Bývanie pre mladých bez pomoci
Ahojte,
chcem sa s vami podeliť o niečo, čo ma posledné dni dosť trápi. Mám 24 rokov, pracujem v zahraničí, šetrím ako sa dá, a podarilo sa mi ušetriť asi 20 000 €. Napriek tomu mám pocit, že vlastný dom alebo byt je pre mňa stále nedosiahnuteľný sen.
Je mi z toho smutno, pretože vidím, ako sa snažím a makám, a aj tak to nestačí.
Bez finančnej pomoci od rodiny je dnes pre mladých ľudí takmer nemožné kúpiť si vlastnú nehnuteľnosť.
Máte to podobne? Ako to riešite vy?
Kupovali ste niečo sami alebo s pomocou?
Rozmýšľate nad menšou nehnuteľnosťou, pozemkom, chalupou?
Zvažujem hypotéku ale zas nechcem sa zadlžiť na celý život.
Má podľa vás ešte zmysel veriť, že si mladý človek bez veľkého zázemia dokáže zabezpečiť vlastné bývanie?
Budem rada, ak sa podelíte o svoje skúsenosti alebo myšlienky. ❤️
Nemáš nad čím váhať . Máš 24 rokov , niečo našetrené , na tvojom mieste už vybavujem hypotéku . Ešte si mlada , keď sa ti bude dariť , nevidím problém ju splatiť aj skôr ako o 30 rokov . A samozrejme , netreba mat hneď veľké oči . Si sama , stačí ti menší byt , netreba hneď dom ako krava s 20 árovým pozemkom .
Ved uz si tu pisala nie?
Vobec to nie je take nemozne. Mas 24 a nasetrenych 20tis, co je pekne. Este dospor a vezmi hypo ako vsetci mladi ludia (vobec z nas neubudlo), a kup si pekny startovaci bytik na zaciatok. Uplne normalny a bezny postup ludi, ktori nedostali ani nezdedili. A tu sme, zijeme, a postupom casu sme nadobudli vacsie.
Takze menej vyplakavania, vobec na tom nie si tak zle. A reci o bojazlivosti skrz hypotek ja velmi nechapem a nemusim - mozeme byt radi, ze hypo nam daju, predstav si ze su mnohi taki (aj rodiny) co ani hypo nedostanu a velmi by chceli a potrebovali.
Vela stastia.
Treba mať našetrených potrebných 20% a zbytok zobrať hypotéku. Je predpoklad, že hodnota nehnuteľností v čase rastie, takže šetrením na ňu budeš stále len dobiehať vlak. To, čo sa ti podarí ušetriť potom navyše, treba investovať alebo ak by ti hypotéka nedala spávať, dávať vo forme mimoriadnych splátok.
Mám 45 rokov. Kúpiť nehnuteľnosť bolo pred 15 rokmi pre mňa tak isto likvidačné. Zarábala som v roku 2010 čistom 800 eur ( a to bola už leaderská pozícia ), nie však managerská. Kúpila som si 1i byt v širšom centre za 58 000 eur. Mala som ušetrené peniaze na zariadenie, nie na kúpu, čiže som ho celý financovala hypo, na výnimku mi dali 100%, schvaľovali to na centrále banky. Moja úroková sadzba bola 5.9%. Za jednoizbový byt som platila len hypotéku 270 eur. Za nájom, elektrinu, plyn, internet som platila 170 eur, za benzín a telefón ďalších 60 eur, čiže moje náklady boli 500 eur mesačne. 100 eur som si každý mesiac odkladala na sporiaci účet a žila som z 200 eur mesačne, niekoľko rokov. Varila som si doma, často polievky, aby ma zasýtili, nekupovala som si vody, ale navarila som si čas liter z dvoch sáčkov a to som pila. Žiadne sladkosti, mäso, nejedla som vonku, naozaj som žila veľmi skromne. Neskôr som byt predala za dva a pol násobnú hodnotu a išla som do spoločného bývania s manželom. Ale 5 rokov som žila ako mních, lebo som chcela byť vo vlastnom.
Však máš 24 rokov, zostaň estw v zahraničí a pridi keď budeš mat napr 50 tis.
Máš len 24 ….nemas sa kam ponáhľať. Ja som vo veku 24 rokov mala ušetrené pre 0 eur a spolu s manželom sme to zvládli
Záleží kde a akú nehnutelnost chceš kúpiť, rovnako tak aj to, či s sama alebo ci kupuješ niečo s partnerom.
Ak by som bola sama, 24r a mala by som 20k nasporene, už by som vybavovala hypo na byt, nemusí to byť hneď trojizbak. Ja by som ale nečakala, náš byt má necelé tri roky (novostavba) a teda cena stupla aj o 20k.
Ja som mala 20, muž 23, nasporene niečo cez 30k, zobrali sme hypo na 20r, na veľký trojizbak. Bez pomoci druhych. Ale ako píšem, boli sme dvaja, kde je to jednoduchšie.
A kde by si chcela kupovať nehnuteľnosť? 20 000 mi príde pekná suma na nejaký menší jednoizbák na začiatok
Ani pred pomaly 20 rokmi to nebolo ľahšie. Začínali sme v maličkej garsónke, prvý rok sme boli bez nábytku, postupne sme pozháňali nejaký podarovaný, po roku sme konečne kúpili mikro kuchynskú linku a skriňu. Dovtedy som varila v parnom hrnci na podarovanom písacom stole a oblečenie sme mali uložené v cestovných taškách a v podarovanom konferenčnom stolíku. Samozrejme to bolo s 30 ročnou hypotékou. Už sme v dome, tiež s hypotékou samozrejme. A také bude aj moje odporúčanie pre naše deti. Treba začať v malom, nie hneď snívať o dome. A hypotéka je možno na začiatku náročná, prvé roky možno budú aj o uskromňovaní sa, ale po roku, dvoch, troch sa bude dýchať ľahšie.
ved 20 000 v tvojom veku je pekna suma. ked si v zahranici, stale mozes kupit dakde garzonku na sr a dofinancovat nejakym uverom.. a tu prenajimat. otazka znie- chces na na svk vratit alebo nie? lebo ak sa nechces vratiti, asi by som riesila nehnutelnost v zahranici ale tam su ine ceny
bez hypotéky to nedáš, ja mám 50+ a stále splácame hypo, lebo to nie je len kúpiť byt, ale ho aj prerobiť, zariadiť a stále treba niečo meniť (spotrebiče), aj žiť človek musí, aj na dovolenku ísť tak zase nemôžeš nastaviť hypo tak, aby ti neostalo na iné... prečo sa tak bojíš hypotéky? väčšina ľudí ju má, my máme rozumné splátky čiže vieme žiť v pohode a hlavne vo vlastnom
keď som mala 24 rokov nemala som ušetrené nič, lebo do 23,5 som študovala
Ani pred pomaly 20 rokmi to nebolo ľahšie. Začínali sme v maličkej garsónke, prvý rok sme boli bez nábytku, postupne sme pozháňali nejaký podarovaný, po roku sme konečne kúpili mikro kuchynskú linku a skriňu. Dovtedy som varila v parnom hrnci na podarovanom písacom stole a oblečenie sme mali uložené v cestovných taškách a v podarovanom konferenčnom stolíku. Samozrejme to bolo s 30 ročnou hypotékou. Už sme v dome, tiež s hypotékou samozrejme. A také bude aj moje odporúčanie pre naše deti. Treba začať v malom, nie hneď snívať o dome. A hypotéka je možno na začiatku náročná, prvé roky možno budú aj o uskromňovaní sa, ale po roku, dvoch, troch sa bude dýchať ľahšie.
@kessinka jej my tiež, ešte ani manželskú pošteľ sme nemali len dve rôzne vysoké postele, darovaná skriňa a stôl a malý gaučík sme si slávnostne kúpili z nábytku z druhej ruky
ako úplne novú prvú vec sme mali chladničku, na práčku nebolo tak som prvý rok prala všetko v rukách a potom si dovolila kúpiť práčku, to si dnešné mladé dievčatá asi ani predstaviť nevedia
@dettinadetta pracujem velmi vela, mám po 50. Bola som samozivitelka, najprv som byvala s rodicmi, potom v prenajatych bytoch s dietatom. Az po 40 som si kupila vlastny byt a bola šťastná, ze mi dali hypotéku. Su mnohí, ktorych v banke zamietnu. Pracovala som castokrat aj 18 h denne. Nechapem, co riešiš, asi by si chcela vsetko hneď.
Máš super poziciu, ak mas dobry plat a tolko nasetrene v tomto veku. Na tvojom mieste by som vzala hypotéku na mensi bytík a dalej setrila, potom ho predala a kupila vacsi a tak postupne, mas cely produktivny zivot na to, aby si hypotéku splatila aj skôr, šetri si na mimoriadne splatky.
Vobec nemas dovod na obavy, naopak, zacinas vyborne.
@dettinadetta máš našetrenú slušnú sumu, brala by som hypo ešte tento rok na jednoizbový byt, ten by som prenajala a bývala ďalej také dva, tri roky tam, kde bývaš, pracovala a odkladala ďalej, Uvedom si, že ceny nehnuteľností budú časom stúpať, tvoj plat zrejme tiež, ale výška hypo ostane nezmenená. Niečo za tie dva, tri roky pošetríš, niečo bude z prenájmu, byt predáš, hypo prenesieš a budeš si môcť kúpiť niečo slušnejšie.
Súhlasím s tebou. Uskromniť sa je jedna vec, no treba myslieť aj na rezervu, ak človeku na pár mesiacov nečakane vypadne príjem aby mal z čoho žiť.
Nie si sama bez finančnej injekcie od blízkych. Ver, takých je straaašne veľa a je to bežná prax. Ty si šikovná, zvládneš to aj sama a nikomu nebudeš v ničom zaviazaná. Na tvojom mieste by som okamžite rozbehla kúpu nehnuteľnosti. Stačil by mi pekný byt, na začiatok je to fajn investícia. Nikde nie je napísané, že sa ti nepodarí splatiť hypo skôr. Pokiaľ by sa niečo udialo, stále je možnosť prenajať alebo predať.
Jednu podmienku k schváleniu hypo si splnila, nasporila si si. Ak máš trvalý pracovný pomer v zahraničí, ďalšia podmienka splnená... Popros doma niekoho blízkeho a ochotného o splnomocnenie, môže hypo vybavovať v banke za teba pokojne on, keď si v zahraničí...
@dettinadetta
@dettinadetta máš 20k. Zisti si, akú vysokú hypotéku vieš dostať, podľa toho vyberaj byt, hoc aj garzónku. Postupne sa prepracuješ k väčšiemu. My sme s mužom mali tiež najskôr malý 2i byt (kupovaný pred 10r) a až teraz sme si dovolili ísť do veľkého 3i 🙂. Ale poznám prípad ako si jeden známy kúpil dom v Prahe -trvalo mu to 19r a šiel na to postupným kupovaním a predávaním bývania. To je bohužiaľ jediný spôsob, ako si môže mladý človek zadovážiť niečo vlastné
Hypotéka nie je zlo, vôbec sa jej neboj 🙂 našetrila si už peknú sumu, môžeš sa informovať v banke ohľadom možností, čo by ti vyšlo. Potrebné peniaze na úvod vieš prefinancovať aj spotrebným úverom, ktorý si kľudne po roku či neskôr zrušíš refinancovaním hypotéky
@dettinadetta každý týždeň tu pribudne presná taká istá téma, ktorú zakladaš. Možno 90%báb na MK má hypotéku. Možno niektoré dostali pomoc, iné možno nie. Niektoré máme vysoké úroky, niektoré ešte nie (aj to bude, keď skončí fixácia)
Na 24r mas celkom peknu sumu,len si ju setri pekne a setri na dalej v 30tke ti este nic neujde a ta suma bude este vyssia.Nemas sa kam ponahlat.
hlavne trpezlivosť, nemôžeš mať 24 rokov, vlastný zariadený byt bez hypotéky ak teda nie si potom slávnych bohatých rodičov, väčšina ľudí na to ide pomaly a tešia sa z postupného procesu
@dettinadetta máš 20k. Zisti si, akú vysokú hypotéku vieš dostať, podľa toho vyberaj byt, hoc aj garzónku. Postupne sa prepracuješ k väčšiemu. My sme s mužom mali tiež najskôr malý 2i byt (kupovaný pred 10r) a až teraz sme si dovolili ísť do veľkého 3i 🙂. Ale poznám prípad ako si jeden známy kúpil dom v Prahe -trvalo mu to 19r a šiel na to postupným kupovaním a predávaním bývania. To je bohužiaľ jediný spôsob, ako si môže mladý človek zadovážiť niečo vlastné
@denkabemommy a ešte ku tej hypotéke, netreba mať malomeštiacke zmýšľanie, z rokov tvojej babky, kedy oni dostali byty zadarmo. Takto svet nefunguje. A ja nepoznám človeka, čo nemá hypotéku. A je jedno, či má jeho firma 2 miliónový obrat alebo zarábajú bežný plat, majú hypotéku.
@denkabemommy a ešte ku tej hypotéke, netreba mať malomeštiacke zmýšľanie, z rokov tvojej babky, kedy oni dostali byty zadarmo. Takto svet nefunguje. A ja nepoznám človeka, čo nemá hypotéku. A je jedno, či má jeho firma 2 miliónový obrat alebo zarábajú bežný plat, majú hypotéku.
@denkabemommy Je to tak, práve kto premýšľa a trochu sa rozumie, tak má vysokú hypotéku a vôbec mu nevadí splácať do 60ky. Lebo sa to oplatí. Rozhodne nebudem hypotéku splácať predčasne
@dettinadetta ahoj, určite choď do kúpy,keď aj začneš garsonkou.
Postupne budeš kupovať väčší
Veľa mladých ľudí má injekciu od rodičov, štartovacie byty, ale veľmi často majú možnosť kúpi drahšej nehnuteľnosti len vďaka založeniu rodičovského bývania, načas
@denkabemommy Je to tak, práve kto premýšľa a trochu sa rozumie, tak má vysokú hypotéku a vôbec mu nevadí splácať do 60ky. Lebo sa to oplatí. Rozhodne nebudem hypotéku splácať predčasne
@kaca222 hlavne každý vie, že radšej bude platiť pár stovák mesačne ako vyhodiť státisíce za bývanie v plnej sume 🙂
Samemu bez partnera sa na Slovensku tazko zije.
Strašné vyplakavas. A tá slovenská nespokojnosť a ufrflanost.
Máš krásne peniaze. V pohode kúpiš 1 izbak. Keď sa budeš vydávať, už to budeš riešiť s mužom.
@dettinadetta ja v 24 som mala na účte menej ako tisícku, išla som sa vydávať a šli sme s mužom do hypotéky. Teda hypo bral iba on, vlastníci sme boli dvaja
@dettinadetta každý v mojom okolí má hypotéku. Či má 26 alebo 50. Čím skôr začneš,skôr skončíš
@denkabemommy Suhlasim, len majitelia fitiem s 2 mil.obratom( samozrejme nevidime cisty zisk), nemaju 1 izbove byty alebo si beru aky taky uver ucelovo. Len aby im nieco svietilo na katastri a fimancnej sprave neklalo oci.

no,tazko...muzovej dcere (25r)v banke navrhovali maximalnu vysku hypoteky cca 55tis...mala dobre platenu pracu v sukromnej firme a naskytol sa jej byt za velmi dobru cenu...nieco mala nasetrene...zato si tak mohla kupit akurat garaz...