icon

Ako zvládneme platiť zvýšenú cenu za elektrinu a plyn?

21. aug 2022

Ahojte, chcem sa spýtať, ako budete riešiť v nasledujúcich mesiacoch keď sa rapídne zvýši cena elektriny a plynu? Ako zvládnuť všetko uplatiť? Lebo neviem si predstaviť, platiť hypotéku, drahu elektrinu, plyn, pre deti oblečenie, obedy, krúžky, ešte aj potraviny sú brutálne drahé a stále sú drahšie. .. Ja už teraz som z toho chorá, že čo bude 😏 V banke sme boli niečo vybavovať a medzi rečou nám povedali, že už teraz má veľa ľudí problémy so splacaním hypotéky 😏

zuziiiii
22. aug 2022

Tento rok som si veľa zavarila veci, mame záhradu takže zemiaky, cibuľu, zeleninu, ovocie mame zaváram všetko čo nám záhrada dá zuzitkuvavam.
Auto nemáme.
Nedávno som išla s deťmi ráno o 5h pešo na cernice, atď všetko čo viem, čo dokážem si vypestovať tak to robíme...
My ideme raz za mesiac na velky velky nákup do lidla 200eur - potraviny, mäso, drogériia je už v tom aj...... Proste všetko do domácnosti, potom už len dokupujem pečivo, prípadne čo treba ale už to nie je veľa keďže mam špajzu aj mrazak plný.
Oblečenie deťom kupujem tu cez koníka, vždy sa mi podarí super nakúpiť. 😉
Keď upeciem kura, aj minule som upiekla kura veľké, prsia ostali nezjedli sa, tak som nakrájala a urobila na smotane so šampiňónmi, prípadne rizoto...
Veľa varím aj také ze granadrir, paprikáš, fliačky.... Nemusíme stále mäso...

stanulienkat
22. aug 2022

@zuziiiii wau. Toto je fakt podla hesla: komu sa neleni, tomu sa zeleni.

zuziiiii
22. aug 2022

Tento rok aj lekvár som dosť narobila jahodový, malinový, cernicovy....
Sladkosti už tak deťom nekupujem, chlebík, rožok, lekvár si natru a je to sladkosť.
Kompóty máme, upeciem bublaninu raz marhuľovu inokedy slivkovu...

misinka0611
22. aug 2022

@katulienkax Aha už vidím tvoj predošlý príspevok. Tak tupí že? Podľa mňa je tupé tu urážať, ale hold.

Ľudia majú v tejto situacii 2 možnosti. Uskromniť sa alebo zarobiť viac. Všetko v rámci svojich možností. Či čo navrhuješ ty? Ísť zobrať pred úrad vlády?! Namiesto urážok skús ty napísať čo odporúčam tým čo ešte pred touto situáciou treli biedu. Ty sa len pýtať čo? čo s nimi. No čo napíš, určite to mnohým ľudom dá viac ako to že nadávaš do tupcov.

suzy2508
22. aug 2022

Podľa mňa si ľudia zvykli na vysoký štandard a vyfliaskavať celé výplaty do éteru. Málo z nich je naučených si robiť finančnú rezervu a spoliehajú sa, že peniaze boli a budú. My si obedy varíme doma, objednávanie jedla si sem-tam doprajeme, ale je to výdavok, ktorý sa dá obmedziť. Do výbavy pre bábätko sme veľa vecí zohnali z marketu alebo bazošu a zvyšok rezervy odložili pre budúcnosť. A zase je fajn dať veciam druhú šancu, planéta je od módneho priemyslu zamorená už dosť. Podľa mňa sa všetko dá, ak človek chce. Len treba hľadať možnosti. Počítame aj s tým, že sa nám zvýši úroková sadzba po skončení fixácie. Jednoducho sa treba pripraviť, že dobre sme sa už mali, ale to neznamená, že budeme už len živoriť. Len si treba rozumne za to sadnúť, pozrieť si výdavky a hlavné priority.

derdia
22. aug 2022

@marca12 aj bv UK isiel plyn hore. O 300 percent...a tiez im platy nezvysili. Skolky maju za 800 mesacne. Nie za 7 eur ako my. Takze este relativne sa mame fajn

bambulka814
22. aug 2022

@derdia áno, súhlasim, mám info z prvej roky od kamošov z UK a krajina už ide do recesie definitívne, do konca ceny nehnuteľností poklesli o 20-25 percent. V roku 2023 to príde aj k nám. Kto chce predať byt, tak určite do konca tohto roku.

kubkovamama
22. aug 2022

Ahoj.Nie sme na tom zle,ale..Cítim intuitívne ako asi 99% z vás,že toto sa bude len zhoršovať.Obedy v škole som stopla už pred koronou,z dôvodu,že to aj tak nejedli a doma poobede vyjedli pol chladničky.Takze sú naučení na doma a dojest čo je,nie každý deň vyvárať niečo extra.Kedysi som rada navarila aj niečo "lepšie",nepozerali sme až tak na ceny.Ale zas máme svoje,sliepky,vajcia,čo sa dá urobím doma.Nekupujem už žiadne sladkosti ani polotovary,jednak doma to máš lacnejšie a druhá vec aj zdravšie.Varim.jednoduche jedla,ja osobne mäso nemusím ani dievčatá,takže zas trošku usetrene.Ak mám čas pri x deťoch tak zavaram.Peciem domáce kekse,koláče,chleba.Co sa dá nakupim v akcii.Odstavili sme druhe auto a dostala som bicykel-do roboty to mám aj tak kúsok.Do obchodu sa zastavi manžel po ceste z práce.Oblecko puberťákom musím nové,ale sekáče milujem tak nie je o čom.Kupujem väčšinou cez e-shopy,bývajú super akcie čo v kamenných nie sú.Mame dve kupelky,kuchyňu,vonku kde co-minala som veľa na čistiace prostriedky,teraz dám octovu vodu do rozprašovača a vyčistim tým komplet všetko.Sprchujte sa rýchlo,kupuj sprchace a šampóny rodinné balenia,mne sa osvedčila aj prírodná kozmetika,minies toho oveľa menej ako klasického krému alebo samponu.Vzdy sa dá nejak ušetriť.Aj úver môžeš splatiť predčasne ak vám to vyjde.Hypoteka čo už s hypo,keď ju máš už dlhšie.Refinancovat, hľadať čo najvýhodnejšie stlačenie,ale moc s hypo nenarobíš.Tiez máme vysokú,predtým nám to nevadilo,teraz trošku cítiť,že tá stovka navyše by bodla na potraviny.Musis jedine škrtiť, najlepšie si poznáš domácnosť a rodinu,kde môžeš ubrať.

anelehka
22. aug 2022

@katulienkax presne tak, sú skupiny ľudí, čo sa môžu uskromniť, ale netreba zabúdať, že mnoho ľudí žije skromne stále. Tí chudáci sa z čoho majú ešte uskromniť? Nie každý môže pracovať ešte viacej, šetriť ešte viacej. A táto posratá vláda rieši len svoju krízu. Podotýkam, že v nej sú odkedy boli zvolení. Všetci tam stoja za kýbel hovien...

zuziiiii
22. aug 2022

@kubkovamama aj ja som synovi zrušila obedy od septembra už nebude chodiť....
Jednak som si všimla ze ten ich jedalny v škole stále dokola cestoviny, sluance, fliačky, zemlovky, už aj tam priskrtili a mäso varia málokedy.... Necudujem sa, ale k veci. Syn aj tak vravel ze už nechce chodiť takže vyriešené a +30eur usetrene
Ta octova voda do rozprašovača ma zaujala... Prosím aký pomer dáš alebo len tak od oka a aj umyvadlo a tak všetko cistis tým?
Ja zvyknem chladnicku, keď riadim chladničku tak octovou vodou tiež vyutieram.

liz_lemon
22. aug 2022

@derdia a kde stoji skolka 7E?

liz_lemon
22. aug 2022

@zuziiiii zrusit obedy, ake lahke, ale nie kazdy je doma, aby detom dal najest, ked pridu zo skoly, a ak dieta chodi do SKD, tak jasne ze bude chodit aj na obed v skole

zuziiiii
22. aug 2022

@liz_lemon no ani ja nebudem doma od septembra naspäť do prace,... Desiatu si zoberie, príde domov navarene je vždy niečo, varím na 2-3dni, ohriať si vie aj nabrať, aj rožok natrieť keď už tak.

zuziiiii
22. aug 2022

@liz_lemon ved áno aj syn tak do 5 triedy, chodil na obedy ale už nechce ani on takže s tým už mám pokoj.😉

lopka1313
22. aug 2022

@zuziiiii nepytala si sa sice mna, ale aj ja pouzivam octovy cistic uplne na vsetko. Miesam si ho takto, kazdy ma svoj recept: kvapka jari, kvapka najobycajnejsieho samponu (ako, oboch dam aj dve tri kvapky, jak vyjde, nie vela, ale zas aby troska bola), ocot (ja davam vela, niekedy kupim aj 20% v kauflande), trocha vody. Zamiesam do rozprasovaca. Pozor - smrdi to octom (priatelovi to vadi). A nesmie sa pouzivat napr. na kuchynske kamenne dosky typu zula a tak (ja mam drevotriesku, tak neriesim). Ak niekto neznasa smrad octu, tak sa da pouzit aj zmes kyseliny citronovej s vodou.
Pouzivam v rozprasovaci spolu so svedskymi handrami na cistenie vsetkeho (od okien, cez kuchynu, az po kupelnu a podlahy)...
Niekto miesa octovy cistic bez jari/samponu, ale ten mi vobec nic necistil.

kubkovamama
22. aug 2022

@zuziiiii úplne od oka,jedine ak je po chlapovi cement atď v sprchaci tak na taký bordel nalejem priamo z fľaše,nechám to tak 5min aby to nevyžralo smalt a pretriem,zmyjem.Inak mám tak pol na pol rozriedene v rozprašovači.Chvilu všetko páchne,ale vyprchá to

kluska
22. aug 2022

@zmrzlinka2021 sorry, ale ty si uplne mimo ohladom socialnej pomoci na sk. Ked mas tolko precestovaneho, tak vies, ze na sk neni skoro ziadna socialna pomoc pre ludi ;))))) alebo myslis tych par drobnych? vies ty vobec ake ine socialne pomoci existuju v inych krajinach EU? ze slobodne matky dostanu od statu pekny prijem bez prace, ze ti co nepracuju, im cinkne vyplata kazdy tyzden a nemusia ani prstom pohnut, ze ti co sedia na riti a nepracuju, ze ti maju aj vianocny bonus? ze pracujuci s nizkymi prijmami maju vypomoc v byvani a to az taku, ze socialka im plati cca 70-80% najmu? ze ti co nepracuju, maju prispevok na elektriku v zime, tiez prispevok na dieta co ide kazdy rok do skoly a podobne a podobne a podobne. No ved daj nieco co maju slovaci zo socialky , som zvedava :D

kluska
22. aug 2022

o a este jednu infosku pre teba, ohladom pomoci Ukrajine, vies ty vobec ze tie krajiny co maju take super socialne zabezpecenie pre svojich obcanov, tak ti pomahaju ukrajincom rovnako ako slovensko, co pre inych ma a na vlastnych obcanov setri? :D :D

kluska
22. aug 2022

@abril2312 no chvalabohu, ze ludia maju peniaze aj na nieco ine ako na potraviny a hypoteky a podobne. Tie aquaparky, hotely, restauracie su totiz tiez potrebne, lebo podniky zabezpecuju pracu ludom, slovakom, ktori by boli inak bez prace ci? Tiez pomahaju ekonomike. Ved ked si dobre spominam, krachuje firma s vyrobou hlinika + vyse 3000 nezamestanych ludi, ktori podla istej osoby budu mat super zivot na slovenskej socialke ;)

kluska
22. aug 2022

@valeria_h ano ide o podniky a firmy, ale vela ludi nerozmysla co bude ked padnu a mnozstvo ludi pride o pracu..

adulik777
22. aug 2022

@erks veľmi múdro napísané a pravdivo ...mám z toho obavy ....som samoživiteľka s nízkym platom a už teraz mávam úzkosť z toho čo bude.....ako to finančne zvládnem s deťmi... každý rodič im chce dať maximum na úkor seba ....... neviem si to predstaviť čo nás čaká......prídu veľmi ťažké časy a je na nás ako sa s tým každý vysporiada.....

kluska
22. aug 2022

@stanulienkat chvalabohu, ze ludia na sk uzivaju este kriticke myslenie a neveria vsetkemu hned na prvy sup. Na sk ludia nie su hlupi, maju uz skusenosti s roznymi rezimami a vedia, ze vlada ich chce oklamat a zbohatnut na vsetkom. Ine krajiny smerom na zapad maju ine myslenie, ze vlada chce pre nich len to najlepsie ;) v tomto ma slovensko este aku taku sancu na prezitie!

acrobaleno
22. aug 2022

Čo budem robiť? Nájdem si sugar daddyho. Ale vážne, môj názor, moja konšpiračná teória, že to nebudem tak hrozné ako sa to teraz zdá, áno zdražejú veci, ale nebude to likvidačné. Keby máme normálnu vládu, tak bude skôr zameriavať pomoc na tie najohrozenejšie skupiny ako osamelí dôchodcovia a slobodné matky s deťmi. Aj predtým tu bola bieda a prežili sme to.

zuziiiii
22. aug 2022

@lopka1313
@kubkovamama ďakujem ženy 👋

derdia
22. aug 2022

@bambulka814 co to znamena? Ze ceny sli dole?

katulienkax
22. aug 2022

@misinka0611 riesenie je jednoduche, zrusit sankcie ktore poskodzuju EU viac ako Rusko, ktore suroviny, ktore od nich neodoberieme preda Cine, Indii a inym statom a ta Cina, India to cez spekulantov preda spat Europe. Cele tieto sankcie nahravaju, spekulacii na trhoch, mafii a podvodnikom. Ale ano zaplatime to len a len my, ti bohati nie, resp pre nich je to len trocha z miliona. A stale len pocuvam aki su Rusi nespolahlivy partner a tie arabske "demokraticke " rezimy su spolahlive? Usa je prilis daleko aby nam plyn dodavala a nie su lode, nie su pristavy. Ich ekonomiku tie sankcie skoro vobec neposkodzuju. Maju dost svojho bohatstva

valeria_h
22. aug 2022
miriam11
Odpoveď bola odstránená
evamarek77
Odpoveď bola odstránená
acrobaleno
22. aug 2022

@miriam11 Joj, radšej sa nepýtaj, lebo niečo sa ozaj nájde, čo sa pokazí.