icon

Budem mať nárok na dom, keď nie sme manželia?

nona31
25. feb 2018

Poradte prosim.... Partner si chce zobrat hypoteku na dom a ja mam rucit bytom co mam spolocny s mamou lebo bez toho nám žiadna banka nechce dat dostatok penazi ako to je aby som mala aj ja narok na ten dom ked niesme manželia? 😉 Mame spolu 2 deti....

jana_eyre
25. feb 2018

@sasa1310 ani v jednom jej prispevku som nepostrehla, ze by pisala o tom, co chce a nechce jej priatel, len pise ze je na materskej, mozno ani nevedia, ze na hypotekarnej zmluve moze clovek figurovat aj ked je na materskej s detmi a bonitu to neznizi.. tak nabuduce teda budem ticho, hoci som teda chcela poradit ako sa to da osetrit.. uz neviem ako inak to mam napisat..

sasa1310
Autor odpoveď zmazal
sasa1310
25. feb 2018

@jana_eyre ale práve naopak, je super, že si napísala. Že sa to dá, aj keď nie sú zobraní. Sme sa asi nepochopili, my dve správne.

nona31
autor
25. feb 2018

@fokuska vlastnikom bytu som ja lebo som si hypotejku brali nan

sasa1310
25. feb 2018

@nona31 a to máš hypotéku na ten byt a chcete brať ďalšiu na ten byt? Či ako? A on chce ten dom na teba napísať, aby si bola spoluvlastníčkou?

aduskatt
25. feb 2018

Čo sa týka úroku...moji klienti, ktorí zakladali nehnuteĺnost, ktorá nebola ich vlastníctvom nemali vyšší úrok na hypo

fefe123
25. feb 2018

@sasa1310 toto celkom nie je pravda, ak vlastni dom pred manželstvom, tak po svadbe nebude ich, bude iba toho, kto ho vlastnil pred svadbou...

sasa1310
25. feb 2018

@fefe123 neviem na čo konkrétne reaguješ, ale áno. Toto viem.

nona31
autor
25. feb 2018

@sasa1310 nie ked zobere hypoteku na dom vyplatit sa moja hypoteka na byt aby sme mohli rucit bytom preto potrebujeme viac penazi od banky

jana2679
25. feb 2018

@nona31 trvaj na tom aby si na kúpnej zmluve bola napísaná aj ty v rovnakom podieli spoluvlastníctva

nona31
autor
25. feb 2018

@jana2679 ja som mu to hovorila ze bytom budem rucit len vtom pripadr ze budem mat aj ja narok na dom len neviem kde vsade v tych papieroch musim byt zaspisana aj ja aby ma neosrali aj z finančakom.... Ja musim mysliet aj na seba a hlavne na deti nech nedostaneme na ulici..... 🙂

misinka0611
25. feb 2018

@nona31 V kupnej zmluve ked budete kupovat dom a následne na katastri v liste vlastníctva a aby si mala rovnaký podiel z domu ako on. Myslíš ze by ta mohol osrat? V tom prípade by som nic moje nezakladala ak v cloveka nemam plnú dôveru 🙂 Teraz tak okradne aj vlastná rodina.

sasa1310
25. feb 2018

@nona31 a súhlasí s tým? Moc mu teda neveríš...

jana2679
25. feb 2018

@nona31 chápem,my to máme tiež takto, žijeme ako manželia ale nie sme.brali sme spolu hypotéku, ale základ je na kúpnej zmluve musíš byť zapísaná ako majiteľ v podiele 50%,potom ťa zapíšu takto do katastra a vybavené.ale ak máš pochybnosti čo sa týka financií by som riešila ešte zmluvu s právnikom, lebo za 4roky určite s hypotéku neplatíte toľko aby ti odblokovali byť,lebo najprv sa platia úroky väčšou časťou a potom istina.napr. my sme mali splátku 300eur,z toho 202 ide na úroky, takže za 3roky splatis málo z istiny, a ešte počítaj s tým že ručiť musíš cca 1,4 nasobkom výšky hypotéku.treba si to preratat že akú sumu ideš vyplatiť na svoju hypu a kedy potom splatis na tej Vašej aby ti odblokovali byt.v banke sú múdry aj nás takto nahovorili a potom realita bola že cca 10 rokov platiť kým odblokovali.

jana_eyre
25. feb 2018

@nona31 no ak v nom nemas doveru, ze by ta mohli "osrat aj s financakom" tak by som. to na tvojom. mieste radsej neriesila.. tak ale ty vies..

misinka0611
25. feb 2018

@nona31 My manželia niesme. Priateľ bral hypo na seba ja som poskytla nejaké financie moje co som zdedila aby bola lepšie hypotéka a dom vlastníme 50% na 50% 🙂

jana2679
25. feb 2018

@nona31 a ďalšia vec je tá že ak nebude platiť hypotéku tak prídete aj o byt, z tvojich slov usudzujem že trošku tam chýba dôvera , takže by som bez svojho právnika nič neriešila.A detičky sú Vaše spoločné? otázka trochu mimo viem ale v partnerskom vzťahu dôležité aj čo sa tohto týka, kvôli ako takej zodpovednosti.

jana2679
25. feb 2018

@nona31 a ešte predsa, radšej choď priamo do banky a radšej sa tam na všetko 200x popytaj lebo finanční poradcovia sú bez urážky také malé hyeny,aby predali produkt-hypoteku tak nahovorila aj "čerta Krista"

nona31
autor
25. feb 2018

@jana2679 ano naše su spoločne to zase nie že by som mu neverila ale človek nikdy nevie co sa moze stat a nejde tu len omna su tu deti a mamina.....som len opatrna

nona31
autor
25. feb 2018

@jana_eyre to zase nie len tu nejde len omna doverujem mu ale aj tak doba je taka ako je a musim mat istotu

fokuska
25. feb 2018

@nona31 Ty mas byt a na neho hypoteku a je teda zalozeny v prospech banky.
Chcete kupit dom, na ktory potrebujete novu hypoteku - a chcete ju vacsiu a teda treba vyssie zabezpecenie ako dom.

Lenze tvoj byt uz raz zalozeny je. Na to aby si ho mohla znova zalozit a vyplatit prvu hypoteku, musis uz dostat tu druhu. A tu nedostanes lebo dom na zalozenie nestaci.

Neviem ci sa chapeme, nemozes zalozit byt ktory uz raz zalozeny je.

jana_eyre
25. feb 2018

@nona31 no ved som ti napisala ako sme to. urobili my aby sme. boli obaja kryti, vsetko treba osetrit, nikdy nesmies ist len tak na dobre slovo.. ako vravim, ty vies..

jana_eyre
25. feb 2018

@fokuska ano to mas pravdu, ale mozno je byt zalozeny len ciastocne.. dom sestry ktory sme vtedy zakladali spolu s bytom muzovych rodicov mal uz na sebe tiez tarchu sestrinej hypoteky, takze na nom. boli dve hypo ale kedze dom. mal vysoku hodnotu, tak to tak byt mohlo.. tak isto bol potom zalozeny nas dom ked byvala sestra u nas - v prospech dvoch hypotek, mali sme ich ale v jednej banke, my aj sestra..

fokuska
25. feb 2018

@jana_eyre Ak sa jedna o nehnutelnost s ovela vyssou hodnotou tak ano. Ale ako pises rovnaka banka, aby to v pripade neplatenia banka mohla spenazit. Polovica v jednej a polovica v druhej banke neprejde.
Ale pochybujem ze byt nie je zalozeny do max. vysky hypoteky 😕

jana_eyre
25. feb 2018

@fokuska no ved to, vsetky tieto veci treba zohladnit a vie ich len autorka..

nona31
autor
25. feb 2018

@fokuska uz mam zapalit len necele 3000 € za byt

eeffka
25. feb 2018

@nona31 tak si vezmite spolu spotrebak 3000 vyplat hypoteku a zaloz svoj byt za predpokladu ze budes 50% vlastnicka domu. A netahaj do toho este aj svoju mamu

didileo
25. feb 2018

v rodine sa nam stalo, ze rodicia zalozili byt ,dcerin muz sa dostal do problemov, prestal splacat hypoteku a rodicom exekutor zobral byt. Rodicia zostali na ulici, manzelka s dcerou v podnajme, manzel zomrel. Hotova tragedia.

jonnie
25. feb 2018

nie som znalec, ale preco banka nezalozi ten dom? Rucit by som nesla hadam ani rodine...tiez zle skusenosti

sasa1310
25. feb 2018

@nona31 a mama ako spolumajiteľka bytu s tým súhlasí? A máš ešte aj súrodencov?