icon

Asi nevieme hospodáriť

27. okt 2022

Muž zarobí 1600€ v čistom, ja mám RP 380€ plus prídavky. Sme v podnájme, lebo hypo nám nedajú. (neriešte prečo). Všetko ide hore, aj nám nájom.
Príjem dokopy 2000€
Vydavky
600€ nájom
180€ výživné bývalej
40€ poistka
80€ mobily
20€ internet
60€ tankovanie
600€ strava (v tom je aj strava v práci)
100€ plienky a mlieko
Zostáva nám minimum, niekedy som odložil a teraz sa nedá, to čo zvýši, vždy niečo vypadne, teraz som musel meniť výfuk na aute, 160€, treba mi svetlá, no nezvýši sa nič. A kde to ešte zážitky, výlety. Ako to máte vy? Viem, že dokážete odložiť aj 300€ niektorí, no asi nemáte také výdavky. A nájom asi tiež nie. 🙄

nwnw
27. okt 2022

@drahomirrra haha presne ja ked chcem kacicu v nedelu piect tak musim dve kupit, aby sa uslo kazdemu. Kura je zaklad stravy a kupujem sk kura ked je v akcii. Bravcove som aj v tescu,aj kaufland aj masiarstvo. No zeleniny a ovocia kupujeme vela.

nelka93
27. okt 2022

Z takého príjmu a výdavkov by som neusetrila. Sme dvaja žiadne deti, ale príjem medzi 2500-3000,z toho platime hypo 500, BSU 250, mobily 60, poistky, sporenia, strava cca 400, tankovanie 200 a odkladáme cca 300 eur mesačne. Ostatok máme na výlety, koníčky a podobne

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
layla123321
27. okt 2022

@drahomirrra podľa mňa to je aj tým, že veľa ľudí to ráta tak, že čo vytiahne z mrazáku alebo zo špajze je "zadarmo".... Vtedy sa ľahšie počíta, že 400e... Ja tiež niekedy mesačne miniem napríklad aj len 300. Lenže to je vďaka tomu, že ideme z mrazáku/zo záhrady/z darovaného
.. a potom sú mesiace, keď nakúpime za 700, lebo dopĺňame zásoby. Inak si neviem predstaviť, ako sa dá 400e pri ovocí, zelenine a mäsa každý deň 😂 jedine, že porcie ako vrabce a o jabĺčko sa podelia.

maranco
27. okt 2022

Čo si napísala krajiny tak všetko sú v EÚ, iba Nórsko nie, pozrel som dvoch operátorov tak Nórsko majú zaradené k EÚ roamingu, kde neplatíš nič navyše.

Over si na faktúre či neplatíte nejaký zbytočný balíček.
Poznám jednu bola na predajni v Orange, že chce volať do Česka, tak jej predali k paušálu balíček volanie svet za 10€ a to si platila viac ako rok kým na to prišla, že to vôbec nepotrebuje. Do Afriky, USA, a Ázie nikomu nevolala 🙂

mamusa123456789
27. okt 2022

@drahomirrra akože keby mi niekto dal 400e na mesiac ze sa mame za to pre stravovať, tak 15. by sme už asi hladovali 😀 ako samozrejme dalo by sa ubrať nemusia mať deti denno denne Maliny a čučoriedky, len keď najstaršia skoro nič nemôže tak ju nebudem celý život kŕmiť dookola jablkami, hruškami, banánmi a hroznom, ale čo sa dá uskladniť tak keď je v akcii kúpim viac, lebo rozdiel dat za kg mäsa 5-6e alebo dat 10e a to u nás padne kilo mäsa za deň, ale určite pokiaľ mi to financie budú dovolovat tak nebudem deti kŕmiť bielou múkou sladkosťami a podobnými nevyzivnymi vecami

kiki234
27. okt 2022

Nieje trosku hlupost byt za 1600 prec? Ak by sa vratil mozes ist do prace aj vy a budete sa mat lepsie. Telefony za 80 je luxus a mali by ste hladat ine riesenia. Napriklad volat cez intetnet a wifi a podobne. Ale v prvom rade praca na to ze je prec ma malu vyplatu

majamat
27. okt 2022

no co ti poviem, ano ako pisu baby, strava a mobil vela,a le vysvetlila si to. hoci tvoj mm zarobi via,c ko zarobil moj, ked som bola ja na RP. aj aj som teda mala o polovicu menej RP. no zas vsetko islo hore a o dost. navyse je vas via,c ako nas. vacsina domacnosti, ak zena nepracuje, neusetri, pocas RP je to bezne.
tu asi moc nenahospodaris, vy 4 na stravu fakt nemate vela, tam sa uz setrita si moc neda. neviem ci by vedel an strave usetrit mm. no aj keby asi vela neusetri. ostatne, ako poistky, beznin, najom a pod, s tym moc nenarobite. podla vsetkeho enmas ziadnu polozku, z ktorej by si neico ubrala.

autor
27. okt 2022

@maranco on neplatil nič navyše, všetko bolo ok rok, po roku mu chodili sms, o neferovom využívaní dať v eú. A potom mu prišlo platiť cez 100€ navyše k paušálu, a keď som sa bola pýtať, čo to je, tak vraj mimo eu musel mať zapnuté dáta a tam to nepokryvalo. On je vlastne aj tak stále mimo Slovenska, tak vraj si musí doplácať za to férové využívanie a plus nejaké data navyše kvôli Nórsku

autor
27. okt 2022

@kiki234 a akože kde mám dať ani nie ročné dieťa? 🤔

autor
27. okt 2022

@kiki234 veď volám cez wifi, ale on cez data musí. V aute wifi nemá

autor
27. okt 2022

@majamat veď to, jediné tá 100vka na strave. Ale zase mu o to viac nabaliť 🙄

autor
27. okt 2022

@majamat na strave ja už neviem viac ušetriť. Mäsa jeme minimálne, mne kilo fakt na týždeň. Jogurty, šunka, parky, maslo, nátierky, voda u nás ide na litre. Mlieko tiež. Veľa pečiem. Zemiaky, zeleninu a jablká, slivky, hrušky máme, ale banány musím kupovať, či citróny, kivi. Tak nebudeme celý mesiac jesť len každý deň jablko.
Nebudem variť na týždeň a potom vylievať pokazené. A zase kto mi bude jesť 4 dní to isté.
Ale mäso v mrazničke mám na porcie podelené, vyberiem len toľko, čo chcem spotrebovať. Tak isto syry, mám nakúpené v akcii a v mrazničke. To su tie veľké položky, čo len vytiahnem a mám čo variť, alebo dať na raňajky.
Aj teraz sme sa chceli ísť kúpať. Vstupné pre 2+2 deti 70€ a plus strava. A ďalšia stovka mínus by bola. Tak sme nešli. Že pôjdeme nabudúce. No kedy nabudúce, keď idú Vianoce a treba aspoň nejakú malú pozornosť tým deťom.

timkoemkamatko
27. okt 2022

Dievčatá, Vy ktoré píšete, že je nepomer, aby manžel "prejedol" v zahraničí sám toľko, čo ďalších 5 členov doma na SK, tak nemáte asi ani šajnu, koľko stojí, keď sa chce niekto prestravovať v zahraničí od raňajok začnú, končiac večerami... Samozrejme, ak nebude jest celé dni rožky s paštétami. A to nemusí chodiť ani po reštauráciách. To, že muž minie na stravu 300€ je úplne normálne a nie je na tom nič prehnané.

ropucha6
27. okt 2022

Nerealne z tohoto usetrit cokolvek…jedine muz nech si hlada lepsi job (tiez sa mi na komionistu zda ten plat slaby) alebo ty do roboty hocijako…ak sa da, zapojit dceru, rodinu, kamosky, susedy…aspon brigadne. Teraz fici upratovanie, v okoli BA je aj problem niekoho najst a su to slusne peniaze.

kiki234
27. okt 2022

No napriklad do jasiel. Tie vas v priemere vidu 250eur mesacne ale budete mat druhy plat. Vy sa pytate kde mate usetrit a co robite zle. A lzdia Vam tu reaguju. A ako som pisala telefony je vela, a on zarobi malo a este aj preje vela.. Vlastne je prec a zarobi 1300eur, lebo som odratala jedlo. A nehnevajte sa to by mohol potiahnut par sobot vo fabrike na sk a pomohol by byt doma. Za taky peniaz sa neoplati chodit niekam prec

kiki234
27. okt 2022

@timkoemkamatko to je ok, ale potom nech nejde do zahranicia a prinesie domov 1300eur

autor
27. okt 2022

@kiki234 no nehnevajte sa, ale zase nie preto som si robila deti, aby som ich dala ani nie ročných do jasiel. To radšej jesť nebudem.

autor
27. okt 2022

@kiki234 prinesie domov 1300 a plus doma sa stravovať. On potrebuje jesť viac ako 1 ročné decko. Nevravím, že musí mať každý deň mäso, ale zase mu nedám čínsku polievku.

nickpick
27. okt 2022

Nemoze muz poziadat o zvysenie platu? Ved je inflacia…. Musite si zvysit prijem, zo sucasneho nemas ako usetrit, mozno tak par eur ked si znizite pausal a na strave, ale to budu drobne…Chapem, ze mas male babatko a nemozes sa este vratit do prace, ale co tak nejake brigady na 2-3 hodiny (stari rodicia by nepostrazili?), nevies anglicky/nemecky - mohla by si doucovat doma deti, alebo postrazit znamym za nejaky poplatok, ak vies piect torty/kolace co tak sa dohodnut s nejakou kaviarnou, ze by si pre nich piekla? Alebo chodit upratovat na 2 hodinky? Porozmyslaj co vies, ake mas znalosti ci schopnosti…mozno by si si dokazala privyrobit aj 200-300 eur mesacne…

nickpick
27. okt 2022

a este otazka, ake vody kupujete? mineralky ci sladke sytene? su to zbytocne vyhodene peniaze, pite vodu, alebo si robte caje….ono zda sa to byt nizka polozka, ale mesacne to kludne moze byt 20 eur…

drahomirrra
27. okt 2022

To niiic, to tu je vela takych mudrych, co by nasupovalo babatko do jasli 😂😂😂😂 Alebo to vdacne radia.

nickpick
27. okt 2022

@drahomirrra tak niektorym zenam samozivitelkam nic ine nezostava, nemam pocit, ze to je nieco smiesne, skor je to smutne, kazdopadne SK aj CZ su krajiny s najdlhsou rodicovskou dovolenkou na svete, je to na zamyslenie, preco to vyspele krajiny maju nastavene inak….okrem toho ina situacia je, ked muz dokaze uzivit rodinu a zena nemusi riesit ako prestravuje rodinu, ked nemate co do ust vlozit a nemate na zakladne potreby pre deti, nepremyslate ci zostanete 3 roky doma, ale idete pracovat….

autor
27. okt 2022

@nickpick ja neviem piecť pre cukrárne, len pre vlastnú spotrebu. Háčkovala som kedysi. Dnes to už nikto nechce. Nemám tu nikoho, nikto mi nepomôže. Rodičov mám v Maďarsku, tak kúpili dom, manželova mama nežije, otec žiaden záujem. Súrodencov nemám.
Staršia sa učí, a poviem pravdu, s ňou nechať, to katastrofa na svete. Pôjde jedine tak na dvor pohojdat kým nezaspí. Aj to s ňou trieska puberta.

@nickpick to len tak si môže pýtať viac? Neviem. On je rád, že má robotu. Ale spýtať sa môže, hlavne keď mu dáva také trasy.
@nickpick kupujeme sodovu vodu a deťom robím sirup alebo čaj. Mne nerobí dobre voda z vodovodu, potrebujem bublinky.

nickpick
27. okt 2022

nech skusi, za opytanie nic neda, proste mate male dieta, ceny vzrastli, vsetci to citia, ked bude ticho, nikto mu nic neda, normalne slusne, potrebuje zvysit plat, a nech si aj hlada inu robotu, iny zamestnavatel mu moze dat viac, moj otec vlastnil kamionovu dopravu, nevedel rok najst dobreho sofera, je ich ako safranu…

majamat
27. okt 2022

no my sme traja a v pohode 450-650e na stravu, podla toho,a ke zasoby mam doma. ako kedy a to este neratam obedy v praci. ja mam nastastie obedy pomerne lacne, mm ani neviem. vobec neviem kolko nas stoja. no ako som pisala, sme traja.

mobily + net asi 45e. iba ja mam pausal. dcera a mm si dobijaju a sem tam sa stane, ze musia viac. no samozrejme sme na Slovensku.

zmrzlinka2021
27. okt 2022

Ja si myslim ze zijete super nato, ze jeden clovek zivi 5 ludi, z toho 4 su nepracujuci.

To je fakt luxus.

autor
27. okt 2022

@nickpick áno, všade je toho dosť. Lenže slovenský zamestnávateľ dá niečo na pásku a zvyšok na ruku. Nemá potom do dôchodku, nemá zaplatenú dovolenku, PN nedajbože. Český mu dal všetko na pásku, ale zase aj vyššie odvody. Robil aj pre nemeckú spoločnosť, na nemeckú zmluvu, ale všetko si musel hradiť sám, aj cestu, to bolo dosť. Hoci dali 200€ prídavky, ale ani sme nestihli vybaviť, už dal výpoveď a išiel robiť tam kde je teraz, kvôli turnusom. V Nemecku by musel byť 6 týždňov. Tu je len 3 a týždeň doma.

ropucha6
27. okt 2022

Inak kazdy den podobna tema, velmi smutne…vzdy budes mat zastankyne setrenia pomaly na kazdom prde alebo proste treba zvysit prijmy, nic ine neexistuje. Kazdy nech si vyberie podla seba, ja by som takto zit nechcela.

autor
27. okt 2022

@ropucha6 a myslíš že pred rokom by som nepísala to isté čo ty? Že by som takto žiť nechcela?
Donedávna sme si žili pekne. Odkedy všetko zdraželo, je to horšie a horšie. Niekedy som muža vychystala do roboty za 50€, teraz len 10 konzerv 20€ skoro. A to len na raňajky má. Čo zvyšok dňa?