Ako zvládnuť hypotéku 350 000 € na 30 rokov?
Ahojte
Chcela by som sa poradiť ohľadom hypotéky. Mám 29 rokov a plánujem si zobrať hypotéku približne vo výške 350 000 € na kúpu domu. Pracovala som 7 rokov v zahraničí, posledné 2 roky pracujem na Slovensku. Mám stabilnú prácu a na účte nasporených 97 000 €. Len predsa je to záväzok na 30 rokov a mám z toho trochu strach, lebo človek nikdy nevie, čo sa môže stať. Zaujíma ma, ako to majú ostatní – či ste išli do takej vysokej hypotéky, ako ste to zvládli a na čo si dať pozor.
Budem vďačná za každú radu a skúsenosť
Potrebujes hned dom? Sama by som do takej vysokej hypo nesla
@anonym_autor maš 97 000 a chces este 350 000 sama na dom? Zbytočne. To by som sa aj ja bal.
To nebude velka splatka,okolo 1300 az do 1500eur,ale ak mas na to dostatocny prijem a muza,co to utiahne ked budes na rodicaku 500eur.Tak naozaj rozmyslaj.
Chod skor ak si sama do 1 izboveho bytu,malu hypo a mozes setrit dalej na vysnivany dom.
@anonym_autor ideš kupovať sama dom za 450 000 ? To by som si dobre premyslela...
Mesačná splátka hypoteky, plus réžia, plus náklady na život...dáš to sama?
mozes predsa splatit aj skor ako za 30r. A mas deti? Vyjde ti to aj ked budes na materskej a rodicovskej? Ak aj planujes nebyt 3r doma, tak vyjde ti to aj ked tvoje plany nevyjdu a jednoducho budes musiet byt doma s dietatom?
A potrebujes rovno dom? Ak nemas priatela a najdes si a on bude mat ine predstavy, tak predas? Predas dostatocne rychlo?
za toto najdes v BA pekny sikovny byt ktoreho sa v pripade potrieb budes vediet velmi rychlo zbavit. Pojde to aj s domom? A pripadne dalsie naklady s domom spojene budes vediet poriesit?
Zavazku na '30r' by som sa nebala, bala by som sa odpovedi na tieto otazky ;) goodluck
Ono mat 100vku na ucte na slovensku je sice celkom slusne ale v pokial sa chces prikryvat perinou 100+350k, tak to uz je prestrelene. 100vka je stale malo. Pre 1 osobu. Ak by ste boli dvaja tak este este.
Mám priateľa a s ním jedno dieťa.
A hypo chces brat sama? Aj dom vlastnit sama?
Priateľ spláca hypotéku za náš byt a ešte šetrí na našu svadbu.
A ideš bývať kde? V milionárskej štvrti? Dokopy za takmer 450 000? Pri takej nasetrenej sume, by som zobrala Max spotrebak a kúpila dom mimo BA.Bez hypoteky
prečo toľko negativity a ako to nejde? keď chce dom, tak prečo ju posielate do malého bytu? len hľadá podporu ako žiť s hypotékou 30 rokov. Ja osobne si myslím, že má prerátané splátky, premyslené rôzne situácie. Ak to finančne vychádza, ja by som do toho šla. A človek si postupne zvykne na ten pocit, že má hypo a naučí sa fungovať.
Mám priateľa a s ním jedno dieťa.
@anonym_autor no tak ked priatel bude platit svadbu a byt tak ty si zaplat dom...
Zase tema kde je autorka neschopna popisat situaciu ako je uz v prvom prispevku. Dom je snad niekde pod Kamzikom za tu palku, fakt niektori ludia maju exisrencne problemy a ty sa ides toto pytat...
pre jedneho velka splatka, tak si utiahni opasok
@anonym_autor identickú tému si založila pár týždňov dozadu. Tie odpovede nestačili?
Čo čakáš iného
A si si istá že ti vôbec taku hypotéku dajú? Inak pre tie čo sa čudujete tej cene, bežné ceny troška lepších domov v blízkych dedinách Bratislavy s pekným pozemkom.
Tak ja mám okrem iného 12+mesačný plat s ktorým mi vyjdu splatiť všetky záväzky aj keby za celé tie mesiace som nezarobila ani cent+ na nečakané výdavky, vychádza mi to na 1.5-2mesiace života. Takže ja by som sa nebála zobrať hypotéku, záleží akú máš istotu, čo v prípade nečakanej udalosti. A nikde nepíšeš o svojom plate ten bude dosť zásadný k tomu, či ti ju vôbec schvália.
Ideš na to v nesprávnom poradí, najprv urobte sobáš, to je bezplatne na úrade a potom riešte spoločnú nehnuteľnosť.
Načo ti bude samej dom, priateľ bude doňho investovať, opravovať alebo ti povie že to je tvoj dom tak sa staraj?
@anonym_autor
Ja som mal nastastie v case ked sme zacinali sefa aj starsieho kolegu, a ich motto bolo : " Kto se boji sere v sini". V preklade ked neriskujes budes byvat v 2 izbach a ceny ti ujdu, ale co mi zorganizovali bol financny poradca aby hypoteka bola flexibilna, ked bolo treba zmenit len na platbu urokov , vyplatenie skor atd.
Takze teraz byvame bez hypoteky v Bratislave 1 v dome so zahradou, bez riskovania to nejde.
Na toto "stať sa môže všetko" sú poistky ktoré ti vyplatia hypotéku ak sa ti niečo stane, len si musíš nájsť takého finančného poradcu ktorý ti chce pomôcť a nie ryzovat na tebe... Do tej poistky si vieš dať prakticky čokoľvek -choroba, smrť, invalidita a od toho sa ti výška poistky odvíja
A najbeznejsia je pn,my sme dali v banke,a vratia na ucet celu splatku,samozrejme,ze splatka normalne odide z nasho a poistka potom tu sumu vrati spet.Dalej uz v dalsej poistke pnka,na zivot plus zo socialky.
Treba mysliet naozaj na vsetko,aj ked lacne to nie je.
@anonym_autor Isli sme.do takej vysokej hypoteky tiez, ale vedeli sme, ze na to mame stabilny prijem, a zaroven je to v mieste kde vieme, ze to nebude problem predat. Druhu rolu hralo aj to, ze preferencia jednoho bola jednoznacne dom, druhy bol tak i onak, takze pre stastie oboch sme sli do domu.
Tak velku hypoteku mame kvoli lokalite. Kdekolvek inde, bola by hypo nizsia, ale lokalita bolo to jedine kde sme nechceli robit kompromis.
A ideš bývať kde? V milionárskej štvrti? Dokopy za takmer 450 000? Pri takej nasetrenej sume, by som zobrala Max spotrebak a kúpila dom mimo BA.Bez hypoteky
@doriiis nas pozemok má hodnotu 200 000 a dom nejakých 250 000. V milionárskej štvrti rozhodne nezijeme.
@anonym_autor no tak ked priatel bude platit svadbu a byt tak ty si zaplat dom...
Zase tema kde je autorka neschopna popisat situaciu ako je uz v prvom prispevku. Dom je snad niekde pod Kamzikom za tu palku, fakt niektori ludia maju exisrencne problemy a ty sa ides toto pytat...
pre jedneho velka splatka, tak si utiahni opasok
@kitycat dom pod Kamzíkom by stál dvojnásobok.
Zoberte sa, skromná menšia svadba. Následne si zožente kupca na byt. Tvojich 97 000 a peniaze za byt vám vytvoria dostatočný základ pre hypo. Následne už spolu splácajte hypo. Budete mať jednu.
@anonym_autor máš priateľa, budúceho manžela (možno by som najskôr tú svadbu poriešila). Ak by si dostala teraz takú hypotéku, tak asi máš aj dostatočný príjem. 30 rokov je veľa, ale za tú dobu sa môže veľa toho zmeniť aj k pozitívnemu. Navyše píšeš, že jeden byt spláca priateľ. Keď pôjdete do domu, môžete byt prenajať a to sú tiež peniaze do plusu. A keby sa nedajbože stalo niečo nečakané, stále môžete byt, či dom predať a splatiť hypotéku, alebo aspoň časť. A kedysi aj pre mňa bola hypotéka v sume 350 000 eur vysoká, ale pracujem v bankovníctve a ver tomu, že ľudia si berú, splácajú a zvládajú to aj pri podstatne vyšších sumách. A nie sú to len vily pod Kamzíkom (mimochodom, tam sa ceny pohybujú v trochu iných číslach, ale nie je to jediná lukratívna lokalita na Slovensku).
@doriiis ze milionarska stvrt, 450 000 stoja dvojizbaky v centre BA :D Pekny dom v lepsej stvrti zacina tak 1 500 000.
No to musis ty vediet ci sa ti to oplati alebo nie, a naco to vlastne chces kupit. Zavazok to je ale vela ludi akoby zapomina ze to ze mas hypoteku este neznamena ze to nemozes predat a zbavit sa aj hypoteky. Ja mam hypoteky v radovo vacsich sumach a keby som sa mal strachovat ci ich viem uplatit tak do toho nikdy nejdem ale neviem preco maju ludia tento iracionalny strach. Preskumaj svoj strach a ci je logicky podlozeny.
@anonym_autor však nájdi si lacnejší dom ak máš zručného partnera tak aj starý dom zvládnete my sme pred 8 rokmi kúpili starší dom , ktorý bol obývateľný sami sme si ho rekonštruovali a stal nás len 15000 a vrazili sme do neho aj s betónovým plotom do 20000 čiže dokopy 35000 tridsaťpäť tisíc nešla by dom do takej hypotéky však mesačne zaplatíš veľa peňazí
@anonym_autor však nájdi si lacnejší dom ak máš zručného partnera tak aj starý dom zvládnete my sme pred 8 rokmi kúpili starší dom , ktorý bol obývateľný sami sme si ho rekonštruovali a stal nás len 15000 a vrazili sme do neho aj s betónovým plotom do 20000 čiže dokopy 35000 tridsaťpäť tisíc nešla by dom do takej hypotéky však mesačne zaplatíš veľa peňazí
@andrejka1974 otazka c 1 kde sa ten dom nachádza, otázka c 2 kedy ste ho kupovali a prerábali, otázka c 3 aký je veľký. Lebo naozaj si neviem predstaviť ako musel vyzerať dom čo sa predával za 15 tisíc a čo ste ba ňom robili keď to stalo 20 tisíc. Poznám rodinu čo si kúpila chajdu ale teda investovali do neho podstatne viac aby sa v ňom dalo slušne bývať. My sme prerabali len 3 izbový byt a vyšlo to cez 30 tisíc na komplet a to sme nedávali žiaden luxus.
@andrejka1974 Autorka vie, preco chce drahsi dom. Naozaj nemozes porovnavat dom do 50tis s domom nad 400tis. A je to uplne v poriadku mat aj vysoku hypo. Vsetko zalezi od prijmu.
@andrejka1974 prepáč ale to musela byť daka stará chatrč niekde v "zapadakove".. my sme predávali dom na západnom Slovensku v menšom meste. asi 10 rokov dozadu, kde sa roky nebývalo, steny boli sama pleseň, pozemok tiež nie bohvieaký a ešte svahovitý a predali sme ho za 60.000 aj to sme potom zistili že to bolo pod cenu.. ale boli sme radi že sme sa toho tak rýchlo zbavili..
@andrejka1974 prepáč ale to musela byť daka stará chatrč niekde v "zapadakove".. my sme predávali dom na západnom Slovensku v menšom meste. asi 10 rokov dozadu, kde sa roky nebývalo, steny boli sama pleseň, pozemok tiež nie bohvieaký a ešte svahovitý a predali sme ho za 60.000 aj to sme potom zistili že to bolo pod cenu.. ale boli sme radi že sme sa toho tak rýchlo zbavili..
@13uzivatelka11 prečo by mal byť? My sme tak kúpili za 25 a prerobili za 15.svojpomocne a úplná pohoda ;)

Bože, nikdy. Nestačí ti byt? 😁 alebo vymeniť lokalitu.?