Ako zvládneme platiť zvýšenú cenu za elektrinu a plyn?
Ahojte, chcem sa spýtať, ako budete riešiť v nasledujúcich mesiacoch keď sa rapídne zvýši cena elektriny a plynu? Ako zvládnuť všetko uplatiť? Lebo neviem si predstaviť, platiť hypotéku, drahu elektrinu, plyn, pre deti oblečenie, obedy, krúžky, ešte aj potraviny sú brutálne drahé a stále sú drahšie. .. Ja už teraz som z toho chorá, že čo bude 😏 V banke sme boli niečo vybavovať a medzi rečou nám povedali, že už teraz má veľa ľudí problémy so splacaním hypotéky 😏
@valeria_h nikdy neposudzuj celok na zaklade jednotlivcov.
Keby som to ja mala robit, tak slovaci su najbozhatsi narod sveta - pozri sa na cesty, slovenske znacky, tie auta.. Mali sme tu priatelov z talianska, francuzska a boli sokovani - doslova sokovani co vsetko si slovaci mozu dovolit.
Posudzovat a zovsetobecnovat je to najhorsie co moze byt, a toto nas skola neucila, ako narabat s informacia, udajmi, ako pracovat s tym, co je fakt, co na čo sa vztahuje..
@zmrzlinka2021 inak toto je pravda, všade počúvam ako nemáme peniaze a naše predražené aquaparky sú plné.
Ja sama sa snažím vcítiť do kože druhých, čo by som ja robila na ich mieste. Určite by som si vzala auto, peniaze a všetky cennosti, šperky...takže neprišla by som ako utečenec v roztrhanom oblečení a bez koruny. Niektorí ľudia im totiž aj toto vyčítali. Ale bola by som vďačná...a išla by som tam, kam by ma poslali, nerobila by som drahoty, že ja chcem zostať v Prahe a inde nejdem a podobné reči. Nebola by som arogantná ako mnohí z nich sú...
@beronsche
Je to jedno, ak myslis konkretne etnikum. Napr. na slvoensku je standardom sa "hadzat" na PNky.
Kamoska akurat otehotenla, je fit, je OK, lekarovi nakecala ako sa jej kruti hlava, hned ju nechal doma.
Poznam strasne vela ludi, ktori sa vyslvone za par rokov prace pchaju na podporu, aby si spravili velke prazdniny. Pritom v ich regione vyslovne hladaju zamestnancov. Proste sme si tu vychovali skupinu ludi, co cicaju a je to pre nas zial standardom.
@abril2312
Ja som sa naucila jednej veci. Ti ktori sa stazuju, realne nepotrebuju. Ti ktori su ticho, tam vnimas, ze je vazny nedostatok, a tam sa ja snazim nejakym sposobom pomoct.
@valeria_h Lenze, to ze sa tam najdu aj arogantni ludia, neznamena, ze su argoantni vsetci. Vsade mas arogantnych ludi.
My vidime 5 luxusnych aut z ukrajiny, kde je dokopy 20 ludi, ale su to cele vlaky, autobusy a tisicky ludi takmer doslova "s igelitkou"...
@miriam11 Má tam aj možnosť viac zarobiť, vie sa vydať dvoma smermi a a je len na nej ktorý smer je jej bližší a ktorý je aj zrealizovatelný. Neverím, že si to prehliadla. Každopádne stojím si za svojim že mnoho ľudí neprimerane plytvá a má oblečenie ktoré ani nepotrebuje a možno aj zabudlo že ho má v skrini. Deti nestihnú výnosit, mamička ani cenovku nestihne dať dole. Na Vianoce 15 druhov koláčov a potom mraziť to lebo nestihame jesť. Zas som jej nenapisala že ma prežívať na špagetách. Tak nedramatizuj 🙂
@misinka0611 Ale tu ide hlavne o priemysel...keď padne priemysel, firmy nezvládnu platiť drahé energie , bude obrovská nezamestnanosť a to bude problém. Nie to, že sa musím uskromniť v domácnosti.
@zmrzlinka2021 To nie je 5 luxusných áut...bola si v Prahe?
@valeria_h Ja reagujem na autorky príspevok. Neviem čo sa rieši tu v diskusii.
Ahojte, chcem sa spýtať, ako budete riešiť v nasledujúcich mesiacoch keď sa rapídne zvýši cena elektriny a plynu? Ako zvládnuť všetko uplatiť? Lebo neviem si predstaviť, platiť hypotéku, drahu elektrinu, plyn, pre deti oblečenie, obedy, krúžky, ešte aj potraviny sú brutálne drahé a stále sú drahšie. .. Ja už teraz som z toho chorá, že čo bude 😏 V banke sme boli niečo vybavovať a medzi rečou nám povedali, že už teraz má veľa ľudí problémy so splacaním hypotéky 😏
Autorka rieši svoju životnú situáciu a na tu som jej v skratke niečo napísala aj keď určite by sa dalo viac. Nezachadzala som ďalej do hlbky.
Ja neviem čo tu splietate o šetrení a ako dobre nám je, že plne koše nákupné.... Veď ľudia nemajú problém sa uskromniť, tu ide o ekonomiku krajiny. Keď padne priemysel tak je zle. Ako tam chcete šetriť? Priemysel, firmy najviac pocítia tie drahé energie, keď budú rad - radom krachovať, to bude koniec.
@valeria_h povedala som to obrazne, aby si si vedela prestavit to, ze co si vsimame a co ide "pomimo toho".
Presne ako vyssi princip u slovakov - luxusne auta, ale neznamena to, ze take auto vlastni kazdy slovak. A toto je ten princip - neposudzovat, lebo nasa optika je velmi zuzena.
@zmrzlinka2021 To je možno tým, že Ty si videla tých ľudí, ktorí reálne tú pomoc potrebujú, kdežto ja som zažila tých arogantných, agresívnych.
@valeria_h boze moj...teba musia ti ukrajinci aj v snoch matat. Ty si normalne posadnuta. Zi a nechaj zit. A pritom sa tu prezentujes ako mierumilovny a veriaci clovek. Taki farizeji su najviac na blití.
A ano,ludia sa tu maju dobre. Aspon ti, co maju trochu snahy. A kto sa stale stazuje, tomu treba zobrat.
@stanulienkat No už len Ty si tu chýbala. Odkaz som Ti tu nechala na predošlej strane 🙂
@valeria_h myslus ten link? Citala som. To ta trapi? Ty musis mat fakt smutny zivot.
@stanulienkat Typická odpoveď keď dôjdu argumenty 😁 Zaručene musím mať smutný život. Buď kreatívnejšia.
@valeria_h ja by som aj argumentovala, ale pri tebe je to uplne zbytocne. Z teba srsi len nenavist. Kto normalny sa uz len moze navazat do niekoho, kto ide prec pred vojnou? Moralny hnus. Vies, preco sa maju na Sk mnohi ludia tak zle? Lebo maju zmyslanie ako ty. Mame najvacsi podiel idiotov, ktori veria hoaxom a rozsiruju to dalej. Najviac z Eu. Za Rumunskom a Bulharskom. Preto sa slovaci nebudu mat nikdy dobre. Lebo su blbi.
@valeria_h presne presne, myslim ze ludia su strasne tupi, oni riesia uskromnenie, menej jogurtov , vypinanie kurenia a podobne dristy. Ludia si neuvedomuju ale vobec ze ked sa vypne plyn nie ze sa budeme pytat ci ideme setrit a menej kurit, my budeme v totalnej sracke ale totalnej. Su skupiny ludi - dochodcovia, matky samozivitelky, matky s postihnutymi detmi, ktore urcite ani teraz nevlacili plne kose ani sa nevyvazali v mercedesoch. CO s touto skupinou ludi, co ich nechame vsetkych vykapat ci co? Kto sa vie uskromnit a pritom slusne toto obdobie prezit je jedna vec ale je skupina ludi, ktora uz teraz zivorila, pre nich energie + 200 eur platit navyse, to si mozu hodit rovno slucku
@stanulienkat Pred vojnou? To myslíš tých, čo si chodia hore - dole a teraz sa vracajú lebo idú oslavovať nezávislosť? Áno, tí určite tú pomoc potrebujú. Žiadna nenávisť, ale pravda.
@valeria_h normalneho cloveka to netrapi, aj keby chodili do riti.
Nezabudni sa panovi fararovi vyspovedat z nenavisti,ked budes suchat lavicu v kostole.
@stanulienkat Áno, budem sa tváriť, že to nevidím.
@misinka0611 nie je , ja som zdrava, tak zarobim nejak, vy si nevidite dalej od nosa, co dochodcovia s mizernymi dochodkami, zeny starajuce sa o chore deti alebo chorych rodicov, zeny, ktore odrbali vlastni chlapi atd, atd. CO je toto riadena eutanazia alebo co?
@katulienkax O čom píšeš? Ak si si nepomýlila nick, buď konkrétnejšia na čo z mojich príspevkov reaguješ? Lebo naozaj nerozumiem 🙂

Ako to zvládnuť?
Možno si uvedomiť, že prekurovat domácnosti nieje zdravé ani ekonomické a zibrat si na seba sveter, že nepotrebuje na sezónu dieťa 3 bundy, že lepsi je biely jogurt a nie tie sladké jogurty typu kostík co to máš do 3 lyžičiek a stojí to 0,80 centov či koľko 😅 Že svet sa nezrúti bez dovolenky za 1000-1500€ a pod.
Ceny nezmeníme, svoje myslenie môžeme aby sme to nejak prežili.
A keď nechceme a nevieme znížiť svoj štandard hold treba viac zarobiť. Aj to je možnosť.