Ako zvýšiť bonitu pre hypotéku po rozvode?
Ahojte, potrebovala by som radu, lebo už som z toho naozaj zúfalá.
Som po rozvode, zatiaľ ešte bývam s exmanželom, ktorý ma má vyplatiť z domu. Chcem si kúpiť byt, ale narážam na problém s hypotékou.
Môj čistý príjem je približne 1 100 € (mínus stravné okolo 100 €). Popri tom mám ešte asi 250 € mesačne bokom, ale tie nie sú oficiálne. Banka mi preto vie dať hypotéku len približne 65 000 €, pričom by som potrebovala aspoň 80 000 €.
Ďalší problém je, že byt bude dokončený až v máji 2027. Dovtedy budem musieť ísť do podnájmu, kde nájom vychádza okolo 500 € mesačne.
Máte niekto skúsenosť, ako sa dá legálne zvýšiť bonita? Pomohla vám živnosť popri zamestnaní, druhý oficiálny príjem alebo niečo iné? Alebo existuje nejaké riešenie, na ktoré som nemyslela?
Prosím len o rady od ľudí, ktorí si niečím podobným prešli. Ďakujem.
@anonym_2577e2 to je dom rozdeleny na 4 byty. Ako keby 4 dom. Cize ziadne spolocne priestory, vytahy. Je tam len elektrina a voda. Elektricke podlhahove kurenie. Tak mimpovedali ze 100€ mesacne naklady na elektrinu a vodu. Takze som nespadla z jahody
@anonym_autor Na prve pocutie super, po par rokoch, ked sa ukaze potreba nejakych oprav to bude loteria, na akych susedov natrafis. Priklad : nieco si horni upravia v kupelni a zacne ti zatekat cez strop. U nich vsetko ok, ked budu hajzli, poslu ta kamsi a mozes sa roky sudit. To iste strecha, zacne zatekat, spodni odmietnu platit. Zle urobena elektrika sa pokazi, mozes mrznut, podlahovka ti nepojde a ostatni odmietnu platit opravu spolocneho kabla, lebo im kurenie ide.
Rutis sa do mega problemu ...
@thirstymonk tak byt bude stat 195 tisic, vlastne zdroje 115. Lenze mne nevychadza ten zvysok
@anonym_autor radsej si kup byt na aky mas,aj ked nebude novostavba,alebo v povodnom stave,tak prerobis si byt podla svojich predstav.Nemusis potom spekulovat.
Nezer developerovi reci o nakladoch 100 eur / mesiac, to ta oblbuje. Nerealne.
Hadaj preco ma bezna bytovka fond oprav ? Tusis, ake sumy tam idu podla m2 ? Nizka sadzba je 50 centov za m2, bezna aj 1 euro / m2.
Bez fondu oprav sa priprav na prekvapenia ako nutnost vycalovat niekolko stoviek az tisicov okamzite na nejaku havarijnu opravu. Staci nutnost vysekat odpadovu ruru, to bude par tisic ...
@anonym_autor len zvyseny prijem ti pomoze,nic viac.
@anonym_autor A sme doma, holobyt za 185 000, k tomu rataj na dokoncenie dalsich aspon 25 000. Mas ich ? Opakujem asi 3x, absencia spravcu je velke minus, nie plus. Spravca berie okolo 10 eur / byt / mesiac, co je jeden obed za gastrace. Ak nebudete tvorit fond oprav, rutite sa do problemu. Este sa ti moze stat, ze zvysne tri byty kupia nejaki kamosi / rodina a pri hlasovani ti oznamia : daj sem 5000 do 14 dni na opravy.
Z coho ten holobyt zariadis??? Z nicoho? To si priprav dalsie desattisice, kym veci zariadis. Len kolko dnes stoji kuchynska linka, nabytok, tam treba vsetko dat. Lebo standard nie je kuchynska linka. Ilustracne foto zo spravenych bytov, to je na co komu? Aky je realny stav bytu ako vyzera v inzerate ani nie je. Takze to bude stat ovela viacej, ako tam je pisane. Kup si byt, na aky mas financie a ked na tento nemas, hladaj mensi.
Ako tam asi budete riesit pripadne opravy? Kedze nemate spravcu, kto sa bude o dom starat? Niekto z vas? A robit tam servisy, udrzby, opravy, upratovanie, vonkajsie veci ako odhadzovanie snehu a pod.
@anonym_autor ale veď na neho nemáš
Z coho ten holobyt zariadis??? Z nicoho? To si priprav dalsie desattisice, kym veci zariadis. Len kolko dnes stoji kuchynska linka, nabytok, tam treba vsetko dat. Lebo standard nie je kuchynska linka. Ilustracne foto zo spravenych bytov, to je na co komu? Aky je realny stav bytu ako vyzera v inzerate ani nie je. Takze to bude stat ovela viacej, ako tam je pisane. Kup si byt, na aky mas financie a ked na tento nemas, hladaj mensi.
Ako tam asi budete riesit pripadne opravy? Kedze nemate spravcu, kto sa bude o dom starat? Niekto z vas? A robit tam servisy, udrzby, opravy, upratovanie, vonkajsie veci ako odhadzovanie snehu a pod.
@muchotrafka298 195 v standarde
@anonym_autor vies co zahrna vacsinou standard? Sanitu v kupelni, obklady, podlahy a dvere vyber z katalogu developera. Ak chces nieco ine, tak doplacas.
@anonym_autor v štandarde nemáš kuchynskú linku
Pozri zvys si prijem,aby ti hypo na kupu vysla.2plotenku,hrnce a taniere kupis hadam aj s vyplaty,staci madrac,dalsi mesiac,a kuchynsku linku o par mesiacov,co si nasporis.
O rok,po vyuctovani elektriny ho budes predavat a kupovat lacnejsi,bez ele.vykurovania.
Inac my ideme kurit tepelnym cerpadlom a zalohy na elektrinu som dala pre istotu 160eur,ale realitu uvidime o rok.To len pre predstavu.
Pozri zvys si prijem,aby ti hypo na kupu vysla.2plotenku,hrnce a taniere kupis hadam aj s vyplaty,staci madrac,dalsi mesiac,a kuchynsku linku o par mesiacov,co si nasporis.
@anonym_9d9917 Z jej platu si pri splacani hypo nenaspori na linku.
Aj ohrievanie bojleru nieco stoji,mali sme elektricky,obrovsky zrut elektriny.
@anonym_9d9917 Z jej platu si pri splacani hypo nenaspori na linku.
@patrike to my vieme,ale ona to netusi,preto som jej to tak rozpisala.Ze o niekolko mesiacov.
O rok,po vyuctovani elektriny ho budes predavat a kupovat lacnejsi,bez ele.vykurovania.
Inac my ideme kurit tepelnym cerpadlom a zalohy na elektrinu som dala pre istotu 160eur,ale realitu uvidime o rok.To len pre predstavu.
@anonym_9d9917 Tam je dalsia pasca : sice cele to je zateplene 20 cm polysom, ale nik neriesi prestup tepla z prizemia na poschodie. Ak kupi ten horny byt, spali menej elektriny ako v dolnom a zacnu zvady, kto na koho doplaca. Developer setri zjavne na vsetkom a naklady prenasa na buducich majitelov.
Usetril na :
- plyne, nemusel tahat
- rozvodoch kurenia a radiatoroch, zalial kable do podlahy a vybavene, dalsia vec, ked je to odflaknute, tak po 2 rokoch sekanie dlazby, betonu a hladanie poruchy
- dal tam na prevadzku to najdrahsie, cize priamy prevod elektrina > teplo, namiesto tepelneho cerpadla s COP = 4
Aj ohrievanie bojleru nieco stoji,mali sme elektricky,obrovsky zrut elektriny.
@anonym_9d9917 Velmi mudra poznamka, to som uplne zabudol, ze tam, kde sa kuri podlahovo elektricky, bude na 100% aj bojler a to je najdrahsi mozny ohrev.
@anonym_autor a kde tu je tých 100 eur písané?
@anonym_autor a kde tu je tých 100 eur písané?
@anonym_88ae7b Nikde, ale tych 100, co jej povedali ustne, bude za elektriku a vodu mesacne, elektrika z toho bude tak odhadom 90 ...
@anonym_88ae7b Nikde, ale tych 100, co jej povedali ustne, bude za elektriku a vodu mesacne, elektrika z toho bude tak odhadom 90 ...
@patrike pri komplet vykurovani, ohreve vody, vareni bude elektrina daleko viac ako 90€ mesacne.
@anonym_autor vies co zahrna vacsinou standard? Sanitu v kupelni, obklady, podlahy a dvere vyber z katalogu developera. Ak chces nieco ine, tak doplacas.
@muchotrafka298 hej viem, lenze ja vsetko ostatne mam. Jedine kuchynsku linku nie
@anonym_autor dat 200 tisic za byt na valale... prosim ta, to si sa s takou vyhodnou kupou s niekym radila, ci to mas z vlastnej hlavy? Zena, po roku odtial budes utekat s nedoplatkom na elektrine vo vyske tvojho mesacneho platu. V klasickom panelaku mas z dvoch stran susedov a z tretej strany spolocne priestory, usetris na kureni, pretoze je byt kvazi izolovany. V tomto byte mas suseda len z jednej strany a z troch stran nic, mas predstavu, kolko das za elektrinu na vykurovanie? Nehnevaj sa, ale si ucebnicovy priklad financnej negramotnosti. Nemas cash, nemas prijem na hypo, ale dupkas nozickami, lebo chces novostavbu. Ak ti nejakym zazrakom schvalia hypo, z coho to cele chces platit a z coho budes zit? Pojdes na doraz do eura z mesiaca na mesiac, len aby si byvala v novostavbe? Nemas stipku zdtaveho rozumu.
@anonym_autor dat 200 tisic za byt na valale... prosim ta, to si sa s takou vyhodnou kupou s niekym radila, ci to mas z vlastnej hlavy? Zena, po roku odtial budes utekat s nedoplatkom na elektrine vo vyske tvojho mesacneho platu. V klasickom panelaku mas z dvoch stran susedov a z tretej strany spolocne priestory, usetris na kureni, pretoze je byt kvazi izolovany. V tomto byte mas suseda len z jednej strany a z troch stran nic, mas predstavu, kolko das za elektrinu na vykurovanie? Nehnevaj sa, ale si ucebnicovy priklad financnej negramotnosti. Nemas cash, nemas prijem na hypo, ale dupkas nozickami, lebo chces novostavbu. Ak ti nejakym zazrakom schvalia hypo, z coho to cele chces platit a z coho budes zit? Pojdes na doraz do eura z mesiaca na mesiac, len aby si byvala v novostavbe? Nemas stipku zdtaveho rozumu.
@anonym_adfff1 Dakujem za nazor. Ver mi, ze nad tym rozmyslam naozaj dlho a snazim sa najst riesenie, ktore si mozem dovolit. V okoli Nitry su dnes ceny velmi vysoko, za 1-izbovy byt das casto okolo 160 000 € a parkovacie miesto byva este za priplatok. Ja sa po rozvode stahujem z domu do bytu, takze uz to je pre mna velky kompromis. Navyse budem mat pracu ovela blizsie, takze usetrim cas aj peniaze na dochadzani. Ak mas nejaky konkretny navrh v mojom rozpocte, rada si ho precitam.
@anonym_adfff1 Dakujem za nazor. Ver mi, ze nad tym rozmyslam naozaj dlho a snazim sa najst riesenie, ktore si mozem dovolit. V okoli Nitry su dnes ceny velmi vysoko, za 1-izbovy byt das casto okolo 160 000 € a parkovacie miesto byva este za priplatok. Ja sa po rozvode stahujem z domu do bytu, takze uz to je pre mna velky kompromis. Navyse budem mat pracu ovela blizsie, takze usetrim cas aj peniaze na dochadzani. Ak mas nejaky konkretny navrh v mojom rozpocte, rada si ho precitam.
@anonym_autor zbezne som si pozrela ponuku bytov na stranke nehnutelnosti a bazosi a za 160 tisic su v nitre 2izbaky. 1 izbaky su od 115-140 tisic. Budeme hadat, ci zavadzas ty alebo spominane portaly? Alebo silou-mocou potrebujes ist do novostavby aj v nitre? Si velmi nerozumna. V dnesnych neistych casoch viac ako kedykolvek v minulosti je nevyhnutne tvorit financnu rezervu. Z tvojho prijmu pri takej hypoteke, aku chces budes zit z vyplaty do vyplaty. Velmi nerozumne. Mas slusnu hotovost, byt tebou, kupim si 2 izbak do max. 160 tisic, aby ma splatka hypoteky nezruinovala a dokazala som kazdy mesiac nieco usetrit.
Pises, ze ta ma exmanzel vyplatit z domu. K akemu terminu? Aby si neostala nahodou bez penazi, ze Ta nevyplati ihned alebo v dohladnej dobe a ty nebudes mat z coho zaplatit za drahy byt.

1, dobre zvaz tento byt.rozloha je fajn, ale iba 4byty - vysoke naklady pri opravach
2, urcite si najdi financneho, ktory to hodi do viacerych bank
3, zvysit prijem:
A) zvysit mzdu
B) dalsi prijem formou szco
C) dalsi pracovny pomer
D) prijem z licencnej zmluvy
E) prijem z prenajmu nehnutelnosti, kde si majitelkou
F) dofinancovat spotrebnym úverom