Ako zvládnuť hypotéku 350 000 € na 30 rokov?
Ahojte
Chcela by som sa poradiť ohľadom hypotéky. Mám 29 rokov a plánujem si zobrať hypotéku približne vo výške 350 000 € na kúpu domu. Pracovala som 7 rokov v zahraničí, posledné 2 roky pracujem na Slovensku. Mám stabilnú prácu a na účte nasporených 97 000 €. Len predsa je to záväzok na 30 rokov a mám z toho trochu strach, lebo človek nikdy nevie, čo sa môže stať. Zaujíma ma, ako to majú ostatní – či ste išli do takej vysokej hypotéky, ako ste to zvládli a na čo si dať pozor.
Budem vďačná za každú radu a skúsenosť
@anonym_autor jasné, veď keby bolo najhoršie, nehnuteľnosť predáš a banku vyplatíš👍 Si mladá, smelo do toho, ak máš zodpovedajúce príjmy.
@13uzivatelka11 prečo by mal byť? My sme tak kúpili za 25 a prerobili za 15.svojpomocne a úplná pohoda ;)
@anonym_f4655b preto lebo dočítaj ten komentár nižšie. 😀 Porovnávala som to s tým našim v akom stave a za koľko sme ho predali. A porovnávať prerábku zpred 8 rokov, keď išlo všetko rapídne hore, niektoré stavebné materiály aj o 300%, je fakt nezmysel.
@anonym_f4655b preto lebo dočítaj ten komentár nižšie. 😀 Porovnávala som to s tým našim v akom stave a za koľko sme ho predali. A porovnávať prerábku zpred 8 rokov, keď išlo všetko rapídne hore, niektoré stavebné materiály aj o 300%, je fakt nezmysel.
@13uzivatelka11 kamarátka minulý rok dom za 100000 prerabka 40000 🙂 dá sa to aj teraz
V BA sú takéto ceny za dom normálne, ale ja by som do takej vysokej hypotéky nešla, nie kvoli strachu, ale kvoli tomu, že nie je výlučené, že jeden z partnerov ochorie aj s vážnejšou dg. a potom sa to skomplikuje. Mať čím väčší a drahší dom alebo byt nie je záruka šťastia, ja mám radšej istotu, prežila som tak, že som nikdy v živote nemala ani pôžičku. Skôr som vždy pozerala nato, aby sa z toho miesta, kde bývam dobre dochádzalo do práce, nákupy, lekári. Nechcela by som taký dom, kde treba dochádzať do BA aj polhodinu, pre zápchy, je to strata času. Bývanie nemusí byť drahé, ale výhodné.
@13uzivatelka11 kamarátka minulý rok dom za 100000 prerabka 40000 🙂 dá sa to aj teraz
@anonym_f4655b jasné, že sa to dá, ale autorka uvažuje o nehnuteľnosti v sume 450 tisíc. Asi netúži po starej chalupe, ktorú musí svojpomocne prerábať ďalšie obdobie.
@andrejka1974 otazka c 1 kde sa ten dom nachádza, otázka c 2 kedy ste ho kupovali a prerábali, otázka c 3 aký je veľký. Lebo naozaj si neviem predstaviť ako musel vyzerať dom čo sa predával za 15 tisíc a čo ste ba ňom robili keď to stalo 20 tisíc. Poznám rodinu čo si kúpila chajdu ale teda investovali do neho podstatne viac aby sa v ňom dalo slušne bývať. My sme prerabali len 3 izbový byt a vyšlo to cez 30 tisíc na komplet a to sme nedávali žiaden luxus.
@lucia147852 tak odpoved dom je v dedine Tôň 9km od Veľkého Mederu prehrávali sne si ho sami ja manžel a deti staršie pomáhali mame novú dlažbu kuchyňu kupelka muž robil všetko sám zvnútra zateplil dal sádrokartón sami sme si všetko robili žiadna firma sami sme vymaľovali dom ma 100 metrov stvorvovych proste všetko sami kúpili sme len dkazbu a sádrokartón muž je stolár elektrinu si robil tiež sám proste všetko a nie je to barabizna normálny starý dom z roku 1965 ma 4 izby a to sme mali tri izby a predeľujú sami z priečkou aby vznikla ďalšia izba robili sme rekonštrukciu postupne zo začiatku sme búrali starú ddrevarku chliev proste veľa betónu aké všetko sami makali sme každý víkend od piatku do nedele večera 4 mesiace vkuse a zvládli sme to
A ideš bývať kde? V milionárskej štvrti? Dokopy za takmer 450 000? Pri takej nasetrenej sume, by som zobrala Max spotrebak a kúpila dom mimo BA.Bez hypoteky
@doriiis 450000 v milionarskej štvrti? Veď cca 500tis stoja obyčajné bungalovy v satelitoch ba. V ba v milionarskej štvrti pridaj jednotku na začiatok alebo nulu na koniec.
A ideš bývať kde? V milionárskej štvrti? Dokopy za takmer 450 000? Pri takej nasetrenej sume, by som zobrala Max spotrebak a kúpila dom mimo BA.Bez hypoteky
@doriiis nás dom má hodnotu+-450000
Kup si lacnejsi dom. A ako? Uplne normalne. Ty ale musis pozerat na vysku mesacnej splatky. Ci to zvladnes sama a ci vies mat rezervu ak ostanes bez prijmu.a ci ti "samej" dom treba a bude ta bavit udrzba atd...
Cize nehnutelnost si vyberies podla svojho prijmu. A poviem to tak = menej je niekedy viac.
Ak nebudes vladat platit za x rokov? To ke vzdy mozne pri hocijakom uvere = dom predas a rozdiel ti vzdy ostane medzi uverom a predajnou cenou. Istr lepsie riesenie ako 100t drzat na uctoch je kupit si byvanie.
Ak ti takú hypotéku dajú, tak ju zvládneš. Neboj.
Ja mám 29, dve maličké deti a máme s manželom jednu hypo na byt (110 000€) a druhú na dom (490 000€).
Ak ti to vychádza, nenechaj sa odradiť a choď do toho. Hypotéka sama o sebe na 30 rokov nie je nijaký strašiak, len buď pripravená na všetko.
V klude si sadni a premysli si, či vám to naozaj s mužom vychádza - napr. výpadok príjmu v prípade ďalšieho dieťaťa, straty zamestnania, nebodaj nejakého vážneho ochorenia alebo úmrtia partnera. Tie posledné veci vieš vyriešiť formou životného poistenia a môžeš kľudne spávať (nie poistenie cez banku, tam máš málo krytia).
@anonym_autor však nájdi si lacnejší dom ak máš zručného partnera tak aj starý dom zvládnete my sme pred 8 rokmi kúpili starší dom , ktorý bol obývateľný sami sme si ho rekonštruovali a stal nás len 15000 a vrazili sme do neho aj s betónovým plotom do 20000 čiže dokopy 35000 tridsaťpäť tisíc nešla by dom do takej hypotéky však mesačne zaplatíš veľa peňazí
@andrejka1974
My sme sa vzdy riadili podla mojho sefa, kupit najskaredsi dom na najlepsej ulici v najlepsej lokalite a po par rokoch je hypoteka nezaujmava aj ked ju navysis s prerabkou ale mas milionovy dom.
Ja mám 29, dve maličké deti a máme s manželom jednu hypo na byt (110 000€) a druhú na dom (490 000€).
Ak ti to vychádza, nenechaj sa odradiť a choď do toho. Hypotéka sama o sebe na 30 rokov nie je nijaký strašiak, len buď pripravená na všetko.
V klude si sadni a premysli si, či vám to naozaj s mužom vychádza - napr. výpadok príjmu v prípade ďalšieho dieťaťa, straty zamestnania, nebodaj nejakého vážneho ochorenia alebo úmrtia partnera. Tie posledné veci vieš vyriešiť formou životného poistenia a môžeš kľudne spávať (nie poistenie cez banku, tam máš málo krytia).
@anonym_e45d80 mame 100percent krytie poistky,keby co si vyplatia to mne a ja zase hypo,to mame cez banku.Ja mam zase zvlast,keby co si daju muzovi.Tak isto to je aj s pn,vyplatia celu splatku,resp.vratia spet na ucet.
@anonym_e45d80 mame 100percent krytie poistky,keby co si vyplatia to mne a ja zase hypo,to mame cez banku.Ja mam zase zvlast,keby co si daju muzovi.Tak isto to je aj s pn,vyplatia celu splatku,resp.vratia spet na ucet.
@anonym_41ded0 si si istá, že keby čosi, vyplatia to rovno tebe a nie banke? Neviem akú poistku máš ty, ale v mojom prípade by sa v prípade poistnej udalosti pri poistení cez banku vyplatila hypotéka, v prípade životného poistenia idu tie peniaze partnerovi a on sa sám rozhodne ako s nimi naloží. Nehovoriac o tom, že banka mala výrazne nižšie pokrytie chorôb, resp.v prípade poistnej udalosti v jednej skupine chorôb vylučuje rovno celú skupinu a nie si krytý. Je to napísané v tom nekonečne dlhom dokumente, ktorý človek dostane pri podpisovaní zmluvy. Odporúčam ti zistiť si to, lebo toto nevedia ani zamestnanci banky ktorí to poistenie ponúkajú, alebo vedia a nepovedia. Sú to ale už veci na rozhovor s finančným poradcom.
Priatel spláca hypotéku za váš byt? Takže máte ešte spoločný byt? Ja by som sa na vašom mieste zobrala, spoločný byt dala do podnájmu a dom kúpila spoločne. Aký máš príjem? Aký má príjem priateľ? Od toho sa odvíja dosť. Sama by som do takejto vysokej hypotéky nešla ak mám po boku budúceho manžela. Vlastne mi to stále úplne nedáva logiku prečo do toho nejdete spolu. Plánujete dalšie deti? Ak áno, tak to vtedy bude ťahať celé on keď budeš majiteľka iba ty? Velmi málo detailov píšeš na to, aby sme ti poradili.
@andrejka1974
My sme sa vzdy riadili podla mojho sefa, kupit najskaredsi dom na najlepsej ulici v najlepsej lokalite a po par rokoch je hypoteka nezaujmava aj ked ju navysis s prerabkou ale mas milionovy dom.
@anonym_1e16e4 no my sme dali podmienku maklérovi dom do 20000 a musí byt maximálne 100 km od Bratislavy a boli sne ba obhliadke viacerých domov a tento nás zaujal na veľký pozemok 800 m2 a zastavaná plocha bola ďalších 500 m2 čiže povodne chceli 19000 ale držali nás v šachu 3 mesiace boli traja majitelia traja súrodenci a tak sme potom povedali že dáme vám 14900 a potom súhlasili
Takto vyzerá dom
@anonym_41ded0 si si istá, že keby čosi, vyplatia to rovno tebe a nie banke? Neviem akú poistku máš ty, ale v mojom prípade by sa v prípade poistnej udalosti pri poistení cez banku vyplatila hypotéka, v prípade životného poistenia idu tie peniaze partnerovi a on sa sám rozhodne ako s nimi naloží. Nehovoriac o tom, že banka mala výrazne nižšie pokrytie chorôb, resp.v prípade poistnej udalosti v jednej skupine chorôb vylučuje rovno celú skupinu a nie si krytý. Je to napísané v tom nekonečne dlhom dokumente, ktorý človek dostane pri podpisovaní zmluvy. Odporúčam ti zistiť si to, lebo toto nevedia ani zamestnanci banky ktorí to poistenie ponúkajú, alebo vedia a nepovedia. Sú to ale už veci na rozhovor s finančným poradcom.
@anonym_e45d80 keby to tak bolo,tak aj poistenie pn by tak fungovalo a vyplatili by to banke a nie na nas osobny ucet.Ano je to cez banku ale aj bankarky funguju ako poistovacky a teda maju zmluvy aj s poistovnami.A viacero.
@anonym_autor taku malu radu ti dam. Vzdy berte s partnerom iba taku hypo, aby vam vysli mesacne splatky, naklady domacnosti a pod. iba z jedneho prijmu, ak by mal druhy partner prijem 0€. Napriklad ty mas prijem 2,5 tis. a partner 2,5 tis., uver by bol 1,5tis.€, réžia domu 150€ a strava 700€, ak Vam vypadne jeden prijem, tak pri skromnosti vie jeden alebo druhy potiahnut domacnost, aj z jedneho prijmu. Ak toto viete splniť, kludne chod to toho. V krajnej núdzi dom vies vzdy predat kedykolvek. A rokmi jeho hodnota aj tak bude stupat.
@anonym_autor hypotéku by som určite nebrala v takom vysokom percente voči nehnutelnosti. A určite nie 350 000€. A to nemám ani ja lacnú nehnuteľnosti, kupovali sme teraz v lete dom za 450 000€, ale hypo naň máme 30 000€ aj to kvôli zveľadeniu. A teda samozrejme nebola to naša prvá nehnuteľnosť, ktorú sme kupovali. Dopracovali sme sa k nej postupne
@anonym_autor hypotéku by som určite nebrala v takom vysokom percente voči nehnutelnosti. A určite nie 350 000€. A to nemám ani ja lacnú nehnuteľnosti, kupovali sme teraz v lete dom za 450 000€, ale hypo naň máme 30 000€ aj to kvôli zveľadeniu. A teda samozrejme nebola to naša prvá nehnuteľnosť, ktorú sme kupovali. Dopracovali sme sa k nej postupne
@anonym_91d8ad hypotéka sú lacné peniaze, ja mať taký dom ako ty nezaťažený hypotékou, hneď ju vezmem a peniaze investujem lepšie s vyšším výnosom
@anonym_91d8ad hypotéka sú lacné peniaze, ja mať taký dom ako ty nezaťažený hypotékou, hneď ju vezmem a peniaze investujem lepšie s vyšším výnosom
@anonym_e45d80 my máme ďalšiu hypotéku na druhú, investičnú nehnuteľnosť. Pointa môjho príspevku, ale bola o inom. Že na začiatok brať takú vysokú hypo na bývanie nie je najlepší nápad
@anonym_autor radšej tých sto litrov investuj a o 3 roky môžeš kúpiť
@anonym_91d8ad kupvali ste za 450 k a hypo 30k? Nemalo tam byt 300 k? Kedže hypo je dobra vec a inflacia žerie dlh je lepšie ju mať vyššiu, ale jasne, že zas odtiaľ potiaľ. Ale 30 k pri 450 k je veľmi netypicke. Tam ta inflačna potvora až tak vyrazne nepracuje v tvoj prospech🙂
@anonym_91d8ad kupvali ste za 450 k a hypo 30k? Nemalo tam byt 300 k? Kedže hypo je dobra vec a inflacia žerie dlh je lepšie ju mať vyššiu, ale jasne, že zas odtiaľ potiaľ. Ale 30 k pri 450 k je veľmi netypicke. Tam ta inflačna potvora až tak vyrazne nepracuje v tvoj prospech🙂
@hellwant kupovali sme cash. Hypo brali neskôr na zveľadenie.
Na takú vysokú sumu hypotéky by boli aj vysoké úroky, 3-4% z takej sumy je dosť veľa.
A dá sa využiť aj to poistné pre rôzne prípady, ale to by zase boli ďalšie dosť veľké sumy.

@anonym_autor Dostala si tu zopar dost absurdnych rad od ludi, ktori ocividne neziju tvoj standard. Moja hypo je sice nizsia ale partner akurat riesi hypo v totoznej vyske a byt pre seba, nie je nijaky milionar, ma trochu lepsie plateny job a zvladat sa to da uplne v pohode pokial mas pravidelny prijem. Uistila by som sa, ze nehnutelnost je likvidna v pripade nutnosti predaja ale je dost pravdepodobne, ze o par rokov budes za toto rozhodnutie rada🙂