icon

BSM nehnuteľnosť a hypotéka

10. sep 2022

Ahojte, určite to už niekto niekedy riešil a pre mňa je to úplne nová vec, preto si idem po radu. S bývalým manželom momentálne riešime BSM, konkrétne sa jedná o nehnuteľnosť (dom). S bývalým sme sa dohodli, že ma ex vyplatí z nehnuteľností. Dali sme vyhotoviť znalecký posudok ktorý nám vyratal znalec na 200 000eur (jedná sa o novostavbu cca 4 roky). Trhová hodnota domu je okolo 300 000. Na dom je aj hypotéka ktorá viem že sa z celkovej sumy odráta. No a najhlavnsjei čo ma zaujíma je či ma ex vypláca sumou zo znaleckého posudku alebo z trhovej hodnoty domu pretože je to celkom dosť veľký rozdiel. Ďakujem za info.

Strana
z2
autor
11. sep 2022

@kaktusik007
On ho krvopotne predať nechce aby si ho mohol nechať toto som už navrhovala aj ja aby sa predal, vyplati sa hypotéka a sme na rovnom. On to hneď odmietol. On ma v podstate vydiera a vždy keď som neprístupila na jeho návrh hneď sa vyhrážal druhým návrhom a ešte horším (typu, neberieš? Tak nedostaneš nič atď. a on je toho aj schopný) Netuším vôbec čo môžem žiadať ale suma mi príde naozaj ako výsmech.

autor
11. sep 2022

@deginko toto by som v prvom rade potrebovala vedieť z ktorej hodnoty mam nárok na vyplatenie pretože ten rozdiel sú nemalé peniaze a aj keby to bolo tých 40-50tisic ako píšete. Ono aj keby sa za 300t nepredal tak možno za 280t a stále je ro veľký rozdiel. U nás v meste nepochybujem o tom ze by sa predal. Tak mi aj bolo povedané, ceny sú šialené ale dopyt je väčší ako ponuka a kupuje ten kto dá viac.

zmrzlinka2021
11. sep 2022

A prečo si odišla zo svojho domu?

nelca84
11. sep 2022

A muz ma aky prijem? Je realne, aby prevzal hypoteku iba na seba a plus dostal dalsie peniaze na tvoje vyplatenie? Zda sa, ze zostatok na hypo je este dost vysoky.

deginko
11. sep 2022

To fakt nvm,ale podľa mňa z ceny znaleckého...to je preukázateľna suma....suma,za ktorú si len myslíte,žeby sa predal je iba imaginárna,keďže reálne do predaja ten dom nepôjde ak som to dobre pochopila.Nebud si istá s tým predajom,žeby sa predal.Ja som zo Žiliny,predávame komplet prerobený 2 i byt na Hlinach,čiže najviac top lokalita...trhová cena 165.000,znalecký cca 140.000.Predavame ten byt vyše 2 mesiacov a to je dopyt naozaj v Žiline veľmi veľký ...byt predávame už o 10.000 menej ako je trhová hodnota,a stále to stojí...a budeme musieť ísť s cenou ešte dolu...lebo sami na sebe vidíme,keď sme boli v banke,že ešte v máji sme mohli dostať vysokú hypotéku cca 130.000... a teraz už iba 80.000...ten rozdiel je obrovský a hneď sme pochopili,že aj keď máme top byt v top lokalite a ešte aj za dobrú cenu,tak s predajom to bude ťažké hlavne kvôli tomu objemu hypotéky,ktorí si ľudia vôbec budú môcť dovoliť...a nehovorím o Tom,že koncom septembra to ide na 4per cca v Slsp...Ale o Tom není teraz reč.Chaoem tvoju situáciu...ale môj skromný názor je,že do úvahy sa berie znalecká hodnota...nie trhová.A teda ak to má byť takto nespravodlivé voči tebe,treba trvať na predani a ísť na polovicu

bambulka79
11. sep 2022

Ako sorry,ale tvoj (ešte) manžel má veľmi mylnú predstavu o delení majetku v BSM.... zahráva si s ohňom....ty nič nepodpisuj v tejto situácii!!! Keďže by si konala pod nátlakom a v krajnej núdzi. Nebudem teraz špekulovať o cene,ale rozhodne ti patrí ďaleko viac ako ti "ponúka" manžel a reči typu " nechceš, nedostaneš nič" už neplatia ani na moju dcéru.... V prvom rade to chce odbornú (právnu) pomoc (konzultáciu= stojí to do 50€),aby si sa vyvarovala na začiatku chybám, ktoré by ťa dostali do nevýhodnej situácie.... A nakoniec ešte spomeniem, že pri rozvodovom konaní,nezabudni tieto jeho "ponuky" spomenúť sudkyňi,to ešte len uvidíš,ako s ním pozametá.... Náš právny poriadok "zvýhodňuje" matky pri rozvodoch,aj keď to možno nieje spravodlivé,ale ako sa vraví,padni,komu padni....

autor
11. sep 2022

@bambulka79 podľa jeho tvrdení raz je to dané na papieri tak mi to patrí a ani o cent viac. Ono už len samotná situácia že manžel nám narobí takéto problémy, vykašle sa na mňa s pol ročným chorým dieťaťom kvôli nejakej mladej ktorá mu veľmi rada roztiahla nohy ,mám ja s dcérkou niesť tie najväčšie následky. Jemu ostane dom, frajerka, ešte aj našu spoločnú dcéru si budú užívať ale že jednoducho nebudeme mať kde bývať jeho netrápi hlavne že mi strčí 40t do vačku a nech si riešim. Najhoršie je že moje finančné možnosti sú nereálne na to aby som sa púšťala do súdneho sporu.

bambulka79
11. sep 2022

To čo tvrdí tvoj manžel je irelevantné a max. jeho zbožné prianie....ak si na rodičovskom príspevku, má POVINNOSŤ ťa "zaopatriť"",aj napriek tomu, že si plnoletá a svojprávna! Mám zato, že obaja máte slabšie právne povedomie a práve preto,ti radím kontaktovať právnika a požiadať ho o konzultáciu v tejto veci....som presvedčená, že aj napriek tvojej finančnej situácii ti poskytne info, ktoré potrebuješ. To že ti financie nedovoľujú ísť do "súdneho sporu" nieje dôvod,aby si sa vopred vzdala! Život prináša mnohé prekvapenia a sama mám skúsenosti,kedy sa na začiatku určité právne úkony urobili na "dobré slovo" a neskôr sa vyplatili v plnej výške. Neviem, či ti v tejto veci vie pomôcť rodina a najbližší, ale vždy je nejaká možnosť napredovať. Ale opäť sa budem opakovať, NEPODPISUJ NIČ V KRAJNEJ NÚDZI!!! Toto chce dosiahnuť tvoj (akože) manžel, kým si slabá a zraniteľná. Potom ti nepomôže na súde ani svätená voda... Prajem veľa síl!

autor
11. sep 2022

@bambulka79 ďakujem veľmi pekne. Môj ex je štátny zamestnanec a zákony pozná čiže vie kedy mu to hra do kariet a ako somnou "zakonne" vybabrat. No právne zákony až tak nepozná skôr trestný zákon si myslím. Skúša na mňa koľko vydržím lebo vie že som v horšej situácii ako on, ale už pri rozvode sa obabral keď tak veľmi špekuloval že teraz bývam v dome a musí všetky náklady platiť on. Túto prehru ťažko nesie lebo on si myslí že je pán sveta a nečakal to že bude platiť hypotéku náklady na dom a ešte aj výživné.

autor
11. sep 2022

@bambulka79 a ďakujem veľmi pekne za radu a určite podpisovať nebudem nič pokiaľ sa neporadím s právnikom. Riešiť budem s tým ktorý má zastupoval pri rozvode a tak sme sa aj dohodli že to spolu dotiahneme do konca.

matullienka
11. sep 2022

A, hlavne ty si matka chorého dieťaťa a máš nárok na výživné nie len na dieťa ale aj na seba

namornicka
11. sep 2022

Ak sa ti len trochu da, neurob mu tu radost a neodstahuj sa zatial. Nech si za frajerkou chodi on a budes tam mat cisty vzduch. Pockaj 2 roky kym nenastupis do prace. Mozno dovtedy nevydrzi on a dom predate a dostanes polovicu. Tak ci tak si teraz v tazkej situacii, tak len zvaz, co je pre vas s dcerou znesitelnejsie. Ci sa pretlkat bez penazi, alebo vydrzat s debilom pod jednou strechou. Mozno sa ti podari ignorovat ho tam, prepni sa do takeho modu, vydavky na byvanie plati. Povedz mu neutralnym tonom, ze si si to prepocitala a odist sa teraz z financnych dovodov neda. Nechaj vychladnut hnev a uvedom si, ze asi zatial tu strechu nad hlavou potrebujes. Mozno este budu rast vydavky na liecbu dcerky ako bude rast, aby si sa nedostala do este horsej situacie.

autor
11. sep 2022

@namornicka doma som len s dcérkou, on býva s frajerkou na byte jeho mamky. Zatiaľ je pre mňa táto situácia najlepšia co sa týka financií a pre neho nevýhodná a preto skúša na mňa psychicky tlaky. Dokonca už skúšal na mňa aby som mu platila nájom že bývam vo vlastnom dome. Ono najhoršie co mi robil je za nami ale akonáhle príde na vážnu tému už na mňa robí tlaky a nepriamo ma vydiera ak nepristupim na to čo on chce a tak to bolo vždy. On vie ze je v lepšej pozícii preto skúša.

namornicka
11. sep 2022

To ho este aj mamka podporuje, ze mu necha takto byt? Tak ale nie si s nim pod jednou strechou momentalne, reaguj neutralne alebo milo, nenechaj sa vysackovat, proste s usmevom na tvari “zatial nie”, najom mu aj tak nemas z coho platit. Pockaj kym sa vratis do prace, asi ju mas dobru, ked vam dali hypo na dom a pises, ze muz robi v statnej sprave.

juliana30
Autor odpoveď zmazal
dilino
11. sep 2022

Myslím si že ťa oklamal ked dal na svoje náklady urobiť. Keby bol normálny tak TI ukáže posudok. Povedať ON môže keby som s pod zeme mala vyhrabať ale dala by som ho na súd tam dajú urobiť nový a nikto ťa neoklame lebo tam to bude reálne. Budeš môcť vidieť aj TY. Ano stoji to veľa ale nechať sa obabrať o 100 tisíc to znamená že polka tvoja 5 0 tisíc tak si myslím že je to dosť. No a čo že má na právnika cez súd súd prihliadne čo je na posudku a je dôležite čo je na LV ked ste to nadobudli počas manželstva ON sa darmo bude vyhovárať že TI da toľko a toľko čosi. A ešte ked je dcérka chorá mu naparia poriadne výživné. Neboj sa ho len sa nesmieš dať. To je tak ked si nájde frajerku. Len ružové okuliare a teraz nevydím nepočujem nič ma zatmenie mozgu. Pekné polovicu s trhovej ceny nech TI vyplatí.Súd to rozhodne že TI ma polku vyplatiť neboj sa.

dilino
11. sep 2022

A máš nárok aj na seba na výživne ked že dcérka je chorá a ma dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav. Ze tomu tupému nie je ľúto že svoje choré dieťa opusti kvôli nejakej p...i. Bože ja mám také nervy. Nič mu nepodpisuj a všetko len s právnikom sa rád.

kamatopo
12. sep 2022

No ja by som trvala na predaji domu ,vyplatiť hypo a ostatné rozdeliť. Tak sme to my spravili s ex. A tiež špekuloval ako má vyplatí a pritom mu išlo len o to ako so mnou vypaprat. Ale na to si zozen právnika.

A tiež mal milenku čo tam bývalá s ním a myslela že už je to ich.

autor
12. sep 2022

@kamatopo mne toto príde najvhodnejšie riešenie. Nikto sa nemôže sťažovať a sme na rovnom ale on dom predať ani za svet.

kamatopo
12. sep 2022

Tak o tom rozhodne súd a nie on.

draik
12. sep 2022

Akonáhle má jeden zo spoluvlastníkov o nehnuteľnosť záujem, súd predaj nenariadi, ale ju prikáže do vlastníctva záujemcu s povinnosťou vyplatiť ustupujúceho spoluvlastníka.

autor
12. sep 2022

@draik a to je to čo ma zaujíma najviac. Keď ma manžel záujem o dom ktorý by sa reálne predal za vyššiu sumu než je znalecký posudok z akej hodnoty ma teda vypláca. Zo ZP alebo z trhovej ceny pretože je to dosť veľký rozdiel.

draik
12. sep 2022

Už som Vám napísal, že rozhodujúci je posudok, v prípade nezhody strán sporu, kontrolný posudok nariadený súdom. Nie imaginárne hodnota, ktorú niekto niekde spomenie.

kiki234
13. sep 2022

Urcute novy znalecky posudok. Najlepsie nezavisli clovek tak ako aj pre teba tak aj pre muza. Podla mna si priplatil aby bol znalecky posudok nizsi. Radsej investuj 200eur a znova znalecky aby si nebola skodna

kamatopo
13. sep 2022

Ja by som to v takomto prípade nechala na súdneho znalca ,toho nemôže nikto spochybniť

euie
13. sep 2022

Ahoj, nam sa stala opacna vec, chceli sme s manzelom kupit dom, ktori predavali manzelia, ktori boli pred rozvodom, dom bol pisany na muza. Dohodli sme cenu za ktoru ideme podpisat rezervacku. Napokon to cele padlo, lebo manzelka sa rozhodla dom si nechat a manzela vyplatit. Nas fin poradca nam povedal, ze je to celkom bezna prax, ze manzelia pred vysporiadanim fiktivne hodia nehnutelnost na predaj, aby zistili zaujem a cenu za ktoru nehnutelnbost vedia predat, a podla toho sa realne vyplatia.. je to velmi nefer voci kupujucim (dom som oplakala niekolko mesiacov, uz som sa v nom videla), ale zjavne sa to deje...

hajny
13. sep 2022

Myslím,že na sociálnom je zadarmo právnička,ktorá by ti mohla poradiť. Boli sme raz v Nitre za jednou ( treba si dohodnúť termin). My sme síce riešili pracovné právo,ale myslím, že riešia aj rodinné právo. Ona dokonca zastupuje potom aj na súde.Urcite tam chod a spýtaj sa na to! A dakedy bola na súde tiež zadarmo právnička,ohľadom právnej ochrany detí- ta by ti mohla poradit ohľadom výživného pre chorú dcérku. A určite požiadaj o výživné aj na teba! Je povinný 5 rokov po rozvode platiť výživné aj matke,ak nebudeš môcť kvôli malej pracovať. Ak nemáš kde s malou byvat,skus kontaktovať nejaké krizove centrum pre matky s dieťaťom,oni by podľa mňa tiež mohli pomôcť,poradiť a možno by vedeli aj podariť co a ako na súde,právne veci. Škoda,že si nemyslela na zadné dvierka a neodkladajte si si bokom na takéto ťažké časy. Ale hlavu hore,pobehaj sociálny úrad,behni sa spýtať na súd,zavolaj do krizoveho centra a nedaj sa odbiť. Bojuj za seba a za svoju dcérku.A hlavne bez pravnika nic nepodpisuj! Drzim palce.

janulikt84
16. sep 2022

V prvom rade nevyrovnat sa mimosudne a ked uz ste rozvedeny -poradim poziadaj o vyzivne aj pre teba..zo zakona mas 2rocnu lehotu kedy mozes ziadat o vyzivne nielen pre dieta ale aj pre seba..to ti mohol.pravnik uz davno poradit
Co sa tyka ZP vzdy sa davaju na vysiu hodnotu - hypoteka sa rata s tej sumy - banka dava 80% alebo s kupnej ceny...
Ale zas ak kc je 180 000e napr. A ZP je na 160 000 tak banka s pravidla ide po nizsej sume...
Daj si vyhotovit novy ZP -v znaleckom posudku musia byt uvedene aj aktualne trhove ceny -vzadu v prilohe -v podobe inzeratov

autor
22. sep 2022

Ahojte tak som bola s pravnikom. Znalecký posudok mam dat ukázať nejakému realitnému maklérovi aby zistil za akú sumu by dom vedel predať. Na súde sa vraj berie do úvahy znalecký posudok ktorý by mal + - korešpondovať s trhovou hodnotou.

nika17365
20. jan 2024

Ahojte, veľmi by ma zaujímalo ako príbeh autorky dopadol? našla som to pri hľadaní iných informácií ale verím, že dostala polovicu BSM...

Strana
z2