Beznádej 26-ročnej ohľadom bývania
Vlastne ani neviem, čo som týmto príspevkom chcela povedať, asi sa len potrebujem vyrozprávať.
Mám 26 rokov a som dievča, ktoré je aktuálne samé a veľmi ma trápi, že pravdepodobne nikdy v živote nebudem mať "normálne" vlastné bývanie. Som dva roky po vysokej škole. Už počas VŠ som brigádovala a odkladala si peniaze. Hneď ako som dokončila školu som sa zamestnala. Chvíľu (pár mesiacov) som bývala u rodičov a šetrila. Potom sa našim narodilo druhé dieťa a tak (dosť netaktne) mi povedali, že mám odísť. Teraz bývam v zdieľanom podnájme v Bratislave. Snažím sa šetriť kde sa dá. Som introvertný typ, nechodím piť, moc toho nenakupujem, som skôr na športové aktivity. Proste nemám pocit, že rozhadzujem peniaze. Darí sa mi mesačne odložiť asi 60% mojej výplaty. Bohužial.. To nestačí. Dokopy mám aktuálne odložených nejakých 7 tisíc eur. Na vlastné bývanie potrebujem 20% z vlastných zdrojov. Kým našetrím dosť peňazí ceny už zas budú niekde inde. Ak budem tak ako doteraz šetriť každý cent tak možno za nejaké roky našetrím na garsonku niekde na kraji mesta. Mrzí ma len, že pravdepodobne nikdy nebudem mať na to kúpiť si niečo, čo má viac ako jednu izbu.
Viem, že sú ľudia, ktorí sa majú horšie ako ja, ženy, ktoré ostali samé, ľudia s horšou prácou ako mám ja. Som z toho len smutná. Nechcem tu začať diskusiu "kto to mal horšie", každý sme mali nejaký prekážky, len by som si veľmi želala aby dnes aj mladí ľudia dostali možnosť zadovážiť si dôstojné bývanie.
Ahoj, mám 27 rokov, iba strednú školu a od 22 bývam vo svojom, platím hypotéku. Rodičia mi dali ako štartovné iba práčku a gauč. Odkladala som si iba 30% výplaty
Ak by si potrebovala naučiť finančnej gramotnosti, tak sa mi kludne ozvi 🙂
@alica110 je to 300€ na mesiac. Ako prepáč ale keď chcem byt, tak sa na nejaký čas treba aj uskromniť. A býva v zdieľanom byte. Takže na nájom nedá tak veľa peňazí. Dajme tomu ze by dala 400€ na bývanie, 300 si odloží. Ak zarobí 1200 tak ostane 500€ na jedlo, drogeriu a rozhadzovanie. Sama pre seba ma tie peniaze. To mi naozaj nepríde ako hrdlačenie, kľudne by mohla odložiť aj viac. Ale to je jedno, veď každý mame iné náklady nároky na život. Ale keď si nezvláda odložiť viacej, tak asi treba niečo zmeniť, inak o tom byte môže naozaj len snívať. Je to tak ako to je, proste bohužiaľ odložiť si 300€ za mesiac je malo keď chce byt v Bratislave. Takže nemá veľmi na vyber, buď urobí niečo so svojim príjmom, alebo výdajmi. Žiadne iné možnosti nemá.
mladi , ja som 39 to maju teraz tazke ale neviem ci si aj v minulosti niekto dovolil sam byt alebo dom ano jasne najdu sa aj taki ale ty si hlavne najdi manzela alebo partnera s tym si budes budovat domov..ano aj to bude tazke ale sama este tazsie.
@lavender94 kočka už upresnila, že to je 17000€, ušla jej tam 1tka… to sedí viac, s tým že ušetrí 60% príjmov
@lavender94 V pôvodnom príspevku je preklep. Má tam byť 17000 nie 7000. Mesačné odkladám asi 700 eur niekedy viac niekedy menej. Hovorím cca 60% z mojej vyplaty čo je 1200 v čistom. To znamená že mesačne miniem asi 500 eur z čoho 300 je prenájom izby v zdieľanom byte. 200 ide na stravu drogériu a všetko ostatné. Tak ja nevom už keď toto je že veľa míňam tak už asi neviem čo viac.
V živote by som od rodičov nechcela aby mi ručili svojou strechou nad hlavou
NIKDY !!! Veď to je šialene
Môže sa hocičo sa mize udiať
@la_dolce_vita to je v podstate jedno 🙂😊 ešte lepšie ale pointa ostava
Rady že dobre sa vydaj, nájdi si manžela a potom hejty na ženu s deckom čo jej manžel ubližuje ak sa sťažuje že nemá kde ísť že čo robila ako mladá a prečo nič nemá. Budúci partner môže zdediť niečo, kúpiť mu rodičia, mať už vlastné na hypotéku čo má napol splatenú ak robí od 19 a nie je istota že spolu pôjdú do hypotéky, má 26, teda partner bude mať 30 plus a to už môže mať zariadené rôzne a nepôjde do spoločnej hypotéky.
To máš nejaký lacný život keď z 1200 dokážeš odložiť 700 😃 v tom prípade nechápem čo stresuješ, je len otázka krátkeho času keď si našetríš na základ hypo.
@autor A aká je tvoja predstava o byte? Máš nejaký vyhliadnutý? Ako som ti už spomínal, aktuálne z banky dostaneš max 83 tisíc spolu s tvojími 17 tisícami, máš 100 tisíc. Jedna z možností je kúpiť v BA garzonku (asi s odretými ušami ju možno kúpiš) a po 5 rokoch predať a kúpiť niečo väčšie. Ak ti rodičia nemôžu ručiť, tak je to horšie, ale to neznamená, že na ten byt nedosiahneš aj teraz sama, už si v podstate blízko. Prípadne ďalšia možnosť je kúpiť byt v inom meste, dať ho do prenájmu (tak sa ti pokryje aj hypo) a po 5 rokoch predať a kúpiť niečo v BA. Ale tu je zas riziko, ak si nikdy neprenajímala byt.
Alternatívne si skús tých 17 tisíc zainvestovať do nejakého ETFka (ja si sporím v ETFku ktoré kopíruje S&P 600, takisto aj čínske akcie idú teraz hore), ale nemyslím si že máš nejaký prehlad o akciach + ako som spomínal práve teraz nie je úplne vhodné obdobie začať s akciami, pretože je možné že na trhoch bude nejaká tá korekcia (S&P 500 už kleslo tento rok o cca 10% a ešte stále je pomerne drahé). Zároveň akcie sú stále relatívne rizikové aktívum, rizikové z toho pohľadu, že i keď dlhodobo rastú, tak môžeš zrovna natrafiť na obdobie, keď spadnú a niekoľko rokov budeš v mínuse a to asi nechceš riskovať. Skús prípadne aspoň nejaký terminovaný vklad alebo ak si veríš, tak nejaké štátne dlhopisy (krajiny, kde sa platí EURom). Ale toto je už asi na teba komplikovanejšie
@pribinak v poriadku, ale je to jedna z možností a bežne to ľudia robia, ak nemajú našetrených 20% alebo si chcú vziať spotrebný úver na rekonštrukciu bytu.
Nehnutelnosť v čase rastie, takže ak nestíhaš splácať hypo a náhodou by ti banka musela siahnúť na byt, tak aj tak istinu pokryje ten byt ktorý si kupuješ. Nezabúdaj tiež že pri splácaní hypo ti takisto klesá istina. Keby každý uvažuje ako ty, tak by asi všetci museli byty iba dediť ...
@yoge netrep somariny …..kopec ľudí uvažuje ako ty a sú z toho potom veľké rodinne konflikty
Aj tu na koni nájdeš “skvele” príbehy ako takéto super nápady zničia rodinu
Ale každého vec
Ak by mi hrozilo že nezvladam splácať hypo tak by som si našla další job, išla na čas do zahraničia, predala auto, ale NIKDY by som neohrozila rodičov
A čo keby si si nasla druhu prácu ? Ja mám brigádu popri hlavnej robote a v pohode dávam to tým pádom viac ušetrím...aspoň dočasne, smeny si vyberiem ako chcem, dá sa aj oddýchnuť popri tom
Podľa mna dobre robis, čo robis, len v tom pokračuj..ak ale budeš už mat našetrené na tej jednoizbak, tak chod do toho..ja som tiež bola v podobnej situácii, mne však rodičia hneď po škole povedali, že nech si najdem vlastne bývanie, ale potom mi niečo dali na kúpu, takze v tomto som mala možno jemnu vyhodu..ale teda mala som 27 skoro 28, keď som si kúpila svoj jednoizbak😀chcela som Ružinov, skončila som v Dubravke, práve pre cenu..výhoda je to, že akonáhle je bývanie tvoje a aj úver zafixovaný, tak náklady sa ti pár rokov veľmi menit nebudú, ale za to príjem ano..tak budeš môcť robit bud mimoriadne splatky alebo si šetriť na vacsi byt..ja som už bola v štádiu, že som chcela kupovať vacsi byt v novostavbe, ale spoznala som sa s manzelom a už sme veci riesili spolu..ale mat vlastne bývanie bolo to najlepšie rozhodnutie..teraz ma ten byt hodnotu minimálne raz takú ako keď som ho kupovala, z najmu je fajn príjem a mame takto poriesene dôchodky s manzelom 😀..takze neboj, verim že nasetris na vlastne bývanie a aj na auto😉
Neviem, čo myslíte tým 1 izbákom, lebo to čo sa dnes predáva ako 1 izbák je garzónka. Jedna izba a kúpeľňa. Chcela by som niečo kde môžem späť v inej miestnosti ako varím. 😅
@autorka Mne niekto vravel, že dnes sa počet izieb neurčuje podľa reálnych miestností, ale podľa počtu m2. Ja s dotyčným nesúhlasím...
@autorka myslel som ten "klasický" 1 izbák, nie 1 izbák v novostavbe i keď ako pozerám tie inzeráty, tak v BA na nehnutelnosti.sk pod 1 izbákom človek už nenájde ten klasický 1 izbák, kde bola oddelená kuchyna, ale väčšinou prerobene garzonky, možno pár výnimiek, napr.
https://www.nehnutelnosti.sk/detail/galeria/fot...
https://reality.bazos.sk/inzerat/176258452/pred...
https://reality.bazos.sk/inzerat/176503986/halo...
Nič lacné to je fakt... A keby začneš tou "garzonkou", tj. dnešným 1 izbákom a po 5 rokoch ho predáš a kúpiš reálny dvojzbák, tj. postupne si kúpiš niečo väčšie? Nezabúdaj že splátka za hypo ti nepôjde hore (práve naopak ak budú klesať úroky), ale plat ti bude stúpať.
A dá sa ti aspoň dočasne nájsť druhú prácu, aby si si zvýšila príjem? Lebo ak teraz zarábaš 1200 €, tak ak by si chcela 120 tisíc hypo (tj. 120 hypo + tvojích u takmer 20 tisíc) tak by si musela mať príjem aspoň 1600 € mesačne v čistom. Banku potom už nebude zaujímať či tú druhú robotu necháš tak, ich to bude zaujímať len do momentu, keď ti schvália hypotéku. Preto som práve navrhol toho spoluručiteľa, pretože on ti vlastne zvýši príjem a teda banka ti tým pádom požičia viac. Len pre tvoje info, pri 120 tisícovej hypo máš splátku 560 €, čo sa asi dá zvládnúť pri plate 1200 €
+ samozrejme záleží aj od lokality. V Ružinove sú asi drahšie ako niekde v Biskupiciach. Ale v tomto ti neporadím, to už musíš vedieť sama, ktorú lokalitu preferuješ
Tak to sa ospravedlňujem, s tým sa už dá pracovať. Ale ja som to nemyslela tak, že veľa míňaš. Skôr že máš nereálny cieľ. Tak buď budeš šetriť viac, alebo viac zarábať ak chceš byt čo najskôr. Nijak inak sa k tomu nedopracuješ, lebo situáciu s cenami nehnuteľnosti neovplyvní nikto z nás. Alebo sa zmieriť s tým, že pockas ešte ďalšie dva tri roky a bude z toho garzonka ak chceš ostať v Bratislave.
No ja som kúpila starši byt , nie novostavbu takze presne samostatná kuchyna
Normalnevsi nájdi poradcu finančného a začni to riešiť teraz hneď. Hypotéku vieš financovať spotrebakom, neviem aké sú teraz úroky, ale stále to môže byť výhodnejšie ako si celé roky platiť izby a šetriť, pretože ceny bytov potom už budú zas niekde inde. Určite rob niečo hneď teraz a nečakaj. Poraď sa.
Ja som si byt kúpila pred 8 rokmi ako 25 ročná, vtedy to bolo ešte jednoduchšie, dostala som 90% z hypo a tých 10% som časť mala našetrené a časť vyriešila spotrebakom. Pár mesiacov po čerpaní hypo som si našla o dosť lepšie platenú prácu čiže som spotrebak splatila a na hypo dala nejaké mimoriadne splátky a splácam ju doteraz.
V tvojej situácii keďže teraz max 80 dávajú je asi jediné riešenie lepšie platená práca aby sa ti darilo čo najviac odkladať a čo najviac našetriť
Ja som kupovala byt pred 3 rokmi, tiež sme chceli v BA, ale keďže sme boli 2 a časom rozmýšľali aj o dieťati, tak jednoizbak neprichádza do úvahy. Nakoniec sme kúpili 20 minut od Bratislavy trojizbak za cenu jednoizbaku v BA. A nemali sme nasetrene 17tisic, čiže ty si na tom este dobre, vieš setrit a určite to bývanie dosiahneš. Skus pozrieť iné miesto, kúsok od BA a tam aby si mala dobrú dostupnosť busom vi vlakom. Tiež každý deň cestujem do BA a ide to aj bez auta. 🙂
Nepotebujes mat nasetrenych 20% vlastných financií. Stačí ti bezucelovy úver.
Ako som písala spoluručitela nemám koho mať.
A tí čo píšete, že zobrať spotrebák, potom mi nevyjde limit na hypotéku.
Vedeli by sme si dať tip, čo nie je úplne Bratislava ale má dobrú dostupnosť do BA bez auta.
Pezinok je dobrý, rovnako aj Malacky vlakom.
Ja by som ti odporúčal sa nefixovat na to ze bývať v svojom.
Na tvojom mieste by som kúpil to co si môžeš dovoliť a je obývateľne, a dal by som to na prenájom.
Na konci mesiaca budeš voči aktuálnej situácii - 100€.
Tie ceny nehnuteľností pôjdu len hore, zvez sa na tom.
Ale prakticky sa ti bude splácať nehnuteľnosť, o 2 roky ti už bude generovať dodatočný príjem. Medzi tým sa ti zvýši plat alebo si nájdeš priateľa. Bud kúpite niečo spoločné alebo sa kedykoľvek môžeš nasťahovať do bytu.
Určite ti ale odporúčam ne kupovať si nehnuteľnosť pre vlastné bývanie, zavrieš si dvere do budúcnosti.
Z nehnuteľností na prenájom môžeš o 5 rokov kupovať druhu už pre seba.
So 17k€ máš super pozíciu o ktorej sa iným ani nemôže ani snívať, nepokaz si ju.
V tomto veku a pri kúpe nehnuteľnosti ti banka vie často poskytnúť aj 90% hypo.
Môžeš byť prespekulovana a zmeniť prácu a zamestnať sa v banke aby si získala lepší úrok. Ten ti ostane počas celej fixácie aj keď dáš výpoveď.

@autorka a prečo sa upínaš na vlastné bývanie??? Si mladá, máš život pred sebou a namiesto toho, aby si žila, videla, cestovala, škudlíš na sen, ktorý môže rýchlo stroskotať.
Začni žiť a prestaň snívať, ono sa to poddá😉