Cestovanie verzus vlastný dom
Ahojte, dlhšie len tak uvažujem..čo dá deťom do života viac? Ukazovať im postupne svet alebo mať materiálne veci? Samozrejme ani jedno nie je tak dôležité ako milujúci rodičia. Chápem. A áno niektorí ľudia nemajú peniaze v tejto dobe ani na jedno z toho, čo mi je fakt ľúto. Ale chcem vidieť názory ostatných čo si o tom myslia. Nám po materiálnej stránke nič extra nechýba, všetko potrebné máme, ale nemáme domček so záhradkou, ani drahý nábytok, ani kuchyňu za 15tis. Za to väčšina kamarátov idú presne týmto smerom. Dom, drahá kuchyňa, drahé auto...keď má človek na to aby si splnil oba smery je to samozrejme super. Ale ako my tak aj oni máme väčšinou len na jedno z toho. Oni väčšinu dní/víkendov sedia len doma, na dovolenku k moru nejdú, všetky peniaze investujú do tohto. Ale zase im to ostane a materiálne svoje peniaze vidia... Zatiaľ čo my si na toto nepotrpíte, ale naše malé deti boli už viackrát za rok pri mori...nie drahé luxusné dovolenky, aj sme si varili, aj veľa išli autom...niekto by za to dal možno len jednu dovolenku... Chodíme po výletoch. Skrátka im "ukazujeme svet", no nič nám z toho okrem spomienok neostane... Netvrdím, že jeden smer je nutne správny, každému vyhovuje niečo iné to chápem... Najlepšie je asi robiť kompromis odkladať peniaze a za čo zvýši cestovať... ale ja sa pýtam skôr na ktorú stranu sa prikláňate vy. Ďakujem za názory. 🙂
@btus neviem kde máte dom. Kamoška teraz kupovala dom, vôbec nie novostavbu, milión roboty na ňom a 210000€. Rodičia tiež, malý dom, 190000€ v malom meste. O väčších mestách a cenách radšej pomlčím.
@lucia13022023 Detva. A nehovor, že jáááj, Detva. Tie platy tu zase nie sú bohviečo.
@heneesy myslim si, ze kvalitne sa da zit aj v byte a aj s malymi detmi. Za mna je lepsie cestovanie, zážitky ako to, ze kupim 300 tis. dom
co im take ostane. Mam rodiny, co maju velky domisko a vsetky deti odisli niekolko 100km daleko. A o dom sa treba starat, to tiez straca hodnotu po x rokoch ak nevrazis do drahej prerabky. Taka draha kuchyna po 20 rokoch uz vobec nie je draha, ale priemerna. Drahe auto po par rokoch ma malu hodnotu. Ja napriklad dom nechcem, musis byt taxikarom svojich deti pomaly do 18, strasny zrut penazi a preto si nemozu dovolit tie dovolenky. A nakoniec deti vyrastu, z domu odidu, rodicom nebudu vychadzat peniaze, dom schatra a neostane nic hodnotne.
@katulienkax preco by si mala byt taxikarom, ked mas dom?
ja som do domu nechcela ísť bývať - teda máme byt - síce teraz veľký, ale predtým sme mali taký nie že malý, ale ani taký veľký ako máme teraz - a chodili sme po výletoch a dovolenkách, dieťa do táborov a celkovo by som povedala že taký kompromis v strede sme sa snažili ...
@katulienkax muž býval takmer celý život v dome, blízko Bratislavy, Pezinka, rodičia mu a ani jeho bratovi v živote taxikára nerobili, veľmi rád spomína na to ako chodil pešo na daleku zastávku keď nešiel autobus, bez irónie, švagor býva síce zatiaľ v byte v Bratislave, keďže doteraz študoval ale tiež pozerajú s priateľkou dáke domy v okolí, my byvame 12 minút autom od svokrovcov a syn tam chodí do škôlky a dosť často sa navštevujeme a najradšej by sme sa tam nasťahovali tiež, ale je to už dosť drahá oblasť.
Takže nemusíš byť hneď taký negativista len preto aby si si dokázala že keď bývaš v byte tak to je tak najlepšie pre všetkých..
@13uzivatelka11 pred 100 rokmi sa tak necestovalo z dediny do mesta - na školy, krúžky - dnes je to už bohužiaľ o tom, že pokiaľ si mimo mesta, robíš taxikára ...
@heneesy každý nech investuje do toho čo ho baví.Niekto chce cestovať nech cestuje, niekto rád sedí na dvore a cita knihu stará sa o kvety ...čo je pre deti lepšie je diskutabilné kamarátka poslala dieťa v 18 r do USA na rok a decko tam trpelo, lebo oni si mysleli, že sa zdokonali v jazyku, spozná svet pribrala 10 kg a každý telefonat chcem ísť domov.A ešte bola za nevdacnu.Kazda rodina má svoje priority a povahy.Moj muž nepotrebuje vidieť, zažiť ja som s dcérou opak.Kvoli komfortu a tráveniu času a budúcnosti som rada za dom, ale žila som do 35 r v paneláku.Kazdy má na výber na čo minie peniaze.Neriadim sa tým, čo majú naši kamaráti.Pre niektorých sme divní, že niekam stále chodíme pre ďalších divní, že chodíme málo🤪
@13uzivatelka11 pred 100 rokmi sa tak necestovalo z dediny do mesta - na školy, krúžky - dnes je to už bohužiaľ o tom, že pokiaľ si mimo mesta, robíš taxikára ...
@biba_18 manžel chodil autobusom aj na ZŠ aj na strednú.. 🤷♀️ pokiaľ je to dieťa väčšie tak to hádam zvládne 🤔 aj syn chodí teraz do škôlky do inej dediny tak áno, muž robí taxikára, ale všetko toto beriem ako dočasné kým troška vyrastie
@heneesy my bývame v dome, áno robili sme taxikára deťom, rodičia ďaleko, deti sa naučili byť samostatné. Užili sme si s nimi ,keď boli menšie aj dovolenky, aj výlety, obaja boli na zahraničných pobytoch. Dom je pohodlný, veľký, žiaden prehnaný luxus,bežné veciako bazén, klíma,prerába sa to čo treba za pochodu, manžel väčšinu spraví sám.Určite nemeníme nábytok každý rok, ani nemáme kuchyňu za 15000. Spotrebiče mením ,keď sa pokazia. To znamená, že niektoré z nich som menila po desiatich rokoch. Ako písala doriiis predomnou, je to pocit domova. Deti sa radi vracajú, každý z nich,teraz už aj s partnermi tam majú svoje zázemie a pocit istoty.Vždy tam budú doma. A bonus sú psi a mačky, pre mňa je toto domov.
@doriiis tak to vobec nesuhlasim. Byvas tu? Je tu praveze vela miest kde je kopec zelene, klud. Su tu parky, lesopark…chodime pravidelne a nezazivame to co pises. Jasne ze ked clovek zije v centre tak je vsade okolo milion ludi a milion aut. Ale okolo je vela peknych miest. Ja praveze mam taku skusenost, ze ked clovek zije v dome, tak tam travi aj s detmi vacsinu casu. Lebo vsak na dome treba stale daco robit. Narozdiel od bytovkovych deti, ktore su kazdu chvilu na nejakom inom vylete. Ale to samozrejme zalezi aj od rodicov.
@michaelam2 niektorí ľudia ani netušia, že Bratislava je obklopená karpatami a že je tam naozaj široký záber zážitkov.. každé prázdniny v lete som to počúvala od rodiny zo stredného Slovenska ako "my v Bratislave ani kopce a lesy nemáme" nikdy ani nemali chuť sem prísť a presvedčiť sa o opaku.. a ten názor pretrváva u mnohých dodnes..
@biba_18 manžel chodil autobusom aj na ZŠ aj na strednú.. 🤷♀️ pokiaľ je to dieťa väčšie tak to hádam zvládne 🤔 aj syn chodí teraz do škôlky do inej dediny tak áno, muž robí taxikára, ale všetko toto beriem ako dočasné kým troška vyrastie
@13uzivatelka11 tak ti poviem - muž chcel silou mocou do domu. začali sme hľadať - a väčšina čo predávala tie domy boli rodiny z mesta ktoré sa "kvôli deťom" sťahovali do domu, lebo záhrada, bazén, neviem čo - a potom sa presne kvôli tým istým deťom sťahovali s5 do košíc - lebo stredná škola, krúžky, busy nejdú - a len taxikárčili ...
kolega detto - dom na okraji košíc - a vkuse dieťa vozí, lebo bus im ide 2x denne - a cez víkendy asi ani to ...
takže toto je moja reálna skúsenosť ...
každý je jedinečný, každému treba k šťastiu niečo iné... riaď sa tým, čo robí šťastnou teba a tvojich blízkych... či je to budovanie domova, alebo spoznávanie sveta... na to nie je rozhodujúce, čo preferuje viac ľudí....
@michaelam2 niektorí ľudia ani netušia, že Bratislava je obklopená karpatami a že je tam naozaj široký záber zážitkov.. každé prázdniny v lete som to počúvala od rodiny zo stredného Slovenska ako "my v Bratislave ani kopce a lesy nemáme" nikdy ani nemali chuť sem prísť a presvedčiť sa o opaku.. a ten názor pretrváva u mnohých dodnes..
@jana_eyre_2 presne tak…a ked pocujem ze bratislava je len betonova dzungla tak mi je jasne ze sa bavim s niekym kto tu v zivote nebol 😀
@13uzivatelka11 tak ti poviem - muž chcel silou mocou do domu. začali sme hľadať - a väčšina čo predávala tie domy boli rodiny z mesta ktoré sa "kvôli deťom" sťahovali do domu, lebo záhrada, bazén, neviem čo - a potom sa presne kvôli tým istým deťom sťahovali s5 do košíc - lebo stredná škola, krúžky, busy nejdú - a len taxikárčili ...
kolega detto - dom na okraji košíc - a vkuse dieťa vozí, lebo bus im ide 2x denne - a cez víkendy asi ani to ...
takže toto je moja reálna skúsenosť ...
@biba_18 tak to je čisté bláznovstvo ísť niekam kde chodí bus 2x denne s musia rátať s tým, že budú jazdiť.Zase nemusí byť človek prirasteny k domu na celý život deti vychovali v dome a, keď im to nevyhovovalo išli do mesta veď to je život.Ine národy sa sťahujú hore dole kde je práca atď....
@biba_18 tak to je čisté bláznovstvo ísť niekam kde chodí bus 2x denne s musia rátať s tým, že budú jazdiť.Zase nemusí byť človek prirasteny k domu na celý život deti vychovali v dome a, keď im to nevyhovovalo išli do mesta veď to je život.Ine národy sa sťahujú hore dole kde je práca atď....
@luccija na svk nemám ilúzie o verejnej doprave - keď v okolí košíc je to tak ako píšem ... čo už v úplných dierach ...
@jana_eyre_2 presne tak…a ked pocujem ze bratislava je len betonova dzungla tak mi je jasne ze sa bavim s niekym kto tu v zivote nebol 😀
@michaelam2
Ja som robil vonku a moj vtedy sef stale menil domy lebo syn hral tenis a on chcel mat dom s kurtom.Tak mi poradil vyber si kde by si chcel finalne byvat a nemas na to peniaze.
Tak som isiel podla jeho rad, nastastie mojej zene nevadilo ze sme byvali na stavbach, a detom tiez.
Takze dom cislo 4 je bez pozicky kuchyna je z Ikea bazen detsky nafukovaci, ale v zahrade behaju vevericky , straky a do centra Blavy pesi .
@goodidea ano ved ja suhlasim, da sa aj v dome to zariadit tak aby sa cestovat dalo. Ale tak povedzme si uprimne, vo vseobecnosti, s tym domom je vo vacsine pripadov prace viac ako s bytom. A ti ludia menej cestuju. Za posledny mesiac som tu citala xy krat pod roznymi temami ako zeny pisali ze su doma lebo maju bazen. A o tom hovorim. Ti ludia z bytov skor cestuju, chodia na vylety, deti maju viac zazitkov. Ale jasne, neplati to na vsetkych, to je samozrejme.
@michaelam2 mne by napríklad bazén v dome vobec nestačil. To je tak na claptanie pre malé deti. Mne vyhovuje že mam v meste plaváreň 5 minút autom a ešte zadarmo na multtisport. Aj s teplým bazénom na zohriatie.. claptanie v bazéne 5x5 metrov nie je pre mna. A psa tiež nechcem lebo by ma obmedzoval v cestovani a cez víkend nebudem kvôli psovi stavať o 6-7 ráno .
Ja som za zazitky,naco by mi bola kuchyna za 15tis?Nevidim v tom zmysel,prerabame dom druhy rok,to co treba mame urobene viac nie som ochotna vrazit don ani cent.Muz zacal,ze casom aj fasadu,tak som mu to rychlo vysvetlila,ze ja nebudem s detmi doma na zadku a vrazat sem kazdu korunu.Zila som 20rokov v penajatom byte mimo sk a zilo sa mi lepsie samej tam ako tu.Takze za mna hor sa do sveta.Deti z baraku o chvilu odidu tak si ich treba uzit co najviac kym ich mame u seba.
Radšej budem cestovať ako vrážať peniaze do domu.
@jana_eyre_2nie je kopec ako kopec. 🙂 Ale máš pravdu: človek si vyberá na bývanie to, čo mu vyhovuje. Každý sme iný a každému vyhovuje niečo iné. A náhodou, Karpaty sú super na prechádzky ( bývam na Str.. Slovensku)
@autorka - riaď sa tým, čo vyhovuje vám a nie tu rodinám na koni. Ja by som napr nikdy nešla bývať do Senca, do Dunaj. Stredy, pre mňa je to rovina, kde sa nedá lyžovať, skialpovať, liezť. Iní by nešli bývať napr. do Martina, lebo je tam zima, nie je tam kúpalisko..... Niekto býva v meste a na víkendy chodí na chalupu, na hory, k moru, k vode, niekto býva na dedine chová zvieratá, má záhradu, niekto by v živote nechoval ani len škrečka, motyku ani nevie ako vyzerá. Takže - riaď sa svojími potrebami a potrebami vašej rodiny. 🙂
Ja pochadzam a moji rodicia vsetky peniaze (museli) vrazat do domu a cele vikendy sme len "robili" na dome - aby bol dom dokonale upratany, zahrada tip top obhospodarena. Nesli sme sa bicyklovat alebo na prechadzku. Teraz je v dome uz len mama, zvyknuta, ze dom bol vzdy tip top, sama to nezvlada, ale nic ine nevie robit, inak travit cas. Mam mladsich bratrancov, ktori nejdu s nami na vylet, lebo cez vikend musia robit na zahrade/upratovat - na tom samozrejme nie je nic zle, ale nic ine nepoznaju, sobota=robota. Ja som si davno slubila, ze takto zit nebudem a s detmi budem travit plnohodnotny cas najlepsie ako viem. Moja pointa je, ze o dom sa treba starat a ide to do volneho casu.
Pre mna je dom so zahradou a bazenom zaklad...bývanie v byte už nikdy viac nechcem zažiť...okolo domu robi vačšinou manžel ja len relaxujem😀....jasne že chodime po vyletoch a dovolenkach ale nepotrebujeme žiadny luxus...
Ja pochadzam a moji rodicia vsetky peniaze (museli) vrazat do domu a cele vikendy sme len "robili" na dome - aby bol dom dokonale upratany, zahrada tip top obhospodarena. Nesli sme sa bicyklovat alebo na prechadzku. Teraz je v dome uz len mama, zvyknuta, ze dom bol vzdy tip top, sama to nezvlada, ale nic ine nevie robit, inak travit cas. Mam mladsich bratrancov, ktori nejdu s nami na vylet, lebo cez vikend musia robit na zahrade/upratovat - na tom samozrejme nie je nic zle, ale nic ine nepoznaju, sobota=robota. Ja som si davno slubila, ze takto zit nebudem a s detmi budem travit plnohodnotny cas najlepsie ako viem. Moja pointa je, ze o dom sa treba starat a ide to do volneho casu.
@tanicka907 v dnesnej dobe moze byt ta zahrada pri dome takmer bezudrzbova - travnik, okrasne dreviny, pripadne zopar malo vyvysenych zahonov s bylinkami/zeleniniou.. v kombinacii s automatickou zavlahou ta zahrada prezije dovolenky ako nic.
@heneesy vždy bolo pre mňa prioritným, aby sme mali zabezpečenú vlastnú strechu hlavou. Nechcem žiť v podnájme či garsónke v 50-tke. Rodina ma mať z môjho pohľadu svoje “hniezdo”. Zároveň nepotrebujem nábytku na supermieru, kozu, mramor… žijeme ako väčšina strednej triedy, dostaneme sa aj na výlety, dovolenku…
Rob, ako to ty cítiš. Hlavne nečakaj a nechci od detí, že ti niekedy vrátia, čo do nich dáš.
Bývala som aj v dome, aj v byte. V dome do 7 rokov a potom pár rokov po svadbe. Teraz máme byt. Dom mi prišiel ako veľký žrút peňazí oproti bytu. Nechýba mi a asi by som sa už do domu nevrátila, ale vždy keď prídem ku kamoške do domu, tak jej úprimne závidím tú krásnu záhradu a kávu, raňajky na terase, opaľovanie pri bazéne. Zarábajú dosť na to, aby ich to neobmedzovalo pri cestovaní. Nie vždy môže mať človek všetko a nie je nič iba čierne ,alebo biele. Pri každej možnosti nájdeš výhody. . Sú ľudia, ktorí v byte trpia - ja rozhodne nie a aj muž vyzerá byť spokojný, hoc celé roky žil v dome. Určite teraz cestujeme neporovnateľne viac .
@michaelam2 ....bohužiaľ,to sú moje skúsenosti.Kam chodíš s deťmi v Bratislave? Všade milión ľudí,milión áut,o nejakom súkromí a čistom vzduchu ťažko hovorit
@doriiis no práveže deti z domu sú len zavreté na dvore a oveľa nesamostatnejsie a menej prisposobive ,ako deti z tých zatracovanych sidlisk. Pre teba je modla dom pre iných ma väčšiu hodnotu sloboda a cestovanie.
@goodidea
Nechcem aby sa viac ľudí priklonilo k môjmu názoru... Ja sama v tom nemám úplne jasný pohľad preto chcem vidieť názory iných. 🙂
@heneesy my pomaly prerábame ale snažíme sa viac chodiť, vyletovat a domov chodíme viac menej prespať a dať sa dokopy 😂 dcéra ma 5r a doteraz rozpráva kde všade sme boli a čo všetko sme videli takže ta mňa je to blbosť že si dieťa nebude pametat. ad 2 sú fotky, videá. je cennejší čas kt spolu ľudia strávia ako to kde ho strávia (myslím pekný dom)
No to ze byva niekto v byte neni zaruka ze aj ma peniazky na vylety , rovnako ako to ze niekto byva v doma neznamena ze na tie vylety chodit nebude.. To zavisi od prijmu aki mate.. Napr.. Kolegyna byva v dome.. Ale kazdy mesiac nieco spravia na dome.. Kazdy mesiac idu aspon na vikend do polska na pobyt.. Neomedzuju sa vobec.. Ked sa jej nieco v dome nepaci tak to vyhodi a kupi druhe.. C lete idu k moru aspon na 10 dni... Dalsi mesiac tiez niekam idu..a to ona robi len na polovicny uvazok .. Cize jej muz zaraba zjavne kralovsky... A ja.. byvam v dome.. Ale.. Nemame na to aby sme sli k moru na tak dlho. Ani na kratko 😒.. Este nemame dost podokoncovane.. Chybaju peniaze .. na vylet ideme tak jednodnovy.. Navela na vikend na chatu partia.. Myslim ze aj keby byvame v byte tak to mame tak isto.. Tu mam aspon vyhodu ze nemam susedov otravnych a mam pokoj..
@heneesy ak by som bola spokojna s tym co mam teda byvanie, auto tak by som cestovala a detom dala spomienky ja vzdy rada na to spominam ked sme boli s rodicmi hoc aj v lese a opekali v dnesnej dobe to uz neexistuje a urcite by som viedla deti k cudzim jazykom, aby mohli cestovat neskor same.

Ja keď tu čítam slovo domček tak ma to vie vytočiť so nepricetnosti 😅 domček je modla sveta.
Ale dobre, môj názor je, že dom nie je všetko, dá sa super bývať aj v byte. Bývalá som aj aj a v dome by som už bývať nechcela. Bývame v paneláku, v novostavbe, mame veľkú terasu, veľký byt, nepočujem susedov a dom neplánujeme a nechceme. Nikdy by som nedala 200-300 tisíc za dom, radšej tie peniaze dám do cestovania a výletov. S mužom sme boli už v 32 krajinách a neskončili sme. Pridalo sa k nám aj dieťa a vidím na tom len pozitíva a vidím ako ho to rozvíja.
@lucia13022023 to je sice pekne ze byt s velkou terasou, ale napr. v BA, TT alebo inych vacsich mestach mimo regionov das za taky byt tolko, co za dva domy na dedine :D myslim, ze autorke islo o peniaze, kedze riesila balans medzi vyuzitim financii na byvanie vs. cestovanie. Ked uz niekto ma na velky byt s velkou terasou, je predpoklad, ze ma aj na to cestovanie