icon

Ako riešiť amortizáciu auta na dovolenke?

Včera o 05:39

Isli sme do Chorvatska mojim autom.. dokopy 2000 km..Isli sme 4 kamosky.. ja som z toho soferovala asi 1600 km.. to je ale nepodstatne..kazdu platbu co som robila, tankovanie, znamky, vodu do odstrekovacov.. parkovne.. som spisala a rozratala na 4..taktiez aj amortizaciu.. co mi pride normalne.. vsetko sa opotrebovala.. amortizacia vysla cca 50 eur na hlavu.. oni to nechcu platit.. nechapem tu logiku.. ved auto nie je zadarmo..

Strana
z4
anonym_8594e8
Včera o 05:41

ako ste sa dohodli pred dovolenkou?

autor
Včera o 05:43

ze naklady na cestu sa rozdelia rovnym dielom..a to je bezny naklad kazdej cesty..

anonym_de9d93
Včera o 05:46

Ako si prišla k sume 200 eur

anonym_78a3a9
Včera o 05:47

50eur na hlavu mi príde za cestu hore dole dosť

autor
Včera o 05:49
@anonym_de9d93

@anonym_de9d93 ta je este podhodnotnena.. malo by sa vychadzat z ceny vozidla, veku, pocku km.. alebo je zakon, ktory to upravuje ak ide o sluzobne ucely.. vychadzat sa da aj z neho.. no byva to 0,20 centov km. Pri lepsich autach aj 0,319

anonym_611a40
Včera o 05:51

ro ze si lakoma museli vediet este pred tym,ako s tebou sadli do auta ... v zivote mi nikto nepocital opotrebovanie auta .. mala si im to povedat hned na zaciatku a bolo by po probleme... este si zapocitaj aj cas a hodinovu sadzbu za soferovanie-ved aj ty sa opotrebuvas

mimka11111
Včera o 05:51
@anonym_autor

@anonym_de9d93 ta je este podhodnotnena.. malo by sa vychadzat z ceny vozidla, veku, pocku km.. alebo je zakon, ktory to upravuje ak ide o sluzobne ucely.. vychadzat sa da aj z neho.. no byva to 0,20 centov km. Pri lepsich autach aj 0,319

@anonym_autor prepáč, ale v prípade kamosiek by som nejakú amortizaciu vôbec neriešila, ani by ma to len nenapadlo

anonym_95c323
Včera o 05:52
@anonym_de9d93

@anonym_de9d93 ... Iba 150 €.

Autorka rozmýšľaš správne, len máš nahovno kamošky. 150 € pri oprave auta je nič. Tak im vyrátaj koľko by platili, keby si to dala podľa zákona. To by bola stovka na hlavu.
V živote viac by som žiadnu z nich nikam neviedla, ak nezaplatia.

anonym_587702
Včera o 05:53

Zákon je 0,313 na km, čo na amortizáciu vychádza cca 600e, čiže 150e na hlavu. Ale nikdy by som kamarátom neúčtoval amortizáciu. Iba palivo a diaľničné poplatky

autor
Včera o 05:53
@anonym_611a40

ro ze si lakoma museli vediet este pred tym,ako s tebou sadli do auta ... v zivote mi nikto nepocital opotrebovanie auta .. mala si im to povedat hned na zaciatku a bolo by po probleme... este si zapocitaj aj cas a hodinovu sadzbu za soferovanie-ved aj ty sa opotrebuvas

@anonym_611a40 preco by som mala byt lakoma? ja si svoj diel platim rovanko ako oni.. za soferovanie samozreme nic nechcem..

muchotrafka298
Včera o 05:55

Ja som sa s tymto stretla uz pred rokmi u jedneho kamarata, ktory nas vozil na sportove podujatia po Slovensku. On nam to ale povedal, ze zaplatime nielen benzin, parkovne ale aj amortizaciu vozidla a dokonca podiel na PZP a havarijnom. On to vypocital cele. Mne to vtedy prislo zvlastne, ze sme boli dobri kamarati, ale potrebovala som sa odviest, tak som nevymyslala. Ak to povie niekto dopredu, tak OK, treba s tym pocitat aj s pribliznou sumou. Dnes si ludia davaju preplacat vsetko. Ale na druhej strane rozumiem, ze tam je opotrebenie vozidla a naklady aj ine ako PHM.

pe_mi
Včera o 05:56
@anonym_autor

@anonym_611a40 preco by som mala byt lakoma? ja si svoj diel platim rovanko ako oni.. za soferovanie samozreme nic nechcem..

Chýba bola na začiatku, že ste si to nerozratali na drobné, keď ste si povedali, že sa rozratate za cestu.
Malo sa otvorene povedať , bude tam rátaná aj amortizacia baby, súhlasíte?
Ak nie ja do toho nejdem , musí šoférovať niekto iný.
Lebo naozaj nebýva zvykom, že sa ráta aj amortizacia.
Z 10ludi , možno 1 ,dvaja to tak berú

anonym_d20037
Včera o 05:57

Kamarátom by som amortizaciu neúčtovala určite. Príde mi to riadne lakome. Áno je to položka pri preprave ale ty nie si prepravca ale jedna z kamarátok. Štandardne keď ideme niekam na mojom aute a sme dohodnutý fifty-fifty tak ma potom pozvú na obed a podobne, nikdy by mi nenapadlo žiadať peniaze ta opotrebenie auta.

anonym_356415
Včera o 05:57

Muz vozil kolegov do prace,skladali sa len na naftu,nic viac.Ani by ho nenapadlo toto do toho pocitat,a to boli skoro kazdodenne jazdy.

anonym_2e9d29
Včera o 06:00

ja by som neratala kamaratom ani amortizaciu ani vodu do ostrekovacov 🙂 iba palivo, myto...

muchotrafka298
Včera o 06:01

Podla mna to malo byt oznamene vopred, ak si to od nich chcela uctovat a v akej vyske. Lebo pre niekoho moze byt neplanovanych 50 EUR vela. Ano, cesta nieco stoji, ale treba taketo veci komunikovat vopred. Presne financne, co kolko vyjde. Lebo nie kazdy potom vie zaplatit viac ako pocital.

rachel36a
Včera o 06:01

No ty vole, teba mať za kamarátku. Bežne niekoho vozime. Na krátke trasy si neberieme nič. Na dlhšie si berieme náklady na prepravu. Ale v živote by som neučtovala kamarátkam amortizaciu. Veď ste išli na dovolenku, nie svojím autom na služobnú cestu.

anonym_7985ee
Včera o 06:02
@anonym_autor

@anonym_autor Predstav si situaciu: Pozves kamosku na navstevu,pride a vypyta si od teba par € za amortizaciu topanok.😂

muchotrafka298
Včera o 06:02
@rachel36a

No ty vole, teba mať za kamarátku. Bežne niekoho vozime. Na krátke trasy si neberieme nič. Na dlhšie si berieme náklady na prepravu. Ale v živote by som neučtovala kamarátkam amortizaciu. Veď ste išli na dovolenku, nie svojím autom na služobnú cestu.

@rachel36a nezabudaj na vodu do ostrekovacov a este alikvotnu cast za PZP a havarijne poistenie. To ked som napisala sem do diskusie teraz, tak to im autorka este zarata aj toto.

anonym_2e9d29
Včera o 06:04
@muchotrafka298

@rachel36a nezabudaj na vodu do ostrekovacov a este alikvotnu cast za PZP a havarijne poistenie. To ked som napisala sem do diskusie teraz, tak to im autorka este zarata aj toto.

@muchotrafka298 a teraz si predstav zeby sa im pokazilo auto a oprava 3000e napriklad

Vodu do ostrekovacov im ratala 🙂 mna toto najviac pobavilo

anonym_c25523
Včera o 06:04

Toto si mala ale povedat dopredu a nie na konci. Ze budes uctovat aj nejaku amortizaciu. Ak ti bolo luto auta, tak si nemala brat svoje. Pri tych nakladoch na drahy benzin a dialnice sa im necudujem, Na ich mieste pojdem na buduce lietadlom, ci vlakom.
Zbytocne pre par eur prides o kamosky. Kto ti preplaca amortizaciu, ked ides autom sama do prace,.... ?
Nespravne rozmyslas. Uz to, ze si mohla ist autom a byt v destinacii flexibilna, je super, ze ste sa mohli viaceri poskladat. Predsatv si, ze ides na taku dovcu sama, ci s detmi a platis to cele sama.

nelca84
Včera o 06:08

To je od teba naozaj veľkorysé, že za šoférovanie nič nechceš 🤦 za tú cenu čo si im naúčtovala mohli ísť letecky. Neviem či to bola vaša prvá spoločná dovolenka, ale asi bola posledna.

cyberk
Včera o 06:14

Rozluc sa s kamaratkami :D ja by som amortizaciu neuctovala ani znamemu a nie to kamaratke…

billy_jean
Včera o 06:15

Ja len, že už by som s tebou asi nikam nešla. Máme za sebou xy km odjazdených našim autom, autami kamarátov, nikde sme si navzájom amortizáciu neúčtovali.

autor
Včera o 06:15

za to ze idem do prace si amortizaciu platim sama samozrejme.. na kratke trate nechcem nikdy od nikoho nic.. toto bolo ale 2000 km.. 50 eur nie je vela.

anonym_c25523
Včera o 06:16

Ked ta kamoska zavola na grilovacku, potom ti vsetko vyuctuje do centu, co si zjedla, vratanie opotrebenia tanierov, pribora, grilu, opotrebenia meracov elektriny, ze sa tocili? Nie si Uber, ani Volt,... Medzi kamoskami by to malo byt, ze auto na buduce zoberie zase niektora ina. Alebo sa revansuje nejak inak za to, ze sli tvojim autom. Ale neuctovat si to. Uctuje sa iba medzi cudzimi ludmi. Napr. na spolujazde. Ale aj tam to nesmies prehnat, lebo nikto kvoli vysokej cene s tebou nepojde a prerobis. Lebo celu cestu budes platit sama, ak pojdes sama.

marsmykkok
Včera o 06:20

Za mňa trápne, si lakomá, áno auto sa opotrebúva pri ceste napríklad pneumatiky, brzdy a tak, ale zase dlhá cesta má aj dobrý vplyv na motor a životnosť batérie... Proste ja keby idem s kamoškami rozpočítam benzín a plus cenu diaľničnej, nejakú vodu za 3 eurá do odstrekovačov určite nie, fakt vidno že si žgrloš. Keby si moja kamoška a prídeš ku mne tak ti nabudúce dám zaplatiť použitie wc, však voda čo spláchneš, čo si umyješ ruky, plus mydlo stojí niečo tiež...

anonym_8594e8
@rachel36a

@rachel36a viac by som s ňou nešla nikde. Autorka by si najradšej dávala preplatiť aj topánky ktoré sa jej zoderú na dovolenke.

anonym_c25523

Tvoje kamosky chapem. Pretoze take veci sa hovoria dopredu a nie, ze ich po dovolenke postavis pred hotovu vec. Keby si to povedala dopredu, mohli povedat, podme lietadlom. Je to rychlejsie, lacnejsie, nemusis soferovat a tvoje auto nezostarne. Bude vecne mlade.

anonym_8594e8
Včera o 06:21
@anonym_autor

za to ze idem do prace si amortizaciu platim sama samozrejme.. na kratke trate nechcem nikdy od nikoho nic.. toto bolo ale 2000 km.. 50 eur nie je vela.

@anonym_autor veľa 50e/osoba.
dobre si to nadhodnotila. Kámoška. 😉

Strana
z4