Ako zrušiť druhý pilier?
Poradte mi ako zrušiť dds v tatry-Sympatia, je to myslím 2 pilier, zamestnávateľ mi platil 5% z platu ja som si platila vtedy 100 sk mesačne. som už na druhej materskej po sebe, a ked mi chodia výpisy, tak si všímam že ma tí zlodeja každý rok oberaju o moje našetrené peniaze 😠
@duracelko no mne sa 3.pilier vyplaca, mne prispieva zamestnavatel a o tej isto viac, ako si zoberie spolocnost za spravu. ja tam davam mesacne 5eur a uz je to celkom slusna suma za 7 rokov. a ze je trest za predcasne vybratie? no ved dochodkove sporenie je urcene na dochodkovy vek a nie na vyberanie, kedy si zmyslim
@sylvia78 no veď ja viem, to je aj písané v tom liste zo SP ktorý som odfotila. Ja len hovorím ze ked zruší druhy pilier a nedajbože sa ani len nedozije dôchodku, tak to čo jej celý život ztrhali z platu prepadne štátu. Ak si v II.pilieri tá časť čo jev súkromných rukách je predmetom dedenia, super,nie?
@lubiduch je ale iba ak sa nedozije dochodku, lebo ked co i len jeden jediny krat dostane dochodok tak sa to do dedicstva uz nepresuva, hm to uz take vyhodne nie je. No nastastie ja taky problem nemam ja nemozem mat druhy a treti je zytocny, lebo to mozes mat obycajne setrenie s poistenim. Vystupit ci nie riesi muz, no ale ci urobis tak ci onak, stat vzdy nieco vymysli, aby to bolo vyhodne jemu a nie obcanom ci????
@andreah25
Andrejka, ako z predch. príspevkov zistila aj ty si angažovaná v 2 pilieri, takže tvoj pohľad nie na vec nie je úplne neovplyvnený. Perspektíva toho, že ak môj partner zomrie ja budem mať niečo a naopak je super, ale ak to tak nebude, čo potom? Ak som platila do 2 piliera z hrubej mzdy 500€ povedzme, že 25 rokov, koľko z toho budem každý mesiac mať starobného dôchodku? Iste to budeš vedieť vyrátať, koľko to bude a ako dlho mi budú ten dôchodok vyplácať? Alebo ako to bude, že som 2 pilieri a budem invalid, to mi bude DSS vyplácať aj invalidný? A čo bude ak tých peňazí bude do dovŕšenia dôchodkového veku málo, lebo ceny rastú? ....radšej nám o tom napíš, lebo práve pre tieto otázky som sa rozhodla vystúpiť a určite veľa mamičiek je na toto zvedavých a váhaju, alebo sa nevedia rozhodnúť...
P.S.
SR nie je krajinou 3 sveta a garantuje svojim občanom sociálne istoty. To bude zrejme platiť vždy....aj o 30 rokov.
Na margo tvojej kamarátky, čiastkový ako i plný invalidný dôchodok neberie človeku možnosť byť i zamestnaný, teda až má možnosť popri INVALIDNOM dôchodku i pracovať. Mama mojej kamarátky v chránenej dielni dostane k invalidnému dôchodku 300€ ešte ďalších 300€, celkom slušná životná úroveň na dôchodcu a keď má zhoršený zdr. stav je na platenej PN. Dnes zamestnávateľ ma zo zákona povinnosť takých ľudí zamestnať (samozrejme nie všade je to možné). 😀
@najmama uplne stebou suhlasim aj napriek tomu, ze ja druhy pilier nemam, no keby som ho mala urcite vystupim a preto sa snazim aj muza nahovorit aby to vzdal, nech mysli aj na nas nielen na seba, hm ja sa do toho nejak nerozumiem ale aj ked som volala do socky tak nikto mi nechcel poradit az jeden strsi pan tak medzi recou povedal, ze on pracoval pre tieto sukromne sektory a veru ani jeden z nich nie je taky ako sa javia a ako sa ukazuju... hm tak si asi kazdy spravil svoj nazor kto stal okolo tak ako ja. Muzov kolega ma druhy pilier a odisiel do dochodku a povedali mu ze kazdy stvrtrok mu budu vyplacat 5percent z nasetrenej sumy, nakolko on ma este dochodok aj zo socky lebo nesetril tolko aby dostal riadny dochodok, hm to co je???
@sylvia78
Hovoríš mi z duše, ja som si tiež naivne myslela, že bude to v pohode, našetríme a budeme si super žiť, no keď nie tak ostanú peniaze deťom. Ale za tých pár rokov ceny riadne stúpli a nevidím V 2 pilieri ani takú perspektívu, ako v soc. poisť. Tí beťati čo pre DSS -ky zháňajú klientov nikomu z nás nepovedia, že dôchodky vyplácane štátom (soc. poist) sa každoročne zvyšujú a dôchodcom sa vypláca aj nejaký vianočný príspevok, toto DSS asi nebudú, ale tí čo pre ne pracujú, budú vždy vyzdvihovať len to lepšie, to horšie zamlčia a zrabnú peniaze za zmluvu a my a nezáujem. Prečo neinformujú aj o negatívach 2 piliera. Zas sa niekto nabalí ... a potom bude ten štát, ktorému nikto platiť nechce(ani dane, ani odvody) dobrý, keď bude vyplácať sociálne dávky, lebo to čo Vám niekto sľúbil pre 30 rokmi, bolo trochu inak. ☹
tie co ostavate v 2.piliei sledujete si aspon tie fondy? aky mate pomer rozlozenia dochodkovych fondov?
@najmama Vidím, že si ešte nebola v situácii, že si skutočne potrebovala pomoc štátu a tej sa Ti nedostalo. Prajem Ti z celého srdca, aby si také niečo ani nezažila.
A to, že niekto môže popri invalidnom aj pracovať a privyrobiť si je super, ale nie všetci to môžu. Ako som spomínala tých mojich známych, tak ani jeden z nich si nemôže a ani nedokáže privyrábať - jeden s prístrojom na srdce preje z jednej izby do druhej a je zadýchaný a nie to ešte niečo robiť a kamoška? - tá chodí na opiátové infúzie, pretože na bolesti jej už nič iné nezaberá a aj neurologička už od nej dala ruky preč, lebo nevie čo s ňou - a má vyžiť zo 146 eur mesačne pri dvoch malých deťoch, manžel síce pracuje, ale asi vieš aké sú platy..... a pomoc štátu? Zabudni!!!
Odpovede na Tvoje otázky, ktoré Ťa ohľadne piliera zaujímajú, si nalistuj strany dozadu, už som písala.
Vianočné príspevky k dôchodku????? Pravidelné navyšovanie dôchodkov????? Nič nemáš zaručené. Tak ako nemáš záruku toho, že tu o 30 rokov bude II. pilier, tak nemáš ani záruku dôchodku ako takého zo sociálnej poisťovni - všetko je o zákonoch, ktoré sa hneď zajtra môžu zmeniť. A vieš prečo vznikli vianočné príspevky? Nie pre dobro ľudí, ale ak si nepamätáš, tak to bola predvolebná kampaň pána Fica - pretože kde je najsilnejšia volebná základňa? - predsa medzi dôchodcami. A pravica si nedovolila tieto vianočné príspevky zrušiť, pretože by sa pochovali ešte viac, ako sa už pochovali....
@janie80 o tom, že niekto ak vystúpil, nemôže znova vstúpiť neviem. Poznám však prípad znovuvstúpenia a nebol problém. Musím si ale radšej overiť, či sa niečo nezmenilo, dík za upozornenie.
@andreah25 Ahoj, neidem vyrývať, chcela by som vedieť Tvoj názor. Súhlasím skoro vo všetkom, čo sa týka dôchodkov od štátu, vychádza mi z toho, že sa radšej ani dôchodku nedožiť, ako v ňom prežívať, pretože toto nás čaká. Ale keď som trochu počítala, fakt mi vychádza, že II.p. sa oplatí pre ľudí s vyššími príjmami, hranicu neviem odhadnúť, ale určite to bude nad 1000,-€ a samozrejme dlhodobejšie prispievajúcich. Pri min. mzde mi vychádza, že ak by dôchodok o 20 r. bol nejakých 600,-€(predpoklad), tak by úspory z II.p. dôchodcovi pokryli obdobie na 5r., samozrejme, že som rátala s tým, že II.p. má pokryť 20% dôchodku. Neviem, uvažujem, že to nie je šťastné riešenie pre ľudí s nízkymi príjmami, aj keď to dedenie nasporených peňazí je fajn, no odkladaním na dôchodok v 1.rade zabezpečujeme seba, nie dedičov. Fakt ma zaujíma Tvoj názor, ešte raz podotýkam, nie som proti II.p., iba uvažujem.
Co robit, aky je presny postup, ak chchem prestupit. Momentalne som v DDS Allianz, ale podla uvedenych zhodnoteni je to bieda, asi najnizsie na trhu, a keby som chcela prestupi napriklad do VUB alebo inde, ako mam presne postupovat? Dik
Co robit, aky je presny postup, ak chchem prestupit? Momentalne som v DDS Allianz, ale podla uvedenych zhodnoteni je to bieda, asi najnizsie na trhu, a keby som chcela prestupi napriklad do VUB alebo inde, ako mam presne postupovat? Dik
@kvieta Určite nevyrývaš 🙂, uvažovať treba, človek si nikdy nemôže byť 100% istý, či robí/nerobí dobre. Odpoviem Ti tak, ako to robím ja a verím, že to bude jasný príklad toho, komu sa to oplatí a komu nie:
- s vlastného presvedčenia robím zmluvy iba ľuďom do 40-45 rokov (závisí od výšky príjmu, skôr sa prikláňam k do 40 rokov, nad iba pri vyšších mzdách a na žiadosť dotyčného)
- s nízkymi príjmami, tzn. napr. minimálna mzda robím zmluvy ľuďom max. do 35 rokov (je síce predpoklad, že môžu zarábať časom aj viac, no nie je to isté)
Stačí takáto odpoveď o výhodnosti? Ak si ale niekto predstavuje výhodnosť vo forme budúceho švajčiarskeho dôchodku, tak na takú výhodnosť treba zabudnúť - to sú skutočne bludy a klamlivé reklamy.....
@kornelia prestup sa robí tak, že treba navštíviť pobočku sociálnej poisťovne - tam si vyžiadať ,,akceptačný list" - dávajú ho na počkanie a s týmto listom navštíviť Tebou vybranú DSS spoločnosť, kde Ti na počkanie uzatvoria ,,prestupovú zmluvu". Do pôvodnej DSS netreba vôbec chodiť, iba do Tebou novo vybratej.
@andreah25 Je pravda, ze nie je dobre mat zivotne positenie a dochodkove v jednej spolocnosti? Prave som citala na jednom fore, ze tymto sa znizuje riziko, ak to mas na dvoch miestach, lebo ked skrachuje jedna spolocnost, mas aspon nadej v druhej, neviem. Kedze mame oba v Allianz, tak neviem ci prestupit inde, alebo to cele nechat tak ako to je. 😒
@kornelia A ešte - rozhodovať sa podľa výkonnosti fondov a kvôli tomu prestupovať nie je celkom OK, pretože to, že dnes dané fondy nezarábajú, neznamená, že v budúcnosti môžu zarábať viac, ako napr. tie fondy tej spoločnosti, do ktorej teraz vstúpiš. Treba si pozrieť, či je pokles krátkodobý, ale sú od vzniku veľmi slabé - ak áno, tak je slabý portfólio manažér a teda áno, je možno vhodné prestúpiť...
@andreah25 Ved prave som citala aj, ze tieto spolocnosti su na slovenskom trhu velmi kratkodobo, takze nie je mozne este hodnotit ci su dobre, ci zle a ktore su najlepsie, preto to mam tazke.
Ale kedze nam financny poradca prehodnotil zivotky a navrhol nieco lepsie namiesto toho, co by viac vynasalo s lepsimi podmienkami, tak mozno zostanem s 2. pilierom u Allianz a zmenime si radsej len zivotky, fakt neviem.....
@kornelia z hľadiska rozloženia rizika to pravda je. Ale pri krachu poisťovne existuje jej zaisťovňa a pri DSS je depozitár, tzn. majetok DSS je oddelený od majetku sporiteľov, tzn. ak krachne DSS ako taká, peňazí sporiteľov sa to nedotkne a prevezme ich iná DSS. No čo sa týka prestupu do inej spoločnosti - vieš presne, že tá iná nie je nejako prepojená s tou Tvojou aktuálnou? Tzn. nikde 100% nevieš, či predsa len nebudeš platiť predsa len tomu istému, pretože mená akcionárov nevieš....
@andreah25 Ďakujem, v podstate si mi potvrdila moje úvahy. Samozrejme, že z min.mzdy sa nedá nasporiť na švajčiarsky dôchodok😀, no peniaze sa zhodnotia - AK - na dôchodok na tých cca 5 rokov a tie zvyšné si môže dôchodca "užívať" z 80% dôchodku, kt. mu priklepne štát. Ešte raz ďakujem🙂
@andreah25
Ahoj, vypada to, ze mas prehled o 2. piliri, mela bych na tebe otazku.
Kdyz 2. pilir zacinal, volala jsem do par DSS a zjistila jsem nasledujici informace: 1. "penize', ktere se spori v 2. piliri nejsou vlaste penize, ale body, nejake duchodove jednotky, ktere v case naseho odchodu do duchodku budou mit "nejakou" hodnotu, kterou ovsem nikdo nedokazal rict jakou
2. nasporim napr. 1000000 duchodovych jednotek, ktere si ovsem nebudu moct vybrat, jako penize, ale budu si za ne moc koupit tzv. duchodovy balik, ktery ovsem take neni blize zatim urceny, tj. nevi se, kolik bude balik stat a co vlastne bude balik obsahovat
3. dedeni - take nebylo blize urceno, jak bude probihat, v jake hodnote, kvuli uz zminovanym jednotkam.
A moje otazka - zmenilo se neco v tomto? Protoze takto se mi to zda velmi nedodelane, clovek spori, ale nevi vlastne, co z toho bude presne mit.....
Diky.
@czechzuzanaba Ahoj, peniaze, ktoré plynú na dôchodkové účty sa investujú do podielových fondov, tzn. za každý príspevok z odvodov sa každý mesiac za tieto peniaze nakúpi istý počet podielových jednotiek vo fonde. Každá takáto podielová jednotka má istú hodnotu, ktorá sa mení podľa výkonnosti fondu, teda môže stúpať, môže klesať, môže stagnovať. Jednoducho nazvime podielovú jednotku trebárs akciou (to je asi zrozumiteľnejšie, ale nie presné vyjadrenie).
Čiže:
- mesačne Ti ide z odvodov do DSS suma napr. 100 eur, hodnota 1akcie je cca 0,037 eur, takže ak si dáme 100eur delene 0,037 tak dostaneme hodnotu 2.702 kusov akcií, teda podielových jednotiek. A keďže hodnota jednotky môže stúpať alebo klesať, tak sa mení suma nasporených peňazí, čiže cca za 5 rokov môžeš mať príklad nakúpených 200.000 jednotiek, ktorých aktuálna hodnota jednej jednotky je 0,037 eur, čiže máš nasporených cca 7400 eur.
Tie jednotky sú teda iba z dôvodu, že peniaze investujú do fondov. Čo sa týka kúpy dôchodkového balíka, tak závisí to tiež od hodnoty danej jednotky v čase odkupu, čiže dnes je hodnoty jednotky napr. tých 0,037 eur za kus, za 20 rokov to môže byť trebárs 2,5 eur za kus, alebo to môže byť kľudne aj 0,02 za kus.
Dedenie - predmetom dedičstva je celá aktuálne nasporená suma, čiže aktuálny počet jednotiek vo fonde krát aktuálna hodnota jednotky fondu v eurách - výsledná suma sa vyplatí oprávnenej osobe, prípadne ak nie je oprávnená osoba určená v zmluve, tak ide to do dedičského konania, kde bude určený dedič zo zákona.
Ohľadne presného počtu nakúpených jednotiek a hodnote týchto jednotiek a výslednej sumy v eurách chodí sporiteľom každý rok po konci roka výpis, kde to majú všetko takto rozpísané.
Pomohlo?
@andreah25
Nikde v tvojich príspevkoch som nenašla nič o prípade, ako sa bude dochodok z 2. piliera vyplácať v prípade invalidity. Možno som to prehliadla. Ale písala som aj na asociáciu(alebo alianicu) sprácovských spoločnosti, vraj poradíme v prípade nejasností... teda ok pýtala som sa na invaliditu, odpísali mi obrátťe sa na svoju správcovsku spoločnosť. A Andrejka, pre presnosť by sme mohli povedať aj to, že štát je garantom nielen 1 piliera, ale aj 2 piliiera, len to spravujú DSS. Takže vidíš v tom plus? Okrem toho dedičstva v DSS iný plus v 2 pilieri nie je. Plusy soc. poistovne v súčastnosti sú vyplacaju aj invalidný doch, starobný neobmedzene, nielen do vyčerpania sumy, ktorú ste našetrili, po smrti partnera vdovecký a sirotský, vianočný bonus. Určite to nie je všetko, ale to sú veci, ktoré som zistila pri porovnávaní. Treba si vybrať čo komu viac vyhovuje. Myslím, že dobre vieš prečo 2 pilier vznikol, celkom iste nie preto aby niekto dostal 15 tis.
Nech si každý vyberie podľa seba, ja neviem či nebudem o tých 30 rokov ľutovať, že som sa rozhodla vystúpiť, ale v soc. poisťovni vidím väčšiu istotu.
Ale ďakujem za príspevky, pretože po prezretí tvojich príspevkov som si povedala, že si budem sama šetriť do dôchodku z vlastného. Keď si každy mesiac odložim 50 € tak, budem ich vkladať na účet s 2-3% úrokom bude to istota a dopracujem sa celkom k peknej sume kľudne pre dedičov, ak nedožijem a z 1. piliera budem mať celý dochodok 😀
Je mi ľúto tvojej známej, žiaľ aj taký ľudia existujú. Mala sa odvolať, pripadne pri opätovnom posudzovaníého zdravotného stavu žiadať o plný invalidný, lebo stav sa môže u invalida zhoršiť alebo aj zlepšiť. Možno je to netaktná poznámka, ale prosím ťa tak mi skús na jej príklade uviesť či by bolo pre nu výhodne, kedy bola 2 pilieri., či by dostala aspoň tých 146 €? Pretože ja si myslím, že by na tom bola zrejme ešte horšie, čo sa týka výšky invalidného ak by bola v 2 pilieri.
@andreah25 pomohlo, diky.

@andreah25 mozem sa opytat? Vyzera to, ze sa vyznas... 😉 ako je to, ked niekto vystupi? Stale plati, ze uz druhy krat sa naspat vstupit neda? 😕 ja urcite nevystupujem, lebo na "garanciu" dochodku zo SP a na nalievane penazi do statu, ked nemusim, mam taky isty nazor... 🙂