Ceny novostavieb idú dole

31. máj 2023

"Kupodivu", napriek tomu že sa realiťaci a developeri dušovali že to neexistuje. A to sme iba na začiatku. Po voľbách príde konsolidacny balíček - zvyšovanie dani, ekonomika pôjde do útlmu aj kvôli vysokým úrokom...nuž má to kam klesať, keďže dopyt po bytoch pri týchto úrokoch sa prepadol.

vanilkovazmrzka
31. máj 2023

Dobre

owecka
31. máj 2023

Ceny nehnutelnosti nejdu dole...aspon v BA, TT kraji niem jedine tak nejakej dedine...ale tuto isto nie

sheila121
31. máj 2023

Kde si sa dočítala? Daj zdroj ale relevantný, žiaden denník N a podobne plátky

autor
31. máj 2023

To nie je z mojej hlavy, to už píšu aj hn online.

hopsadobrandejsa
31. máj 2023

Tie ceny su tak predimenzovane, ze ani pri tom "poklese" ktory sa hybe radovo v jednotkach percent su tie nehnutelnosti stale nepredajne.

Ja si priebezne prezeram ceny nehnutelnosti a peniaze ktore za tie domy ludia chcu su uplne mimo realitu a vobec neodzrkadluju situaciu na trhu a presne to je aj dovod preco niektore inzeraty stoja na strankach viac nez rok......ludia si stale myslia, ze sa pise rok 2021 🙂.

V Poprade v novej casti pri nabrezi predavaju dvojdomy a myslim, ze aj rodinne s malym pozemkom a cena, ze 395 000 eur 😀. Niekto si zrejme pomylil vychod Slovenska s Nemeckom ci Rakuskom....ale budis.

Velka Lomnica, 4-izbovy rodinny dom, novostavba - 330 000 eur ( dom uz bol obyvany povodnym majitelom.

Poznam nehnutelnosti ktore isli o 20-30 tisic dole s cenou a stale to ludia nemozu predat. Viem si predstavit, ze realitaci maju hlavu v smutku pretoze sa im majitelov nehnutelnosti nedari presvedcit, ze tie ceny su premrstene.......alebo uverili svojej vlastnej lzi a dufaju, ze sa najde trulo ktori to zaplati aby bola stedra provizia po predaji 🙂.

Ja by som sa velmi kupou nehnutelnosti teraz nezaoberal, podla mna dojde na vacsie lamanie chleba ked mnohym ludom v rokoch 24-25 skonci fixacia a skokovo im narastu ceny hypotek. Tam sa ukaze kto este ma rezervy a kto siel s hypo na doraz.

sorayaardente
31. máj 2023

Áno,ceny domov idu dole,ale dôvod je horší...na stavbu domu bude treba už len certifikované stavebné materiály,takže ak ked sa kúpi dom,bude ho treba na novo ,,prerobiť,, aby spĺňal normy..a to budú riadne palky...

owecka
31. máj 2023

@hopsadobrandejsa praveze my tiez riesime byvanie, ale to je hroza...neda sa nic zohnat v rozumnej cene. Ak volam s realitakom, nezlavuje, lebo ma "rozpracovanych viacero klientov" 😅ale asi je to mozne, ze dom na dedine za 300 000 ma poradovnik🙄

autor
31. máj 2023

Stádovy efekt sa skončil, trh začína precitať...ceny budú klesať niekoľko rokov....ani tých bytov a domov nie je málo ako sa snažili oblbovat....v r 2008 bolo bytov ešte menej, keďže odvtedy sa niečo postavilo a na trhu početná generácia husakovych detí ktorí riešili bývanie...a čuduj sa svete ceny klesali 6 rokov.

sasa1310
31. máj 2023

ale no. Klesať budú maximálne staré byty, neatraktívne. Také, kde treba ešte kopec peňazí na investovanie. Novostavby absolútne neklesajú. Treba pozerať developerske projekty. Každý novší projekt opäť vyššia cena. Okrem toho domy a byty budú stále ľudia kupovať. Prevažne tí, ktorí chcú bývať a nechcú platiť nájom, ale radšej budú splácať svoje a hlavne budú mať na to, splácať hypotéku hoc aj so 7 % úrokom. A tí ostatní, budú hľadať byty na prenájom. A tie ešte len pôjdu hore. Tam si budú môcť majitelia dvíhať ceny namiesto toho, aby predávali svoje investičné byty.

bykaterina
31. máj 2023

U nás išli o niečo dole byty ale to skôr preto že hypo nedostanu už všetci.

autor
31. máj 2023

Ceny všetkých bytov, kde je záujem ich predať idú dole.....treba sa pozrieť čo sa deje okolo, prip. si aj niečo precitať..a trochu chápať ekonomické súvislosti....praská realitná bublina.

sasa1310
31. máj 2023

ja pozerám developerske projekty v BA každý štvrťrok aj častejšie. Ceny nešli dole. Bavím sa novostavbách (o ktorých aj ty píšeš v názve témy), ktoré predáva priamo developer.

tetapetra
31. máj 2023

@sorayaardente certifikáty o materiáloch som dávala už pred 8rokmi, nakoľko to požadoval stavebný úrad v obci. Na kolaudáciu som musela spĺňať 41bodov🙄🤦🏻‍♀️

zuzliq
31. máj 2023

Kedy išli ceny 6 rokov dole?

autor
31. máj 2023

Viď hn online kde píšu o novostavbach...ceny klesali 2008 - 2014 viď štatistický urad

stanulienkat
31. máj 2023

To bola ale celosvetova financna kriza. Ceny v Ba neklesaju. Ani novostavby, ani stare. Ked nieco zlacnia o 3 tisic, to nie je zlacnovanie.

autor
31. máj 2023

Niektorí ľudia sú schopní poprieť aj nos medzi očami...ceny idú dole od jesene minulého roka...niekde viac niekde menej...stačí si pozrieť relevantné zdroje...a ešte len pôjdu kdeže aktuálne ceny a úroky kupujúci nedajú..

colsami
31. máj 2023

@hopsadobrandejsa tiez to sledujem, kedze sa postupne zaciname obzerat po byvani tak tie inzeraty pozeram v mojich lokalitach denne 😁 je mnoho domov ktore su pol roka, rok nepredajne. Myslim ze sami predajcovia su si toho vedomi, ze maju problem. Sledovala som napr jeden dom, pekny pozemok aj dom, pekny z vonku co sa tyka rekonstrukcie domu, dvojgaraz, altanok, zahrada, bazenik... Naozaj krasne obrazky, rozpravka. Ale dnu je to na rekonstrukciu, od kuchyne kupelne aj izieb. Podlahy a steny su, ale na dnesne byvanie uz je to cele zastarale a nie pekne.
Dom sa predava od minuleho roku. Este vo februari som reagovala na inzerat (kvoli fotkam vnutra ktore neuvadzali), svieti mi v sprave cena 412tisic. Dnes sa ten dom (za necele 4 mesiace!) predava za 360tisic, od zaciatku maju inzerat aj na podnajom (za cca 1500) a v inzerate aj zamenu za byt s doplatkom. Akokolvek sa ho chcu zbavit, nevedia s domom nic. Pritom dom vramci ponuk naozaj dobry, domova oblast blizko centra jedneho z najvacsich miest SK.

V praci sme na prevadzku zhanali vacsie priestory a zaciatkom roka sme chodili po budovach a pozemkoch. Jeden pozemok s budovami sa nam pacil, ale majitel nam vtedy zabil cenu 530tisic. Dve budovy na pozemku na sidlisku, co boli stara barabizna na zburanie. Dnes prisiel sam majitel (nepoznali sme ho vobec) lebo vie ze sme vtedy prejavili zaujem a boli na obhliadke. Prisiel k nam na prevadzku a ponukal, ci to ozaj nechceme, ze citujem "cena bude niekde uplne inde" . Smola, medzitym sme sa zariadili inak, a aj sme povedali ze ta cena bola sialena. Odchadzal so smutkom. Ale to som este nezazila veru,ze by takto niekto "pricupkal ponukat"...

colsami
31. máj 2023

Ale myslim si ze ceny bytov v centre sa budu drzat, nemame tie centra take velke a dopyt je stale vacsi a stale su tu ludia ktore tie peniaze maju. Najma vo velkych mestach isto ceny nejdu dolu. Hoci si myslim ze realna kupna cena je vzdy inde, nizsie ako je uvadzana, aj pri bytoch aj domoch, ked su niektore tak prehnane.

sheila121
31. máj 2023

Autorka očividne si tu jediná múdra a ostatní nemajú nosy.

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
owecka
31. máj 2023

@colsami priklad Smolenice novostavby skoro 300 000 eur,rok sa predavaju...Trnava tam su tie cifry vyssie a okolite dediny cele zle..
Ale tak, vzdy sa najde podla mna niekto, kto na to realne ma :(

hellwant
31. máj 2023

@sheila121 Bolo to v HN online dnes a asi ju to pozitivne nakoplo, realita bude tazsia- vyjednavanie🙂

hopsadobrandejsa
31. máj 2023

@autor

Zas tu nerob poplach.....my si nos medzi ocami vidime a chapeme suvislostiam a ked ti niekto tvrdi, ze v BA tie ceny rapidne neklesaju tak to ber ako relevantny indikator situacie v meste pretoze hoci ceny v niektorych regionoch klesli, urcite sa nejedna o plosne znizovanie cien napriec celym Slovenskom.

To je mozno tak zbozne zelanie tych, ktori sa chcu dostat k vlastnemu byvaniu, ale realitu to neodzrkalduje.

O com sa viac pise je nedostupnost hypotek resp. nadmerne zadlzovanie sa obyvatelstva ktori s drahymi hypotekami nakupuju este drahsie nehnutelnosti a ta povastna bublina o ktorej tu vravis.....to nikto nechce vidiet a banky uz vobec nie.

Nie je v zaujme bank aby ludia neboli schopni svoje hypoteky splacat a mnohym takito scenar hrozi.

hopsadobrandejsa
31. máj 2023

@colsami

Ja teda nikomu nechcem krivdit, ale bud ziju ludia mimo reality alebo sa na Slovensku roztrhlo vrece s spekulantami. Tie ceny su proste naozaj uplne mimo. Poniektori by mali naozaj zletiet dole zo svojho oblacika a ako sa vravi " face the music".

Ja som mal svojim sposobom este stastie. Kupoval som v podstate hodine dvanastej, potom uz ceny leteli len nahor spolu s urokovymi sadzbami takze naozaj luck.

Aj skrz prerabiek som uz na tom zarobil. Ti co kupuju dnes mozu skor predpokladat pokles hodnoty pretoze tie ceny su uz tak vysoko, ze nejaky dramaticky narast ja osobne neocakavam. Nie je na to kupna sila + stagflacia a narast cien tovarov a sluzieb....

Party is over....

autor
31. máj 2023

Hn píšu že za kvartál Bratislava mínus 4,9% novostavby....toto len interpretujem...ale som názoru že je to úplne logické a povedal by som že len začiatok poklesu...neviem kde si myslite že kupujúci budú brať na tie ceny a úroky....isté niektorí na to budú mať, ale to je minorita ...veď realita ukáže...

phelipe
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
hellwant
1. jún 2023

@phelipe Tu sa mylis v jednej veci. Ludia sa stahuju za pracou, cize narodenych sice je menej , ale natlacia sa do miest, kde praca je (a ta zastavba nebude stacit) a opustia oblasti kde nie je( tam sa stavat bude minimalne) Plus cast Ukrajincov tu ostava a z Ukrajiny je velky Exodus. Cize iba mestske najomne byty by vedeli znizit ceny ak by ich rychlo postavili. Ten ubytok sa raz prejavi, ale bude to ovela dlhsie trvat.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
hellwant
1. jún 2023

@mamula20 no, ale drazba bytov nie je to, kde by ludia väcsinovo nakupovali -musis to vyplatit bez hypo- tazko tolko penazi budu mat ludia po kope a u nas su co som pocul, tak zakony postavene, ze aj problem s vypratanim toho cloveka ( duplom ak ma deti) by bol. Ale inak vela stastia a nervov tym, ktorí to skusia. 🙂