icon

Aký príjem je postačujúci pre štvorčlennú rodinu?

katuskamala1
29. apr 2022

Prosim vas o nazor/skusenost. AKY PRIJEM BY BOL PODLA VAS POSTACUJUCI PRE 4CLENNU RODINU? Aby nezila od vyplaty k vyplate ale zas aby ani nezila nadštandardne. Aby si mohla dovoliť mama ist raz mesacne napr na kozmetiku, deti mali 1 plateny kruzok, otec raz za mesiac vecer na pivo, sem tam spolocny obed a raz rocne dovolenka? Ratajme to tak, ze bez úveru (lebo toto je ozaj rozne u kazdeho, pricom ceny služieb su velmi podobne na celom slovensku)

katuskamala1
autor
30. apr 2022

@sandra49 vy mate hypoteku 1200ei mesacne?? No ty koky tak to je mega vela. My sme refinancovali a dostali sme sa nieco cez 400eur,nase mesacne ucty su cez 800eur a je to strašne vela,nic sa proste neda uz znizit..

katuskamala1
autor
30. apr 2022

@zmrzlinka2021 refinancovali sme uver teraz, mesacne cez 400e platime, nemyslim, ze je to niečo extra drahe, lebo je pravda ako pises, ze som na rodicaku. Mam sice 3.vys vzdelanie ale v hlupej oblasti vzhľadom na plat, takze realne to skor vidim na 800v cistom ak vobec.. Budem si hladat novu pracu. Uvidime. Mhd sa neda veru, manzel spojenie do prace nema, musel by 3x prestupovat a i tak by sa tam dostavil s viac ako 1h meskanim. Byvame na dedine. Takze 2 auta, i naklady teda vyssie ale toto sa poste neda znizit. Iné sme znizili asi všetko, telefony, internet, zrusili drahy krúžok, zmenili lacnejsie poistky, atd atd..

foxyfox
30. apr 2022

@katuskamala1 ja som to tiež tak pochopila ale ona myslela hypotéku a ďalšie veci čo menovala ďalej zrejme 🙂

egiginka
30. apr 2022

@katuskamala1 na zapade minimalne 2500 aj to je malo, tak 3000-3500 ak maju aj hypo... Je to hroza, ale zial je to fakt. Na vychode neviem, nezijem tam.

foxyfox
30. apr 2022

@egiginka ked teda píšeš tých 3000 tak ked si zoberieme že žena je predavačka a muž napr robotník v automobilke, to reálne dokážu tých 3000 zarobiť? Resp podobné zamestnania v nejakom korporate ako ibm, henkel? Bavíme sa o 3000 v čistom? Lebo 1500/osobu v čistom predstavuje vyše 2000 v hrubom a teraz vyvaľujem oči, že bežný človek toľko dostáva 🙄

louisviffon
30. apr 2022

Ty vole ženy to kde pracujete, že máte take príjmy? 😁 nepoznám nikoho v okolí, kde by mala rodina take príjmy. Na dôstojný život 3000-3500 či 4000€ to už je luxus život a nie dôstojný.
My sme 5clenna rodina, ja som 3,5 roka doma na striedačku MD a RD s dvoma deťmi. Manžel síce pekne zarobí cca do 3000€, neodtrhujeme si od úst, kúpime si všetko čo chceme, na nákup chodíme raz do mesiaca na jeden veľký, kúpim všetko na varenie na cely mesiac, okrem trvanlivych potravín a pečiva. Najstaršia cestuje busom do školy, muž autom do prace 40km tam a 40km naspäť. My sme za 3 roky dokázali ušetriť 50k!!! A to sme si aj vlastnú svadbu platili za ten čas, 2x krstiny, 1x prijímanie, zariaďovali detské a spálňu nanovo. Boli sme 2x na dovolenke v Tatrach (to je cenovo skoro ako pri mori, nie? 😁). A to si myslím, že sa ešte dokážem aj pekne rozhadzovať čo sa týka deti.
Hypotéku síce ešte nemáme, ale aj o nás čaká.
A to píšem čo sme všetko stihli za 3 roky od nuly, tak neviem ako ste prišli na take cifry na dôstojný život 😁
Ja keď sa vrátim do prace, tak budem hádať zarábať o cca 100-200€ viac než dostávam rodicak a prídavky na deti 😂

katarinkapetrik
30. apr 2022

Keď som si prečítala všetky odpovede normálne nechápem kde kto zarobí mesačne 2500-3000€, kks my sme 4 a pes, za chvíľu 5 a ani z ďaleka nemáme dokopy také peniaze a žijeme slušne, deťom nič nechýba... Keby mame 3000 € mesačne kokos šak to by bol luxus normálne....

terezia323
30. apr 2022

@katarinkapetrik
@louisviffon
@foxyfox tak keď som čítala, že niektoré platia hypotéky 1000 eur tak sa nie je čo čudovať. A že na Slovensku je chudoba 🤣

katarinkapetrik
30. apr 2022

@terezia323 chcela som to napísať ze ľudia plaču že nemajú peniaze a pritom plaču taky čo ich maju najviac tuším.....

terezia323
30. apr 2022

@katarinkapetrik presne ako píšeš a tu na koníku to vidno perfektne.

belindisita
30. apr 2022

@katarinkapetrik alebo skôr len preháňajú ;)
My máme do 3tis. bez hypo ale už pri 1500e sme si mohli dovoliť takmer všetko, čo sme chceli..

iveta7677
30. apr 2022

@abbey1 nikto nepodnika len tak pre nic za nic ale kvoli zisku. Urcite je to cele myslene inac. Urcite tych 70 eur mesacne nepredstavuje predsa zisk. To by nikto nerobil.

liv1
30. apr 2022

Co je pre jednu rodinu malo, je pre druhu vela a naopak. Je asi milion faktorov ktore to cele ovplyvnuju. Kde zije rodina vychod? Zapad? V meste? Na dedine? Maly byt? Velky byt? Ma rodina domaceho milacika? Chodia deti na kruzky? Na ake kruzky? Ma rodina auto/auta? Ma poistenia? Zivotne? Urazove? Setria? Maju nejake potravinove obmedzenia? Maju zdravotne problemy a vynakladaju financie aj na to? Pomahaju niekomu blizkemu? Platia detom cestovanie do skoly? Piju alkohol? Fajcia? Dopraju si kvalitne jedlo? Kupili nehnutelnost tam kde su drahe alebo aj nie a maju velku hypoteku? Investuju? Myslia na dochodok? A tak…

cecilia29
30. apr 2022

@katarinkapetrik presne. Ja tiež len cumim na MK ako sa dobre na SK žije 😁 a ako sa veselo míňa a kolo človek potrebuje k štandardu .

alex2018
30. apr 2022

@katuskamala1 ono by bolo dobre sa spytat v ktorom meste zijes a ci v dome alebo byte. Pretoze inac tu samozrejme budu hadky ako vzdy a zeny sa predbiehat ktora viac usetri a lepsie hospodari 🤦 Samozrejme sa neda porovnavat zivot v dome na dedine bez hypo, zdedeny s obrovskou zahradou a statkom kde mam sliepky a zvierata - cize nemusim kupovat zeleninu, ovocie, maso, vajicka atd. Ved len 10 vajec stoji od 2 eur a viac 🙈 To si vsetko ludia v meste, v panelaku musia kupit, takisto zavaraniny, kecupy. Potom samozrejme ze viem zit aj zo 700 Eur. Takisto treba rozlisovat ci zijem v Bratislave alebo Trebisove ci Snine. Tam budu naklady na byvanie asi dost ine...takisto sluzby.
Ak chceme konkretne, tak mame hypo 200 tis Eur na obycajny trojizbak v BA (splatka 795 Eur), plavecky kurz pre deti 140 eur na 8 lekcii, kozmeticka 50 eur (obycajne cistenie a farbenie obocia), cirkevna skolka 150eur mesacne so stravou lebo sa nedostalo dieta do statnej ( ak by sme hovorili o sukromnej tak je to 400-500 eur), kazda navsteva so synom na strojcek 20-30 eur, futbal v Slovane BA ani nebudem pisat a ine vydavky ktore na vychode asi take nebudu, tak potom by aj tych 2000 eur pre 4 bolo malo 🤷 A to nehovorim ak si chcete kupit nahodou dom v BA tak pod 400 tis ani nieje- cize hypo 1500?

hellwant
30. apr 2022

@alex2018 lenze zas v Trebisove a Snine ani tolko nezarobite ako v Blave, nevytrhavajte veci z kontextu.☝️

abbey1
30. apr 2022

@iveta7677 Ak sa nemýlim, ľudia pracujú, aby zaplatili svoje základné potreby, aby dopriali sebe i svojim blízkym. Čiže nechápem, prečo mne toto píšeš. Ak mám firmu, chcem, aby firma bola zisková, aby som i ja ako majiteľ či konateľ mal z nej profit a mohol si užiť život. Ak niekto 15 rokov ako pár funguje vo firme a má z nej 780 euro mesačne plus benzín, prepáč, že mi to príde nepochopiteľné či ako podvod na štát.

heleninamama
30. apr 2022

@alex2018 Presne tak. Rovnako ako tu odsudzujú vychvaľovanie, je nechápem toto dokazovanie si, z akého mála dokáže rodina vyžiť a tváriť sa, že to je ok a majú všetko. Ceny všetkého sú vysoké, súhlasím, že človek nemusí rozhadzovať na hlúposti, ale nemal by ani šetriť na všetkom. Za mňa je ideál - 1000 eur/osoba/mesačne. 4-5 členná rodina zákonite potrebuje aj väčšie bývanie, aj poplatky má vyššie, deti rastú a sú tiež veľkou položkou v rodinnom rozpočte, ak z nich chce človek niečo vychovať. A občas si treba bez výčitiek kúpiť aj niečo pre radosť.

katuskamala1
autor
30. apr 2022

@hellwant no presne toto si ludia z Ba neuvedomujú, ze sice su sluzby ako kadernicka, kozmeticka, jasle atd lacnejsie, ale platy vyyyrazne slabsie. Benzin, potraviny su vsade rovnake...

abbey1
30. apr 2022

Mňa zasa udivuje, ako málo ľuďom stačí a tvrdia, že im nič nechýba. Potom sa nečudujme, že naše platy sa ani len nepribližujú platom v západnej Európe. Veď keď sú ľudia tvrdia, že im to stačí, nič viac nepotrebujú. Mňa by zaujímalo i taká maličkosť, koľko ich stojí len obyčajný zubár, dentálna hygiena, prípadne okuliare. Ja chápem, že človek naozaj vyžije z minima, aké tvrdiť, že mu naozaj viac netreba, to mi je také zvláštne.

sono2
30. apr 2022

@katuskamala1 3000 tisíc

alex2018
30. apr 2022

@katuskamala1 ale otazka nebola o platoch ale o tom z akej sumy sa da vyzit. Tak darmo sa pytate ludi na zapade alebo konkretne v Bratislave ked zijete na vyvhode - ci nie? A ked sme pri tych platoch aj o tom sa da polemizovat lebo zalezi kde pracujete- ci statna sprava, ucitelka, predavacka alebo v nadnarodnych korporatoch. V statnej sprave/ zdravotnictve asi velke rozdiely nebudu, nie?

alex2018
30. apr 2022

@hellwant otazka nieje o plate ale o tom z kolko penazi viem vyzit. A to sa lisi napriec Slovenskom

lenkaaa25
30. apr 2022

@katren nechápem, čo je natom také divné. Ja za mesiac neminiem na seba ani euro, ak nerátam stravu. Sme 4-členná rodina a neviem teda, či minieme 500€ na stravu🤔 Myslím, že nie. My máme 1500€ príjem a v pohode tiež zatiaľ vyžijeme 🙏🍀

sono2
30. apr 2022

@alex2018 tak pri hypo 200 tisíc zárobok minimálne 3500/4 tisíc
Nereálne platiť roky 800 e a zarobiť 2 tisíc

alex2018
30. apr 2022

@sono2 asi tak...cize preto si treba najprv ujasnit kde zijem

hellwant
30. apr 2022

@foxyfox ja po 16 rokoch v automobilke priemerne v čistom cca 1375 € za 2021po odčítani cesty do prace a obedov v praci, ciže ak by bola manzelka predavačka, musela by zarobit 1625 v čistom na 3000€......ak nájdem taký obchod, hneď pojdem za predavača😉

hellwant
30. apr 2022

@alex2018 ale plat to ovplyvnuje, pre pana krala, zapojte logiku- logicky ak napisete vo vasom komente, ze v Trebisove je to ine, no nie je, lebo za nizsie ceny domov a sluzieb zarobite menej v tej oblasti.
Ci vy zijete bez platov, ked tvrdite, ze v otazke sa platy nespominaju?

hellwant
30. apr 2022

@alex2018 a ďalšia vec, asi tažko 100 % Snincanov a Trebisovcanov su IT čkari z domu pracujuci, ci miestni uspesní podnikatelia

alex2018
30. apr 2022

@hellwant isteze nie 100% ale su aj taki a momentalne je ich aj celkom dost. Vo vacsine korporatov tu v BA robia ludia uz druhy rok z domu co znamena ze dochadzajuci sli naspat k rodine a robia z domu mimo BA