Ako zvládajú ľudia vyžiť z mála?
Veľakrát som sa nad tým zamýšľala. Hneď na úvod chcem povedať, že ma nezaujíma, kto z Vás koľko zarába. Len ma udivuje ( v dobrom) ako niektorí ľudia dokážu vyžiť hoc zarábajú napríklad minimálne mzdy. Najmä ak majú deti. Na čom si vedia utiahnuť opasok? Ja osobne mám dve deti, s manželom zarábame celkom slušne, taký priemer a mám čo robiť každý mesiac to ustáť. Áno, chodíme na výlety (nie často, ale ideme), doprajem deťom tie bežné veci ako pizza, zmrzlina, kúpalisko, kolotoč...atď., obaja chodia na krúžky (tiež to niečo stojí)...proste bežná rodina. No ako to robia ľudia, ktorí nemajú úplne bežný príjem, ktorí majú možno o niečo menej??
@linda144 a ake napr ? myslis ze by si este mala cas chut a energiu ?
@loginexistuje no normálne dovolenky s celou rodinou, kus lepsie ako si mozme dovoliť teraz 😉
Ziadne sladkosti a snacky..ziadne vylety za peniaze.. na strave sa da velmi usetrit... bokovky a vypomoc za penisze na cierno... secondhand veci...
Najväčší výdavok je bývanie. Teda hlavne bývajú skromnejšie, napríklad starší menší byt, domček čo svojpomocne pomaly prerábaju a tak. Lebo je rozdiel mať napríklad náklady 150 eur a náklady 500 eur. Už tam sám vedia potom vyrovnať s tými čo zarábajú viac, ale kvôli výdavkom a pozickam im na bežný život ostane rovnako. Teda platí že zakryvam sa perinou na akú mám.
@marsmykkok alebo bývajú u rodičov, to je dosť časté
@janickacrazy to tiež, ale skôr mi išlo o to že ak niekto má hypo napríklad 300, platbu za byt 200, leasing 200, mobily na paušál a internet 100 tak hneď má 800 eur v čudu. Niekto ak má tie povinné náklady 100-200, lebo hypotéku má napríklad malú na starý dom len 100 eur, kúri drevom čo si svojpomocne obstará tak ďalšie náklady sú na elektrinu 30 eur, 20 eur dá na internet, paušál nemá, má starší mobil, tak je to rozdiel. A ľahko sa po zaplatení výdavkov môže ten s minimálnou dostať na rovnakú štartovaciu čiaru ako ten čo zarába o dosť viac.
@linda144 ja nechapem ako niekto moze tak zit, ja by som sa skor snazila vzdelavat sa a zarabat viac, nez stale si utahovat opasok a pocitat kazdy cent 🤷🏼♀️ My sme aj dieta mali az ked sme mali vyriesene byvanie, stabilny prijem a uspory. Ja nehovorim, ze dieta potrebuje znackove oblecenie a milion hraciek, ale neviem si predstavit nezobrat dieta na vylety a k moru, aby nechodilo na ziaden kruzok, nevedelo sa lyzovat, korculovat, nemalo bicykel a ine. Druha vec je partnersky vztah, ked je stres z penazi a riesi sa za co zaplatit ucty, nikam spolu ako par nemozu ist (kino, divadlo, restauracia, vylet, wellnes), tak aj ten vztah je uplne iny a su hadky a vycitky pre peniaze 🤷🏼♀️ My miname vela na kvalitne potraviny, cestovanie a hodlam investovat do vzdelania svojich deti.
@kittykat22 mozno preto ma penazi ako pliev :D
@natalala uplne s tebou suhlasim. Preto nad tym rozmyslam. My zarabame priemerne, mame vysoke vydavky, najma hypo...ale moje deti maju kazdý svoj kružok, bicykle, k moru si nemozeme dovolit ist kazdý rok ale boli sme, v lete aspon na tyžden ideme niekam na svk, ... v lete si zajdeme na lyže, tiež nemusíme ísť do top stredísk ale chodíme sa lyžovať... tak potom asi nič z toho si títo ľudia nemôžu dovoliť...inak mi to nevzchádza...
@leeo nie zdedil byt a tatko mu vari. Tatko ma vlastny byt - nema viac surodencov. Po babke ma chatu 😀 Nema rodinu na ktoru by musel utracat peniaze. Skutocne to nie je o tom, ze by setril lebo by nemal z coho. Mal tak dobry start ako malo ludi. Je to schovany milionar.
@linda144 tak zase vidíš napríklad my tiež dosť šetríme ale.k moru si doprajeme aj každý rok to podľa mňa nieje také drahé keď ideš na to z rozumom zato napríklad lyžovanie je pre mňa veľmi dráhy šport a ani nie taký nejaký super úžasný oproti iným že by to naozaj nejako malé deti nutné potrebovali zažiť. Takže si nemys.ze je problém vybrať si robiť s deťmi lacnejšie koníčky a voľnočasové aktivity. Ja napríklad moc z deťmi po reštauráciách nechodím lebo nie len cena ma odrádza ale hlavne tá kvalita tej stravy. A sladkosti a somariny deťom dopriať...tie glukozove syrupu a palcové oleje najlacnejšie sračky s prepáčením za vysokú cenu. To radšej deťom doprajem domáce kvalitné sladkosti. A ešte na tom aj ušetrime. Lebo kupovanie blbostí tiež môže skôr kvalitu života zhoršiť ako zlepšiť nemyslím si že minút viac vždy znamená lepšiu kvalitu života.
@elizabet173 v sekáči obnosené za 2e a ja v NY nové bežne do 10e ... Teraz som zrovna robil poriadok v skrini. KOpec vecí mám aj 4 roky a drvivá väčšina sú do 10e nakúpené. Ako nové. 😀
@ckocka velmi dobre napisane, discipina. kopec deti totizto dostane vsetko a potom je to uz tazke ukocirovat
@linda144 ja sa naopak zamyslam nad tym, preco je kopec ludi takych, kt. roky robia za minimalku a ani sa nepokusia zmenit to. uz ked kvoli nicomu inemu, tak kvoli detom.
je mi jasne, ze zivot nestoji na materialne, ale trebars nasa dcera s nami za 12 rokov precestovala kus sveta vramci dovoleniek a poznavaciek a jej to neskutocne rozsirilo obzory, ma sialeny prehlad na svoj vek o krajinach, kopa dospelakov nema take poznatky ako ona, anglictinu ma na urovni stredoskolaka aj tym, ze si ju cibri v cudzine. ma spoluziakov, co nikdy neboli ani v tatrach, v zivote na ziadnom tobogane, kupu sa len v jazerach.
na desiatu nosia do skoly len chlieb s karickou alebo pasketou, ziadne ovocie ani cerstva zelenina- v zime uz vobec. ked maju deti narodeniny/meniny, nosia vramci triedy nejaku malickost vsekym spoluziakom. v triede su aj taki, co za 5 rokov este nikdy nic nedoniesli- ano, nemaju na to.
kruzky len vramci skoly, na skolsky vylet na konci roka ani nahodou, pocas skolskeho roka divadlo ci nejaka exkurzia- len take, co je zadarmo.
ano viem, nic z toho nie je nutnost, ale ja by som sa snazila dovzdelavat sa, ucit jazyky, absolvovat nejake kurzy a najst si lepsiu pracu, pretoze by mi bolo luto, ze casto kvoli mojej pohodlnosti a neschopnosti ochudobnujem svoje dieta. pretoze tie deti sa prirodzene porovnavaju a tie zo socialne slabsich rodin v mnohych pripadoch az trpia tym, ze su "ine".
@linda144 podla mna strasne vela sa usetrit da na strave.
@kittykat22 vyhral osudove lotto. :D
@matkahelka ano a hlavne, ked im to tie deti z financne lepších rodín dávajú pociťovať.
@kittykat22 inac aj ja mam takeho kamosa. Mamka ho ucila setrit od mala. V zime v noci vypinaju kurenie a ked mu robi chlebik vo vajci, tak tam prileje vodu. A pritom tisice na ucte :DDD Teda dvoch. Druhy sa sprchuje min. raz za tyzden a aj to si zo sebou do kupelne berie solarne svietidlo zo zahrady aby pritom neminal elektrinu za svetlo :D Neviem ci niekto pozna vyssi level zgrglostva :D
@matkahelka no len si uvedom, že nie všetci môžu robiť manažérov .. sú potrebné aj robotnícke profesie a tam si za pásom ľudia nezarobia ...
@linda144 deti sa medzi sebou predsa rozpravaju, kto kde bol, kto na aky kruzok chodi, kto aky darcek dostal k sviatku. ved je to normalne v kolektive.
my roky robime 2 rodinam- dcerinym spoluziackam kazdy druhy mesiac mensi nakup, na kazde vianoce vyslovene velke nakupy. a tie dievcata to trebars velmi zle znasaju, cim su starsie, tym viac trpia tym, ze su odkazane na charitu, na sponzoringy, na to, ze na vylety idu len ak sa zvysia € z triedneho fondu.
@zalka neviem, kolko zarabaju manazeri, ale sused za pasom ma 1300€ netto.

@marci77 ja som marniva. Mne to pisat nemusis 🙈😅