icon

Ako zvládať rodinné výdavky a bývanie do budúcnosti?

10. dec 2025

Ahoj . Zaujimal by ma nazor ľudí ale normalnych ľudí. Ako zijete napr 4 členná rodina v dnesnej dobe . Ake mate napr vydavky alebo co vam skor zostane na zivot po zaplatení vsetkych vydavkov na domacnost a veci co musite kazdy mesiac platit . Plus ako mate byvanie ? Do buducna neviem ci sa nam podarí vacsie byvanie . No mame 1 detsku izbu ktora je za mna vhodna ako pre jendo dieta skor aj do buducna ak by sa nepodarilo vacsie byvanie. Kade tade citam ako ludia ziju z minima maju aj 4 deti atd. A uvažujem ci ja som ten sebec alebo rozmyslam dobre ze ci radšej jedno dieta si len nechat alebo mame mat dve deti ale nebiem ai predstavit do buducna co sa tyka detskej izby nieje nejako extra veľká aby tam boli v buducnosti napr 2 pubertaci..... ze ci mam rozmyslat aj nad takymito vecami alebo neriesit to. Len nechcem raz mat vyčítané od svojich deti ze sme sa plnohodnotne nepostarali atd atd. Veď je doba aka je a tie deti su fakt niekedy na facku....... ďakujem za nejake povzbudenie . Pribehy druhych alebo cokolvek co sa tohto tyka .

anonym_10ab43
10. dec 2025

…… Len nechcem raz mat vyčítané od svojich deti ze sme sa plnohodnotne nepostarali atd atd…….decka ti raz môžu vyčítať hocičo, aj keby ste bývali v kráľovskom zamku a nosili im jedlo na zlatom podnose

anonym_b7a1aa
10. dec 2025

@anonym_autor kúp si psa,ten ti nebude nič vyčítať...

anonym_71eb2a
10. dec 2025

@anonym_autor bože už sa raz z tých detí poserieme všetci. Prepáč, nerozumiem takému zmýšľaniu . Chceš mať dve deti , tak ich jednoducho maj .Prispôsobia sa , trocha diskomfortu im nezaškodí . My sme boli traja súrodenci v jednej izbe , všetci máme vysoké školy a neliečime sa u psychiatra na úzkosti a traumy z nedostatku súkromia.V hesle " všetko pre deti " z nich vychovávame akurát tak neschopných jedincov , snehové vločky.

janinah
10. dec 2025

Co dieťa potrebuje a ocení viac? Surodenca alebo detskú izbu ako letisko?
Už prestaňte z detí robiť polobohov.

anonym_9241db
10. dec 2025

@anonym_autor Máš jedno dieta, tak si sa už tak nejak uspokojila a druhé ak by sa pritrafilo tak Ok, ale ak nebude tak to vlastne prežijete, ved sa máte už aj teraz dobre, trafila som? Nemyslím to VOBEC v zlom, no myslím, že ak by ťa túžba po ďalšom dieťati doslova valcovala, snažila by si sa on, bez ohľadu na to, či by si bývala v malom 1i byte alebo v priestrannom dome.

Myslim si, že je úplne v poriadku byť v tomto rozhodovaní “sebecky”, ved každý z nás ma nejaku preferovanu predstavu o spôsobe života svojej rodiny. Základ je, aby predstava partnerov bola jednotná.

A k tomu ako žijem ja? Popravde, my nie sme úplne reprezentatívna vzorka, lebo obaja s mužom mame na SK pomery dobrú kariéru a tomu zodpovedajúce platy (a teda o dost viac mesačne odložíme ako minieme). Dieta mame ale iba jedno, druhému sa nebránime (kľudne aj 2 🙏), ale realisticky, kvôli zdravotným komplikáciám asi už ostaneme v nezmenenom počte.

mane01
10. dec 2025

@anonym_autor my sme začínali v malom 2izbaku, keď išlo staršie dieťa do školy, presťahovali sme sa do 3izbaku, konečne mali vlastnú izbu, i keď spoločnú. Keď išlo druhé dieta do školy, kúpili sme ešte väčší byt. Takže, čo sa javí na začiatku ako finančne nemožné, možno časom možné bude… u nás neskôr zohralo rolu, že viac deti sme nechceli, čiže sme mohli plne rátať s 2 platmi.

mane01
10. dec 2025
@janinah

@janinah to nie je o robeni z deti polobohov. Moje deti sa v spoločnej izbe vyrušovali. Jeden je nočná sova, druhý ranné vtáča. Vďaka oddeleným izbam obaja lepšie správali a mne to ušetrilo veľa nervov. Čiže ide aj o rôzne praktické veci. Teraz, keď sú puberťaci navyše dievča- chlapec si spoločnú izbu neviem vôbec predstaviť.

anonym_6b2d54
10. dec 2025
@mane01

@janinah to nie je o robeni z deti polobohov. Moje deti sa v spoločnej izbe vyrušovali. Jeden je nočná sova, druhý ranné vtáča. Vďaka oddeleným izbam obaja lepšie správali a mne to ušetrilo veľa nervov. Čiže ide aj o rôzne praktické veci. Teraz, keď sú puberťaci navyše dievča- chlapec si spoločnú izbu neviem vôbec predstaviť.

@mane01 ja som ako husakove dieta zdielala izbu s bratom o rok mladsim az dokial som sa odstahovala ako 18 rocna. Na margo toho ze si nevies predstavit chlapca a dievca zdielat izbu. Ze by sme mali osobitne izby nebola sanca, ani o tom nikdy nepadlo slovo: proste byt bol 3izbovy a hotovo.

subartic
10. dec 2025
@mane01

@mane01 tiež som husákové dieťa, aj moji súrodenci v podstate, dve sestry a jeden brat v jednej detskej izbe, narodení sme boli v priebehu 5 rokov všetci , jedna poschodová posteľ a jedna normálna postel, dva pracovné stoly . A tak sme boli kým som ja nešla v 18 na VŠ , dva roky po mne brat a potom sestra. Ani nás nenapadlo mať vlastnú izbu , byt bol trojizbový a hotovo , nikto nenariekal nad nedostatkom miesta. Aj tak sme boli stále preč na športe alebo v ZUŠ alebo sme behali po vonku cez víkendy. Vzťahy medzi nami súrodencami sú ukážkové , máme sa naozaj radi . Takže to nie je len o mieste , je to o tom hlavne o tom ako tá rodina funguje , aké sú tam vzťahy, ako fungujú rodičia medzi sebou a ako vedú aj tie deti . Ja bývam v 220 m2 , dom s veľkou terasou a pozemkom , momentálne ešte živím tri maloleté deti , a každé má svoju vlastnú izbu a teda nevidím že by boli šťastnejšie a spokojnejšie ako my keď sme boli deti, aj tak sú tam až hlavne večer, inak sú po športoch , krúžkoch , ZUŠ alebo vonku s kamarátmi . A už keď sú doma , aj tak sú nasáčkovaní v kuchyni alebo obývačke.

anonym_d29126
11. dec 2025

To len ta dnesna doba,nuti rodicov robit vsetko naopak ako ich rodicia,ale aky to bude mat dopad na nich ako rodicov,na deti uvidime o niekolko rokov,ked my budeme na,,,dochodku,,,ci sa dokazu aspon trochu ,,to dieta,,postarat o svoju choru mamu,otca.Tam bude vyzitka ich vychovy.

anonym_d80b2e
11. dec 2025
@janinah

@janinah urcite oceni viac izbu ako surodenca 🙂 🙂

miadi
11. dec 2025
@mane01

@mane01 Mala som kamosku zo zsky susedu co mala s bratom izbu .. a neznasala to. Musela sa obliekat v kupelni. . ale teda autorka vobec ju nenapadlo vycitat to rodicom . Bola to druhe dieta tak bola rada ze existuje . Vycitala ale rodicom ine veci . To myslis nejak moc dopredu . Ked nechces dalsie dieta tak nepotrebujes iny dovod staci ze nechces a hotovo . A ak chces tak staci ze chces kedze mas vsetko co to dieta potrebuje . Je uplne jedno ako to maju druhi to ti nijak nepomoze . Moji susedia maju mini dom a deti mali izbu v pivnici boli 4 .. Neviem ako to mali v nutri ci nahodou aj rodicia sa tam netlacili .

hellwant
11. dec 2025

Autorka, hlavne ich ľubte a vychovajte z nich dobrych a slušnych ľudi. Keď od mala budu v 1 izbe budu to vnimať ako normu. V teenagerskom veku to môže byť obmedzujucejšie, ale nič hrozne, co by nezvladli. Vyčitaju sa v dospelosti ine veci rodičom ako izba, či že mali tričko takej, či takej značky. To su veci ako alkoholizmus, nasilie, gamblerstvo, podvadzanie druheho a rozbitie rodiny, lakomstvo ( jeden, často muž vydeľuje malo peňazi a rodina stráda aj keď ich maju)

anonym_c4200e
11. dec 2025

Mám 2 deti v jednej izbe, akurát tak sa naučia lepšie vychádzať s ľuďmi, lebo nemôžu jeden pred druhým zavrieť dvere. Vždy som mala izbu so sestrou a neuškodilo mi to, práve naopak, najkrajšie časy. Aj teraz by som šla naspäť na jeden deň do mojej detskej izby. Poznám xy ľudí, kedy mali aj 3-4 súrodenci rôzneho pohlavia jednu izbu a všetci sú normálni, zdraví ľudia, zvyčajne dokážu viac tolerovať iných. Dokonca na intráku sú “deti” na izbe s úplne cudzími ľuďmi.

A budem úprimná, prečo dieťaťu robiť doma komfort 5* hotela? Nechceš aby v dospelosti odišli? 😂

anonym_3dbcdb
11. dec 2025

Za mna - nehas co ta nepali ;) Nikdy nevies, ako sa situacia vyvinie. A aj keby boli deti v jednej izbe, nauci ich to vacsej tolerancii. Ja som mala izbu s dvomi surodencami, jedine co som “trpela”, ze si nemozeme priniest kamosov a zavriet sa s nimi do izby. Surodenci mi inak nikdy nevadili, pred spanim sme vzdy hrali rozne hry, hadanky atd. A to medzi najstarsim a najmladsim je rozdiel 6 rokov. V dospelosti spolu velmi dobre vychadzame, chodime na spolocne dovolenky, stale si volame atd.

Aktualne mame 4i byt a dve deti, ktore su este male, ale starsiemu synovi stale hovorime ze jedna izba je hostovska a druha je ich spolocna detska. Kym budu chciet byt spolu, nerozdelime im izby.

A k tej financnej situacii co spominas, neviem kde byvate, ale my sme napriklad predali 2i byt v sirsom centre BA a za tu istu cenu kupili 4i byt v Dubravke, takze aj takto sa da, ked nie su peniaze navyse. Zhodnotili sme, ze radsej chceme vacsi byt aj ked dalej, ako mat vsade blizko a nemat dost miesta v byte.

vlado19822
12. dec 2025

@anonym_autor a isto máš plat minimálne 5000 eur a manžel ešte viac že ?

anonym_d29126
12. dec 2025

My sme si planovali 4deti,mame ich 5.Je jasne,ze pri takom pocte treba dom,ktory sme si sami prerabali roky,aj hypo je na nom a dost vysoka.Ja som do konca roka este na rd,ale davno,davno pracujem.A tiez je jasne,ze aj dovolenky su drahsie,a to kazdym rokom.No Teraz nas vysla skoro 10tisic,Turecko.Ale kedze pracujeme s muzom aj ten oddych treba.Ked clovek chce ide vsetko.Od noveho roku idem na druhu poziciu,akurat sa zaucam a sedim a nist nerobim.Takze aj novy rok bude o novom,maly prvy krat do skolky,ja na novu poziciu lahku,nudnu ale za to s dobrym platom,tak som zvedava o kolko zvysia,dorovna to stratu rodicaku skoro.
Naozaj sa musis rozhodnut ty sama,ci vsetko cez peniaze,ci lebo chces.A ono vsetko sa tomu tak prisposobi.Staci byt trochu tak nastaveni pozitivne.
Dnes len sami negativni,zavistlivi ludia a ono aj ten zivot sa tak negativne ubera a preto frflu a frflu na vsetko a vsetkych.

anonym_bbf8e6
12. dec 2025
@vlado19822

@anonym_autor a isto máš plat minimálne 5000 eur a manžel ešte viac že ?

@vlado19822
Akurát som chcela autorke písať, nech si tu rady radšej nehľadá, lebo sa o chvíľu zobudia maminky, čo zarabaju 3000-5000, muži nim 7000, maju 3 domy, 4 auta a min 5 dovoleniek ročne.
Celá SK elita fičí na koniku, tak to vyzerá 😅.
Hlavne, ked potom vidíš, že predavaju veci z Pepca a "iné" čínske značky, veci, ktoré su v stave, že by som ich už ani nedarovala, ale rovno vyhodila.
Ale net znesie veľa... Bez urážky, možno niektoré naozaj tolko zarábate, klobuk dole, ale myslím, že väčšina má nejaky svoj svet, v ktorom sa skrýva pred realitou.
A nie, nezávidím, nemám vôbec čo, len píšem svoj názor.
Autorka, urob, ako cítiš, ked chces deti, maj ich, ked chces väčšiu voľnosť, maj jedno. Pre mňa su deti najväčšia radosť a požehnanie, žiadne peniaze ich nenahradia.

anonym_6e7bad
12. dec 2025

Žijeme tak že nemáme deti 😎 tým šetríme

janinah
12. dec 2025
@anonym_d80b2e

@janinah urcite oceni viac izbu ako surodenca 🙂 🙂

@anonym_d80b2e ak vychovavaš egoistu,tak ano

sasa1310
12. dec 2025

@anonym_autor tie deti treba vychovať a ukázať im aký rozmanitý je svet, aby si nedovolili ti nič vyčítať. Obzvlášť čistú, teplú malú detskú izbičku

anonym_e4eb08
12. dec 2025
@anonym_71eb2a

@anonym_autor bože už sa raz z tých detí poserieme všetci. Prepáč, nerozumiem takému zmýšľaniu . Chceš mať dve deti , tak ich jednoducho maj .Prispôsobia sa , trocha diskomfortu im nezaškodí . My sme boli traja súrodenci v jednej izbe , všetci máme vysoké školy a neliečime sa u psychiatra na úzkosti a traumy z nedostatku súkromia.V hesle " všetko pre deti " z nich vychovávame akurát tak neschopných jedincov , snehové vločky.

@anonym_71eb2a Za to ja poznám xy prípadov, kde sa súrodenci neznášajú a doslova sa tĺkli do krvi. Keby boli oddelení a mali svoj životný priestor, možno by sa zniesli.

liusa82
12. dec 2025

u nás ešte keď sme bývali v byte tak veru všeličo som počula z kúpelne od susedov a aj ponosy deti na byvanie .Bývalo tam 5 ludi v trojizbaku a decka z toho nadšene neboli traja v jednej izbe.Dvaja chalani jedno dievča-Ja keby mám dieťa tak len jedno a to je šum a fuk či by som bola miliardarka alebo mala menej peňazi.U mňa je komfort na prvom mieste.Sama som jedináčik takže si to vážim že som vyrastala sama v izbe a nikdy som sa nesťažovala naopak som rodičom vďačná že mali iba mňa.Ale ja som súrodenca nikdy ani nechcela a naši už mať potom viac detí ani nemohli.Mamina už bola staršia mňa samú mala tak nejak po 35

anonym_e4eb08
12. dec 2025

Ale mňa by skôr sralo, že mi rodičia nepomohli zabezpečiť si vlastné bývanie alebo kvalitnú vš miesto ubohých 3m2 navyše životného priestoru počas mladosti :D

sasa1310
12. dec 2025
@anonym_e4eb08

@anonym_71eb2a Za to ja poznám xy prípadov, kde sa súrodenci neznášajú a doslova sa tĺkli do krvi. Keby boli oddelení a mali svoj životný priestor, možno by sa zniesli.

@anonym_e4eb08 to nemusí byť vôbec o detskej izbe. Ono väčšinou to je tak, že za nenávisť súrodencov môžu väčšinou rodičia ich nespravodlivou výchovou - preferovaním jedného dieťaťa nad druhým

anonym_71eb2a
13. dec 2025
@anonym_e4eb08

@anonym_e4eb08 nezniesli by sa ani vtedy, ani keby mali vlastné poschodie v celom dome. Ak by to nebol priestor , boli by to peniaze , ak nie peniaze , tak pozornosť rodičov. To je v rodine , v jej funkčnosti .

luccija
13. dec 2025

@anonym_autor nevieš čo bude o x rokov.Mozno budeš rozvedená s 2 deťmi, možno budete vo väčšom, možno sa vám druhé dieťa nezadari, alebo neskôr a prvé už bude na internáte.3/4 mojej generácie vyrastala so súrodencom v izbe nebola móda mať dom, pre každé dieťa izbu plus hernu.
Takto nemôžeš rozmýšľať to už môžeme byť pri tom, že jednému zaplatíš lepšiu školu, kúpiš auto, lepšie krúžky, dovolenky.Vzdy bude prečo jedno ano, prečo nie.

zmrzlinka2021
13. dec 2025
@janinah

@janinah ani toho súrodenca nemusí oceniť

katty123456
17. dec 2025
@anonym_71eb2a

@anonym_71eb2a my 3decka v 2izbaku..izba sa predelila skriňami takže zo spálne boli2 miniizby a v tej mini sme ani len poschodove nemali..prežili sme a sme tu..dnes som vďačná ze Žijem a nie či som mala vlastnú detskú.

belbel
17. dec 2025

argument "prežili sme" je taký, pre mňa jalový...... Áno, áno, veď generácie ľudstva prežili, všeličo a všelijako častokrát. A tu sú, tu sme......