ušetrené na dôchodok???? Pýtam sa to najmä tých, ktorí tvrdíte, že keby si tie peniaze dnes odkladáte Vy osobne až do dôchodku, tak by to bolo lepšie....
Tak koľko už máte našetrené???
Myslím si, že nič, alebo iba minimum. A prečo? Pretože stále na niečo peniaze treba, alebo nie je z čoho, alebo sa peniaze minú ani neviete kde a pod. Už viete prečo si nemôžete šetriť len tak doma, ale musí to robiť niekto za Vás?
@andreah25 máš úplnu pravdu, som si vedomá svojej chyby...
@mataklinec Inak toto je na oznámenie Asociácií dôchodkových spoločností a DSSky by výstupy ľudí mohli napadnúť a dať všetky preveriť, či ľudia, ktorí povystupovali, si to skutočne aj želali a osobne urobili.
To by bol zase poprask ako sa ten náš ,,štát" vyfarbil 😀 .
@andreah25 ja sa uz starat radsej nebudem... som rada že budem mat pokoj doma... 😀
@andreah25 k vypocte dochodku - po auguste v roku 2004 (novy zakon o socialnom poisteni) - sa uz neberie do vypoctu dochodku posledne pracujuce roky, avsak ludia, co su starsi, sa im beru roky do 1984 vratane - proste to, co zarobili dovtedy, sa nezohladnuje.
no a uz som to tu pisala - berie sa priemerna mzda v hospodarstve, k tomu co dotycny zarobil - to je osobny mzdovy bod pre konkretny rok, potom sa za celu dobu co dotycny robil spravi priemer tychto osobnych mzdovych bodov - no a pri nastupe na dochodok sa ten priemeerny osobny mzdovy bod vynasobi s priemernou mzdou v tom danom roku a sup, mame vysku dochodku 😀 zjednodusene
@mataklinec no tak ale da sa to a budes mat dusicku na mieste🙂
@kaktusik007 aj tak tomu vôbec nerozumiem 😀 😀 😀 😀 😀
@andreah25 no... a mam sa snazit to este skusit vysvetlit jednoduchsie, alebo nemusim??? 😀
@andreah25
S kávičkou a debatou o 30 rokov súhlasím, ja hovorí tieto veci lebo tomu verím. Ty máš super argumenty, ale je to ozaj presvedčenie, alebo len dobre naučený výklad ktorým sa lákajú klienti 😀 Touto vetou som ťa nechcem uraziť. Lebo ja na tvojom mieste by som sa určite rovnako intenzívne snažila presviedčať o tom aký je 2 pilier super.
k druhému bodu, myslím, že väčšina zarábala, pred 10-15 rokmi podstatne menej ako dnes, s tými cenami máš pravdu, ale zase ak by si začala sporiť z platu 100€, hoci je to dnes je to 400€ aj tak bieda, aj v pomere k dnešným cenám nie tie čo budú o 30 rokov. Ja nehovorím, že je to úplne na prd....ale 2 pilier je výhodný, len pre dobre zarábajúcich, tak ako uvádzaš tých 1500€ s takým platom by som to riskla. 😀
Ak ma klepne ok...... aj to sa môže stať, ale dochodkové sporenie je hlavne na zabezpečenie mojej staroby, nie ako dedičstvo pre rodinu... (a sme zase pri DSS, týmto ťahom prilákali veľa ľudí). Verím, že príbuzný viac budú trúchliť za mnou ako za 10 tis € , ktoré mohli mať keby mamka vedela, že ju klepne a ostala by v DSS...
Možno ma klepne až po 80-tke a budem užívať dôchodok, deti zdedia čo nažgrlím, a máme dokonca aj dom, tak to snáď nejako prežijú a postarajú sa o seba, lebo povedzme si úprimne lepší vrabec v hrsti ako holub na streche 😀
Prajem ti všetko dobré a veľa klientov. 🙂
@najmama Argumentujem iba tým, čomu verím, nie čo som naučená 😀. Sú produkty, ktoré musím tiež predávať, ale z vlastného presvedčenia ich nepredávam, i keď sú dobre platené.... som rada, ak ma na ulici človek pozdraví a usmeje sa, nie na mňa zazerať, ako som mu zle niečo urobila 😀.
A k tomu čo nažgrlíš pre deti - ak to máš na účtoch, tak deti musia čakať na vysporiadanie dedičského (bežne to trvá okolo 1 až 2 roky) a ešte z toho musia zaplatiť poplatky notárovi, ktoré sa odvíjajú od výšky dedeného majetku.
Ak tom máš v životke, alebo by si to mala v DSS - a deti určené ako oprávnené osoby - je to oslobodené od dedičského konania a peniažky dostanú priamo 😀 .
@kaktusik007 No nemusíš, ak to chápem správne:
- čiže aj keď budem celý život zarábať trebárs tých 1500 eur (bože ako by som rada 😀 ) a teraz je priemerná mzda trepnem 800 eur a príde čas dôchodku a priemerná mzda kľudne môže klesnúť na 300 eur, tak síce krásne zarábam, ale keď je priemer nízky, tak sa budú riadiť tým? Čiže dostanem koľko?
@andreah25 ak budes zarabat 1600 (mensie upravy pre vypocet) a priemer bude 800 a toto bude tak 10 rokov - tak za tych 10 rokov mas osobny mzdovy bod cislo 2, potom dajme tomu budes zarabat 3000 a priemerna mzda bude 1000 a toto budes zarabat dalsich 20 rokov, tak osobny mzdovy bod za toto ma cislo 3 (to je maximum) a dajme tomu ze budes mat aj 5 rokov, kde budes zarabat 500 eur a priemerna mzda v tych rokoch bude 1000 tak za toto mas osobny mzdovy bod 0,5
a teraz sa ti z toho spravi priemer - mas 10 rokov po 2, 20 rokov po 3, a 5 rokov po 0,5 --- co je priemer z tychto cisiel 2,3571
no a v case tvojho nastupu na dochodok bude priemerna mzda teda tych 300 eur, tak potom tvoj dochodok sa pocita ako nasobok priemerneho osobneho mzdoveho bodu, co si dosiahla (tych 2,3571) a priemernej mzdy - 300 -- takze zjednodusene tvoj dochodok podla tohto prikladu by bol 707 eur, cca 😀
@kaktusik007 Tak to je na slučku padnúť z platu 3000 eur na 700 eurový dôchodok 😢 . A to bol ešte príklad človeka dobre zarábajúceho v produktívnom veku...
No musím ale jednoznačne zamakať, aby som tých 3tis. čo najskôr mesačne zarobila, nech dostanem aspoň tých 7 stovák na život 😀 😀 😀
@andreah25 ale tiez je na hubu aby priemerna mzda bola 35 rokov minimalne 1000 eurr, a potom zrovna ked ides do dochodku tak klesne na tretinu na 300 eur 😉
takze ono je to iba hypo situacia, ale ak vezmeme moj model a ze priemerna mzda bude stale tu tisicku (co sme ratali ze tak je vacsinou co si zarabala aktivne) tak potom bz ti dochodok vzsiel peknz --- pretoze podla toho co som vzpocitala bz to stale bolo 2,3 nasobok priemernej mzdz v narodnom hospodarstve!!!!! takze az tak zle by si na tomm nebola 😀 😀 😀
Ahojte, bohužial 2.pilier Nás stále nezachráni pred biedou..určite budeme na tom lepšie ako tí ktorí sú len v soc. poistovni. Už len keď berem, že tie peniaze sú dedičné..ale to už neriešme. Určite by ste mali sporiť niečo aj navyše a nespoliehať sa len na nejaké neisté piliere. Ono by to aj fungovalo, keby štát nemenil zákony o pilieroch ročne min. 3 razy+zrušil daňové úľavy na 3.pilier, teda ak zamestnávatel neprispieva sa stal totálne nepoužitelnou. Kto by dával do 3. piliera svoje vlastné peniaze?-keď potom mi oni povedia kedy a kolko si z toho možem vybrať+zhodnotenie pod urovnou inflácie. Skúste nejaké podielové fondy, ale nie cez poisťovňu, nie cez investičné poistenia, ale priamo do fondov, kde Vás nezožerú poplatky. Čo keď mi dajú garantovaných 2 púercent, keď na poplatkoc mi zoberú 5?? :D :D :D
A na dlhodobé sporenie v banke zabudnite!!!! Nech tie peniaze precujú pre Vás.
Ahojte som dss Aegon vital. Vie mi niekto poradit ci mam zostat alebo vystupit? Prisli mi papiere a mam do 30.3 odoslat navratku s podpisom inak ma preradia do garantoveho sporenia.
Mám dôchodkové sporenie AXA od roku 2006,dá sa to zrušiť a dostanem aj tie peniažky čo tam mám našetrené??? 😒
ahojte poprosim vas o radu ako to je z druhým pilierom v Allianze ked chcem odstupit budu mi nasetrene peniaze vratene alebo nie

@mataklinec Ako si mohla Ty zrušiť mužovi II. pilier? Tomu teda nerozumiem... a Tvoj MM je nesvojprávny, keď si mu ho Ty vraj zrušila?