icon

Cena energií

28. aug 2022

akurat citam clanok ze ma vrast cena za energie pre domacnost od 121 eur az 244 za mesiac..to akoze domacosti co uz teraz ziju ledva od vyplaty k vyplate maju kde na to vziat? sa uz uplne zblaznili vsetci alebo co..?!?! 🙈😠 ..ze si budu musiet domacnosti vybrat medzi jedlom a teplom..to kam sme preboha dosli

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
mircalla
28. aug 2022

@liljana Nikto nechce pracovat? Neviem, kde zijes, ale ja nepoznam jedineho cloveka, co je nezamestnany

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
nikuskakri
28. aug 2022

@nadazdi veď ja s tebou súhlasím. Ja som to písala ironicky.

hopsadobrandejsa
28. aug 2022

@kofa77 Tych zachrannych mechanizmov ako regulovat cenu pre koncoveho zakaznika je viac lenze sucasne ceny vyleteli hore v stovkach percent. Zachranny mechanizmus ako napr znizenie dane ci ine ti urobi len rozdiel radovo v desiatkach percent co je v pripade elektriny ktora isla hore o 2500% oproti cenam spred dvoch rokov naozaj zanedbatelne.

Ja osobne ocakavam sebareflexiu zo strany statov. Akesi pompezne vianocne osvetlenie tento rok je podla mna luxus ktory si za sucasnej situacie dovolit nemozeme cize samospravy by mali aj na toto reflektovat.

Elektrinu skutocne len na nevyhnutne veci na chod infrastruktury.

mircalla
28. aug 2022

@evamarek77 Uz tusim

andrea169
28. aug 2022

@alenamihal ale prosím ta .. no teda ja by som tiež nechcela mat prácu na doma alebo práce 2 .. čo to je za život ? Len makať ? Veď keď máš prácu a hocijakú mal by si slušne zarobiť . Tak aby si vedel normálne žiť . A nie nie sú všetci takí múdri aby mali len lukratívne zamestnania a nie všetci majú na to intelekt . Autorka nie je vulgárna , položila otázku .. a čo sa týka našich politikov to je jedna veľká tragédia . Kde sú ti politici , ti intelektuáli napr ako Masaryk? Ktorí z týchto našich by napísal take diela? Matovic ten ani list na rozlúčku by nedal

autor
28. aug 2022

a my nie sme jediny taky pripad aj v okoli mam rodiny co uz teraz ziju z ruky do ust..akoze co cakaju ti politici ze co ti ludia budu robit?..alebo ako si myslia ze zaplatia za tie energie?..to budu kazdu druhu domacnost na slovensku odpajat od elektriny?..lebo si ju polovica domacnosti nebude moct dovolit zaplatit?

mircalla
28. aug 2022

@autor Na tieto otazky ti tu nikto neodpovie. Nevieme, co budu robit, ak ludia nebudu platit a ani nevieme ceny energii. Nevedia to ani oni....

kofa77
28. aug 2022

@hopsadobrandejsa ved prave, ze take tie rady typu odmrazujte chladnicku a vypinajte wifi su uz na smiech momentalne
ale si hovorim, burza je tiez riadena zakonmi a tie zakony sa zmenit mozu... nechcem si pripustit ten stav, preto dufam. v Cine vypinaju elektrinu aj domacnostiam, na par hodin, tak toto moze prist kludne aj tu.

nasa vlada nic speci ani nespravi, nema momentalne co, len vyjednavat s EU o dalsom postupe.

misinka0611
28. aug 2022

Autorka, rozumiem ti. Si / ste v ťažkej situácii a toto všetko čo sa deje a že o chvíľu je tu jeseň, potom zima na nálade nepridáva.

Ver tomu, že viaceré nás táto situácia znepokojuje, no na druhej strane sme rukojemníci tejto situácie. Napriek tomu, že u nás žiadny vojnový konflikt nieje, sme malá, slabá a veľmi odkázaná krajina. Verím tomu, že au tie Vianoce u mnohých nebudú také ako boli minulé roky.

Nevšímaj si múdre “ rady “ aj od žien ktoré majú dovolenky ešte v živej pamäti a naozaj sa nemusia potýka s chorobou najbližšieho s neistotou a nie najlepšou finančnou situaciou. Máš 2 roboty, 2 deti, muža kt. potrebuje starostlivosť. Pre mňa si hrdinka. To že sa zamýšľas si v strese je prirodzená vec v tvojej situacii a hľadať pochopenie u žien kt. je jedno a teda to či dajú o 50€ mesačne elektrikarnam a viac im neublizi, lebo tie handry, tu dekorativku a kabelky sú aj tak kúpia.

Držím ti palce a nikdy nestrácaj nádej, lebo keď ju stratíš až vtedy si prehrala ❤️

autor
28. aug 2022

@misinka0611 dakujem krasne za tento prispevok

maminkasisa
28. aug 2022

Ludia zacnu byvat ako kedysi, nie kazdy vo svojom, mlada rodina ostane s rodicmi v dome a pod. Len u nas v okoli, kazdy vlastny byt, byva v nom sam, potom sa ozeni a hned kupia spolocny, dva daju do prenajmu. Stare tety ostavaju vo velkych domoch same, ale nie aby ho predali a napr. isli do jednoizbaku. Hlavne, ze tam mrznu, nemaju pomaly ani ba jedlo... ludia zacnu viac pestovat, mozno chovat, dobre uz bolo.... detom nebude treba 6 parov topanok, mozno 2 a pod.

maminkasisa
28. aug 2022

@mircalla je tu ista skupina spoluobcanov, co ziju iba z davok, na ktore sa skladame....a ti pracovat ani nebudu...

autor
28. aug 2022

@maminkasisa jasne ešte my sa im budeme skladat na elektrinu a teplo

mircalla
28. aug 2022

@maminkasisa Ja tomu rozumiem, ale ona pisala, ze nikomu sa nechce pracovat. Co nie je pravda. Nechce sa pracovat urcitej skupine.

draik
28. aug 2022

@evamarek77
Bolo by lepšie, keby ste si naštudovali fakty a potom písali svoje závery. Napriek výberu daní a spol. štát minie o štvrtinu viac ako vyberie - a to väčšina z toho sú obligátne výdavky, naviazané na rôzne zákony, teda aj dávky atď. A to zďaleka nie sú dávky pre Rómov.
To, čo sa vyberie na odvodoch, dlhodobo nestačí ani na financovanie terajších dôchodkov, teda áno, súčasní dôchodcovia sa majú lepšie, ako by sa mali vtedy, ak by sa systém nedotoval.
Keby si povedali Nemci a ďalší, že nebudú dotovať menej rozvinuté krajiny, ako Slovensko, vo forme eurofondov, tak tu nemáme ani to málo tých nových diaľnic, ani tie nové vlaky, autobusy, električky a spol.

marca12
28. aug 2022

Co navrhujes? Ty co robis okrem pisania na MK? Chystas zorganizovat protest? Nehnevaj sa,ale tieto alibisticke reci mam najradsej,ze nikto nic nerobi. Vsade v zahranici uz doteraz mali vysoke ceny,nie sme jedina krajina,kde sa navysuju ceny. Ani mne sa to nepaci,mala som ine plany ako vyuzijeme svoje tazko zarobene peniaze.

autor
28. aug 2022

@marca12 s dvoma detmi dvoma pracami a tazko chorym muzom mam ist organizovat protest?..co mozem okrem vyzalovania sa spravit akoze?..

kofa77
28. aug 2022

autorka je frustrovana, ma strach z buducnosti, tak tu napisala a debatuje... ked sa tu riesi problem, ako opalit vnutorne stehna, tak toto je oproti takym mentalnym atletkam uplne k veci a situacii ok prispevok

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
autor
28. aug 2022

@zoro9836 nebojte ja presne viem kto je za to zodpovedny

misinka0611
28. aug 2022

@hopsadobrandejsa Ináč ja len k tej klíme. My sme počas vlny horúčav mali doma 30, myslím že maximum bolo 31 aj niečo stupňa. Bolo to nepríjemné, človeku bolo teplo, ale hovorila som si, že ak by som mala klímu, ani ju nezapnem skrz ceny 🤷‍♀️

draik
28. aug 2022

@zoro9836
Čiže EÚ môže za to, že ceny začali rásť už vlani, teda pred vojnou na Ukrajine, keď Rusko dodávalo menej energií?
Núti Vás niekto byť "poddaným"? Pokojne môžte, zhodou okolností vďaka tej "nenávidenej" EÚ, pracovať v ktoromkoľvek členskom štáte bez pracovného povolenia. Rovnako tak môžte tej EÚ ukázať - založiť si firmu, zamestnať ľudí a dať im nástupné platy aspoň 2000 e. Nikto Vám nebráni sa realizovať, nie ani imaginárni nepriatelia. Aj keď uznávam, že jednoduchšie sa kritizuje na všetko od počítača, najmä tomu, kto sa, z akýchkoľvek dôvodov, nemôže/nevie presadiť. Na druhej strane vždy môže skúsiť život aj mimo EÚ a porovnať.

mircalla
28. aug 2022

@autor Stale si neodpovedala, ze si ma manzel ZTP

valeria_h
28. aug 2022

Problém bude, keď ľudia prídu o prácu. Ako 300 zamestnancov hlinikárne a budú nasledovať ďalší. Nebudú sa mať kde zamestnať. Toto bude problém.

liljana
28. aug 2022

@draik Potlesk. Skvela odpoved. Lepsie sa to povedat nedalo.

sticker
liljana
28. aug 2022

Statisticky v urcitych obdobiach zasahuje cely svet kriza, ale v priemere sa vyspele zapadne krajiny maju neporovnatelne lepsie v porovnani so zvyskom sveta a najma s Ruskom. Ked od roku 2009 vsetko rastlo, vsetci zili nad pomery, ludia kupovali nehnutelnosti na hypo ako pominuti, 2 auta, chodili po dovolenkach, to sa nikto nestazpval. Jeden rok energeticka kriza a zrazu fuuuj EU.