icon

Ako zvládnuť finančné problémy v manželstve?

Včera o 09:22

Ahojte, píšem anonymne lebo sa za to hanbím. Čo robím zle? Mám manžela,obaja pracujeme a keď zaplatíme nájom jedlo (šetríme ako vieme) neostane nám nič. Nemôže mi kúpiť hodinky na výročie, nemôžeme si dovoliť kúpiť nové tenisky nejaké kvalitné keď sa naše zničia....a potom je tu moja známa, kamarátka od strednej školy s ktorou bývame v jednej dedine.... kúpili si tu dom, tento rok prerobili záhradu, boli na dovolenke,pokazil sa kávovar, kúpili nový, nechce sa jej variť, objednajú si jedlo,nudia sa idú do kina, tiež sú len dvaja, chystajú na ďalší rok svadbu....proste, čo robím zle že my nemôžeme?

anonym_441522
Včera o 10:10

Uplne si toho chlapa viem predstavit...taky styl a la Rudko Huliak krizeny s Andrejom Dankom😄😆

autor
Včera o 10:10
@petamich

Iba jednu radu ti dam, neries susedu, ani nikoho ineho, ries svojho muza. A uprimne neviem ci ste trosku jednoduchsi aleho zakladna matematika robila problem ale cudovat sa, preco sa ma suseda lepsie, ked vy z 1800€ prijmu date 1100€ na podnajom, asi nechapem. A uz vobec nechapem co si pre boha prenajimate v malej dzdezine za take peniaze. Lebo za tolko penazi aj rodinny dom v satelite pri BA prenajmes alebo vacsi byt priamo v BA 🤷‍♀️.

@petamich ja som v meste bližšie k práci našla lacnejší podnájom,nie on do mesta nejde on chce kľud, neviem ako z toho von,je mi nepríjemné už chodiť ku kamarátke aj na návštevu lebo už mám pocit že mi ani nechce radšej hovoriť čo má nové

autor
Včera o 10:11
@crazy_cat_lady

@anonym_autor nemate moznost zmeny prace, aby ste mali vyssi prijem?

@crazy_cat_lady ja si posielam životopisy ale zatiaľ neúspešne

anonym_0aef02
Včera o 10:11
@anonym_autor

@petamich ja som v meste bližšie k práci našla lacnejší podnájom,nie on do mesta nejde on chce kľud, neviem ako z toho von,je mi nepríjemné už chodiť ku kamarátke aj na návštevu lebo už mám pocit že mi ani nechce radšej hovoriť čo má nové

@anonym_autor tak ak vie o tom,ako ste na tom tak sa jej ani necudujem.

anonym_cdb550
Včera o 10:13

Vieš čo? Jedine čo robíš zle je, že žiješ s hentakym pakom
Nič nezarobí, lacnejší podnájom v meste nie, k tvojom rodičom nie, zmeniť prácu nie, hypotéka nie

800 eur podnájom? Však to v Bratislave neplatia na sídliskách toľko

Žiješ s pakom

simsalabim
Včera o 10:14
@anonym_autor

@anonym_autor deti mate? Lebo ak nie, o to lahsie je skusit ist vlastnou cestou. Mozno by sa spamatal.

petamich
Včera o 10:15
@anonym_autor

@anonym_autor dobre tak ešte jednu radu ti dám, ak nechceš do konca života len sa ľutovať a riešiť, prečo iní a nie ty, zbaľ sa a utekaj od muža, hoc teda možno preháňam toto tvrdenie, keďže máme obmedzené informácie

autor
Včera o 10:15
@anonym_841ea0

Trochu citam medzi riadkami … tvoji rodicia maju dom a este aj byt … takze problem, ze by si mala holy zadok nie je … byvate v najme a zamietli vam hypoteku…. Muz nechce ani pocut … prepac, ale ked pozriem prijmy vydavky a moznosti … tak bude problem inde .. a to bude tvoj chlap … rodicia nedaruju dom vam, ale tebe … nebud jednoducha truba. Sama mas nizky plat tak aspon pouzivaj rozum, co je tvoje je tvoje …ulakomila si sa na asi na “vyhru” v loterii. On asi okrem chvosta nema nic a radsej vyhadzuje € do luftu miesto aby skopil usi a nastahoval sa len s igelitkou, kedze ani nezarobi a ani nic … no a ty tiez nerozmyslas … suseda ma, lebo nechybala v ZS na matematike a leosie si vybrala chlapa a ty mas doma jesitneho debila , tak nemas. Ja len dufam, ze si 14 rocny troll … to by som este tu naivitu az hlupost pochopila

@anonym_841ea0 suseda išla po strednej na vysokú q momentálne je štátny zamestnanec, partner pracuje v IT sfére...ja som išla po strednej hneď pracovať, nešla som na vysokú lebo som sa starala v tej dobe o babku,ale to rozoberať nechcem,viem že si za to môžem sama a viem že mi rodičia ponúkajú vykúpenie,ale ešte stále ma strašne bolí predstava že odídem aj keď láska už asi odišla dávno z nášho vzťahu

anonym_0aef02
Včera o 10:17
@anonym_autor

@anonym_841ea0 suseda išla po strednej na vysokú q momentálne je štátny zamestnanec, partner pracuje v IT sfére...ja som išla po strednej hneď pracovať, nešla som na vysokú lebo som sa starala v tej dobe o babku,ale to rozoberať nechcem,viem že si za to môžem sama a viem že mi rodičia ponúkajú vykúpenie,ale ešte stále ma strašne bolí predstava že odídem aj keď láska už asi odišla dávno z nášho vzťahu

@anonym_autor a uz je to len o zvyku a strachu zacat sama od znova.Naber odvahu a zacni konat.

anonym_246560
Včera o 10:17

@anonym_autor
Vsak si sito sama zodpovedala co robis zle, pocuvas muza ktory je financne negramotny, lepsie nebude

anonym_246560
Včera o 10:19

@anonym_autor
Sama si to zodpovedala pocuvas muza ktory je financne negramotny, lepsie nebude

anonym_1ae518
Včera o 10:20

Precitala som celé...neviem koľko máte rokov,deti nemáte, čiže o to lepšie...vieš láska je láska, vzťah je vzťah (ak je dobry)...ale tu sa ty prisposobujes a zivoris...aby si si nemohla nič kúpiť, nikam ísť, spraviť drobnú radosť, pozvať kamošku na kino, kávu...to je len prežívanie...a keď prejde este pár rôčkov, zostane z teba zanedbaná zatrpkuta žena.. a bude aj po láske aj po najlepších rokoch...ak je muž zadubeny, nech sa páči...ale tebe odporúčam odísť k rodičom (zjavne máš u nich veľkú podporu), robotu si skus nájsť trochu lepšie platenú a ži...lebo ten život ubehne tak rýchlo, že by bolo smutné prežívať ho tak...netreba milióny, ani luxus, ale sem tam drobnú radosť, výlet, kino, nová kniha...a vôbec to prosím neber ako rypanie, tu istú radu by som dala dcére, kamarátke...

anonym_c39db9
Včera o 10:22

Zbav sa toho chlapa, taha ta len dole.. nebudes kvôli nemu zivorit

dada2610
Včera o 10:23
@anonym_autor

@anonym_autor sama si si odpovedala... toto nemá zmysel bohužiaľ. Si ešte mladá, nepremárni život čakaním, že sa niečo zmení...

aperolcek
Včera o 10:23

Inak to sa tu na MK dosť často opakuje - tvrdohlavý, pohodlný, spanštený chlap, čo zarobí do 1000 eur. Ešte dúfam, že aj mäso by rád jedol každý deň. 😬

sisska96
Včera o 10:24
@anonym_autor

@tykat nájom,som unavená dnes...

@anonym_autor Bývate v luxusnom byte keď platíte nájom 800 eur + 300 energie?? Ak máte taký nízky príjem, treba hladať lacný nájom do 500 eur s energiami, či už garsónku.

rozculena
Včera o 10:25

@anonym_autor choď od neho,nie je iné riešenie.

bomba36
Včera o 10:28

Načo je ti taký neschopák prosím ťa? Všetko je podľa neho zle, ale nie je ochotný ale ani schopný nič urobiť pre to, aby ste sa mali lepšie. Ešte povedz že sa snažíte o bábätko a konečná 🤦 Hnala by som ho ako psa.

anonym_86a939
Včera o 10:28

Logika nepustí. Ak budete bývať v meste v lacnejšom nájme ušetríte pár stoviek za nájom a pár stoviek/desiatok za benzín.

abbey1
Včera o 10:29
@anonym_autor

@domkakvet zamietli nám hypotéku,odvtedy o tom muž nechce ani počuť,my platíme za nájom 800 eur,oni za hypotéku 400...mali sme možnosť bývania u mojich rodičov v dome,s tým že oni by šli do svojho bytu,ani o tom so mnou nechce diskutovať

@anonym_autor Tak tu je prvý problém. 800 eur platiť nájom, keď už sme dvojica je hlúposť. Platíte stále za niečo, čo vaše nie je.

zuzana76
Včera o 10:31
@anonym_autor

@anonym_c774d2 je to taká malá bytovka v dedine,nechcem písať názov, riešenie by bolo,ale muž to odmieta

@anonym_autor mas tvrdohlaveho a financne negramotneho manzela, tam je asi problem, bohuzial

ivicatolic
Včera o 10:40

@anonym_autor fajčíte?

luccys
Včera o 10:44
@aperolcek

Inak to sa tu na MK dosť často opakuje - tvrdohlavý, pohodlný, spanštený chlap, čo zarobí do 1000 eur. Ešte dúfam, že aj mäso by rád jedol každý deň. 😬

@aperolcek A ked, tak rovno steaky😄

elz1920
Včera o 10:50
@anonym_autor

@domkakvet zamietli nám hypotéku,odvtedy o tom muž nechce ani počuť,my platíme za nájom 800 eur,oni za hypotéku 400...mali sme možnosť bývania u mojich rodičov v dome,s tým že oni by šli do svojho bytu,ani o tom so mnou nechce diskutovať

@anonym_autor problém bude v mužovi, s ktorým sa nedá dohodnúť. Iný lepší po svete nebehá?

wiwi28
Včera o 10:54

Ako nehnevaj sa ale žijete takto "z ruky do huby" kvoli nebotyčnej sprostote Tvojho muža. Moja BFF žije v Bratislave, v obrovskom byte (cca.100m obytnej plochy + 40m2 zimná záhrada) za 1000€/ mesačne. Ony si to však príjmovo môžu dovoliť, aktuálne riešia na ten byt hypotéku. Toto čo Vy platíte na dedine za bývanie je nonsen. Dobre na Vás ryžuje majiteľ bytu. Tvoj muž si uvedomuje, že kvôli jeho zaťatosti prichádzate ročne o 9600€?? Akože my máme 4i byt v Ba a za hypo+nájom+energie platíme cca.730€. Tvoj manžel má finančnú gramotnosť 0. Spísať na papier čierne bielom príjmy, výdaje a ideálne dať mu porovnanie z reality,sk, nehnutelnosti.sk.

autor
Včera o 10:56
@ivicatolic

@anonym_autor fajčíte?

anonym_ca5ff9
Včera o 10:56

Manželstvo je o kompromisoch. Ak je manžel taký zaťatý, tak by si mala zvážiť, či sa nezbalíš a odídeš k rodičom sama. A uvidela by si ako bude reagovať, či bude o Váš vzťah bojovať. Inak by ma zaujímalo, aký byt si prenajímate. 1100€ za podnájom je hrozne veľa na dedine. Buď budete ďalej takto živoriť alebo svoj život vezmeš do vlastných rúk a zariadiš to tak, aby si sa mala dobre.

autor
Včera o 11:04
@anonym_ca5ff9

Manželstvo je o kompromisoch. Ak je manžel taký zaťatý, tak by si mala zvážiť, či sa nezbalíš a odídeš k rodičom sama. A uvidela by si ako bude reagovať, či bude o Váš vzťah bojovať. Inak by ma zaujímalo, aký byt si prenajímate. 1100€ za podnájom je hrozne veľa na dedine. Buď budete ďalej takto živoriť alebo svoj život vezmeš do vlastných rúk a zariadiš to tak, aby si sa mala dobre.

@anonym_ca5ff9 2i byt, ano je to strašne vysoká a neadekvatna cena

wiwi28
Včera o 11:08
@anonym_autor

@anonym_autor takže máte nehorázne drahý nájom ku ktorému musíš prirátať aj cestovné lebo cestujete obaja do práce...Toto je celé zle moja. Tak ako Ti tu radia, vážne prehovor manželovi do duše a bud sa chlapík zrovná alebo sa odsťahuj k rodičom a jeho nechaj "nech ma klud" v byte za 1100€ s príjmom 1000€. On ta ťahá dole a pokiaľ sa radikálne nezmení (čo sa ani nezmení) tak budeš takto živoriť celý život pri nom. Čo ak zostaneš doma s dieťaťom? To budete ako zvládať? To, že ste spolu od ZŠ je síce sladké a pekné ale ty i ho zjavne prerástla. Vezmi život do svojich rúk.

anonym_ca5ff9
Včera o 11:10
@anonym_autor

@anonym_autor Nehnevaj sa, ale tvoj muž je debil. Nájdi si čas a porozmýšľaj nad vaším vzťahom, či chceš pokračovať v takomto spôsobe života. Máte totižto diametrálne odlišné očakávania. Tvojmu mužovi nevadí živoriť a ty chceš žiť lepšie. Takže buď budeš živoriť ďalej, alebo urobíš rázny krok, odídeš k rodičom a budeš sa mať lepšie. Buď sa tvoj muž spamätá a normálne sa dohodnete na zlepšení vašej životnej úrovne alebo to s ním ani nepohne a to už hádam vieš, čo znamená.