icon

Akú sumu peňazí by ste potrebovali na nový začiatok?

30. jún 2022

Milé mamičky,zaujíma ma váš názor.Akú sumu peňazí by ste potrebovali v dnešnéj dobe keď chcete začať nový život? Keď byt na prenájom bude v cene 550-650€,moja mesačná výplata 600-700€.Cez víkendy privyrobenie ako podkladníčka v potravinách,mesačne zárobok 100-150€.Od ex priateĺa budem mať najnižšie alimenty to viem určite.Niečo mám už našetrené ale v dnešnéj situácii keď ide všetko hore sa obávam či nás uživím.Rodinu do mojich problémov zaťahovať nechcem,chcem byť sebestačná.Partnerský život je dlhé roky už neznesiteĺný! Vnútorne cítim že ešte pár rokov s nim a začnem mať zdravotné problémy.Povedala som si že radšej budem o chlebe a mať pokoj ako takýto život čo žijem.Niekoĺko rokov už šetrím ale po malých čiastach,deti boli malé.Rozmýšĺam cez víkendy mať druhú prácu.Čo mi z toho že moja domácnosť je tip top uprataná,navarené,napečené,o deti max.postarané keď súrne potrebujem viac peňazí.Dobre uvažujem keď potrebujem mať našetrené aspon 5000€ na začiatok? Veď hocičo sa môže stať,napr.dlhá pn,alebo sa pokazí pračka,proste hocičo. Alebo by ste odišli aj menšou sumou? Kamaratka mi radí zobrať si pôžičku a odísť hneď,ja s požičiavaním peňazí nie som stotožnená.

luccija
30. jún 2022

Kolko maju deti?neoplati sa Ti chodit cez, vikend do prace, ked aj tak usetris malo.Treba sa venovat detom.To Ti nepomoze.. priatel Ti dava nejake peniaze?pozicku urcite neber.Ak by si od neho odisla deti kde budu, ked budes brigadovat?
Co si vyucena v com si pracovala?mozno si sikovna cukrarka, sitie opravy ci nieco ine...musis si najst lepsiu pracu.Azylovy dom, obecny byt neorichadza do uvahy?
Tym, ze muz Ti da minimalne vyzivne to nemusi byt pravda.Dari sa mu v praci, ved podava danove ma prijem...podla mna Ta zastrasuje

tomas115
30. jún 2022

Nemas sancu s tvojim prijmom utiahnut prenajom a taktiez maloktory prenajimatel chce prenajat byt matke s 2 detmi. Prepac, ale deti nedeti, kup si vlastnu garzonku s balkonom na uver. Budes mat naklady mensie a budes mat vlastne byvanie. Poschodova postel, 1 stolik a na gauci budes spat Ty. A minimalne vyzivne nedostanes, sudca tiez nie je slepy ked vidi ze ex ma firmu s x autami tak urcite nebudes mat minimalne vyzivne. Sudcovia su na taketo typy otcov, ktori zatajuju svoje prijmy extremne alergicki.

solange7
30. jún 2022

A este jedna vec ked si sa ohradila na to setrenie v podnajme... Tie kruzky a vylety budu stale. Takze sa ti kazdy mesiac z tvojej rezervy bude ukrajovat az kym nebudes mat 0? Alebo ako si teda predstavujes to fungovanie. Ziadna suma ti nezaruci pad na hubu ak ti nevychadzaju prijmy a vydavky.

kvetinka75
30. jún 2022

@tomas115 vieš si predstaviť dospelú ženu + 2 deti v garzonke? musíš mať kuch. linku, stôl na jedenie, priestor na spanie, stôl na písanie úloh, PC - v dnešnej dobe nevyhnutnosť, úložný priestor na oblečenie, školské veci a pod. Garzonka nie je 1-izbák. Podľa mňa nereálne z dlhodobého hľadiska

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
liljana
30. jún 2022

Zvladnut sa da vsetko. Mas 40 rokov a urobila si vela chyb. Stazujes sa na svojich priatelov, ale nasla si si ich a vybrala sama. Mohla si si zvysovat vzdelanie, ale sa ti asi nechcelo. Da sa pracovat, zarobit, neskor mat deti. Zobrat potom menej narocnu pracu a byt aj gazdinka aj mama. Nikto ti nedrzal zbran pri hlave, ze si musela robit vsetko tak, ako si robila. Ak zacnes hladat vinnika za svoj zivot a chyby v inych a nezacnes u seba, o par rokov budes mat 50-60r, bues sama, lebo aj hovoris, ze ich mas po krk a budes v rovnakej situacii ako dnes. Akurat nebudes mat nikoho, na koho hodit svoje chyby.
Byt si si mala kupit v 20-25tke. Ano, s nizkym prijmom a 20 rokmi do dochodku ti banka hypo neda.
Ale svetko sa da riesit. Kym je clovek zdravy, ma dve zdrave ruky a dovod preco zit.

autor
Autor odpoveď zmazal
kvetinka75
30. jún 2022

podľa mňa máš 2 možnosti - buď si nájdeš lepšiu prácu a požiadaš aj rodinu o pomoc a kúpiš si aspoň 1 izbák na hypo alebo to budeš ysnášať dalej. Kým ťa on nevyhodí

ziarifka
30. jún 2022

Vezmi si čím skôr garsónku na hypotéku, ako ti radi vyššie. Splácať ju môžeš už teraz, keď žiješ s partnerom, nemusíš sa hneď sťahovať. Súkromie teoreticky nepotrebuješ, pokiaľ si domov nebudeš vodiť iného muža. Ja osobne som bola najšťastnejšia na internáte, kde nás bolo na izbe 5. Mali sme krásne vzťahy, naučili sme sa tolerancie. Také spoločné stiesnené bývanie vás ako rodinu môže veľmi upevniť, obzvlášť ked ty budeš konečne preč od zlého partnera, vydýchneš si a budeš spokojná mamka.

liljana
30. jún 2022

Toto odkladanie kupy vlastneho bytu na 40tku a neskor ma za nasledok neustaly rast cien nehnutelnosti a zmensujuci sa zvysny cas na splacanie hypoteky do dochodku. Lebo vela zien aj so slusnym platom si povie, nastahujem sa k niekomu s bytom, nebudem tiesit svoje byvanie. Plat rozhadzem, budem si uzivat. Alebo budem doma s detmi zbytocne dlho. Ked vztah skonci, nemaju kam ist.

autor
Autor odpoveď zmazal
etelka85
30. jún 2022

Kľudne môžeš odísť aj teraz. Môžeš podať žalobu na určenie výživného- bez toho aby ste boli rozvedeni. Životná úroveň partnera sa nedokazuje len na základe príjmov ale aj na základe výdavkov (skús odkladať blocky, zapisovať jeho výdavky). A áno teoreticky môžeš ísť aj do nájmu, čo si dáš do nákladov, tým pádom vieš mat vyššie výživné…

kvetinka75
30. jún 2022

choď sa spýtať do banky. Každá má iné kritériá. Susede v jednej banke neschválili hypotéku a v druhej to prešlo.

solange7
30. jún 2022

Povedia ti to v banke.

martinka13
30. jún 2022

A čo si skúsiť nájsť lepšie platenú prácu, kým odídeš. Tie sumy Tvojho príjmu sú veľmi nízke, oproti nákladom s deťmi. Jednoznačne treba najprv zabezpečiť vyšší mesačný príjem, kým odídeš. Skús teraz aj Ty popracovať na svojej kariére. Keď ste v spoločnej domácnosti, aj on sa predsa musí o deti starať. A ak nie, nech to zabezpečí inak, aby si mohla chodiť aj Ty do práce. Nenechaj sa už využívať.

janettdamian
30. jún 2022

Zisti si cenu nehnuteľnosti, opýtaj sa v banke či máš nárok na hypo, aké budú splátky atď. Nerozumiem prečo nepočítaš s výživným na deti. Prečo by malo byť malé? Píšeš že budoval firmu, kariéru... že klamal na daniach, zatajoval príjmy... jeho chyba. Toho sa treba chytiť ak bude vyskakovať ohľadom výživného.

autor
Autor odpoveď zmazal
kvetinka75
30. jún 2022

a kde bývaš? možno by bolo dobré zvážiť aj inú lokalitu kde nájdeš lepšiu prácu

zojazoja
30. jún 2022

@ziarifka to som zvedava kto da hypoteku 40tnicke, s takym platom, s dvoma nezaopatrenymi detmi, plus ine naklady na zivobytie, zrejme v meste, kde garzonka nestoji pod 80 tisic, co usudzujem z toho, ze prenájmy pisala 500, 600 eur.. A ešte k tomu bez nasetrenej hotovosti

maialeo
Autor odpoveď zmazal
amelie2017
30. jún 2022

A keby si si namiesto brigady radsej zvysila kvalifikaciu? Skor si podla mna urobis skolu externe alebo nejaky dobry kurz, ako usetris zo 100 eur, co zarobis na brigade. To je ozaj strata casu, ktory sa mozes radsej venovat detom alebo studiu. Sama matska s 2 detmi potrebuje mat vyssi prijem, nie 5 malo platenych prac. A ako uz bolo spomenute, na tvojho partnera si posvietia, ak uvidia, aky ma zivotny styl a ake zisky vykazuje oficialne. Sudcovia nie su tak blbi. Minimalne vyzivne sa uz ozaj dava len v naozaj dokazatelnych pripadoch, kedy je otec v dlhodobych problemoch ako invalidita, zle socialne prostredie a pod. Ale chlapovi po 40, ktory ma vlastnu firmu urcite nedaju na 2 skolopovinne deti platit 30€. Ale aj keby mu dali 200 na kazde dieta, s tymi peniazmi radsej nerataj, ber ich ako bonus. Lebo nemusia chodit kazdy mesiac.

zojazoja
30. jún 2022

a kam chces odist? za čo? nemas prachy? pod most?. nechas tomu priatelovi decka? mimochodom, z ktoreho mesta si? ta cena najmu 550-650 je za aky byt? 3-izbak?alebo?

ziarifka
30. jún 2022

Neviem, aký máš prístup k jeho peniazom. Mohla by si skúsiť zabezpečiť deti na ďalší rok už teraz. Kúpiť im oblečenie dopredu, zošity, topánky, darčeky na vianoce a narodeniny, väčší bicykel, dve krabice sladkostí, ktoré majú rady (kúpiš, keď budú v akcii a môžete si to nosiť na výlety a do školy na desiatu), prípadne aj strukoviny, konzervy, ľubovoľné trvanlivé potraviny, ktoré bežne jete. Budeš mať obrovský psychicky kľud, že im nič chýbať nebude a že to zvládnete.

matabb73
30. jún 2022

Z tohto príjmu čo píšeš a pri tak vysokej sume podnájmu, by si to nedala. Výživné si žiadaj čo najvyššie, ak priateľ dobre zarába. Je jedno, že má oficiálny príjem nízky. Ak má vysokú životnú úroveň a vieš dokázať, že mina viac ako tvrdi, že zarobí, dajú mu vyššie výživné. Ja by som žiadala 200 Eur na každé dieťa. Podnájom sa nedá nájsť lacnejší? Inak, aj to môžeš zarátať do výdavkov na dieťa. Hypotéku nemáš šancu získať pri tvojom prijme. To ti tu radia blbo. Musela by si mať vyssi prijem a viac našetrené. Ja by som začala výživným. To môžeš žiadať už teraz. A potom uvidíš.

deti95060810
30. jún 2022

5000? to je smeť...najmä ak nemáš vlastnú strechu nad hlavou. Ešte pridaj jednu nulu k tej sume...
čo by ti pomohlo : solventný priateľ, výhra, dedičstvo, požiadať o pomoc najbližších - súrodencov, kamarátky, sesternice...

lilope
30. jún 2022

Napíš aspoň z akého mesta si aby ti ľudia vedeli poradiť či vôbec máš dostatok finančných prostriedkov na kúpu bytu v tvojom okolí. Je rozdiel či chceš so svojím príjmom žiadať o hypotekárny úver v hodnote 70 tisíc alebo 120 tisíc.
Mne bolo povedané, že si približnú max. výšku hypotéky, ktorú mi môžu ponúknuť vyrátam ako 12x8xčistý mesačný príjem, avšak bez zohľadnenia veku a detí - čo sú u teba negatívne faktory.
Všeobecne platí, že dávať peniaze do prenájmu je nerentabilné a výjde viac ako splátka hypotéky. Napr. ja platím hypotéku do 300 €, pričom podnájom u nás stojí min. 550 €, preto ti tu radia ísť do hypotéky. Ale nie každý spĺňa podmienky banky a nedostane ju.
Budem sa opakovať, ale s tvojimi príjmami a výdajmi za podnájom nevyžiješ a ak sa chceš osamostatniť, deťom musíš bohužiaľ vysvetliť, že školské výlety a kúpaliská, cukrárne a iné zážitky musíte obmedziť, keď nie je iná možnosť, výlety sa dajú urobiť aj zadarmo.
Neviem kde bývaš, ale uvažuj aj nad bytom na dedine v blízkosti mesta. Deti môžu chodiť do školy v obci, prípadne dochádzať do mesta. Byty sú tam lacnejšie ako v meste a aj obecné poplatky nižšie.

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
sabinka022
30. jún 2022

@autorka Ja ti poradit neviem,ale drzim ti palce. Az mi je uzko,ked si predstavim tvoju situaciu. Mozno fakt dat hrdost bokom a poprosit rodinu, nenic si zivot s debilom.