Asi nevieme hospodáriť
Muž zarobí 1600€ v čistom, ja mám RP 380€ plus prídavky. Sme v podnájme, lebo hypo nám nedajú. (neriešte prečo). Všetko ide hore, aj nám nájom.
Príjem dokopy 2000€
Vydavky
600€ nájom
180€ výživné bývalej
40€ poistka
80€ mobily
20€ internet
60€ tankovanie
600€ strava (v tom je aj strava v práci)
100€ plienky a mlieko
Zostáva nám minimum, niekedy som odložil a teraz sa nedá, to čo zvýši, vždy niečo vypadne, teraz som musel meniť výfuk na aute, 160€, treba mi svetlá, no nezvýši sa nič. A kde to ešte zážitky, výlety. Ako to máte vy? Viem, že dokážete odložiť aj 300€ niektorí, no asi nemáte také výdavky. A nájom asi tiež nie. 🙄
.. no vela moznosti niet ... bud manzel najde lepsie platenu pracu, alebo ty das dieta do jasiel a pracu alebo okresat stravu v zmysle ziadne sladkosti, balene vody, slanosti, ziadne ovocie len ak mas domace a podobne ... lebo inak neusetris nic...navyse od januara zas pojde vsetko len hore..
S tym treba ratat, ja predpokladam, ze buduci rok bude este tazsie. Preto ti vravim, ze radsej hocijako rozmyslajte, ako zvysit prijmy, ja uz teraz nechapem, ako ludia ako vy caruju s tymi peniazmi, to je podla mna zazrak z toho vyzit.
@ropucha6 je to ťažké. Ako ja nevravím, že nemáme našetrené. Máme, ale nechcem to rušať na prkotiny. Určite nie na stravu a do auta. To keď chcel auto, tak nech zarobí na to 🤭 tie peniaze sú naša budúcnosť. Niečo pre deti. Aj keď nie na byty.
Ale tak všeobecne, že minuly rok som vedela ušetriť, vždy sme mali nejakú rezervu a tento rok ja neviem. Veľmi cítiť rozdiel odkedy všetko išlo hore.
Bohuzial byvanie a zabezpecenie treba riesit predtym ako pridu deti. Pasivne prijmy,investicie atd.. Uz teraz je tazko plakat nad tym ako to mate nastavene. :/
@wheel tak bývanie sme mali super. Niekde bývať musíme. Nie je moja chyba, že nám majiteľ zvýšil nájom na 600€ s energiami. Ja som zarábala pekne, a jeho príjem tiež nam vyhovoval. No keďže všetko ide hore a platy nie, tak je to cítiť.
Skúsi ešte požiadať o zvýšenie, reagoval na rôzne inzeráty.
No myslím si , že rozpočet +- je nastavený správne, to že nedokážeš ušetriť pri dnešnej inflácii je normálne, to že zarobí manžel koľko zarobí to ja riešiť nebudem, a taktiež koľko dá na stravu, , no v dnešnej dobe je problém ušetriť, ja mám síce 5 deti a neporovnateľne viac na výdavkoch, no ak chcem ušetriť, jedina cesta je že zvyšim príjem do domácnosti, sprosto povedané, ak chcete niečo ušetriť, musíte priniesť viac chcechtakov do rodiny
Tak pozitivne je, ze nechces siahat na uspory a riesis to aspon popredu.
Priatel robi na zivnost v rakusku. Mesacne podla poctu hodin 4-5000e a vikendy doma plus 9 dni volno. Da sa najst aj lepsie platena praca a sklbit s rodinou.
@wheel ono to nei je jednoduche. ja s mm pracujeme a nemame taky prijem ako autorka. je jedna moznost zarobit o nieco viac ( teda ja ), ale nemohla som koli dietatu, lebo by som musela dalej dochadzat a to busom. a mm nema moznost zarobit viac. robi v zavode.
tak ono sa to povie, ze zarobit viac. ako?
Pozrite sa, ja mam doma 1 rocne a 2 rocne dieta. Popri tom pracujem homeoffice. Stiham vsetko. Ale nestazujem sa a nezakladam forum s nadpisom neviem setrit. Pytate sa ako usetrit a ludia Vam odpovedaju. A uz x krat a vela ludi vam to napisalo ze aby muz bol prec a doniesol domov 1300 je strasne malo. Ake rady ste ocakavali ked ste zakladali tuto diskusiu? Na vsetky komentare odpovedane negativne a len ze sa neda neda, nemozeme a podobne. Vsetko sa da ked clovek chce.
Mozes skusit aj popremyslat o strave, viac sa prestravovat doma, kupit trvanlivejsue potraviny, casto varit strukoviny (vyzivne, zdrave, vies kupit viac v akcii, trvanlive), robit doma jogurty..ja si napriklad na sebe vsimam ze ak mam doma pecivo, nejdem do obchodu a neminam, lebo v obchode malokedy kupim len pecivo aj ked primarne idem pren.. inak je tazka doba, treba obracat kazde euro..
@kiki234 a to je čo za práca homeoffice? V akej oblasti?
Myslíte, že keby som mala čas chodiť na školenia, učiť sa, už by som aj dávno nerobila?
Či čo mám predávať Avon? Alebo kupovať bitcoiny aj keď nemám za čo? 🙄
Dostala som sem radu, popýtať vyššiu mzdu a uskrtit jeho stravu. Deťom plienky kupujem lacné, mlieko im nedám hocijaké. Ani zase im nedám čínsku polievku, ani deťom ani mužovi. Tak neviem čo vy jete, že sa dá za 300€ stravovať celý mesiac. Ja miniem 300 ale na bežné potraviny, čo nevydržia dlho. A on potrebuje v robote jesť. Áno, možno je to veľa, keď preje 300€, ale on nemá možnosť si variť sám, zje konzervy, pečivo, čo mu nachystám. To tiež stoja peniaze. Ale potrebuje aj teplé jedlo.
@dankanka a to v akej oblasti pracujete?
@dankanka my sa stravujeme doma, varím na dva dni, mäso kilo mám na týždeň keby som chcela každý deň.ovocie, zeleninu máme väčšinou svoju, ale nejaký druh musím kúpiť. Zase nedám deťom banán, keď pýtajú? Sladkosti nepotrebujú, najstaršia sem tam.
Zavaram, robím džem. Ale to sa nedá jesť každý deň. Veď k tomu niečo treba. Pečivo si pečieme, väčšinou chlieb, lupacky, záviny, buchty na pare, atď. Ale ani pečivo sa nedá jesť vkuse.
Tak rada by som nejakú prácu na doma mala, ale kde hľadať, keď všetko len znalosť jazykov, alebo tie bitcoiny a predaje. Zaregistrovala som sa na MoBRog či ako sa to volá, lebo ma nahovorili, že sa tam dá zarobiť. Tak už polroka len odpovedám na ankety a zárobok 7€, lebo príspevok je tam 23centov, 12centov atď.
Aj to neviem ako by mi to vyplatili, keď sa bojím registrovať na PayPal 😃
Vždy som len predávala, robila som všetko, nemám problém robiť. Len momentálne nedokážem dať malú do jasiel, keď ma potrebuje. Asi nie som na tom tak zle.
Vieš čo autorka, úprimne neviem koľko by som ja odložila z 2000€, možno aj nič.
citam celu diskusiu, je to zlozite teraz so stupajucimi cenami. reagujem len na jednu vec - preco obavy z paypal? mam uz roky a neevidujem problemy.
@bashawelle tak či sa mi niekto nenabura do systému keď to budem mať v mobile. IB mám zaheslovany. Mám tam limity minimálne. Na PayPal neviem ako to funguje. To mi normálne príde suma na účet?
Na pracu doma treba cudzie jazyky, it, uctovnictvo a podobne..proste praca doma..ostatne som nepocula ze by niekto realne vyzil.. mozes varovat cidzie deti este mozno obcas..alebo ist niekomu upratat, umyt okna, ak mas strazenie..skor by som isla tymto smerom, brigady..
@dankanka veď práve že nikoho na stráženie nemám. Dcéra má školu. Ja potrebujem aby sa učila a za ďalšie, chodí k otcovi. Máme neobmedzený styk, čiže ju už ani držať nemôžem.
@dankanka keby prišli ku mne, s deťmi, postrážim. Ale mňa s dieťaťom u nikoho nechcú. Skúšala som. A kým budem strážiť, kto postráži moje? To isté s upratovaním nemá mi kto postrážiť malú. Keď bol muž doma na PN, pred letom, chodila som na nočné do pekárne. Za týždeň 15€ 🤭 🙄 a j to je niečo. Ale od 19-4 rána každý večer. Druhýkrát som už nešla, keď ma volala. Keď mi povedala že za 15€, myslela som za noc, nie za týždeň.
Čo je to "ešte 2 roky v registri"? Ak je niekto delikvent, tak to tam zostáva stále. Buď omeškania, alebo aj predčasne zosplatnený úver. Pracujem s tým.
To je hrozne. 15 eur za týždeň. To zaváňa podvodom. K tomu PayPal- ja som len platila, peniaze mi neprišli, pokiaľ si pamätám. Služba ako taká je ok, či prídu peniaze závisí od serióznosti toho, kto ich ma poslať.
To je práca ktorá sa vykonáva doma 🙂. Nechodím po ziadnych skoleniach ani nic podobne. Na take veci som myslela davno pred detmi.
@dankanka ja jej neradim aby robila homeoffice, ak by ste precitali vsetky ktpre ktore radim toto nenapisere. Uviedla som priklad ze ked cgce da sa vsetko. Niekto jej tu napisal aby zacala piect pre restiky, na to mala vyhovorky, aby zacala strikovat vyhovara sa na to ze jej to nikto nekupi. Ludia jej tu pisu ako jrj muz malo zarobi a ona na to napise ze je rad ze ma pracu.. Rozumiete uz co som chcela poslednym komentarom napisat?
Homeoffice neznamena len ze predavate avon a oriflame. Ani ze kupujete bitcoiny a investujete. Jednoducho pracujem a vykonavam pracu nie v kancelarii kde musim kazde rano prist o 8 a odist o 16 ale doma, konkretne mam tu vyhodu ze pracujem kedy chcem len aby som stihla terminy. Plus ako som pisala mam rodicak a pridavky plus dan na deti.
@kiki234 veru rozumiem. no rozumiem aj tomu, ze nikto pletene nechce. ja nosim do prace zadarmo hracky po dcere, ponukam oblecenie. niektore fakt ako nove - kocky, puzzle a pod, a mam problem sa toho zbavit. ani zadarmo to nechcu. oblecko uz vobec nie.
pletene veci vychadzaju draho a pokial nema extra zaujimavy napad, tak nepreda. ja by som to tiez nekupila.
co sa tyk apecenia do cukrarni, ved to nie je take jednoduche, to by jej nkto nevzal, tam treba mat povolenia, musela by to robit oficialne. treba splnat nejaky hygienicky standard a nielen to, musi to vediet dokazat, tiez popisane alergeny a kto vie co este. tot si nikto na triko nevezme, ze by predavali zakusky od nejakej pani a nic by o nich nevedeli. cize asi jedine na zivnost.
@majamat ale niekde sa zacat musi ci nie? To boli konkretne priklady ktore tu boli uvedene. Ale sama autorka musi vediet co vie robit a co ju moze uzivit ak chce zvisit rodinny rozpocet. A to nehovorim o tom ze je tu vela mamiciek samoziviteliek ktore mozu len snivat o 180eur vyzivnom napriklad.

@nickpick Ale samozrejme, ze existuju situacie, kedy je to nutnost. Sama by som inak neuvazovala, keby zostanem samozivitelka. Smiesne je skor to, ako to niektore omielaju do zblbnutia, pricom vobec neberu do uvahy situaciu matky. A pisu to take, ktore predpokladam boli s dietatom doma do 3 rokov, ale inu by vdacne poslali. Od 11mesacneho babatka by som nesla ani ja. Okolo 2 rokov uz bez problemov.