Bez peňazí sa ani žiť nedá
Viem že peniaze nikoho nerobia šťastným.No bez nich sa nedá ani žiť.Je to smutná realita.Vela rodín sa snaží vyžiť si z toho čo má na výplate.No nie vždy sa to podarí.Ked sa zaplatí hypotéku,poistky,plyn,elektrika a ostatné poplatky.Neostava veľa na stravu.Plus výdavky na deti škôlka škola tiež není zadarmo.Deti rastu ,oblečenie a topánky stále treba kupovať.Ked sú choré,kupovať lieky.A stále niečo.Ako vychádzate s peniazmi v týchto ťažkých časoch?
@autor....ked si z NZ ...najdi si na FB skupinu ,,Praca,brigada Nove Zamky a okolie.Kazdu chvilu hladaju casnicku a operatorov do NZ a Surian
Prosim ta to co mas za hypoteku? 250 na 30rokov, ja mam na 10 splatku 350 za 50tis
@doriiis Áno hľadajú,viem o tom.No to už nepíšeš že operátorov na tri smeny a čašníčky na krátky dlhý týždeň.To nemôžem pri deťoch.
@doriiis Víkendy ako potiahnuť by som mohla,len horšie je že neviem či by to manžel dal doma s deťmi.12tky plus cesta do a z práce a celý víkend by som bola unavena,neviem kedy by som varila.
@autor...skus porozmyslat a poradit sa s muzom.Snad to nestroskota na tom,ze nema kto varit
Ste v narocnej situacii ale nie preto, zeby ju vam niekto sposobil, ale preto, ze velmi chcete zit nad vase financne pomery, moznosti, a tak trochu nerozmyslate s manzelom, vrhate sa do veci pod vplyvom emocii a nekladiete si otazky:
- dokazem vyfinancovat dom s nasimi prijimami?
- ake mame predpoklady karierneho rastu a rastu miezd? Mame dobre vzdelanie?
- dokazeme ufinancovat prevadzku domu a vsetko s tym spojene?
- ake budeme mat dochadzanie do prace? Budeme mat dobre spoje, alebo budeme zavisli na vyuzivani auta?
Realne zijete v dome, mate dva auta, byvate v nejakej diere, ty mas nulovu sancu sa zamestnat, k tomu nemas ani dobre vzdelanie, manzel hodinu sa trepe neviem kam za 800 eur....
Proste splet zlych a zlych rozhodnuti bez kladenia si vyssie uvadzanych otazok...
Na zivot ze robi iba jeden, ja na pol uvazku, mame dom k tomu dve auta... je potrebne bud si vziat lepsie financne situovaneho manzela, alebo vediet zarobit dostatocne
Ako píše pani vyššie: mali by ste sa hlavne porozprávať spolu s mužom a nastaviť sa trochu flexibilnejšie. doriiis má zrejme na mysli ponuku na víkendovú prácu v Peugeot Trnava, ponúkaná mzda je 890 eur v hrubom: https://www.profesia.sk/praca/peugeot-trnava/O4... Možno by stálo za to zvážiť, či muž nemôže robiť takto cez víkendy, v týždni mať úplne voľno a Teba potom odľahčiť starostlivosťou o deti v týždni, aby si si mohla nájsť prácu na normálny plný úväzok. A tiež by ste si mali zrejme viac deliť povinnosti v domácnosti, aby to nebolo všetko len na Tebe.
Ty zarobis ako upratovacka na par hodin 400 eur muz cely den plus vela prejazdi a pride vecer 800 eur hlupo povedane, ale on zarobi velmi malo.z toho co mate si carodej, ze este 100 eur usetris.Tam nie je z coho setrit.Mate dom, 2 auta poistky, pneumatiky...bola si asi s detmi doma 6 r jednoducho je to luxus.Take male deti nepotrebuju kruzky.Vies ludia, ked su v nudzi vidim casto inzerat, ze kto mi vyberie deti zo skolky, skoly a postrazi, lebo nestiham kvoli praci.Skus si privyrobit umyvanim okien idu sviatky, upratovanie...ved teraz roky budes pracovat pol uvazok, lebo kto ich vyberie?V gastre, ked si camicka si nevies nieco najst nejaku jedalen, vydajnu potravin, skolka pomocna sila v kuchyni...tam sa pracuje do 14,15 vacsinou.Sama si daj inzerat niekde do dedinskej, mestskej stranky na FB....este by si mohla dieta opatrovat mas dom, dvor vela ludi nechce dat dieta do skolky kvoli chorobam.Ano, je pekne, ze napises chceme vidiet deti vyrastat, byt s nimi vies kolko ludi ma aj 2,3 prace?muz je spokojny v praci nechce nejaku zmenu?Necitala som vsetko, ale niekde vo fabrike by mu nebolo lepsie na smeny?mal by viac casu a urcite aj penazi.Robit pocas vikendov taxikara, vozit jedlo pre nejaku pizzeriu, uber, bolt, wolt neviem ci u Vas v meste to je rozbehnute.Aspon 150 eur, ak by si vedel cez vikendy jeden, dva dni privyrobit....vela x hladaju zahradu porylovat, pomoct pri stavbe, ostrihat stromy, popilit drevo.
@borabalazova ....myslela som na nu,ale aj takto sa to da ponat.K mzde poviem iba tolko,ze realita je ina ako uvadzaju.
autorka, prepáč, že budem až tak sprostá, ale teraz si si nasrala do huby..... veľmi sprosto povedané... kdesi na predchádzajúcich stranách si napísala, že nie je riešenie predať dom a kúpiť byt, lebo že byt stojí 200 000 a to nemáte šancu. predtým píšeš, že dom teraz má hodnotu 160 000. takže nech sa páči, bežná ponuka na topreality, kde 3-izbové byty v NZ idú od 100-120 tis. 120-150 tis. idú novostavby (3-izbové). takže netrep, žeby ste predajom domu nemali na byt. jednoducho ako píšu baby, ty len hľadáš výhovorky, ako sa nič nedá. nehľadáš žiadne riešenia, ako si pomôcť.
@doriiis Veď určite sú aj iné možnosti a dá sa to nastaviť ešte aj inak. Nevieme, čo manžel aktuálne robí, ale mne sa zdá plat 800 eur za denné 10 hod. zmeny málo. Ja tak trochu poznám možnosti v Nových Zámkoch, napr. vlakom je to do Bratislavy 50 min. a v Bratislave je už trochu iná hladina platov. Takže asi to vyžaduje trochu odvahy a skôr radikálnejších zmien so zamestnaniami aj autorky, aj jej manžela.
Tak by to musel dat ved aj ty musis...Chapem, ze nechce vyjst zo svojej komfortnej zony, ale pripada mi, ze on je vlastne spokojny ty obstaras deti, musis hladat pracu, aby si stihla deti...navaris, co to zarobis do buducnosti poplatky skola vsetko bude stupat.Tvoj muz by sa mal rozhybat prepac su chlapi co idu vlakom do Ba ci na ubytovnu robia na smeny...akokolvek premyslam tvoj chlap a jeho plat je problem.Ked sa nerozhybe teraz bude starsi a uz nevymysli nic.Ty si tiez pocas materskej vedela, ze ako casnicka asi nebudes moct robit cely den popri detoch a mohla si si dialkovo spravit pedagogicku 2 r a ist do skolky.Ty chces zmenu, ale na vsetko potom povies nie, neda sa, nejde.Neverim, ze v gastre hoteloch, jedalniach nie je praca.
@borabalazova ...preto som jej navrhla tuto moznost.
Inak to mi tiez napadlo...naco su vam poistky?
no veď som sa vyjadrila vyššie. pán manžel je pohodlný. autorka si to nechce ani za nič pripustiť....
@panelacikova Ja som nepísala že doma má teraz hodnotu 160 tisíc,to písala jedna pani čo pridala komentár.Ja neviem koľko má hodnotu náš dom,nedala som to zisťovať.
@eeffka Áno 80 eur mesačne vyhodiť na poistky.No keď sa jednému z nás niečo stane,ten druhý neostane bez peňazí.My myslíme aj na toto.
@doriiis Poistky na čo,má byť poistený ten čo zarába,keby sa niečo stalo ten druhý aby neostali bez peňazí.Tak sme poistený aj manžel aj ja.Mali sme aj deti poistené ale zrušili sme to.Pokial nebudeme na tom lepšie.
@doriiis
Poistky su taky "slovensky zvyk". Ludia nemaju pomaly co do ust, ale desiatky eur si neodpustia kazdy mesiac "investovat" sukromnym instituciam.
Rovnako ako nejaky sialeny pausal a podobne "vydavky chudobnejsich".
@zmrzlinka2021 ...ano viem.Poznam to.40 eur na osobu mesacne🤦
@autor...no vidis,tip na setrenie....moje dve zivotne poistky ma vyjdu cca 24 mesacne.40 eur na osobu je vela na poistku
Neviem ci mas take moznosti. Ja napr. chovam kozicky. Je to sice investicia na zaciatku ale oplati sa. Hlavne mame doma mliecne produkty a dost mlieka v sezone aj predam.
neklam. o 15:17 píšeš o tom, že domy teraz stoja 160 000 a viac. v podstate by to aj sedelo s tým, ako šli nehnuteľnosti hore za posledných 10 rokov. aj byty stáli u nás pred 10.rokmi 55000 tie isté, čo teraz stoja 155000, takže áno, tvoj dom ak vtedy stál 60, teraz je reálne, že stojí 160.
@doriiis Máme na poistke peknú odkupnu hodnotu keby sme to zrušili dostaneme pár tisíc eur. No nechceme to zrušiť,človek nikdy nevie čo sa stane.Kolko nehôd je na cestách, všetko možné.Keby niečo ,ten druhý by neostal bez peňazí.
Keby sa u nas 1nieco stane, tak preda pozemok a chatu a bude vysmiaty. Obrazne. Zacinali sme s paplonom a sadou hrncov
Ak máte v rodine alebo medzi známymi niekoho, kto sa v tom vyzná, nechajte si poistky vysvetliť a prehodnoťte ich zrušenie: aktuálne je taká vysoká inflácia, že odkupná hodnota môže byť nakoniec úplne smiešna.
Uzatvarat zivotne poistky na viac ako 10 rokov je blbost.
Toto je už v podstate zbytocna téma. Chlap zarobí naozaj málo a zena napíše, že manžel nechce do bytu... No, lebo on je nejaký kráľ, čo si zaželal veľký dom a hold ho mat bude, aj keď nevie zarobiť, nevie jazyky, nevie nájsť lepšie platenú prácu. A jeho žena cez víkend robiť nemôže, lebo nevie ci by to otec zvládol s vlastnými deťmi, no konečná. Vzdušné zámky vysnívané, ale učiť sa, kurzy robiť, zvýšiť kvalifikáciu, to nie.
Jasne, musia byť aj ľudia, ktorí nemajú vyššie vzdelanie, tu robotu tiež treba robiť a je sakra dôležitá, ale tak si do kelu treba kúpiť bývanie adekvátne situácii a nie prd zarobiť a kúpit veľký barak ku ktorému treba dve autá, aby sa vôbec dalo fungovať. Co na tom autorka stále nechápe, keď zakladá takúto tému?

No podla mna muz velmi malo zaraba a to este cestuje hodinu do prace? ved pri dnesnych cenach phm a vlastne vysokych cenach vsetkeho...800 € mesacne? Velmi málo....Treba poziadat o zvýsenie platu alebo hladat novú prácu. My máme len 1200 € mesačné vydavky, ktoré nevieme ovplyvnit ako napr. uver, leasing, poistky, skola,školka atd... + na to strava min. 500€, deti chore tak sale nejake lieky, oblecenie..no furt nieco....A to ja nepracujem, ale my mame 3 deti..