Ceny nehnuteľností
Ahojte.Nechce sa mi veriť že banky poskytnú hypo 300-400tis €. Pozerám každý deň inzeráty.Chcela by som dom no pomaly už strácam nádej.Buď sú to stariny za astronomické ceny,alebo fakt prerobené domy a ceny sa šplhajú tiež do výšin.Myslíte že budú ceny klesať?
@bosorkabb zalezi od depozitu, dost ludi plati uz teraz viac mesacne... Napr v uk su rozne schemy, kde netreba velky depozit ale je to na dlho a hlavne pre mladych ludi...Dokonca sa da kupit nehnutelnost ktora je z polovice tvoja a vide lacnejsie mesacne, casom sa da odkupit cela atd... A napr v uk to neriesia nejak extra, ziju cely zivot v podnajma ako ich rodicia...
@mamula20 bude to podobne ako v uk kde su socialne schemy, proste stat bude financne pomahat ludom na najom, deti, takto to funguje v uk roky... ale neviem ci na toto je slovensko pripravene, napr uk ma vysoke dane maju z coho platit ludi... skor stredna vrstva bude na tom este horsie, muklovat cely den a nemat narok na nic a ako bonus este im zvysia dane. Vzdy si to odnasa stredna vrstva a bohati budu mat este viac...
@galioska ja viem mám tam polovicu rodiny. V rôznych častiach a majú rôzne druhy podnájmu.
Muž dlhé roky aj žil v zahraničí tak môžem porovnať. Väčšina ľudí tam žije v podnájme.
Proste ak je pre niekoho mesačná splátka hypotéky 400-500 eur veľa tak pravdepodobne si nemôže dovoliť vlastnú nehnuteľnosť a dom už vôbec nie.
Ale väčšina ľudí na MK bude tvrdiť že za 100 000 nie je problém postaviť dom ( mám brata stavbára a ten toho zažil teda a krúti hlavou) že kde sú ľudia ktorý zarábajú nad 2000 eur. Že kto to kúpi a podobne. V Bratislave momentálne je vypredaný projekt kde byt stojí milión eur.
Vždy tu boli a budú ľudia ktorý budú na tom lepšie ako iný.
A budú bývať rozdielne.
@bosorkabb ale velakrat tolko v hlavnom meste zaplatis za podnajom plus nanjvys tak jedoizbak
Mamina mala prenajatu garzonku ledva 30m2 a 360€ mesacny najom. Plus vela prenajimatelov odmieta rodiny s detmi. U nas susedia v podnajme platia za 80m2 750 mesacne. Cize vela lufi si zrata, ze radsej sa uskromni, doplati si 100-150 a ma vladtnu nehnutrlnost a nemusi cely zivot putovat po podnajmoch lebo ak ti majitel povie, ze mas 3 mesiace na vystahovanie, deti maju v danej lokalite skolku, skolu no podla mna velmi tazko tak rychlo najdu nahradu.
@bosorkabb je to teraz tazko predpovedat, ze aka bude situacia. Ak by aj klesli povedzme ceny starsich bytov o 20% ci ten rozdiel nedorovna urokova sadzba. Plus je teraz aj obmedzenie pre vek 40+. Nam konci fix za 2 roky a trieskam si hlavu, kedze u nas to vzdy davala vediet a vybavovala financna poradkyna len ma dieta a dala nam dost neskoro vediet, ked sa oplatil ani nie 2% fix na 10 rokov. Uvidime co bude a ako bude.
Máme momentálne príjem, že by nám dali vyššiu hypo, ale nevieme čo bude za 10,nie to za 30 rokov a preto sme sa uspokojili a s bytom. Niežeby sme netúžili po dome, ale celkom fajn spíme, keď vieme, že sa prikrývame takou perinou , na akú máme, aj budeme mať, kdyby něco.....
@heleninamama vážne? Spýtaj sa učiteľov . Asistentov, upratovačiek, kuchariek . To je moja komunita
@mooonika1975 A kopy ďalších štátnych zamestnancov, niektorých aj šikovných so zodpovednosťou a vzdelaním, dokonca s odbornými skúškami. Žiaľ títo ľudia sú pre niektorých v jednom vreci s lajdakmi a neschopákmi. Jasné, v každom odvetví sa nájdu ľudia takí aj onakí, ale kto by to robil, keby každý ráno vstal z postele len keď mu zaplatia 1500 plus v čistom 😉
@diamand2326
Tak tak , ale byt učiteľ a dostavať toto je hnus . Vraj neschopacka som , hmmm. Nevzdelana socka 😂😂
@heleninamama Vitaj na Slovensku. V Košiciach, ak nepočítam nejaké výnimky ako IT, či lekári, tak toto je veru približný priemer. Bavíme sa o vysokoškolsky vzdelaných ľuďoch. Aj v štátnej správe, v školstve, aj v súkromnej sfére.
@oblecenie99 štátna správa,verejná ,školstvo je to isté aj v BA
@mateson Naozaj je plat 800 až 900 eur na východe stále štandardom. Áno, štátna správa je všade rovnaká.
@mooonika1975 Učila som na gymnáziu, mám obe atestácie a už v roku 2015, keď som odchádzala, som mala v čistom okolo 1100 (vrátane triednictva a nadčasov), takže záleží aj od vzdelania a schopností. Bývalé kolegyne majú dnes ešte viac. Štátna, verejná správa - to sú ženy, ktoré chcú sedieť v teple, stíhať škôlku, školu a venovať sa deťom, ale aj to, čo poznám majú v čistom okolo 1000. To je práca, v ktorej sa naozaj nedá posunúť a odborne rásť, sú to miesta od skončenia školy do dôchodku a tí ľudia sú tam dobrovoľne. Upratovačky, žiaľ, doplácajú na nízke vzdelanie, rovnako kuchárky - tie síce môžu ísť inde, ale zvyčajne nechcú robiť cez víkendy ani popoludní - aspoň tie, ktoré boli v našej škole. Dá sa zarobiť aj viac, aspoň tu v ZA, ale za cenu, že niečo ovladaš, si v práci dlhšie alebo robíš aj mimo hlavný pracovný pomer. Za 800 by som fakt nepracovala, nemohla by som si to dovoliť, to by som nezaplatila ani mesačné poplatky.
@heleninamama bože, dve štátnice , triednictvo a čo ja viem všetko. Nie každý má dve atestácie, dokonca ani jednu, mne nechcú povoliť , lebo by som bola drahšia, triednictvo nie je každý rok . A nadčasy sa u nás nepreplácali. Učiteľ nei je len základná škola, ale aj materská . A ak som teda lenivá a sedím v teplúčku, tak mi vysvetlí, že ak teda chcem zarobit viac, nadčasmi a tromi zmenami, tak po prvé, kto sa stará o deti, ak obidvaja pracujeme a nie sme len leniví, a po druhé čo je teda štandardná mzda? Ak do nej zaratame nadčasy a príplatky za zmennost, príplatky za vikendy ???! To je štandard?
@mooonika1975 Ak Ti nepovolia robiť atestáciu na jednej škole, choď inde. Nemusíš byť celý život na tej jednej. A ako bonus sa sťažuj, nemajú na to právo. Školstvo je výhodné pri malých deťoch, ale tie vyrastú a učiteľka môže ísť pracovať aj inde. A popracovať aj na sebe. A ak chce mať človek výhody školstva, musí si vedieť vybrať, čo a kde bude učiť. Momentálne viem, že len u nás hľadajú dve výberové gymnáziá matematikára. Podobne je nedostatok učiteľov na chémiu, informatiku, cudzie jazyky... Ver, že tým nikto nebude brániť robiť si atestácie, lebo budú radí, ak si ich vôbec udržia. Triednictvo a fixné nadčasy v rozvrhu budú tiež.
@heleninamama opytaj sa napríklad žien na kuratele UPSVR ako sa im sedí v teplučku za ten plat čo majú. A 1000mesacne ti teda nie je
nepredava sa. Kamaratka predava uz pol roka byt a nechce dat nizsiu cenu s tym "ze byt ma tu hodnotu". Dobre ze nejdu s muzom do bankrotu ale slepo drzia zubami nechtami cenu. Ako drzat mozu, situacia sa urcite nezlepsi. Co tak maximalne nastane je, ze sa obaja zrutia z dlhov. Su nenazrani.
@ouwecka no podľa @heleninamama robis malo, sedíš tam z pohodlnosti, neberies žiadne nadčasy, nevzdelavas sa . Toľko zarobi aj študent naVŠ. Môj je študent a nikdy nezarobí 800 , lebo študuje. A popri škole stíha len málokedy.
Ako mi môže niekto povedať, že 800€ nikto nezarobí , len chudery? Veď štátnych zamestnancov je kvantum . No a potom sú ešte iné povolania a nebavíme sa o milion nadčasoch na úkor deti, ktoré sa potulujú po starých rodičoch, lebo matka ťahá nočnú Aj s otcom .
@mooonika1975 Nuž, chuderou si sa nazvala sama. Nechceš sa ani ďalej vzdelávať, ani zmeniť miesto, či dokonca odbor, hoci si nespokojná, tak budeš mať navždy 800 eur. Tak sa poľutuj, len prosím Ťa, netvrď tu, že toľko má každý a že je to bežný plat na Slovensku.
@heleninamama ehm vies o tom, ze vo verejnej sprave su aj vysokokvalifikovane a dobre platene pozicie napriklad ako projektovy/procesny manazer, rozne IT a nalyticke pozicie, stavebny inzinier atd.? Tie mizerne platene miesta o kt hovoris su uradnicke pozicie, kde ludia stale dookola vykonavaju genericku cinnost s relativne nizkou pridanou hodnotou (vacsinou to musi organ statnej/verejnej spravy vykonavat zo zakona).
@milanemila To napíš mojej spoludiskutérke. Ja práve tvrdím, že ani na Slovensku nemusí kvalifikovaný človek robiť za 800 eur. Ona píše, že v štátnej a verejnej správe je to bežný plat a nedá sa tam mať viac.
@heleninamama veď tu nejde o mna, pisem o všetkých čo sú okolo mna, v štátnej správe. Ide o to, že tam take platy sú . Prečo sú take? Nízke? Lebo na úrade sedia nevzdelaní?
@mooonika1975 lebo robia nizkokvalifikovanu uradnicku pracu s nizkou pridanou hodnotou, mozno to znie blbo, ale je to tak 🤷🏼♀️ Ked tam pride novy clovek do tyzdna tu robotu zvlada alebo sa daju velakrat tie cinnosti automatizovat. Uradnicke pozicie su proste zle platene bez ohladu na to ci tam clovek ma vysoku skolu alebo nie a uprimne si povedzme velakrat sa tam ludia teda nejdu pretrhnut od roboty.