icon

Beznádej 26-ročnej ohľadom bývania

19. mar 2025

Vlastne ani neviem, čo som týmto príspevkom chcela povedať, asi sa len potrebujem vyrozprávať.

Mám 26 rokov a som dievča, ktoré je aktuálne samé a veľmi ma trápi, že pravdepodobne nikdy v živote nebudem mať "normálne" vlastné bývanie. Som dva roky po vysokej škole. Už počas VŠ som brigádovala a odkladala si peniaze. Hneď ako som dokončila školu som sa zamestnala. Chvíľu (pár mesiacov) som bývala u rodičov a šetrila. Potom sa našim narodilo druhé dieťa a tak (dosť netaktne) mi povedali, že mám odísť. Teraz bývam v zdieľanom podnájme v Bratislave. Snažím sa šetriť kde sa dá. Som introvertný typ, nechodím piť, moc toho nenakupujem, som skôr na športové aktivity. Proste nemám pocit, že rozhadzujem peniaze. Darí sa mi mesačne odložiť asi 60% mojej výplaty. Bohužial.. To nestačí. Dokopy mám aktuálne odložených nejakých 7 tisíc eur. Na vlastné bývanie potrebujem 20% z vlastných zdrojov. Kým našetrím dosť peňazí ceny už zas budú niekde inde. Ak budem tak ako doteraz šetriť každý cent tak možno za nejaké roky našetrím na garsonku niekde na kraji mesta. Mrzí ma len, že pravdepodobne nikdy nebudem mať na to kúpiť si niečo, čo má viac ako jednu izbu.

Viem, že sú ľudia, ktorí sa majú horšie ako ja, ženy, ktoré ostali samé, ľudia s horšou prácou ako mám ja. Som z toho len smutná. Nechcem tu začať diskusiu "kto to mal horšie", každý sme mali nejaký prekážky, len by som si veľmi želala aby dnes aj mladí ľudia dostali možnosť zadovážiť si dôstojné bývanie.

timejka80
20. mar 2025

Garsónka a 1-izbovy byť nie je to isté, rozdiel je v metroch štvorcových

katka533
20. mar 2025

Tak v 26 sa necudujem, setri este 5-10 rokov a potom na to budes mat

123profil321
20. mar 2025

@timejka80 rozdiel je v počte miestností 😉 garsónka je izba s kuchynským kútom. 1-izbový byt je samostatná spálňa a samostatné kuchyňa 😉

autor
20. mar 2025

@misanthropicdann Lenže Pezinok je cenami už pomaly rovnako ako Bratislava.
Určite nechcem investičnú nehnuteľnost, chcem ísť do svojho.

zmrzlinka2021
20. mar 2025

Autorka,

Našla som tu 1 izbový byt v samorine za 90 tis eur. Dobrá verejná doprava do Bratislavy. Nepotrebuješ auto.

A prosím nelutuj sa. Mať niečo vlastné nie je limitované vekom

nelka93
20. mar 2025

Napríklad malacky, Pezinok, pripadne dediny v okolí, kam chodí vlak. Už to ale záleží na tebe ako sa nastavíš, ja bývam v malackach a v BA som za polhodinu vlakom

autor
20. mar 2025

Ďakujem dievčatá, skúsim sa teda pozrieť po niečom smer Malacky alebo táto vlaková cesta.

misanthropicdann
20. mar 2025

Myslím si ze spätne to rozhodnutie budeš ľutovať presne ako my.
Kamarát išiel opačnou cestou (podnájom, a kúpená nehnuteľnosť na prenájom), za 3 roky mal ďalšiu a o chvíľu ďalšia. Teraz si kúpili s priateľkou krásny byt na ktorý si ja priateľkou s dokopy lepšími prijimom nemôžeme dovoliť.
On radšej ostal 6 rokov v podnájme a ma 4 byty a prakticky môže sedieť na riti, stačí mu polovičný úväzok aby všetko utiahol.
Prvé tri byty si kúpil sam bez partnerky. Štvrtý už žiadal spolu snou.

juliet86
20. mar 2025

ahoj kocka. aku vs si vystudovala a aky mas job? super setris. ty na ten byt nasetris. poznas appku munch? stiahni si ;) ako sa zvladas prestravovat,za 200eir mesacne?? ako vyzera tcoj jedalnicek? drzim ti palce. ak,rada napr upratujes alebo opatrujes deti v BA si vies najst brigadu aj za 10-15eur na hodinu. to by ti hodilo aj,200eur cisteho mesacne. zvaz svoje moznosti. vela.stastia

autor
20. mar 2025

@misanthropicdann Toto sa dalo robiť keď byty v pomere k platu boli výrazne lacnejšie. Ak teraz kúpim byt a dám ho do prenájmu ok, spláca sa mi hypotéka z nájmu, plus musím platiť daň z prenájmu a ďalšie veci. Keď o 5 rokov predám ceny všetkých bytov pôjdu zada hore výrazne viac ako príjmy. Ak by som ten byt nechcela predať, banka mi uzna 60% nájmu ako príjem a nevijde mi hypotéka na ďalší byt. Ak by som ho predala tak to čo na tom "zarobím" mi podľa mňa nebude stačiť ani na tých 20% na väčší byt. Lebo áno môj byť síce pôjde hore ale väčší byt pôjde hore rovnakým tempom to znamená o dosť viac v absolútnom čísle.

ysseba
20. mar 2025

Podľa mňa na tom vôbec nie si zle, hlavu hore 🙂 Si mladá a máš našetrených 17 000€, čo vôbec, ale vôbec nie je zlé. Určite sa ti podarí kúpiť si nejaký 2-izbák. Dobré je, že ti to neponáhľa, sleduj realitky a určite sa objaví nejaký byt, ktorý sa ti bude páčiť a za dobrú cenu (niekedy motyka vystrelí, lebo sú ľudia čo potrebujú rýchlo predať a tak dajú oveľa lepšiu cenu ako iné byty). Prípadne si nájdi realiťáčku, pretože tie najlepšie- najvýhodnejšie byty sa častokrát ani nedostanú na internet, ale ponúkajú ich svojim klientom o ktorých vedia, že taký byt hľadajú, tak oslovujú priamo ich.

yoge
20. mar 2025

@autorka preto je ideálne kombinovať nehnutelnosti so šetrením napr. v akciach / etfkach. Tie rastú raz tak rýchlo ako nehnutenosti. Nehnutelnosti rastú priemerne ročne 5%, ETFka cca 9 - 10%. Ak sa ti dá, tak si kúp teraz nejaký menší byt, ktorý za 5 alebo max 10 rokov vymeníš za väčší a naštuduj si niečo o ETFkach a brokeroch (napr. Interactive brokers). Cez ETFka si za 30 rokov vieš pri rovnakej výške splátky za hypo našetriť na dva byty (pretože zložené úročenie).

Jediná nevýhoda ETFiek, akcií je tá že sú volatilne (tj. tie ceny kolíšu hore / dole výraznejšie ako pri nehnutelnostiach). Lenže ak budeš investovať pravidelne každý mesiac, tak budeš nakupovať nie len keď tie akcie budú hore, ale aj dole a priemerne teda dosiahneš výnos ca 8 - 10% ročne. Ja si takto tiež sám šporím jednak v ETFkach, ale aj v akciach (pre teba sú ale akcie asi španielska dedina, takže radšej si kúp ETFko, čo je v podstate niekoľko akcií v jednom aktíve - index)

misanthropicdann
20. mar 2025

Byt zaradis do obchodného majetku fyz osoby.
Budeš si uplatňovať úroky z hypotéky a odpisy. Náklady presahujú príjmy z prenájmu (neplatíš daň).
Byt nebudeš predávať. O 3 roky nárastu ceny nehnutelnsiti, vytiahnes americkou hypotékou rozdiel z bytu. Ten použiješ ako 20% na ďalší byt.
V priebehu 3 rokov môžeš najom bytu dvihnut o 150-200€.
Banka vie akceptovať príjem z budúceho nájmu takže kľudne takto budeš mat príjmový limit na ďalší byt na prenájom. Stále si na konci mesiaca na 0€ zisku ale už máš 2 byty ktoré sa sami splácaju a ty máš opäť papierovo väčší príjem.
Zvyšujes každý rok najom o 50€ a opakujes to, medzi tým ti rastie tvoj plat v zamestnaní (ak ti nerastie aspoň o 50-100€ v tomto mladom veku) meň prácu

yoge
20. mar 2025

@misanthropicdann Ale to takto nefunguje. Buď mal našetrených kopec peňazí alebo tie byty kupoval nejak záhadne lacne. On ich kupoval na hypo alebo v hotovosti? Lebo ak v hotovosti, tak to už radšej mohol dať do ETFka.

Banka akceptuje inak max 50% z nájmu

yoge
20. mar 2025

@misanthropicdann 20% áno, ale kde zoberieš zvyšných 80%? Veď banky majú tzv. stress levely. Berú v úvahu nie len príjem ale aj tvoje výdavky. Ak máš jednu hypo, kde máš splátku napr. 400€, tak ti dajú mizernú hypotéku (ak máš príjem napr. 1500 €). Veď si pozri tú kalkulačku od sporitelne https://www.slsp.sk/sk/ludia/uvery/uver-na-byvanie tam si môžeš nakklikať nielen príjmy ale aj výdavky

Samozrejme môžeš zarátať ten príjem z nájmu, ale i tak cca prvých 5 rokov si v strate. Dať sa to dá, ale nie je to úplne tak easy, ale viem asi ako to myslíš. Takto fungujú aj rôzni súkromní investori, ktorí skupujú byty na prenájom

misanthropicdann
20. mar 2025

@yoge nie každá akceptuje 50% niektoré akceptujú 70%.

yoge
20. mar 2025

@misanthropicdann ktorá napr? Mne sa zdá že väčšina berie max 50%

autor
20. mar 2025

@yoge Ja viem, čo sú etfka a myslím si, že to čo píšeš je vysoko rizikové. 8-10% je priemerný výnos na 10 rokov a každý lepší investičný poradca ti povie, že investovať do akcii (to je jedno či individuálnych alebo etfiek levo vo finále aj to sú len akcie) s horizontom menej ako 10 rokov nie je úplne bezpečné. Veď sa pozri na posledný mesiac.. Ak by som peniaze potrebovala ja neviem o rok nebodaj skôr je celkom vysoká pravdepodobnosť, že vyberiem so stratou.

miriel
20. mar 2025

Určite by som zatial investovala ušetrené peniaze niekde, kde by sa pokryla aspoň z časti ich inflácia, to na margo toho, že ceny budú o nejaký čas už niekde inde.

veselo_neveselo
20. mar 2025

Zacni s malym bytom. Tomu porastie hodnota, a casom predas so ziskom a kupis si vacsi.

Ale, v tvojom veku, a ked si sama, skor sa vrhni na zvysovanie kvalifikacie, naberanie skusenosti, chod za pracou (odbornou!!) aj do zahranicia, alebo do ineho mesta, ak sa naskytne lepsie platena praca. V tvojom veku je najlepsou strategiou castejsie menit pracu, a s kazdou pracou mat o cosi vyssiu vyplatu. Tak sa setri na velke domy, a nie celozivotnym setrenim z malej vyplaty absolventskej pozicie.

Ak sa budes venovat svojej odbornosti, nezostavat zbytocne dlho v pohodlnej praci, tak tie peniaze casom pridu. Ale chce to trochu odvahu, nedat sa, ucit sa nove veci a hlavne nepozerat, kto iny ma trojizbovy byt v 20tke.

misanthropicdann
20. mar 2025

@yoge ČSOB alebo Mbank berú 70% sa mi zdá. Dokonca neviem ci až 80%
Unixredit berie 100% z daňového základu z daňového priznania (základ dane - daň)

Každopádne toto sú veci na ktoré je finančný poradca na nezaplatenie, rovnako aj daňový poradca začína mať význam.

yoge
20. mar 2025

@autorka preto je práve nutné investovať pravidelne. A viac klesali teraz len US akcie, DAX je hore o 15% hore od roka. Takisto nie všetky US akcie klesali rovnako. S&P 500 je momentálne drahé, ale napr. S&P 600 (small call spoločnosti) má momentálne historický priemerný P/E pomer

Ja som to ale myslel tak, že teraz si kúp menší byt, začni si zároveň investovať peniaze do etfka a po 10 rokoch si kúpiš niečo väčšie. Alebo druhá možnosť je že to skús riešiť tak ako to navrhol @misanthropicdann len tam si musíš prerátať všetky možné riziká, ktoré má nájom. Pri ETFku nemôžeš využiť páku (hypotéku), ale zas nemusíš riešiť nájomníkov, takže je to takmer bezstarostné

yoge
20. mar 2025

@misanthropicdann máš pravdu, ČSOB fakt berie až 70%. Dať sa to dá, len si to musí prerátať

@autorka skúsi si to nasimulovať

Kúpiš si byt za 110 tisíc na prenájom - hypo budeš mať okolo 90 tisíc, tj. splátka okolo 400 € mesačne. Ak to dáš do prenájmu za 600 €, tak ak odrátaš inkaso cca 200 - 250 €, tak ti nájom prakticky pokryje náklady. Lenže musíš mať rezervu, ak by si nejaký mesiac mala byt volný (tj. kryť hypo + povinné inkaso, rátaj tak 500 €)

Potom o rok alebo dva prídeš do banky, že chceš novú hypo. Banka vidí, že máš napr. už príjem 1300 € z práce, náklad na hypo 400 €, ale zároveň máš príjem z nájmu 600 € * 0,7 = 420 €, takže banka berie že máš príjem 1320 €. Ju nezaujíma, že platíš inkaso atd... Takto si môžeš skutočne postupne skupovať nehnutelnosti len ide o to, či si ochotná podstúpiť riziko, že nejaký mesiac budeš mať byt volný, že nájomníci môžu robiť problémy. Preto je ideálne prenájimať zariadený / prerobený byt, aby si mala nájomníkov, ktorí sú slušní

alexanderkovacs
20. mar 2025

@yoge ked ju vyhnali z domu, urcite jeje nedaju do hypoteky byt

trisha_r
20. mar 2025

@bielasovicka mňa by zaujímalo že ktorý normálny človek si poriadi v 50tke novorodenca

autor
20. mar 2025

@trisha_r Ma má 44

katrin21
20. mar 2025

Nikdy nevieš čo ti život prinesie a na začiatok taká garzónka vôbec nie je zlá Možno časom si nájdeš partnera a spolu si kúpite niečo väčšie ale zatiaľ aj jedno izbáčik je super a Mnohí nemajú ani na to

zobaka
20. mar 2025

@trisha_r ked cloveku ujde, je aj taky velky rozdiel medzi detmi..

veronika1754
20. mar 2025

No ja neviem, čo tak skúsiť ísť do zahraničia, moja dcéra nemá vysokú školu, hoc hlavu by na ňu mala, ale išla do zahraničia, vonku je necelý rok a našetrenych má cez 8000. A to ešte chodí aj po výletoch aj si čo to dopraje.

dadka_bb
20. mar 2025

Buď si choď zarobiť do zahraničia ( ja som na toto nikdy nemala odvahu)
Alebo oslov fin. Poradcu, nemyslim tym nejakych ofaubé odrbavacov,ale niekoho znameho.nam takto moja kamaratka nastavila presne čo trebalo. Tych 20% vlastne zdroje nemusis mat cash. Mozes si na to vzíat spotrebny uver, ak mas pracu na tpp ziadny problem, a potom si vyhliadnes byt a vezmes hypoteku. Odporucam to v jednej banke (aj spotrebak aj hypo) mozes rucit tym bytom na kt.bude hypo. A uz len pekne splacas.
Fakt sa chod poradit do banky ktoru mas rada,kde mas prijem, alebo my mame slspčku,a nebol problem. Nemali sme ani 1000 keš ked sme brali hypo