Ako zvládnuť finančnú krízu v rodine?
Manžel prišiel v priebehu 2 mesiacov o 2 práce kde pracoval vyše 10 rokov...mame 2 malinke deti, obrovskú hypotéku, keďže dorabame dom, žiadne úspory keďže každá koruna ide do domu, ja na rodicaku..manžel mal pohyblivu prac.dobu cize mohol vozit dcéru do a zo skoly , ja neschopná budem musiet začať šoférovať co je môj najväčší strach ktorý som doteraz nedokázala prekonať..dom nemôžme predať keďže nemáme peniaze ani na dokončenie a kolaudáciu,bývame krátko..neviem ani dýchať..pomoc nemáme od rodiny žiadnu..urobili sme veľa chyb za ktoré teraz budeme platiť,zvykli sme si ze sa mame dobre a s týmto nikdy nepočítali..manžel je zničený,ja úplne na dne..mam chut odísť navždy,ale to nemôžem deťom urobiť...kľudne si do mňa kopnite,ze tak vám treba keď ste si mysleli ze život vás nezrazi na kolená a nepripravili sa na to..len som sa potrebovala vykecat..
@sasa1310 myslim skor ze nejaky problem mas ty a ventilujes si to tym, ze ju posielas prec od decka do ani nevies akej prace len aby si si ulavila. A co, ze do teraz pracoval dost?? 😀 to znamena, ze uz nemusi?? Musi a cely zivot az do dochodku to si nevedela? No ano vidis kazdy sa nejak musi obetovat a ja som jej ponukla tuto alternativu a ty svoju. A je na nej ci si z toho nieco zoberie. Neviem preco sa vobec my dve debatujeme
@juliacenc ja nemám problém žiadny. Ja som šťastná. Len mi príde trápne furt posielať tuto chlapov za hranice pracovať, len aby mamičky mali doma o všetko postarané. Keď kľudne môže ostať doma na Slovensku a určite by vyžili bez problémov. A určite ho tam čakajú s otvorenou náručou. Pre mňa je neakceptovateľné, aby išiel chlap od rodiny, ak sa situácia vie vyriešiť úplne normálne aj prácou na Slovensku. Obzvlášť, keď sa ona môže len vrátiť do práce pokým on bude na podpore a neskôr sa môže opäť vrátiť mamička na materskú, keď si po polroku nájde prácu on. Aj otec môže kľudne byť s deťmi doma
A treba čítať. Manžel je zničený úplne na dne a ty ho chceš poslať mimo SK. A pani namiesto toho, aby zobrala veci do vlastných rúk, rozmýšľa nad odchodom od rodiny. No úžasná je
Teda, na to, ako malo informacii autorka poskytla, tak ste sa tu slusne opustili. Uplne nechutne to citat.
A teda z niektorych najviac lajkovanych prispevkov priam smrdi frustracia, zavist a ubohost pouzivateliek.
@sasa1310 neviem odkial beries ze ked on odide tak ona bude mat o vsetko postarene chodit po kavickach. Ona ostane doma sama s deckom a vsetkymi povinnostami a starostami. Treba im dokoncit a skolaudovat dom, z sk mizerneho platu je to mozno aj nemozne. Je zniceny no mozno tam naberie druhy dych, nauci sa nove veci, naberie prehlad a ked sa vrati tak si mozno najde aj lepsiu pracu, ktoru si udrzi a z ktorej nebude zniceny. A nebude zniceny ked bude zarabat a dokoncovat dom. To ze chce odist od rodiny to neviem o com hovoris, nepostrehla som taku spravu od nej, ale aspon vidiet aka zla psychika tam je a aspon by sa vyvetrali vztahy
@drahomirrra super koment
@drahomirrra vieš, ono stačí sa prikryt takou perinou na akú máš a potom tu nemusis vyplakavat. A žiadne úspory? Pri 2 prácach? To sa mi akosi nezdá.
Jej príspevok celkovo vyzerá tu na ľutovanie, nakoniec ani tie deti nie sú také malinke. Keď som v 💩 tak zdvihnem rit a idem makať a nenechavam všetko len na chlapa, lebo vsak ja sa starám o deti a o teplo rodinného krbu. A najmä hľadám co a ako sa dá, nie ako sa nedá...
@drahomirrra No tak neviem, ci je tato situacia zrovna zavideniahodna, ale ok.
Baby, ja to nemyslím tak, že jej situácia je závideniahodná. Tou závisťou tu častokrát oplývajú ženy, čo najviac prskajú na takéto príspevky, lebo samy museli od malých detí do roboty, kvôli hlúpym chlapom, čo sa nechceli / nevedeli / boli lakomí sa postarať boli nútené odísť od detí a neužiť si materskú, hoci chceli. Takým kolú hrozne oči baby, ktoré proste chcú byť 3 roky doma, teraz je jedno, či peniaze majú, či nemajú to nie je merito témy. O tých som myslela, že závidia, lebo to tak je. V kútiku duše chceli byť s deťmi a nemohli. Alebo otrasné príspevky zhadzujúce iné ženy, od "veeeeľmi úspešných žien zo zahraničia". No, keď je niekto tak ultimátne úspešný, pochybujem, že má čas písať ako úplná duševná spodina na modrý kôň znôšky vulgarizmov. A úspešné ženy si teda predstavujem inak, ako ťapy, ktoré používajú internalizovanú mizogýniu, aby si zdvihli zúbožené ego. Ale to idem od témy.
Nenapísala, ako staré je druhé dieťa, napísala rodičák, to stále môže byť 7mesačné bábo. Po druhé, pri stavbe domu naozaj nemáš úspory @lienka.7 najmä, ak každú korunu vo vidine domova opláchneš na dom. My s mužom sme sa tomuto chceli vyhnúť a máme zvlášť účet na železnú rezervu fungovania v cca 24 mesačných príjmoch, na vykrytie prípadnej choroby alebo neschopnosti splácať. Kaďže autorka písala, že muž robil vyše 10r na pozícii, to môže ktokoľvek skĺznuť do pocitu bohorovnosti, že to ma už nevyhodia.
Hrozne zložitá téma, škoda že autorka nenapísala, čo sú tie "zlé rozhodnutia", ani ako staré je druhé dieťa.
Avšak áno, finančná gramotnosť by sa mala vyučovať na školách. To je pravda.
@drahomirrra Tiez pravda, ze netreba zbytocne urazat. Ale to je trend, ktory na MK pozorujem vseobecne - je tu strasne vela bab, ktore si do kazdej diskusie pridu len kopnut, urazit, ponizit. Minule tu jedna pisala o obleceni a ze ma velkost S-M - baby ju zdrbali, ze je uplna tlsta velryba, pritom mala dakych 60 kg. To je len priklad. Uplna klasika je navazanie sa do ekonomickej situacie, lebo tu je kazda riaditelka s 8-tisicovym cistym platom. Neviem, preco tu takto fungujeme.
@stanielka17 Ja som si tu všimla, tri - štyri nicky, dookola sa opakujúce, ktorým neskutočne lezú na nervy ženy, čo sú doma na RD. V každej tejto téme sú, v každej posielajú ženy do roboty, hoc majú malé bábätká. Proste doslova z toho kričí, ako museli ony do práce, a keď nemali materskú ony, najlepšie, aby ju nemala žiadna.
@drahomirrra no tak ak v tejto situácii nemaju na jic, tak jedine treba ísť do roboty. A podla autorky ma jej malilinké dieťa už školský vek, takže asi nebude až také malilinké.
@aurora33 Píše o dvoch deťoch, vek druhého neuvádza. Možno je to bábätko. Súhlasím, že školáčka nie je malinká. Osobne si myslím, že autorka tu písala vo veľmi zlom rozpoložení, verím, že už vychladla. Manžel má určite nárok na podporu a nejako to zvládnu.
@drahomirrra To ale tiez vyrazne zavisi od situacie. Konkretne tu sa autorka ruca z toho, ze bez manzelovych dvoch prijmov nemaju prijem ziaden a na krku hypoteku, teda z toho logicky vyplyva, ze ked pojde aspon zatial do prace ona, jeden prijem sa vykryje. Navyse ked jedno dieta je uz v skole, ziaden kojenec. Na druhej strane, ak ma niekto manzela, co stabilne zarobi dost na celu rodinu, preco nie.
@drahomirrra hej máš pravdu, mohla to ešte autorka lepšie opísať. Mne napríklad prislo divne, že sa ide zrútiť z toho že ona bude musieť staršiu voziť do skoly. Akože wtf tak muž aj dve prace aj staršiu vozil do skoly a ona nič a ked to bude asi aj na nej tak dobre že sa nehodí pod most.
@aurora33 Hej, sú aj také ženy, čo by nemali mať ani občiansky, lebo všetko robí muž, súhlasím. Možno autorka doplní informácie, každopádne "nutnosť šoférovať" je tá najmenšia banalita v ich prípade.
treba nemčinu(angličtinu) a jeden z vás do sveta(AT,DE,CH....)
@drahomirrra v podstate s tebou súhlasím aj keď dodám, ze byt doma 3 roky je právo nie povinnosť, ako si to tu niektoré uzurpuju. Časť to dokonca dokáže dotiahnuť do "dokonalosti", ze pomaly do 6 rokov 🤦♀️ a len ona môže byť s dieťaťom.
A vieš, nic v zlom, ale stačí zdravý sedliacky rozum, ktorý mi vraví ze ked mam 1.000€ výplatu, jednoducho nemôžem tých 1.000€ vráziť do domu paneboze. Taktiež nemôžem stavať dom len z hypo ci úverov paneboze 🤦♀️
A mam pocit, ze autorka je presne tento prípad. Ešte umelo navýšeny prijem 2 prácami, možno jej keď robila a teraz len rodicak. vsak nech dajú maximum, co môžem dostať, prečo nie? A druha vec, nemyslím si, že tu píšu len ženy, ktoré by museli ísť do práce od deti. Ale prepáč, nebudem tu fnukat, ze nemám(e) peniaze a pritom sedieť doma na zadku, v mnohých prípadoch aj reťazovo 6 rokov. Idem proste do prace. Alebo keď chcem byť doma, nie som zbytočne chamtava a nestavam dom za 300k, keď na to proste nemám. Sorry.
Ja som si myslela že to hovoríš o politickej situácii a vojne na Ukrajine... Tak nič asi toto nikoho nezaujíma, hoci je to základ z ktorého sa to všetko odvíja
@drahomirrra ak myslíš mňa, tak mne nelezú na nervy, ženy ktoré sú doma s deťmi, ak si to môžu finančne dovoliť.. Lezú mi na nervy ženy, ktoré sa sťažujú na finančnú situáciu a sedia aj napriek tomu doma na zadku. Ja by som toto v živote svojmu mužovi neurobila, že je doma na nervy, psychicky v prdeli a ja by som doma sedela na vavrínoch a čakala kedy sa zamestná. Bol by rad na mne sa na chvíľu postarať o rodinu. Nič výnimočné, som samostatná jednotka rovnako ako on.
@stanielka17 ja len, ze niektore zeny tie 3 roky doma nesedia, ale sa staraju o deti. Iba tak na okraj. Ale ty si to asi tak nerobila. Ja ta za to nesudim, urcite mas narocnu pracu, tak nesud zeny, ktore sa rozhodli stravit 3 roky s dietatom. Ja to napr.vobec nelutujem, ze som dostala taku moznost, som vdacna. Momentalne uz chodim do prace a chodim tam rada a je to pre mna skvela zmena. Pre mna bola MD najnarocnejsia praca aku som robila. Ale tak ano, niekto si to vie zlahcovat, ked je doma.
Po precitani nazvu diskusie "Neviem ako toto prežijeme" som si pomyslela, ze asi tiez niekto zacal tento rok tak zle,ako my..( manzelovi diagnostikovali rakovinu-je to liecitelne-nie vyliecitelne☹ ), pomyslela som si, precitam aky maju problem, skusim nejako povzbudit. Zacala som citat...cely cas,cakala pointu...☹ momentalne s manzelom a detmi (15 a 17) zijeme z tyzdna na tyzden (kazdy piatok manzel dostava chemo) , neplanujeme dlhodobo, nevieme co bude na velku noc, v lete,na jesen....☹ verim tomu, ze pisatelka pisala vo velkom afekte bezradnosti, ale verte, ze pokial mate zdravie, vsetko sa da, trochu sa uskromnite, najdete robotu, jeden,druhy...zvladnete to. Drzim palce. 😉

@juliacenc pretože chlap doteraz pracoval dosť a pretože aj keď bude sedieť chlap doma celkom slušné peniaze mu budú chodiť z úradu práce. Preto. Preto môže ísť aj ona do práce a nevyfňukávať na internete ako sa má zle. Prečo by mala utekať od dieťaťa? my čo robíme a ideme do roboty pri deťoch od detí utekáme? Sa zobuď aj ty. Aký feminizmus? Normálny život, že niekedy ťahá domácnosť muž a keď nemôže tak potiahne žena.