Asi nevieme hospodáriť
Muž zarobí 1600€ v čistom, ja mám RP 380€ plus prídavky. Sme v podnájme, lebo hypo nám nedajú. (neriešte prečo). Všetko ide hore, aj nám nájom.
Príjem dokopy 2000€
Vydavky
600€ nájom
180€ výživné bývalej
40€ poistka
80€ mobily
20€ internet
60€ tankovanie
600€ strava (v tom je aj strava v práci)
100€ plienky a mlieko
Zostáva nám minimum, niekedy som odložil a teraz sa nedá, to čo zvýši, vždy niečo vypadne, teraz som musel meniť výfuk na aute, 160€, treba mi svetlá, no nezvýši sa nič. A kde to ešte zážitky, výlety. Ako to máte vy? Viem, že dokážete odložiť aj 300€ niektorí, no asi nemáte také výdavky. A nájom asi tiež nie. 🙄
@drahomirrra ja sa nebranim napisat comu sa venujem, venujem sa administrativnej podpore švajčiarsky eshop. Nikto sa ma to doteraz neopytal, nemala som dovod to napisat 🙂 myslim si ze homeoffice staci 🙂 ved si pozrite len profesiu kolko je tak ponuk na homeoffice v kombinacii so skratenym uvazkom. V pripade ak ma clovek co ponuknut da sa dohodnut aj na flexibilnej dobe a nie od 8 do 12 napriklad.
@kiki234 Áno, profesia je plná Sprostostí od Amazonu, Keď vidím helpdesk operator, už ma berie fakt na vracanie. Rovnako názvy pozícii, pod ktorými si ani s angličtinou C1 neviem dobre predstaviť, čo to vlastne je. Plno angličtiny, nemčiny, španielčiny. To sú veci, na ktoré každý nemá znalosti. Keď riadne filtruješ, vlastne tam dokopy nič nie je.
a este teraz listujem, ze odpovedas, teda motivaciu mas, ak hackujes, tak ak mas z coho, opat mozno niekto podaruje zvysky vln, bavlniek v darovacich skupinach, tak skus par veci, ved aj tu na mk mas moznost mat par inzeratov ako vlastny vyrobok, nic za to nedas, pojdu vianoce ak si v tom zrucna je to sanca tiez mat par korun navyse. Skus sa pri tych odpovediach nezlostit, ak sa ti da, chapem, ze to rozcerti ale ber ze nik nepozna vasu situaciu tak ako vy, nik na to nie je expert, kazdy pri kave kukne co ho napadne, ber to ako brainstorming, sadu napadov, ktore ako vo vypredaji saty preberas a ides, nehodi sa mi, otrasne, blbost ....naco vobec....az po stoji za uvahu, toto by som brala, toto skusim.... setri aj energiu, ak sa neda podakovat tak listuj dalej a skus z kazdej tej odpovede vybrat cosi co by slo skusit alebo aspon zvazit. Podla mna male babatienko radsej maj pri sebe, ale nic nedas i za to mat niekde inzerat ak sa da bezplatne, ze postrazis, pomozes....atd co si pisala, nikdy nevies, komu presne toto padne do oka. Nech sa vam podari to zastabilizovat.❤
Autorka, možno som prehliadla, ale keby si nám napísala odkiaľ si, možno by sa dalo viac pomôcť.
este mi napadlo, skus poziadat o mestsky, ci obecny byt. tie su o nieco lacnejsie. aj ked neviem, ale podmienkou priprijati je, neprekrocit 3-nasobok zivotneho minima na kazdu posudzovanu osobu, rata sa minuly rok ak sa jedna o byty postavene vdaka findu rozvoja byvania. u nas to takto je. vtedy si este mala matersku a neviem ci aj pracu, cize asi to prekrocite. 3nasobok zivotneho minima pre vas za tento rok je 2081,85e. vypocitava sa asi priemer za cely rok. prepocitavala som schvalne tento rok, lebo do konca roku by ste teoreticy mohli vydrzat a poziadat v januari. u nas v bytovkach sa dost najomnici striedaju, platime okolo 300e a byt ma 80m². je 3-izb.
je fakt, ze by ste mozno cakali nejaky cas,a le mozno sa nieco uvolni aj skoro.
inakpriemer som vypocitavala za prvy polrok inak, za druhy inak, lebo sa to v cez leto meni, potom som to vypriemerovala.
@drahomirrra ja som si pracu nasla na profesii. Bezne na kazdej strednej skole skoncite s maturitou a minimalne s jednym cudzim jazykom urovne B2. Navyse skoro kazdy jeden zamestnavatel Vam dokonca aj pomoze. Z vlastnej skusenosti viem, ze aj ked sice moje cudzie jazyky boli na urovni B2 ale vyzadovala C1, dohodli sme sa so zamestnavatelom ze da sancu a nastupim do jazykovej skoly ktoru mi firma preplati. A tak sa aj stalo. Netreba v zivote hladat len vyhovorky ako sa co neda, treba hladat cestu ako sa da a skusat. A poznam vela rodin kde aj popri malych detoch obaja rodicia pracuju aby ustali dobu. Nikto nekaze autorke aby isla na profesiu, bola to len jedna z moznosti. Ona sama musi vediet co vie. Logicky nebude reagovat na ponuku do IT ked sa tomu nerozumie. Napisala v predchafzajucich komentaroch comu sa venuje, co vie, nie ja ale ostatni jej napisali resp poradili co by mohla robit. Nebola som to ja. Ja som len usudila ze vsetkemu sa vyhyba. Kolko ludi jej tu napisalo ze muz zarobi velmi malo na to ze je prec? Len ja?
@majamat u nasy resp po okoli NR su taketo postavene skoro na kazdej dedine. Ano su velmi lacne. Co sa tyka tych podmienok co som pocula od ludi co tam byvaju na uplnom zaciatku bol velky problem sa tam dostat ale v dnesnej dobe ze vraj uz zoberu kazdeho pretoze je vela bytov prazdnych, koli neplaticom. Aj toto by bola cesta len neviem odkial je autorka a ci je ochotna sa stahovat do lacnejsieho.
Ja len k tým zážitkom - neviem, kde bývate, či niekde úplne mimo na samote, ale zážitky sú isto dostupné aj lacnejšie, než 100€ kúpanie či 100€ zoo - ak do nej nejdete z Košíc do Bratislavy...
@drahomirrra mäso je aj tak nezdravé.
Tak mi nepíšte, že mám dať decko do jaslí. Lebo áno, homeoffice je jedna vec a iná zase chodiť upratovať a starať sa niekomu o deti keď o vlastné nebudem mať postarané.
@drahomirrra asi tak. Vyššie som písala, napísala som si inzerát, že hľadám prácu na doma, popri deťoch. Chodili mi ponuky, jedna za druhou. A samé *** bitcoiny, prípravky na chudnutie, Avon, LR atď.
@majamat áno, máme žiadosť už tretí rok. A nič. 🙄
skus tam zajst osobne. este je dolezite kde mate ziadost. neviem ci byvate v meste, ci obci, alle aj okolite obce pripadne treba skusit,
ja som byvala v meste a prestahovali sme sa do obce.
@majamat boli sme osobne. Sám primátor nám povedal, že sme veeelmi ďaleko pod čiarou. Už pred troma rokmi tam bolo veľmi veľa žiadosti. Aj stávajú tu nové sociálne byty. Ale ... Dokončenie v nedohľadne. Uvidíme. V pondelok má muž sedenie so šéfom. Že niečo vymyslia. Lebo nemá ľudí, tak nech neodchádza. Uvidíme, čo ponúknu. A ja sa pokúsim zase začať hačkovať.
no to je celkom dobra sprava. mozno nieco zvysi, aspon trochu.
co sa tyka bytov, maju asi vsade iny system, u nas nerobili vyber uplne podla poradia,a le zaviselo aj od kriterii. nie kazdy to splna a neviem ci nevedeli niektore socialne pripady aj urychlit. a aj znamych vedeli dobre urychlit. a casto urychluju aj tych, co su neodbitny
@majamat tak my nie sme sociálny prípad. Asi. Neviem. Nikdy som neriešila. Ale podali sme si vtedy žiadosť keď bola možnosť, čo začali stavať byty a doteraz nič. Tie, čo boli voľne, boli obsadené ešte sme len podávali žiadosť, to nám aj rovno povedal, že sme len v poradovníku.
neviem ako je to u vas, ale u nas - v obci sa byty uvolnuju. ludia oprauju zdedene domy stahuju sa z bytov-. v nasom byte sme druhy, ale my sme menili za vacsi. v tom, kde sme byvali, sme boli stvrty. vo vedlajsom byte uz 5 najomnikv dalisch bytoch nasej bytovky su len prvy najomnici akurat v jednom byte a jednej garzonke asi. v druhej garzonke je asi treti najomnik. a v dalsich troch bytoch vsade uz treti. a su byty, kde sa ich vystriedalo este viac.
tieto bytovky stoja 13r.
Osobne nechapem, preco su jasle taky strasiak, ale v pohode, nemusim vsetkemu rozumiet 🙂
@ropucha6 tak toto zas ja chápem, tiež som tak bola nastavená že pokiaľ to budeme vedieť finančne zvládnuť, tak sa s jaslami ponáhľať nebudeme a deti pôjdu až do škôlky. Teším sa, že som mohla byť s nimi. Každý to má inak, podľa seba. Co mne nie je jasné je, že niekto pomenuje svoje dieťa decko a proces, pri ktorom vzniklo ako dať sa natrtkať. A jedným dychom s tým, že do jaslí ho nedá 🤷♀️
@bashawelle napisali ste vsetko spravne. Je tu xx rad a medzi nimi aj jasle okrem inych.
@bashawelle to je v poriadku, ale ani nezakladas taketo temy. Ten slovnik ma tiez zarazil, ale beriem to zas ako obrannu reakciu, malokto je nastaveny bez utoku si vypocut aj iny nazor 🤷♀️
@bashawelle to je umysel. neviem ako to vysvetlit. je to akoby poukazanie na zeny, ktore si robia deti len tak a v tom zmysle je pouzity aj slovnik. a dodava, ze taka nie je.
to je este dobree, lebo to je ako keby zahrala rolu takych zien. no moja kolegyna vyslovene na svoje deti povedala, ze ma koli nim "skazeny cely zivot"
@majamat aha, rozumiem. zdalo sa mi to zvlastne, lebo v ostatnych prispevkoch takymto sposobom o svojich detoch nepise, ale uz chapem, ako to bolo myslene.
..mila autorka zbytocne sa tu zlostis.. jedno je iste , ak nic nezmenis( praca, strava etc.) nic neusetris... ba co viac,ak sa dvihnu ceny a tomu ver, ze pojde vsetko len hore tak ste v prdeli ..
@mirkaz156 kde v zahraničí že si pracovala ?že 1600je malo ?malo som 1400 +platené ubytko a dopravu a to som robil v sklade ,nie každý natrafí na fest dobre plateu prácu v zahraničí,tak že ak nevieš aké mzdy sa pohybujú,najprv si to over zlého dosť kraviny čítam ako veľa viete ,ale pritom ste tam buď neboli ,alebo boli Kedysi
@sylviasab mäso potrebuješ tak či onak ,vegáni , vegetariáni atď majú problémy potom s dasnami alebo iné problémy keď že nemajú živočíšne bielkoviny,treba si naštudovať dokumenty aj históriu.Zase mäso ťa viac a na dlhšie zasýti ako zelenina keď že sa ťažšie vstrebáva a dlhšie trávi
@bashawelle áno, písala som to na obranu. Moje deti milujem, dám im všetko, myslím, že aj najstaršia má dobrý základ do života.
Deckom som nazvala všeobecne deti, a natrtkať...no to tiež tak sprosto som napísala. Lebo už mám pocit, že má tu dotyčná považuje za neschopnú, nezodpovednú. Nie, nemám 5 deti a nežijem v garzónke, ani nepoberam žiadne dávky. Len proste je toho na mňa v poslednej dobe veľa, neznášam proste keď niekto mi silou mocou potrebuje dokázať, ako nechcem, nemôžem a vyhovaram sa. Jediná podmienka je, ze pôjdem robiť až keď pôjde do škôlky. Možno na 2,5roka už bude schopná. Zatiaľ je to bábätko. Ktoré ma potrebuje. Sestra robí v Anglicku, tam aj žije, dcérka má 3 roky a až teraz išla do roboty. Takže viem čo je to, poslať polročné dieťa do jasiel, čo pomaly ani sedieť nevie.

Ja pisem jeikde ze davam deti prec? Skusim este raz mam 1 rocne a 2 rocne deti a som s nimi dona, ja. Nie muz nie svokra nikto. Som doma ja a deti su dona. Este raz preistotu deti su doma.. A popri detoch pracujem a staram sa este o domacnost a podobne ako zena. Co je zle na rade ze zbytocne platite 80eur telefony? Ved to neradim len ja, mysli si ti viac lufi. Mate tu desiatky nazorov na pracu vasho muza a jeho plat. Nie som jedina. Ak neznesiete aj druhy nazor, tak nabuduce sa nepytajte verejne.