Asi nevieme hospodáriť
Muž zarobí 1600€ v čistom, ja mám RP 380€ plus prídavky. Sme v podnájme, lebo hypo nám nedajú. (neriešte prečo). Všetko ide hore, aj nám nájom.
Príjem dokopy 2000€
Vydavky
600€ nájom
180€ výživné bývalej
40€ poistka
80€ mobily
20€ internet
60€ tankovanie
600€ strava (v tom je aj strava v práci)
100€ plienky a mlieko
Zostáva nám minimum, niekedy som odložil a teraz sa nedá, to čo zvýši, vždy niečo vypadne, teraz som musel meniť výfuk na aute, 160€, treba mi svetlá, no nezvýši sa nič. A kde to ešte zážitky, výlety. Ako to máte vy? Viem, že dokážete odložiť aj 300€ niektorí, no asi nemáte také výdavky. A nájom asi tiež nie. 🙄
Tiez sa mi to zda dost nepomer, ze vy miniete doma tolki na stravu to, co on sam. Asi toto by som sa snazila nejak upravit a znizit tieto naklady. Neverim tomu, ze by sa nevedel prestravovat aj za menej. Nech si viacej vari alebo nosi jedlo z domu, nez beha po restauraciach.
@cocolino234 So stredoskolakom mas najvyssie vydavky. Urcite vyssie, nez s dietstom do 3 ci 6 rokov..
@1angelika áno s energiami. Platili sme 350€ dokopy, no tak nám zvýšil odkedy všetko išlo hore a nikde nie je nič lacnejšie.
600 eur na stravu vôbec nie je nereálne.. my si platíme s mužom obedy v robote a denne je to 15-20 Eur na pár.. muž nemá stravovanie v práci a do toho nemajú vybavenú kuchynku, resp. pre 20 ľudí sú tam dva príbory a dve stoličky.. čiže kuchynka len na kávu.. ja si občas beriem domáci obed.. do toho každý týždeň v priemere 50 Eur necháme v potravinách, takže tiež minieme na stravu v priemere 500 Eur a to sme zatiaľ dvaja
@petamich no práveže je kamionista a chodí väčšinou mimo eu, málokedy je v eú.
kamionista zarobí len 1600 €? sa mi nechce veriť, ja mám známych, čo behajú na kamióne a pod 2000 nemajú
@1angelika moja dcéra stredoškoláčka chodí domov 15:30 neviem kedy by brigádovala.Cez víkend chcem nech máme svoj program či oddych.a, keď už koľko by zarobila za víkend?precestuje, jedlo a prinesie domov koľko?
Autor neušetrís iba mobily sa mi zdajú veľa.Cim skôr sa snažiť odplienkovat, keď sa dá..smutné, lebo v tom nie je oblečenie, nečakane výdavky a pod ..to, čo ty dáš na nájom ostatní za hypo, energie no je to zle.Kde sú ešte poplatky do školy, krúžky...lekáreň...my tento mesiac tiež STK, pneu, do školy 50 ZRPS, plus 180 lyziarsky🙂)
Neminate veľa ani na stravu jednoducho treba ďalší prijem
To mi pride vela za mobil mate internet cez ten sa dlhsie volat ked treba a na bezne rozhovory pocas dna staci dobijacia karta. Tam sa da dost usetrit.
@cocolino234 nebrigaduje, výdavky na ňu mám len minimálne, s ex sme sa dohodli, že mi nebude platiť výživné, ale jej bude kupovať on všetko, kým budem na RD, ale zase jasné, že príde za mnou, či jej nedám 5€ že ide do kina, alebo na narodeniny, Vianoce. To sú mimoriadne výdavky a nemôžem byť taká že jej nedám jesť 😃 ešte len teraz nastúpila na SŠ, prvý rok nech sa hlavne učí, na leto už má brigádu vybavenú.
Naviac sa da usetrit na strave,malom babatku a obleceni(sekac)..no a tie mobily...dost blbe. :/ Urcite sa vo vasom pripade da usetrit tu a tam. A na sviatky budu darceky. A v lete zas dovolenka z usetrenych.. My mame horsi prijem a nizsie poplatky za byvanie (zatial) a smiesnych 20e mobil (ja svoj nepouzivam)...a veci ako som pisala sekac/darovacky/druha ruka najma/raz za cas obchod. Mame 3 deti!
@dadis ja sa živím sama, takže viem aké náklady mám. Malé dieťa rastie z nového oblečenia, viac kazí veci, potrebuje hračky, škôlka, ale áno v pomere k stredoškolákovi je lacnejšie ale ja som to myslela tak, že tie dve malé deti v pomere ku nej je ona ten menší výdavok, keďže som podotkla, že je to v situácií autorky, keďže má určite aj otca, ktorý nejak prispieva. Stredoškolákovi mesačne platíš tak paušál, do školy jednorázové ročné poplatky a na začiatku roka potreby, mesačne pár eur na stužkovú ak sa skladajú a počas roka toho až tak veľa nie je aby to zruinovalo mňa, čo mám nízky príjem. Notebook je jednorázový poplatok, oblečenie vydrží dlho, samozrejme lekári, lieky, zubári ale toto je základ, to si nerobím deti ak potom tvrdím, že je to veľa. A potom už len tie mimoriadne výdavky ako kino, s kamarátmi, darčeky ale aj tak mi príde odveci, aby si stredoškoláčka platila neviem aké potreby, to bolo to čo som tým chcela povedať.
A taktiež som nepovedala, že 300€ ostane na rozhadzovanie. 😂 Ja som práve chcela vedieť kde ich minie, keďže to nenapísala a lyžiarsky, kaderníka, bickyel, obuv za neviem aké sumy, zubára a neviem čo ešte nekupuješ každý mesiac.
Kamionista, ktory jazdi mimo EU, zarobi 1600??? To je o hodne menej ako byva zvykom.
Z toho 300 da iba pre seba na stravu, zivi v podstate 4 deti. Poistka je aka, na co? Mobily ako pisu baby vyssie, inak tam priestor na setrenie nie je, iba navysit.
A teraz citam ze z tych 600 preje 300 manzel?? Mate to dost zvlastne podelene, najprv som chcela pisat ze sa neda velmi setrit ma strave ale aby jeden prejedol tolko co zvysok rodiny? Ma nejaku speci dietu? Tam by sa este dalo teoreticky nieco usetrit.
@7lenka11 my toľko prejeme piati. Nedostávate stravenky? Akože nerypem, len sa pýtam, veľa sa mi to zdá. Jeme všetko - denne jogurty, zelenina, syru, ovocie, mäso 3-4x do týždňa.
My sme tiez nevychadzali, ked bola dcera malicka, tak isla do jasli a ja do prace. Aj napriek tomu, ze za jasle a neskor skolku sme platili, zarobila som stale viac a rozdiel sa hned ukazal v rozpocte.
Manzel by si mohol pozriet inu pracu vzhladom k profesii
@snehulienka639 lenže ja doma navarim z kilá mäsa aj na týždeň, k tomu cestoviny, zemiaky...to je takých 15€ aj s prílohou. Pre 4 clenov. On si berie konzervy ale aj teplý obed potrebuje, čiže napríklad v Nórsku obed 20€ 🙄 a áno, 1600€ má. Niekedy aj viac, ale keď je doma čo i len o dva dni viac, už to vidno. Teraz mal 700€ stravné, a 900€ výplatu 🙄 on je zamestnaný v ČR, ale trasy má mimo eú. Rozmýšľa nad zmenou, ale keď všade len 1000€ v hrubom. S jeho praxou. Aj mimo nej, čo by zvládol.
300€ mi zostane, ale posledné mesiace sme išli na minimum. Nemôžeme sa ísť okúpať, lebo hneď 100€ dole, nemôžeme ísť do zoo, lebo zase 100€ preč. Teraz potreboval STK na auto. Proste vždy vždy niečo.
@tahomi poistka urazova na deti.
nedá sa ti veľmi sporiť, nemáš z čoho .. fakt len drobné odkladať a potom hneď do práce, len čo sa bude dať, inak ti asi neporadíme
600€ nájom no....nez som sa vobec rozhodla mat deti, nieto este 3, mala som vlastne byvanie. To je podla mna sialena suma.
180€ výživné bývalej - to je tak, ked si beries muza so zavazkami
40€ poistka - ok
80€ mobily - zas sialena suma, mne vystaci kredit 20 eur na 3 mesiace, s babkami a rodinnymi prislusnikmi volame cez messenger
20€ internet - je aj lacnejsi, napr. mam za 14 a top.
60€ tankovanie - ok.
600€ strava (v tom je aj strava v práci) - velmi ok, my styria dame tolko
100€ plienky a mlieko - ok
Na setrenie vela priestou nevidim, skor by som povedala take beznejsie veci ako nakupovat v zlavach, pestovat si svoje, ale najlepsie asi bude nejaka brigada z domu? mozno si sikovna, nejaky homemade, sitie, alebo strazenie dietata, ked si na materskej, chodit vecer upratovat parkrat do tyzdna? No a posledna vec, muzova vyplata na na jeho pracu sialene nizka, si ai ista, ze tolko zaraba?
@medyna mám 11m dieťa. Ešte potrvá kým pôjdem do práce. Keby aspoň niečo z domu. Ale všade len tie bitcoiny a neviem čo.
Ved samozrejme ze neviete hospodarit ked davate zbytocne este ktomu 600€ za najom do luftu, mobily s internetom dokopy 100€ z toho by sa min 60€ dalo usetrit kompletnym balikom, plienky a mlieko dalsich 100€ tam tiez by sa dalo par desiatok € pokukanim inych znaciek, a strava 600€ este stym ze 300€ prezere chlap mesacne tak to je dost....cca 2000€ mate obaja dokopy z coho sa vyzit da ale problem je par stoviek ide u vas doslova do luftu zbytocne
Myslím si, že tu nemáš kde šetriť. Zváž nástup do práce, pôjde ti príspevok na dieťa v jasliach, iné neviem poradiť. A to, že muž zarobí 1600 v zahraničí, sa mi zdá primálo. Prepáč.
Aha, prepáč, teraz čítam že dieťa má 11 mesiacov. Tak to kdeže, to je miminko...Už len zaťať zuby a držať. A muž nech sa poobzerá po niečom lepšie platenom.
@danieladeley áno, som si istá, pásky mi dáva aj výplatu a stravné chodí na účet mne.
Internet máme najlacnejší aký tu môžeme mať. Pestujeme si zeleninu, iné nám tu nedovolí, ako napríklad chov.
Za paušál platíme s mobilmi, to bola chyba, ale tak už len do marca. V podstate to má on vyššiu časť, lebo míňa data mimo eu. Aj volanie, aj internet. Nájom tu lacnejší není, nebudeme v 1izb byte 5 ľudí.
Ja sebe som nekúpila nič asi odkedy som na RD, mám čo nosiť. Deťom samozrejme treba, rýchlo rastú. Kupujem buď z bazára, alebo sekáče, nehanbím sa za to. Stravu kupujem v zľave, jednorázovo veľké položky. Ako som písala, plienky a mlieko sú v tom asi väčšia časť. Pečivo si pečieme doma, varím zdravo, ale lacno. Nepotrebujeme každý deň mäso, keď deťom, tak im zvlášť varím, staršia sa stravuje v škole. A doma už len podľa chuti.
No keď je doma muž, tak vtedy sa kupuju také veľké položky, ako mäso, mlieko, múka, voda.
@cocolino234 Ake mas naklady na seba? Menej ako 500? (byvanie, strava, cestovne, mobil, obuv, oblecenie, kozmetika, lekar+lieky/vitaminy+zubar, konicek). Stredoskolak ma tie naklady este vyssie (chodi do skoly - zrps, vylety, lyziarske, stuzkova, vencek, vodicak), topanky mu vydrzia max sezonu a uz za ceny pre dospelych, aj oblecenie.

@1angelika tak ja nikde nevidím, že by autorka písala, že dcére dáva vreckové, písala len to, že jej platí kredit. Čo som tým ale chcela povedať je, že najmenšie výdavky má na najstaršiu dcéru, takže by bolo odveci ak by nosila peniaze domov ale bohvie či aj nebrigáduje a za svoje si nekupuje.
@sissy27 áno, tie nezaradené výdavky sa určite nazbierajú, preto ma zaujímalo kde sa strácajú a či neutekajú pomedzi prsty. Muž by sa podľa mňa mal z vysoka vysr.. na tých biednych 1600€ a nájsť si riadnu prácu tu a ona by mohla ísť do práce tiež.
@deti95060810 ak je mimo eu, tak ceny môžu byť úplné iné, neprimerané našim platom. Ale to by sa dalo brať do úvahy ak by nezarobil len 1600€... to je podľa mňa veľmi málo na to, že nie je doma a musí prejesť 300€.