Ako zvýšiť bonitu pre hypotéku po rozvode?
Ahojte, potrebovala by som radu, lebo už som z toho naozaj zúfalá.
Som po rozvode, zatiaľ ešte bývam s exmanželom, ktorý ma má vyplatiť z domu. Chcem si kúpiť byt, ale narážam na problém s hypotékou.
Môj čistý príjem je približne 1 100 € (mínus stravné okolo 100 €). Popri tom mám ešte asi 250 € mesačne bokom, ale tie nie sú oficiálne. Banka mi preto vie dať hypotéku len približne 65 000 €, pričom by som potrebovala aspoň 80 000 €.
Ďalší problém je, že byt bude dokončený až v máji 2027. Dovtedy budem musieť ísť do podnájmu, kde nájom vychádza okolo 500 € mesačne.
Máte niekto skúsenosť, ako sa dá legálne zvýšiť bonita? Pomohla vám živnosť popri zamestnaní, druhý oficiálny príjem alebo niečo iné? Alebo existuje nejaké riešenie, na ktoré som nemyslela?
Prosím len o rady od ľudí, ktorí si niečím podobným prešli. Ďakujem.
@anonym_autor Pomáha, keď je hodnota nehnuteľnosti oveľa väčšia než poskytnutý úver. Napr. v mojom prípade sme brali 33k € pôžičku a ručíme za to domom a pozemkami v hodnote 160k.
@anonym_autor Pomáha, keď je hodnota nehnuteľnosti oveľa väčšia než poskytnutý úver. Napr. v mojom prípade sme brali 33k € pôžičku a ručíme za to domom a pozemkami v hodnote 160k.
@thirstymonk tak byt bude stat 195 tisic, vlastne zdroje 115. Lenze mne nevychadza ten zvysok
Druhý oficiálny príjem je fajn cesta. Nemôžeš do mája 2027 bývať napr. u rodičov? Aby ti odpadol nájom
@anonym_29a54d viem, ale budem dochadzat dalej do prace… a na ten oficialny prijem(keby mi to len naoko zyvsili) musim doplatit - cize aj 700-800 mesacne. A potrebujem ten vyssi prijem na pol roka
@anonym_29a54d viem, ale budem dochadzat dalej do prace… a na ten oficialny prijem(keby mi to len naoko zyvsili) musim doplatit - cize aj 700-800 mesacne. A potrebujem ten vyssi prijem na pol roka
@anonym_autor a co takto ten oficialny prijem z oficialnit normalne,zvysenim mzdy na zmluve,teda budes mat mzdu,z ktorej ti vynde plna suma.Ako inak ako zvysit prijem,by si si to predstavovala??
@anonym_autor alebo si najdi normalnu pracu s vyssim prijmom bez spekulacii.
Ako z coho to chces financovat, ked nemas dostatocny prijem? Tu neexistuje nic ako fiktivne navysenie prijmu a podobne nezmysly, ked ty peniaze navyse realne nemas. Jedine si kupit taku nehnutelnost, na ktoru Ti vyjdu tvoje prijmy a budes mat z coho zaplatit. Lebo tebe musi ostat aj na bezne fungovanie pocas mesiaca, platby, strava.
Z tak nizkeho prijmu nevyzijes.
@anonym_autor a co takto ten oficialny prijem z oficialnit normalne,zvysenim mzdy na zmluve,teda budes mat mzdu,z ktorej ti vynde plna suma.Ako inak ako zvysit prijem,by si si to predstavovala??
@anonym_9d9917 ved na zmluve to potrebujem
@anonym_autor alebo si najdi normalnu pracu s vyssim prijmom bez spekulacii.
@anonym_9d9917 menila som pracu, som junior. Postupne sa ucim, cize bude vyssia mzda , ale nie za pol roka.
Ako z coho to chces financovat, ked nemas dostatocny prijem? Tu neexistuje nic ako fiktivne navysenie prijmu a podobne nezmysly, ked ty peniaze navyse realne nemas. Jedine si kupit taku nehnutelnost, na ktoru Ti vyjdu tvoje prijmy a budes mat z coho zaplatit. Lebo tebe musi ostat aj na bezne fungovanie pocas mesiaca, platby, strava.
Z tak nizkeho prijmu nevyzijes.
@muchotrafka298 ono to robi na splatke 100€ cize to je v pohode. A spolu mam prijem 1380, lenze banka neberie do uvahy 100€ stravne a 250€ co mam na ruku. Takze to mam z coho platit. A v tomto byte budu naklady 100€, ziadne poplatky ani spravcovi co v inych bytoch. Takze to je vyhodna ponuka.
@muchotrafka298 ono to robi na splatke 100€ cize to je v pohode. A spolu mam prijem 1380, lenze banka neberie do uvahy 100€ stravne a 250€ co mam na ruku. Takze to mam z coho platit. A v tomto byte budu naklady 100€, ziadne poplatky ani spravcovi co v inych bytoch. Takze to je vyhodna ponuka.
@anonym_autor ziadny prijem co mas na ruku nikoho nezaujima, banku uz vobec nie. CIze sa rata len to, co mas na zmluve. A neviem ktory zamestnavatel, pokial to nie je tvoja firma, by bol ochotny falsovat pracovnu zmluvu alebo dekret o mzde.
To je aky byt, ked su kompletne naklady na byvanie tam 100 EUR? To ma fakt zaujima, kde su tak nizke naklady najom, elektrina, plyn, voda.
@anonym_autor kvoli tomuto som si vzala mensi byt aby mi to vyslo. Dali mi 85tis a to nezarabam ani tisicku v cistom. Len som mala trosku vyssie vlastne zdroje. Prijem aj tam posudzuju pol roka dozadu, jedina moxnost je na toho pol roka sa zamestnat este niekam oficialne. Ja som kupovala to na co som mala. So synom sa tlacime v dvojizbaku..
@anonym_autor tak dofinancovat to uverom a neskor to zlucit dokopy aj s hypo.Ale ak ti dali tak nizku hypo,no skus hlavne finan.poradcu.A uvidis,co ti poradi
1, byt kde neplatis spravcovi je podla mna flag... Uz len z principu, ze niekto sa musi starat o vymenu meracov (zakonne lehoty)... ked sa daco pokasle, tak kto to opravi... no ale ved ok
2, zivnost nie je cesta podla mna, lebo tam su teraz take masakralne "poplatky" (odvody), ze dovi dopo a este by si "bola v minuse"... takze bud vela nasetrit (ist k rodicom, dochadzat)... alebo najst lacnejsi byt...
Nehovoriac, ze ty budes splacat hypo az ked dostavaju byt v tom 2027 ci kedy... tak snad nebudes platit celu sumu naraz... najdi si dobreho financneho sprostredkovatela, nech sa na to pozrie (aby ta niekto nejak neodrbal)...
1, byt kde neplatis spravcovi je podla mna flag... Uz len z principu, ze niekto sa musi starat o vymenu meracov (zakonne lehoty)... ked sa daco pokasle, tak kto to opravi... no ale ved ok
2, zivnost nie je cesta podla mna, lebo tam su teraz take masakralne "poplatky" (odvody), ze dovi dopo a este by si "bola v minuse"... takze bud vela nasetrit (ist k rodicom, dochadzat)... alebo najst lacnejsi byt...
Nehovoriac, ze ty budes splacat hypo az ked dostavaju byt v tom 2027 ci kedy... tak snad nebudes platit celu sumu naraz... najdi si dobreho financneho sprostredkovatela, nech sa na to pozrie (aby ta niekto nejak neodrbal)...
@anonym_3666e6 je to bytovy dom, cize to si tam riesim sama. A je tam eletrina a voda. Cize preto tych 100€ mesacne.
@anonym_autor ziadny prijem co mas na ruku nikoho nezaujima, banku uz vobec nie. CIze sa rata len to, co mas na zmluve. A neviem ktory zamestnavatel, pokial to nie je tvoja firma, by bol ochotny falsovat pracovnu zmluvu alebo dekret o mzde.
To je aky byt, ked su kompletne naklady na byvanie tam 100 EUR? To ma fakt zaujima, kde su tak nizke naklady najom, elektrina, plyn, voda.
@muchotrafka298 ale ved ja
Viem ze ich to nezaujima.. bytovy dom. Elektrina, voda. Cize si tam vsetko sama riesim potom. Ma to
Cca 80m2
@anonym_3666e6 je to bytovy dom, cize to si tam riesim sama. A je tam eletrina a voda. Cize preto tych 100€ mesacne.
@anonym_autor bytovy dom je kazdy "panelak"... ak si myslela rodinny dom s bytmi... v kazdom pripade, ak je vas tam viac, tak vela stastia sa dohodnut, ak nieco bude potrebne... spravca nie je na paradu.
@muchotrafka298 ale ved ja
Viem ze ich to nezaujima.. bytovy dom. Elektrina, voda. Cize si tam vsetko sama riesim potom. Ma to
Cca 80m2
@anonym_autor prosim ta nezavadzaj. V ziadnom byte a uz vobec nie 80m2 nebudes mat naklady 100€/mes. Nikto tu z hrusky nepadol. Platis pausal za spolocne priestory- plati sa tam elektrina, vytahy, upratovanie, atd. A potom platis naklady na svoj byt- voda, plyn, elektrina, vykurovanie. Dokopy to urcite nie je stovka mesacne!
@anonym_autor vieš čo je bonita? Ty nepotrebuješ zvýšiť bonitu, ale príjem vhodný na výšku hypoteky, ktorú potrebuješ. Od bonity klienta sa nevyvíja výška ale iné parametre, aké sú rýchlosť schválenia hypoteky alebo hodnota úrokovej sadzby
@anonym_autor ty si spadla z jahody alebo odkiaľ? Správcovi nebudeš platiť? No moja, rataj náklady okolo 300€.
@anonym_autor ty si spadla z jahody alebo odkiaľ? Správcovi nebudeš platiť? No moja, rataj náklady okolo 300€.
@anonym_2577e2 to je dom rozdeleny na 4 byty. Ako keby 4 dom. Cize ziadne spolocne priestory, vytahy. Je tam len elektrina a voda. Elektricke podlhahove kurenie. Tak mimpovedali ze 100€ mesacne naklady na elektrinu a vodu. Takze som nespadla z jahody
@anonym_2577e2 to je dom rozdeleny na 4 byty. Ako keby 4 dom. Cize ziadne spolocne priestory, vytahy. Je tam len elektrina a voda. Elektricke podlhahove kurenie. Tak mimpovedali ze 100€ mesacne naklady na elektrinu a vodu. Takze som nespadla z jahody
@anonym_autor a ked bude treba menit strechu alebo co kolvek sa na to vsetci skladate z vlastneho vrecka.Kazda oprava,kazda kravina bude rozpocitana medzi 4 byty.
@anonym_autor to sú náklady na tvoju réžiu. A potom je ešte réžia na bytový dom. Budete chcieť kamery, náklady na spoločný priestor, a pod., poprípade fond opráv. A áno spadla si z jahody, keď im veríš. Ani samotné náklady nemôžu byt 100€. Vieš aká je elektrina drahá, keď s ňou kúriš a ohrievaš s ňou aj vodu?
@anonym_autor a skúseností mám vela. 3 novostavby som kupovala. Od začiatku bolo treba dávať do fondu opráv, aby sa tvorila rezerva. Chceli sme kamery, tak okolo 8000€ bolo treba hneď našetriť. To nemáš vôbec tak, že nové všetko tak nič netreba robiť. Áno, všetky vady idu cez reklamáciu. Ale veľa vád sa ukázalo až po 2 rokoch a opravy sme už museli hradiť my. Kotol na ohrev vody bude vo vašom vlastníctve? Lebo mália je aj tak, že ten patril externej firme, aj keď bol na našej streche a cenu si stanovovala tá firma. Čiže drahšie
@anonym_autor Ked ti je vela 500 eur najom, ako chces zvladat platit hypo a poplatky? Lebo neverim, ze to bude menej ako 500. Pytala by som zvysenie platu a oficialny bocny prijem. Nie kvoli hypoteke... ale kvoli realnym nakladom na zivot rozvedenej zeny...
@anonym_autor veruze si spadla z jahody. Ak s niekym zdielas spolocne priestory, tak sa podielas na ich financovani. Elektrinu pred vchodmi kto bude platit ? Opravy na dome kto bude platit? Moja mama zije v 4 rocnej novostavbe, 52m2 a mesacne naklady ma 240€ a to nema internet. Na jar opravovali na 2 stranach odkvapove rury a po znamosti a bez faktury zaplatili 680€. Si strasne naivna! Okrem toho, ani vo svojom byte nebudes mat 100€ naklady- elektricke vykurovanie je najdrahsia forma, ty okrem vykurovania budes na elektrinu ohrievat vodu, varit, prat. Absolutne nerealne, ze to bude stat do stovky. Pri vode platis aj stocne, pretoze bud platite za kanalizaciu, alebo za zumpu, ktoru vam budu chodit pravidelne vytahovat. Skutocne si spadla z jahody. Ak sa vojdes mesacne do 300€, budes rada.
@anonym_autor veruze si spadla z jahody. Ak s niekym zdielas spolocne priestory, tak sa podielas na ich financovani. Elektrinu pred vchodmi kto bude platit ? Opravy na dome kto bude platit? Moja mama zije v 4 rocnej novostavbe, 52m2 a mesacne naklady ma 240€ a to nema internet. Na jar opravovali na 2 stranach odkvapove rury a po znamosti a bez faktury zaplatili 680€. Si strasne naivna! Okrem toho, ani vo svojom byte nebudes mat 100€ naklady- elektricke vykurovanie je najdrahsia forma, ty okrem vykurovania budes na elektrinu ohrievat vodu, varit, prat. Absolutne nerealne, ze to bude stat do stovky. Pri vode platis aj stocne, pretoze bud platite za kanalizaciu, alebo za zumpu, ktoru vam budu chodit pravidelne vytahovat. Skutocne si spadla z jahody. Ak sa vojdes mesacne do 300€, budes rada.
@anonym_adfff1 a áno, to som zabudla ešte internet, tv a samozrejme poistenie nehnuteľnosti a bolo by fajn mať aj poistenie domácnosti
@anonym_autor To ma silno zaujima, aky byt nema spravcu ? Ako je tam rieseny fond oprav, revizie, opravy, upratovanie ? Kolko bytov je v tom objekte ? Co budete robit, ked praskne stupacka alebo zacne zatekat strecha ?
@anonym_autor To ma silno zaujima, aky byt nema spravcu ? Ako je tam rieseny fond oprav, revizie, opravy, upratovanie ? Kolko bytov je v tom objekte ? Co budete robit, ked praskne stupacka alebo zacne zatekat strecha ?
@patrike veď píše, rod. dom rozdelený na 4 samostatné jednotky.
Suma 100 eur je odhad developera, reálna mes. platba bude vyššia. Ale k veci - mám jeden prípad z okolia, ale potrebuješ vstupnú investíciu. Chalan zamestnal kamošovu manželku na TPP, popri jej práci. Dal jej požadovaný príjem na zmluvu. Pol roka bola takto zamestnaná, ale vždy mu vrátila späť vyplatenú mzdu, plus odvody a stravné = teda sumu celkových nákladov na ňu =celková cena práce. Takto bola pol roka. Ale ona mala manžela, čiže nebola na hypo sama. Tu by som veľmi zvážila, či to chceš risknúť.

Druhý oficiálny príjem je fajn cesta. Nemôžeš do mája 2027 bývať napr. u rodičov? Aby ti odpadol nájom