icon

Asi nevieme hospodáriť

27. okt 2022

Muž zarobí 1600€ v čistom, ja mám RP 380€ plus prídavky. Sme v podnájme, lebo hypo nám nedajú. (neriešte prečo). Všetko ide hore, aj nám nájom.
Príjem dokopy 2000€
Vydavky
600€ nájom
180€ výživné bývalej
40€ poistka
80€ mobily
20€ internet
60€ tankovanie
600€ strava (v tom je aj strava v práci)
100€ plienky a mlieko
Zostáva nám minimum, niekedy som odložil a teraz sa nedá, to čo zvýši, vždy niečo vypadne, teraz som musel meniť výfuk na aute, 160€, treba mi svetlá, no nezvýši sa nič. A kde to ešte zážitky, výlety. Ako to máte vy? Viem, že dokážete odložiť aj 300€ niektorí, no asi nemáte také výdavky. A nájom asi tiež nie. 🙄

mirkaz156
28. okt 2022

@david1202 a to sa ti reálne oplatilo? A máš dve deti a ženu, ktorú živíš? Lebo jedna vec je mať 1600 keď žiješ sám pre seba bez záväzkov a iné keď máš na krku ďalšie tri životy okrem seba či? 🤷 Pokiaľ by som na krku mala ďalšie tri odo mňa závislé životy tak by som nerobila za 1600 v zahraničí 🤷

majamat
28. okt 2022

@david1202 zo zahranicim nemam skusenosti,a le pri niektorych komentaroch amm pocit, ze zijem v inej krajine. pisu, ze za 1600e moze aj doma robit, no neviem kde na Slovensku sa zaraba 1600e. akoze ano, ale su to profesie, ktore vyzaduju bud vzdelanie,a lebo konkretne zrucnosti. v zamestnaniach, ktore moze robit hocikto, sa 1600e nezaraba, v mojom okoli sotva 1000e. aj to je skor priemer s odmenami.

majamat
28. okt 2022

aha vyskocila mi ponuka videa. sice je to strikovane, ale aj uhackovat by to slo. a je to celkom pekne, to by sa mozno aj predavalo,

https://www.youtube.com/watch?v=03uTWLbUb2g
mirkaz156
28. okt 2022

@majamat tak môj nezarobí na Slovensku 1600 ale v tom prípade by sa mohli pri dieťati striedať. Nám to tak funguje a to sme obaja menili aj mesto aj prácu. V prvom meste nám to fungovalo muž ranné ja večerné zmeny. Teraz má manžel stále ranné a ja viem potiahnuť zase poobedné/ večerné áno aj v inom meste. Manžel má na rannú zmenu cca 950-1000e má strednú školu len výučný list. Ja mám VŠ ale robím mimo svoj odbor lebo v tom by sa teraz robiť nedalo tak som našla náhradu. Áno on má plný a ja polovičný úväzok môj vychádza cca 400e plus ešte rodičák 400e
Spolupracujeme v domácnosti aby všetko fungovalo manžel má vie na 100% zastúpiť vo všetkom v domácnosti.
Dá sa to s prehľadom len treba chcieť. Bývame v malom okresnom meste 🤷.
Beriem to, že v práci na chvíľu vypnem od domácnosti a prospieva mi to🤷. Evidentne by to prospelo aj autorke 🤷

autor
28. okt 2022

@majamat konečne niekto, kto žije v tomto štáte, lebo naozaj mám pocit, že tu nikto nechápe, že obyčajný človek, ktorý keď chce ako vodič zarobiť aspoň 1600€ musí ísť robit mimo SR. Alebo sa uspokojiť s 800€ platom. Tak isto napríklad automechanik. Kým ti nepatrí firma, tak zarobíš okolo 600€. Prečo asi chodia Slováci do Rakúska opatrovať? Skúste ísť tu niekoho opatrovať. Keď vám dajú 6€ na hodinu, veľa. Nikdy som nebola na úrade práce, vždy som mala robotu, kde som aj veľmi pekne zarobila, aj som bola spokojná, bavilo ma to. No bohužiaľ, moja znalosť angl.jazyka zapadla prachom hneď po škole. Ako predavačka som to nepotrebovala, teraz ľutujem, že som nešla po škole aspoň na rok za sestrou do anglicka. Ale tak čo už.

autor
28. okt 2022

@mirkaz156 takto sme to mali s prvým manželom. On z roboty, ja do roboty, popri RD. Asi polroka, potom to začalo prekážať kolegyniam, že si urcujem ktoré dní pôjdem a ktoré nie. Veľmi zlý vzduch na pracovisku. Našla som si brigádu na dokladanie tovaru, tiež potrebovali väčšinou vtedy, kedy bol aj on v robote.
Ale aj mne by to vyhovovalo takto. Skúsime aj nad tým pouvažovať.

autor
28. okt 2022

@mirkaz156 a môžem sa spýtať kde pracujete keď máte možnosť len ranné a len povedané, či večerné zmeny?

autor
28. okt 2022

**poobedne

majamat
28. okt 2022

@mirkaz156 no ale ja nepisem, ze sa to neda, iba ze to nie je bezne. ide o to, keby si tu hlada pracu, je velmi neiste, ci by zarobil aspon tolko a dokonca je mala sanca, samozrejme zavisi od vzdelania.
a nepisem o vyske vzdelania,a le o vystudovanej profesii, taky muratr nemusi mat ani aturitu a zarobi,a le jeto murar a kazdy tu pracu robit nemoze, lebo bud potrebuje vzdelanie, alebo aspo tuto zrucnost.

mirkaz156
28. okt 2022

Držím palce dá sa to.
Prvú som mala v McDonalds (krajské mesto) práca od 16:00/17:00 brigáda sa dá dať do 22:00-23:00 ja som ťahala polovičný úväzok do 00:00/01:00. Veľmi slušný zárobok cez 500e som mala ale s nočnými a víkendovými príplatkami.
Teraz (okresné mesto) nastupujem na polovičný do Kauflandu dieťa mi už chodí do škôlky takže mi je jedno či tých 4-5h odrobim doobeda alebo poobede. Jediná moja podmienka bola robiť od 8:00 aby som vedela v kľude zaniesť dieťa do škôlky.
Tento rok som robila aj v Tescu(okresné mesto) iba poobedné zmeny 14:00-22:00 ale bohužiaľ manažment to posral z ich strany takže som stihla ujsť pred koncom záučnej zmeny...
V každom prípade v novembri budú hľadať všade na vykrytie vianoc takže je tam vysoká šanca že sa dá nájsť práca. Minimálne na mesiac a keď sa ,, osvedčíš,, vezmú ťa na úväzok - tak som išla do Tesca minulý rok. Najprv na Vianoce a potom ma volali na úväzok.
Držím palce dá sa to zladiť podľa mužovej práce a ochotného riaditeľa a manažérov. Jasné že treba k tomu trochu šťastia natrafiť na tých správnych ľudí 😊

mirkaz156
28. okt 2022

@majamat to nie je pravda to sú predsudky 🤷. Robí obyčajného montážnika. Nič špeciálne so vzdelaním alebo praxou. Áno je to fyzicky náročné (skladajú veľké kontajnery)
A poznám viacero ľudí čo fungujú na rodičáku v takomto systéme že muž plný úväzok a žena polovičný/ čiastočný alebo nejaká brigáda na víkendy.
A nie je to až tak ojedinelé na Slovensku podľa mňa dokonca v zahraničí bežná prax 🤷

veronicka1901
28. okt 2022

@mirkaz156 takto sa dá fungovať podľa mňa s jedným dieťaťom. S viacerými ťažko.

dankanka
28. okt 2022

@veronicka1901 fungujem tak s dvomi.. dokonca kruzky, lekari a podobne..je to tazke ale nie nemozne

majamat
28. okt 2022

@mirkaz156 ake presudky, to su fakty. ja nepoznam v okoli chlapa, co by tolko zarobil v zamestnani, kde moze robit hocikto.
a ako neviem co dalej pises, ved ja som nepisala nic o tom, ci muz robi a zena nie. ja som iba pisala o tom, ze u nas nie je bezne zarabat 1600e.

mm robi v zavode, sotva za bezny mesiac zarobi 900e. svagor asi zarobi, neviem,a le on ma vzdelanie a jeh praca aj vzdelanie vyzaduje bracho zarobi,a le jeho praca tiez vyzaduje minimalne zrucnost. kamosky muz zarobi,a le tiez vyzaduje zrucnost, dalsej kamosky muz nezarobi, hoci aj on je len robotnik. dalsich 2 znamich muzi nezarobia, jeden robi v zavode a ten druhy ani neviem, ale je robotnik. dalsej kamosky muz zarobi,ale je riaditel spolocnosti. to tiez nemoze robit kazdy druhy.

majamat
28. okt 2022

@mirkaz156 teraz pozeram, ze som to zle precitala, co si pisala. no ale s tym striedanim to tiez nie je take jednoduche. moja dcera vydrzi chvilu sama, uz je velka,a le my sme sa nedokazali vystriedat pri nej. jednoducho sa nam smeny prekryvali, hoci len ciastocne.
ja robim nepravidelne sluzby. mam rozpis na cely mesiac. robim celodenne sluzby, alebo nocne a to dlhe nocne. sem tam sa stane, ze mam rannu do 14hod. zacinam o 30min neskor, ako mm, vdaka tomu som rano stihala skolku,a lebo rannu druzinu.

autor
29. okt 2022

@majamat môj brat býva na východe, robí v ussteel ako vedúci zmeny zamocnikov pre externú firmu. Zarobí 1800-2000€ eur, podľa toho, aké majú zákazky. Tu sa môj pýtal, tak "joooj, veľa by ste chceli"...ako píšeš, do 1000€ v hrubom. Plus odmeny, ale aké odmeny? K výplate 30-50€ keď nevymeskaš ani jeden deň, keď nemarodis. Keď nevymenis zmenu s nikým, atď.
On vtedy sa rozhodoval medzi vodič autobusu a kamión. Ako autobusár by zarobil 800€ keby chcel len Slovensko. Medzištátne 800€ + diéty či čo sa tam platí. Okolo 1200€ dokopy by mal. S tým, že to bolo úplne na opačnom konci kde bývame a trebalo sa tam dopraviť. A keby jazdil tri dni, potom domov na dva dni a tak aj 3-4x do mesiaca, tak viac prejazdi, ako zarobí.

evina57
Autor odpoveď zmazal
evina57
29. okt 2022

Strava v tom neni. Ani neviem koľko minieme na stravu 🤔 to sa platí s toho,čo zostane.

mirkaz156
29. okt 2022

@majamat to nie ale z tých 1600 si manžel necháva 300 ktoré preje... Doma by samostatne 300e určite neprejedol a mohol by sa stravovať doma poprípade v práci ale určite by neprejedol v práci 300e. To samo o sebe dosť spraví.
To že ty si asi sestra alebo zdravotnícky pracovník. Tak presne pre to to nerobím lebo sa to nedá teraz. Tiež som sestra. Proste pôjdem radšej do obchodu za 400e ako nič 🤷

gertrudaosem
29. okt 2022

Len pre porovnanie ja platím za mobil 13
Strava 600? 😱 Nie je to veľa? To čo jedavate?

fazulka21
29. okt 2022

Mobily za 80€ mesačne? To telefonujete na Mars? A 600€ strava sa mi tiež zdá horibilná suma...

majamat
29. okt 2022

@mirkaz156 ok, aj keby je to viac, no nemozem odratat 300e,a le tak mozno 150e, lebo aj doma neico preje, povedzme 1450e. no ale u nas fakt tolko chlap nezarobi. do 1000e. mame tu rozne firmy a zavody,a le teda nikde tolko nemaju.
tak mozno banici zarabali viac, ale bane uz nefunguju, resp, tusim este neico ano,a le malo.

mirkaz156
29. okt 2022

@majamat dobre nezarobí. Ale ak zarobí 1000 a žena 400 tak sú na tom reálne finančne cca rovnako plus je muž doma a spolupracujú. Takže z hľadiska ženy aby jej nepreplo z toľkej záťaže 🤷 pokiaľ by muž robil len pondelok-piatok žena vie potiahnuť sem tam víkend napríklad v tom obchode 🤷.
Ale chápem že každému vyhovuje niečo iné. A niektoré ,,páry,, vedľa seba nevedia fungovať 🤷.

majamat
29. okt 2022

@mirkaz156 to je sice pravda,a le dovod prispevku nebol ten, aby jej nepreplo a delili si pracu doma a starostlivost o deti,a le ten, aby mali k dispozicii viac financnych prostriedkov, ktore by usetrili.

autor
29. okt 2022

@mirkaz156 mne neprepina z detí, ani mi navarí manžel v mojej prítomnosti. To o čom píšete? Príspevok je o Tom, ako ušetriť, nie ako sa striedať v práci. Veď to je úplne jedno, kto zarobí 1600€, či dvaja, alebo jeden. Máme 2000€ príjem dokopy, aj keby som ja robila za 400 a on za 1000€, boli by sme na Tom tak isto. A verte, že by som minula na stravu tak isto, lebo by som musela častejšie variť, viac sýtejšie. 🤔

mirkaz156
29. okt 2022

To bolo myslené všeobecne ale konkrétne to bol môj prípad.
No pokiaľ má manžel na seba 300 a vy na domácnosť 300 tak to nie je v poriadku a doma by tých 300 neminul. Takže by ste vedeli ušetriť na strave plus si privyrobiť. Keď sú doma dvaja dá sa nájsť fušku/brigáda aj na víkend keď je treba. V obchode by ste to vedeli potiahnuť víkend a cez týždeň by ste mali voľnejšie.
Tesco má napríklad pre zamestnancov na kartu ešte zľavu 10-15% z každého nákupu podľa dni v mesiaci. Na tom sa dá tiež dosť ušetriť...
Treba hľadať riešenia držím palce
Kaufland Lidl tieto vymoženosti pokiaľ viem nemá.
Čo sa týka varenia sýtejšie tak zaradiť viac strukovín a menej mäsa. Polievky alebo hlavný chod. Treba hľadať lacnejšie alternatívy aj keď verím že z 300e musíte riadne čarovať...

autor
29. okt 2022

@mirkaz156 ale ja mám 300€ len na drobné nákupy, ako je šunka, parky, sem tam pečivo, (to si pečiem väčšinou sama) jogurty, ovocie mimo záhrady.
Aj dnes napríklad som bola v obchode.
Kúpila som dve donuty do ruky deťom, nech sa dá nakupovať.
Ovocný sirup, šunka, syr, parky, mandarínky, banány, práškový puding, kávu, jogurty, mleté mäso, kurča celé, pečienku, cestoviny do polievky...dokopy nič a 36€ ale mám pre nás do stredy čo jesť. Lenže niekedy deti potrebujú aj rybu, a losos tak pre troch 25€.
Dnes máme fazuľovú polievku mliečnu zo vcera,
urobila som granadír, zajtra sa doje granadir a uvarím vývar len z chrbtov a jedným prsom. To potom narežem a urobím rizoto so zeleninou, syrom.
V utorok urobím grilované stehná, nám stačí dve aj to na dva dni. K tomu ryža. Štvrtok vajíčková polievka, ryžový nákyp s marhuľami. A v piatok ešte neviem.
Tým chcem povedať, ze nám by toto stačilo a to varím v malom.
Muž by sám zjedol 2 stehná. Keď je doma, chlieb vo vajci pôjde z celého chleba a asi 10 vajec. Nám stačia 4ks a dve vajíčka.
Ja si dám prívarok, ale on k tomu chce chleba a nejaké mäso, alebo klobásu, vajco.

mirkaz156
29. okt 2022

A veľké nákupy vám padnú z neba? 🤔 Oblečenie, obuv, drogéria, kozmetika, keď niečo treba kúpiť do domácnosti? To všetko ide z ktorej položky? Lebo u mňa by to bola položka strava+domácnosť 🤔
Teraz sme v Tescu nechali 50e v podstate za malý nákup a všetko bolo v akcii 🤷🤔

autor
29. okt 2022

@mirkaz156 tak to kupujeme jednorázovo do mrazničky keď je akcia, aj na dva tri mesiace a len vytiahneme čo treba. To je takých 100€. Na mäso aj vodu a mlieko.

autor
29. okt 2022

Oblečenie z bazaru, alebo sekáče, minimálne sumy. Jedine topánky trošku drahšie, ale snažím sa kupovať z bazára