icon

Bude nám stačiť náš rozpočet?

emakiki
5. aug 2013

Ahojte, cca za pol roka budeme bývať sami...zobrali sme si hypotéku a kúpili byt... Budeme traja.
Môj manžel zarobí cca 650 e, moja materska je priblizne 197 e, to je dokopy 847 eur... ked odpocitam splatku uveru 160 e a nájom 140 e, minus este telefony a internet 25 e zostane nam vyse 500 e myslite, ze nam to bude stacit na stravu, obliekanie a pod. vydavky spojene s malou a chodom domacnosti? Plus mame dve autá, ale jedno chceme predat casom... Manzel chodi aj 3x do roka na sluzobky, vtedy zarobí cca 1200 eur k vyplate, ale to vobec nepocitam, lebo teraz ideme prerabat byt a vsetky nasetrene peniaze plus to co zarobi na sluzobke ide na prerabku...a potom ked uz bude byt prerobeny, chceme vsetky tie peniaze odkladat, aby sme po piatich rokoch na vyrocny den mohli splatit viac uveru, aby sa nam znizila dlzka splacania...
Co myslíte, bude nam tych 500 eur stacit?

dai
6. aug 2013

jasne baby🙂 skuste mi napisat ip za take 2 tyzdne, ak by som zabudli aby ste sa pripomenuli😉 som nevedela ze tolko milovnikov jahnacinky je u nas🙂 ja som sa to naucila jest v grecku lebo na sk som sa s tym pomaly mimo restauracii ani nestretla - co je podla mna dost zle, kedze sa to u nas chova a je to velmi zdrave a chutne maesko😉

emilia25
6. aug 2013

no u nas je to tak kedze zijeme s babku mame spolocnu kasu kde davame mesacne 100eur plus babka dava 70eur.a snazime sa s toho vyjst sice niekedy sa stane ze dam este dalsiu 100eur ale to uz ratame ako na dalsi mesiac plus moj muz ked pride domov vzdy donesie z ciech nakup hlavne cukor a taketo co sa tam oplatia kupit vo velkom.a s tych penazi mame 3 deti plus ja a babka a este zivime z toho dalsieho svagra ktory vobec neprispieva a zje za dalsich dvoch.no ale ako to ta moja svokra robi veru neviem zeby preto ze cely zivot robila v skolskej kuchyni a vie sa v tom pohybovat a to uz bude mat prosim pekne krasnych 70rokov.

dai
6. aug 2013

@emilia25 citam akurat ze chcete stvrte babatko?🙂 fuh...
tak toto co popisujes ty je fakt carovanie... ale bojim sa ze si viem predstavit ako asi u vas vyzera jedalnicek - moja babka bola tiez kucharka a vidim ju co je cez tyzden☹ ma len dochodok a vela plati za byt tak to teda akoze chapem... ale vsetci sa jej snazime nakupit ked tam sme, doniest maeso, obed etc. ... to us len same cestoviny, maeso je len ked je u nas, alebo teda donesieme... ak si ona kupi tak len nezdrave mastne maesa☹ nie som si ista ci je to ta spravna strava pre malinke deti...
ale tak mozno tvoja svokra vie z toho navarit nieco ine ale ja si to teda neviem predstavit zivit3och dospelych a 3 deti zo 170 euro☹ to len kozmetika vyjde tolko na mesiac☹

moon1979
6. aug 2013

@emakiki 140 eur hypotéka? fuuha, to máte nejakú extra lacnú ...

emilia25
6. aug 2013

@dai ale ja hovorim len o vareni a este som napisala ze aj dokladame dalsiu 100 ked treba tak isto nakupime aj zo svojich ktore neberieme zo stravy ovocie a zeleninku maju deti stale tak isto o kozmetiku a taketo veci kupujem zo svojich to su proste peniaze cisto len na varenie.

emilia25
6. aug 2013

@emilia25 a chceme kupit dom kde berieme aj svokru byt sa preda a kedze sme vela vrazili do bytu a cely ho prerobili tie peniaze z bytu sa nam vratia.

emakiki
autor
6. aug 2013

@moon1979 pisala som 160e...🙂

moon1979
6. aug 2013

@emakiki prašť ako uhoď 🙂 fakt nejaká lacná ... to ste akú hypo brali?

mahulenka87
6. aug 2013

No ja ked odratam z mojej materskej a manzelovho platu uver a pravidelne mesacne platby, tak nam 3 zostane cca 200€ ☹ a musi nam to stacit...

dm1
6. aug 2013

@moon1979 preco lacna? my platime este menej necelych 130e 😝. zalezi kde si kupujes byt, ci mas nieco nasetrene aj mimo hypo a kolko rokov splacas. My vieme ze preplatime vela na dlhu dobu ale viac sme si proste nemohli dovolit platit ked sme vedeli ze nas cakaju materske

emakiki
autor
6. aug 2013

@moon1979 brali sme 30 000 na 30rokov...byt stal 33 000, ale mali sme nasetrene, aj na prerabku...cca na polovicu... a kazdych 5 rokov mozeme splatit celu, alebo kolko chceme...budeme setrit, aby sme si skrátili dobu splacania.. myslim, ze za tych 5 rokov nasetrime cca 10 000 eur...ak pojde vsetko tak ako ma...

moon1979
6. aug 2013

@dm1 no tak sestra brala 50 000 eur hypo na 30 rokov a platí 400 eur tak preto sa mi zdá suma 160 eur "zadarmo" 🙂

dai
6. aug 2013

@moon1979 ono vela zalezi od uroku aky dostala... ti poviem ze mi nepreplacame skoro nic a teda brali sme niekolkonasobne vyssiu sumu ako tvoja sestra a nasa splatka nie je ani dvojnasobok sumy ktoru plati tvoja sestra😉

nikus5
6. aug 2013

@emakiki môžem sa spýtať, z ktorej banky ste brali hypo? my potrebujeme súrne vybaviť, tak zisťujem 🙂

zeleny_cajik
6. aug 2013

@emakiki 500 EUR určite nie je kráľovská suma, ale nie je to zas suma, z ktorej by sa nedalo vyžiť s ohľadom na región kde žijete. Ber to tak, že sa teraz pár mesiacov, možno rokov uskromníte a zvládnete to. Prilepšíte si ovocím a zeleninou, zaváraninami od rodiny, aj ty si môžeš na RD niečo privyrobiť. Keď si spomeniem, ako si písala o vašom súčasnom bývaní 4 generácií v jednom dome, je to určite správny krok a stojí za to si utiahnuť opasok a obmedziť svoj komfort. Za pár rokov budete pracovať obaja, je dosť možné, že aj manžel začne viac a bude lepšie, budú aj dovolenky aj kultúra aj niečo ušetrené 🙂 Držím palce 🙂

whiterosses
6. aug 2013

čo by som ja zato dala, keby že máme do kopy vyše 800 eur .. určite vyžijete, .. len sa snažte čo najmenej zbytočných vecí kupovať ...

moon1979
6. aug 2013

@dai fu tak to je rozdiel ... a poradíš odkial máte úver? môžeš IP, lebo tu to určite stopnú

dada1212
6. aug 2013

a čo poplatky za smeti, daň z nehnuteľnosti, poistky na auto, poistky na domácnosť? za rok sa toho veľa nazbiera...
podľa mňa to bude dosť tesné, ale dá sa. plus by som si ešte každý mesiac odkladala aspoň 50 eur či už na servis auta, výmenu a opravu spotrebičov atd, aby ste to potom všetko neťahali z toho čo chcete použiť na bývanie.
jediné plus vidím v splátke úveru, fakt nie je veľká, myslím že z dlhodobejšieho hľadiska ked budeš aj ty pracovať ho nebude problém splácať.
a auto by som jedno predala okamžite, ak nechceš čerpať z tej odmeny čo bude použitá na bývanie, dve autá z toho neuživíte.
potom neskôr, ked budeš chodiť do práce a budeš ho potrebovať by nemal byť problém ho pri takých relatívne nízkych výdavkoch kúpiť .

k_a_j_k_a
6. aug 2013

@dai aj mne prosim ten kontakt 🙂 mooooc dakujem 🙂

lucka1987
6. aug 2013

@dai
@moon1979 tak my mame 70 tis.. a mame ale vzostupne splacanie / tj. prve roky menej a potom kazdy rok sa to navysuje / zaciname na 200 € a koncime na 500 € mesacne 25-30 rok splacania.... k tomu nastastie nieco nasporene a nieco za svoje, ale aj tak to celkom vie vycerpat..... som zvedava ako to bude o tych 15 rokov...

annie6
6. aug 2013

myslim, ze v pohode vyzijete, ked my zatial musime z jedneho platu minimalneho 360e a mojho rodicaku 196e a tiez mame hypoteku... 😒 vsetko sa da, ked sa chce 😀

emakiki
autor
6. aug 2013

@nikus5 zo slovenskej sporitelne manzel tam ma dlho ucet, tak tam...

miku1
6. aug 2013

@emakiki Určite by vám to stačiť malo 🙂

emakiki
autor
6. aug 2013

@lucka1987 prepac ze sa pytam, ale to ste sa na toto nechali nahovoit? ked uz tak naopak by som to brala, ale takto? preboha, ktovie co bude o par rokov...podla mna je to blaznostvo, na toto sa upísat...

dana_l
6. aug 2013

@lucka1987 ja sa teda cudujem ze ake splatky to mate. ja viem ze ked sme my brali uver na dom tak je to ze na 4-5 rokov a potom sa meni urok. ale je to v zasade - na zaciatku v splatke platime veeeeeela urokov a len minimum vraciame spat dlh. cim dlhsie platime tak sa to zacina obracat opacne. takze na konci budeme platit strasne vela dlhu a uroky budu minimalne. a to tiez mame na 25 rokov uver.
vam to ukazali na papieri ze ako to bude u vas vyzerat, ak teraz platite 200 mesacne kolko z toho je ozaj vratenie dlhu a kolko urokov? lebo mne to vychadza ze vy budete strasne vela na urokoch prerabat. brrrrrr

dana_l
6. aug 2013

@lucka1987 este som sa chcela spytat. my tu mame ze nam urcia sumu ktoru musime mesacne splacat. ale tiez mame moznost ak chceme (a samozrejme mame na to) zvysit tu splatku o nejaku sumu. pripadne raz do roka sa moze vlozit extra suma (bez poplatkov) na splatenie uveru. vy to mame takto urcene a nemozete ak by ste mali nejake zvysne peniaze zvysit to? pretoze vsetko co ide nad ramec mesacnej splatky je akoby "bez uroku", ze na to nemozu napisat urok a tym padom sa ta pozicana suma rychlejsie znizuje.

lucka1987
6. aug 2013

@dana_l no jasne ze mozme raz za rok vkladat peniaze a tym si skracovat dobu uveru, co aj robit budeme.. a fix mame na 5 rokov... potom podla uroku si opat mozme zafixovat..
ako po vsetkom co sme obehali a co nam rozny poradcovia poradili, toto bola pre nas najlepsia volba.. pre jednu jedinu vec... nemame vsetky prijimi zdokladovane. resp, 50 % nasich prijimov ide mimo socialky, a banka ich neakceptovala a toto bola jedina moznost... teraz tych 200 je pohoda.. nasou prioritou bolo aby mesacna splatka na 70 tis neprekrocila 400 € .. co bude o tych 20 rokov, ked ju uz prekroci to neviem, pretoze 20 rokov je strasne dalkeo a dufam ze o 20 rokov nebudu platy na tej istej urovni ako teraz.....
a dalsia vec je to ze o 20 rokov budem hadam aj ja zarobkovo cinna a nebudem doma na rd

lucka1987
6. aug 2013

@dana_l 200 platime preto ze v tom mame odpocitany aj prispevok pre mladych.. inak by sme platili omnoho viac..... a dalsia vec je ze prvych 5 rokov ked zacina clovek cerpat uver. tak nevime ako vy, ale my potrebujeme este mimo uveru aj vela vlastnych prostriedkov a keby platime uver 500 tak , ich nie je tolko.. proste je to nastavene tak, ze prve roky su si v banke vedomí, ze potrebuje clovek aj z vlastnych zdrojov vrazat do nehnutelnosti a dorabky a dokoncovacie prace... samozrejme realne pocitame ze uver nebude na 30 rokov, ale ak by sa darilo ako doteraz financne tak o 20 rokov by mal byt splateny... ale co bude v tej dobe,... nikto nevie, cize to je tazko povedat

dana_l
6. aug 2013

@lucka1987 tuna nie je ziadna pozicka pre mladych. bud clovek ma prijem a tym padom je schopny platit splatky alebo nema a nebude mat moznost kupit si nieco. to ze dom nie je v dobrom stave a treba ho prerobit uz nikoho nezaujima. prerob ako vies a za to co mas (nic)
aj ja sa nadejam ze ked budu deti v skole ze budem moct aj viacej zarabat a tym padom rychlejsie splatit. vsak inak pojdem na dochodok a este stale budem mat dom "na krku" 😝

lucka1987
7. aug 2013

@dana_l no ved toto je tiez len prispevok vo forme znizenych splatok na 5 rokov... vcera uz bolo neskoro a nevedela som ako to vysvetlit ako to mame.. dohodli sme sa s mm, ze ked si najdem pracu po materskej tak poziadame o rovnomerne splacanie... toto vzostupne splacanie nam dali koli tomu aby nam vobec uver vysiel v takej vyske v akej sme pozadovali.. aj ked realne prijem mame na to velmi postacujuci, ako som uz pisala oficialny, ktory ide cez socialnu poistovnu je mensi a ten ich zaujimal...